• Categories
 • Joan Alfons Albó: “L’actual contracte de neteja viària és cosa de Tots per Sant Feliu”

  09/05/2015

  Joan Alfons Albó encapçala per cinquena vegada la llista de CiU a la ciutat. L’actual alcalde espera revalidar el gust dolç de la victòria, un gust que ja ha tastat tres vegades (1999, 2003 i 2011), amb un 75% d’eleccions guanyades fins al moment (el 1995 va ser superat per Antoni Juanals).  Albó ens fa cinc cèntims de com pensa fer-ho i repassa alguns dels temes més espinosos de la legislatura que acaba.

  Perquè creu que hauria de revalidar l’alcaldia?

  Perquè tenim projectes a mig fer i molt bones idees per millorar Sant Feliu, amb gent capacitada per portar-les a terme . Són idees, sobretot, perquè la gent pugui viure millor, trobar feina,… Fa uns anys es parlava de fer una piscina i un nou geriàtric, i nosaltres ho vam fer, així com refer l’Escola de Música. També, malgrat la crisi econòmica, tenim l’Espai Thyssen. El que ens diferencia amb les altres formacions és que, a part de tenir idees, les duem a terme.

  Què destacaria de l’equip que ha escollit per acompanyar-lo en la candidatura?

  Destaco que la gent és molt diversa, però capaç de treballar en comú en un projecte i millorar-lo malgrat tenir opinions diferents. A vegades, agafar gent del teu cercle d’amistats implica que tothom té un pensament homogeni i aquí, això no passa, ja que hi ha gent que fa 3 mesos ni tan sols coneixia. I un altre fet a destacar és que som molt permeables a les idees que vénen de fora.

  Ens ha cridat l’atenció que hi ha una gran diferència entre generacions al vostre equip. Com s’ho fa per cohesionar gent gran i gent molt jove?

  Sí que és veritat que tenim joves de 25 anys i jubilats de 70 i escaig, però com deia abans, al meu equip som capaços de, tot i tenir punts de vista diferents, a l’hora de la veritat arribar a la millor solució junts. Però no t’oblidis dels de 40 anys a 50 i tants! El que va davant (riu perquè es refereix a ell mateix) en té 51 i la número 2 també està en aquesta franja.

  Per quin model de ciutat aposta Joan Alfons Albó?

  Que algú digui que farà un model de ciutat em sembla una expressió de supèrbia, ja que el model ve donat i, en tot cas, cal millorar-lo amb l’Urbanisme, que ha de permetre construir hotels, protegir els elements i singularitats de Sant Feliu i fer créixer la petita indústria respectant l’entorn. Respecte fa uns anys, el model de ciutat s’ha anat transformant, però realment un equip de govern no pot decidir un model de ciutat, perquè hi ha moltes circumstàncies que hi influeixen. Per exemple, tenim un terme municipal molt petit i això fa impossible encabir-hi una gran zona industrial, per tant, les grans empreses no tenen lloc a la nostra ciutat. Som de litoral i tenim una orografia peculiar, i això també condiciona. Sense anar més lluny, segons uns càlculs que fa la Generalitat, a Sant Feliu li tocaria tenir una pista d’atletisme, però aquí, això no es pot fer perquè caldrien uns moviments de terres enormes, no tenim un espai pla de tants metres… Una altra circumstància va ser el boom de la construcció: va trencar la diversificació econòmica de la ciutat i les empreses feien pisos enlloc d’hotels com abans. Per sort, això s’ha acabat i es tornaran a fer hotels. Resumint, el nostre model de ciutat és turístic, basat en l’entorn, la història i la cultura mediterrània, amb petites empreses industrials. El turista té la sensació que això és un lloc autèntic i nosaltres potenciem la singularitat de Sant Feliu per atraure visitants.

  Quins són els punts forts del seu programa electoral?

  Hi ha un element dissuasiu que fa que els visitants passin de llarg: l’aparcament. I això ho hem de solucionar. Per altra banda, cal embellir més la ciutat per ser encara més singulars. També volem trencar l’estacionalitat del turisme per fer que Sant Feliu tingui visitants tot l’any i així crear llocs de treball. Les grans eines que ja teníem les hem millorat: la història i el Monestir, amb les torres visitables; la via ferrada, que aviat ampliarem perquè per Setmana Santa vam tenir 400 visitants diaris; el Thyssen, que ha venut més de 100.000 entrades en 3 anys; el nou model de gestió del Festival Porta Ferrada, que ha fet augmentar el nombre d’entrades venudes i rebaixar el pressupost… Pel que fa a l’atenció a les persones, a les Escoles Bressol i el geriàtric hi hem augmentat l’aportació…Les dues coses més importants són crear llocs de treball i l’atenció a les persones més necessitades.

  Canviant de tema, es veu pactant amb algú per governar?

  De moment no ens ho plantegem. Ara no cal fer especulacions, està fora de lloc.

  Quina opinió té dels altres candidats?

  Alguns són gent ferma, que conec i sé que, malgrat tenir idees diferents, actuen amb noblesa i dels altres, doncs, prefereixo no opinar.

  Durant tot el mandat, la població s’ha anat queixant que la ciutat no està prou neta i que tenim molts carrers empantanegats amb obres. Creu que això pot fer que el votant el castigui?

  El contracte de la neteja viària el va preparar, l’any 2008, la gent de Tots per Sant Feliu, amb Carles Xargay al capdavant, i és un contracte heretat, que està molt mal fet, molt rígid. A més, de les diferents ofertes presentades, només van obrir l’oferta de l’empresa que ja hi havia. Administrativament, el contracte pot estar ben fet, però es va anul•lar la competència i la màxima concurrència. Per tant, hem caigut en mans de l’empresa que en aquell moment va decidir Tots per Sant Feliu. Pel que fa a les obres dels carrers, ja hem sancionat l’empresa amb la qual hem tingut problemes i és possible que aviat la tornem a sancionar. Això no havia passat mai, les empreses sempre compleixen els terminis. A part del retard, tenen recursos humans insuficients, els plans de seguretat són incorrectes, no hi ha suficient maquinària i nosaltres fem 2 visites al dia a l’obra per saber com evoluciona .

  Si surt guanyador de les eleccions, es canviaran els mètodes d’adjudicació de contractes?

  No cal. Simplement, el 2016 finalitza l’actual contracte de la neteja. En la propera licitació, no sé qui guanyarà, però no tinc cap dubte de qui no guanyarà. I amb el contracte de la concessió de la zona blava, que s’acaba aviat, passarà el mateix.

  En el programa electoral, fan referència a l’”esperit de voler millorar”. A què es refereix?

  Es refereix a la permeabilitat de les bones idees i a tenir clar quin és l’objectiu d’estar a l’Ajuntament. Aquí no s’hi ve a complementar la pensió, ni a trobar la feina que no tens, es ve a millorar la ciutat amb vocació. És l’esperit de servei durant un temps. La clau és no ser un professional de la política, perquè aquests solen perdre de vista la realitat.

  Expliqui’ns la viabilitat del projecte de pàrquing soterrat

  Hem fet un estudi econòmic per al projecte i ens diu que és perfectament viable. De l’aparcament se’n beneficiaran molts comerços, molts bars i molts restaurants perquè hi passarà molta gent. El retorn per a la ciutat serà molt gran, molt més que una plaça o un carrer. Un aparcament cèntric repercutirà a molta gent; fins i tot el propietari del futur Hotel Elke de la Rambla del Portalet em va preguntar com estava el tema del pàrking, perquè lògicament li interessa que n’hi hagi. A més, farem un paquet per gestionar l’aparcament i tota la zona blava i això encara el fa més viable. I cal subratllar que l’aparcament tindrà arbres al cim del Passeig dels Guíxols.

  Què creu que el pot fer guanyar o perdre les eleccions?

  Molt fàcil. Disposar o no de la confiança del ciutadà.

  La última pregunta és més de caire anecdòtic. Perquè havia apagat el micròfon durant alguna intervenció del cap de l’oposició als Plens?

  Primer cal aclarir que ell fou, quan manava, el primer que va tallar el micro a algú, i ho feia amb escreix. En el meu cas, el tallava perquè parlava quan no li tocava. Ho havia fet al principi, però després vaig descobrir que era millor deixar-lo parlar, perquè així quedava retratat. Era millor que s’esplaiés, que cridés, que donés cops de puny sobre la taula,…però en tot cas qui en va fer un ús absolut va ser ell.

   

  Entrevista a càrrec de Vanessa Luque i Joan Serra


  Últimes Notícies

  (c) A.C.O.G., 2018. - NIF G55273130 Tribuna Ganxona, diari digital de Sant Feliu de Guíxols - Versió 2.0

  Aquest lloc web utilitza cookies per tal que tinguis la millor experiència d'usuari. Si segueixes navegant estàs donant el teu consentiment per a l' acceptació de les esmentades cookies i l' acceptació de la nostra política de cookies, clica l'enllaç par a més informació.plugin cookies

  ACEPTAR
  Aviso de cookies