• Categories
 • El Síndic de Greuges va presentar la memòria 2014 al Ple

  06/05/2015

  El passat dia 30 d’abril el Síndic municipal de Greuges, José Luis Mayo, va presentar al Ple Municipal l’Informe de les seves actuacions corresponents a l’any 2014.

  En la seva exposició va posar èmfasi en l’augment de casos relacionats amb tema social. “El que realment hi ha al darrere”, indicava, “no és una mala actuació del professional ni del servei, sinó totes les angoixes juntes de la situació de pobresa i necessitats”.
  Va remarcar que els drets socials són drets humans i com a tals han de guiar totes les actuacions dels poders públics, ja que la crisi econòmica i financera ha provocat la regressió d’aquests drets de forma dràstica. Va incidir també en l’endarreriment en la resolució, entre d’altres, de la Renda Mínima d’Inserció i de la Llei de la Dependència, la problemàtica de l’habitatge i de la “pobresa energètica”, en la gran majoria de casos degut a persones que han quedat sense feina per la durada de la crisi o han deixat de percebre uns ingressos de manera regular. En matèria sancionadora, va fer una reflexió sobre la presumpció de veracitat dels agents de l’autoritat i de la presumpció d’innocència. El dret a una bona administració implica el dret a tenir una administració eficaç, equitativa i objectiva, especialment en matèria sancionadora per la incidència limitadora que té sobre la ciutadania. “L’Ajuntament ha de buscar la màxima objectivitat en les seves resolucions i, per tant, ha de valorar tota prova possible dels fets, sense fer l’ús abusiu de la presumpció de veracitat”.

  Durant l’any 2014 l’oficina del Síndic va realitzar 257 actuacions. Aquestes actuacions es desglossen així:

  Consultes: 174, de les quals 38 es van derivar a altres institucions (Jutjats, Bancs, Col•legi d’advocats, Registre de la Propietat,…), en 18 es va fer mediació i en 118 es van resoldre a l’Oficina mateixa. Això consolida la tendència de la tasca informativa i de suport tècnic i administratiu a la ciutadania del defensor local ja que aquestes consultes són d’atenció immediata i acostumen a ser resoltes al moment, tot i que algunes, per la seva complexitat, requerien la realització de gestions o tràmits que impliquen cert temps.
  En general, però, aquestes consultes són resoltes i tancades en un breu espai de temps i traslladades de forma immediata a l’organisme o institució que correspon.
  A 31 de desembre s’havia donat resposta a totes a totes les consultes.

  Pel que fa a queixes, va haver-n’hi 55, de les quals 2 no varen ser admeses a tràmit per tractar-se de temes no relacionats amb el funcionament dels serveis de l’Ajuntament.
  Per temàtiques, han augmentat especialment en l’apartat de seguretat ciutadana (Policia, circulació,… ) i obres i disciplina urbanística (Neteja de solars, estat de les voreres i dels carrers, …)
  De les admeses a tràmit, 53, n’han estat estimades totalment 37, parcialment 6 i desestimades 9. A 31 de desembre, només en quedava una sense tancar, degut a la seva complexitat i dificultat per ser resolta.

  Pel què respecta a actuacions a iniciativa del Síndic, es van tramitar 28 expedients: 13 recomanacions, 10 suggeriments i 5 actuacions d’ofici. D’aquestes, n’han estat acceptades 23; acceptades parcialment: 3; desestimades: 1 i pendents de resposta, 2.
  A 31 de desembre es trobaven tancats 254 expedients (98,83%) i en tràmit 3 (1,17%)

  Mayo va finalitzar la seva intervenció recordant que properament es compliran els deu anys del seu nomenament com a Síndic municipal de Greuges de Sant Feliu de Guíxols.


  Últimes Notícies

  (c) A.C.O.G., 2018. - NIF G55273130 Tribuna Ganxona, diari digital de Sant Feliu de Guíxols - Versió 2.0

  Aquest lloc web utilitza cookies per tal que tinguis la millor experiència d'usuari. Si segueixes navegant estàs donant el teu consentiment per a l' acceptació de les esmentades cookies i l' acceptació de la nostra política de cookies, clica l'enllaç par a més informació.plugin cookies

  ACEPTAR
  Aviso de cookies