• Categories
 • La CUP alerta sobre l’ús d’un desinfectant cancerígen a parcs i jardins

  02/01/2016
  El Roundup Ultra Plus, qualificat per l'OMS com a potencialment cancerigen.

  La CUP de Sant Feliu de Guíxols informa a la ciutadania, mitjançant un comunicat de premsa, sobre un tema que concerneix a la possible afectació de la salut de persones i animals. En concret, la CUP fa saber que el mes de novembre passat, conjuntament amb l’organització d’Ecologistes en Acció, va presentar una moció per demanar al consistori la prohibició de l’ús d’un producte de síntesi utilitzat en parcs i jardins, que la OMS (Organització Mundial de la Salut) va declarar com a principi actiu moderadament cancerigen i que nombrosos estudis demostren que pot comportar altres problemes de salut, especialment a persones de col·lectius sensibles, com nens, gent gran o persones amb problemes respiratoris o amb sensibilitat química que pot comportar aquest producte: el glifosat.

  El producte en qüestió es comercialitza amb el nom de Roundup Ultra Plus, i  l’Ajuntament va al·legar que la EFSA (Autoritat Europea de Seguretat Alimentària) va comunicar que glifosat “és poc probable” que sigui cancerigen. Per altra banda, la regidora Laura Aiguaviva va afirmar al ple del consistori que aquest producte “no s’utilitza a Sant Feliu”,  la qual cosa va poder incidir negativament en l’acceptació de la moció i així va afavorir que la majoria de regidors votessin en contra, segons la CUP.

  El grup d’esquerres anuncia, però, que l’Ajuntament ha emès un avís sobre l’aplicació d’aquest producte que negaven utilitzar.

  Per totes aquestes raons,la CUP denuncia públicament que l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols fa cas omís a les contínues advertències i alertes dels últims mesos en relació de la perillositat d’aquest herbicida, el glifosat, i que utilitza l’ambigüitat d’un informe no concloent de l’EFSA. La CUP remarca que existeixen centenars d’estudis alternatius que fa molts anys denuncien la perillositat d’aquest producte, i que en d’altres municipis la utilització del glifosat  està prohibida. D’altra banda, el grup d’esquerra alternativa exigeix explicacions a la regidora Laura Aiguaviva per “omissió deliberada de la veritat quan va dir al ple del consistori que aquest producte no s’utilitza al nostre poble”.

  Properament, la CUP demanarà el pla de gestió de parcs i jardins i estudiarà els productes que s’utilitzen per esbrinar més productes de síntesi que puguin comportar algun perill per la salut dels ganxons. La CUP remarca que la directiva 2009/128/CE diu: “Reduir en la mesura del possible la dependència del ús de productes de síntesi fitosanitaris i buscar altres alternatives no químiques”.

   


  Últimes Notícies

  (c) A.C.O.G., 2018. - NIF G55273130 Tribuna Ganxona, diari digital de Sant Feliu de Guíxols - Versió 2.0

  Aquest lloc web utilitza cookies per tal que tinguis la millor experiència d'usuari. Si segueixes navegant estàs donant el teu consentiment per a l' acceptació de les esmentades cookies i l' acceptació de la nostra política de cookies, clica l'enllaç par a més informació.plugin cookies

  ACEPTAR
  Aviso de cookies