• Categories
 • 23 d’abril, Dia Mundial del Llibre

  23/04/2015

  El català antic, en plena etapa de formació de la llengua, contemplava dos significats per a la paraula llibre: el mateix que té a l’actualitat i també el de lliure. I, certament, si considerem el llibre transmissor de coneixements, la lectura ens fa més lliures.

  Si penso en la paraula llibre, em vénen a la ment diverses imatges d’aquest objecte: generalment, un conjunt de fulls escrits, relligats, amb una portada i una contraportada, des dels vells còdexs, escrits en pell d’animal i conservats normalment en els monestirs, fins als llibres actuals, passant pels incunables i arribant als electrònics.

  Al llarg de la història, el saber ha anat lligat al poder i, segons les èpoques i els governs, s’ha permès que el poble tingués més o menys cultura, depenent de les ganes que hi ha hagut de què la gent fos més o menys lliure, i per tant, s’ha fomentat més o menys la lectura. Recordem els problemes que hi va haver per la difusió de la Vulgata, la Bíblia en llengües vernacles; o la censura, tant difosa en determinats governs no molt llunyans.

  I és que els llibres obren la ment, ens permeten decidir, optar, escollir, ens porten a mons remots, reals o imaginaris, ens ensenyen a verbalitzar els sentiments, ens converteixen en receptors d’un missatge que determinat autor ha codificat per a tots i cadascú de nosaltres. El llibre només compleix la seva finalitat en ser llegit, en el moment en que jo interpreto a la meva manera el que ha dit l’autor, i s’integra en el meu pensament.

  Tot progrés implica petites renúncies. L’arribada del llibre digital, electrònic, ha suposat un gran avenç pel que fa a la difusió, rapidesa, poc espai, poc pes, poc preu i per tant, benvingut llibre electrònic! Per altra banda, hem perdut el petit plaer de tenir el “llibre” a les mans: la portada, el relligat, la qualitat del paper, la mida, el pes, passar a poc a poc les pàgines, posar-hi un punt, sentir l’ olor del paper i de la tinta i encara, alguna vegada, amb un obrecartes, obrir els fulls, encara enganxats, com si només tu poguessis descobrir les meravelles que s’amaguen al seu interior.

  Benvingut, sí, el llibre electrònic, però no ens priveu, si us plau, del llibre de paper. Com diu una vella campanya institucional: més llibres, més lliures.

  Feliç Sant Jordi!

   

  Josep Giné, president del FòrumSD, Fòrum de síndics, síndiques, defensors i defensores locals de Catalunya i síndic de greuges de Lleida i Carles Dalmau, síndic municipal de greuges de Sant Boi de Llobregat. En representació dels síndics, síndiques, defensors i defensores locals de: Arenys de Mar, Argentona, Badalona, Barcelona, Cambrils, Cornellà, Cruïlles-Monells-Sant Sadurní de l’Heura, Figueres, Gavà, Girona, Igualada, La Seu d’Urgell, L’Escala, Lleida, Lloret de Mar, Manlleu, Mataró, Mollet del Vallès, Palafrugell, Palamós, Reus, Ripollet, Sabadell, Salt, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Guíxols, Sant Feliu de Llobregat, Sant Jaume d’Enveja, Santa Coloma de Gramenet, Terrassa, Tortosa, Viladecans, Vilafranca del Penedès, Vilanova del Vallès, Vilanova i la Geltrú, i Vilassar de Dalt, i síndics agregats de: Gandia, Palma de Mallorca, Paterna, Segovia, Vigo i Vitòria-Gasteiz.


  Últimes Notícies

  (c) A.C.O.G., 2018. - NIF G55273130 Tribuna Ganxona, diari digital de Sant Feliu de Guíxols - Versió 2.0

  Aquest lloc web utilitza cookies per tal que tinguis la millor experiència d'usuari. Si segueixes navegant estàs donant el teu consentiment per a l' acceptació de les esmentades cookies i l' acceptació de la nostra política de cookies, clica l'enllaç par a més informació.plugin cookies

  ACEPTAR
  Aviso de cookies