• Categories
 • CiU s’oposa a les noves taxes guixolenques, GdC matisa la seva abstenció

  31/10/2015
  El Ple de dijous passat, en un moment de debat (Foto: EMILI AGULLÓ//EL PUNT-AVUI)

  Les modificacions en les ordenances fiscals de Sant Feliu pel 2016, amb les novetats destacades de la reducció del 2% en el tribut de l’impost sobre béns immobles (IBI) i el nou repartiment dels costos de la taxa de residus, va prosperar dijous amb els vots del govern ganxó (TSF, ERC i PSC) i les abstencions de Guíxols des del Carrer (GdC), MES i la CUP. El tinent d’alcalde d’Hisenda, Josep Melcior Muñoz, va desgranar els canvis en el rebut per a la recollida d’escombraries i neteja urbana, que es reduirà un 12% per als habitatges amb valor cadastral inferior a 22.000 euros, un 9% per al tram de fins a 33.000 i un 5% per als valorats entre aquesta xifra i els 44.000 euros.

  Fins als 60.500 euros, el rebut no es mourà. I a partir d’aquest valor cadastral pujarà des del 7 fins el 25% més per a les propietats valorades a partir de 110.000 euros. Pel que fa a la resta de taxes, es mantenen sense canvis.

  Hi haurà bonificacions en l’IBI per a famílies nombroses i monoparentals –entre el 10% i el 90%– i s’incrementa fins al 50% en el cas d’immobles amb plaques solars i s’incorpora, a més, un nou recàrrec del 50% per a finques buides en mans de bancs o entitats immobiliàries, una bonificació proposada per la CUP d’entre un 30% i un 50% per a habitatges destinats al lloguer social. La regidora de CiU Dolors Ligero va aplaudir les bonificacions i els recàrrecs, però va opinar que hi havia més marge de retallada del rebut de la contribució, comptant que hi ha hagut més recaptació arran de les revisions cadastrals i va argumentar que, en el cas de la taxa de residus, el criteri del valor cadastral pot fer que habitatges similars construïts en anys diferents paguin més o menys. Muñoz va argumentar que les situacions “precàries” es poden resoldre amb ajuts. I l’alcalde, Carles Motas, va defensar que és una rebaixa d’IBI “important” tot i la previsió de menys ingressos.

  Pel que fa a Guíxols des del Carrer (GdC), malgrat compartir en bona part les mesures fiscals que el govern va aprovar en l’últim Ple, el partit d’esquerres es va abstenir en la votació de les Ordenances Fiscals. El regidor de la formació, Jordi Lloveras, va criticar que la bonificació de l’IBI per a aquells propietaris d’immobles que decideixin cedir-los a lloguer social i un augment de les bonificacions pels habitatges de protecció oficial no fossin tingudes en compte. Guíxols des del Carrer va lamentar que el govern no tingui una major ambició en temes socials, proposant també una escala de bonificacions en l’IBI per a aquelles famílies que, sent “mileuristes”, no entren en els paràmetres assistencials de les ajudes a l’IBI.
  Sobre la proposta que Guíxols des del Carrer portava al Ple de constituir una comissió de treball per estudiar l’elaboració d’un reglament per a la tarifació social dels serveis i les activitats municipals es va decidir, finalment, ajornar el debat fins a la propera sessió plenària amb l’objectiu de fer un estudi més acurat de la proposta i poder arribar a consensuar-la per part de tots els grups municipals.


  Últimes Notícies

  (c) A.C.O.G., 2018. - NIF G55273130 Tribuna Ganxona, diari digital de Sant Feliu de Guíxols - Versió 2.0

  Aquest lloc web utilitza cookies per tal que tinguis la millor experiència d'usuari. Si segueixes navegant estàs donant el teu consentiment per a l' acceptació de les esmentades cookies i l' acceptació de la nostra política de cookies, clica l'enllaç par a més informació.plugin cookies

  ACEPTAR
  Aviso de cookies