• Categories
 • Francesc Igualador: “Aquí a la ciutat la gent està molt ben integrada”

  08/01/2016

  L’any 2006-07 va canviar la guerra convencional, tal com la coneixem. Actualment, hi entren les tecnologies, les xarxes socials, petits grups armats que capten natius de la zona per a què puguin treballar per a ells. Tot ai`xo ve en conseqüència dels fets que van passar al 2006 a la guerra d’Israel. D’aquests nous conflictes se’n diuen Conflictes Híbrids, i per això, Tribuna Ganxona s’ha trobat amb Francesc Igualador, analista en seguretat i conflictes híbrids, que ens ha respost algunes de les preguntesmés comuns en el tema del terrorisme.

  S’ha de tenir por?
  No, jo crec que no s’ha de tenir por. Sant Feliu és una ciutat bastant assenyada, i el que ha passat a París és un tema puntual.

  Sempre s’ha dit que, dins l’estat espanyol, Catalunya és un dels “punts calents”.
  Sí, Catalunya i les zones de Ceuta i Melilla són punts on hi ha una base de persones amb força ideològica, que estan aposentades i tenen les seves ramificacions a nivell europeu i internacional Això ho hem pogut veure a través de les últimes detencions i investigacions que les forces i cossos de seguretat de l’estat estan duent a terme.

  Per què?

  Catalunya és un punt geoestratègic dins de la península ibèrica, ja que tenim França i, per tant, Europa a davant. Hi ha molt bones comunicacions i és la porta del Mediterrani.

  Quin nivell d’alarma hi ha ara mateix?
  Des d’ara fa un any, després dels atemptats de Charlie Hebdo, estem a nivell 4.

  I el nivell 4 què implica?
  Doncs implica reforçar les mesures de seguretat a llocs estratègics de punts de comunicacions (aeroports, estacions…), on hi ha molt de volum de persones. En definitiva, llocs on hi ha un risc d’atemptat. Es reforça bastant als aeroports i als punts fronterers, per intentar que persones d’altres països, com el cas de França, puguin venir a parar aquí a conseqüència dels atemptats que hi ha hagut.

  Quin seria el perfil d’un jihadista?

  El perfil de la persona que trobaríem aquí, a la part occidental i europea, se’l coneix com “El lobo Solitario”. És una persona que tan pot utilitzar un kalashnikov, com amb un ganivet o un vehicle. Busca un ressò molt mediàtic de les seves accions. Moltes vegades no estan connectades directament amb el grup terrorista, són petites cèl·lules. Alguns tenen el recolzament d’altres persones, però normalment actuen sols.

  Què busquen amb les accions?
  Sobretot, un atac frontal a les democràcies, al món occidental tal com el coneixem nosaltres. I especialment, que tinguin molt de ressò cap al mal que fa el que representa el món occidental. Això es pot donar en grans capitals i ciutats.

  Com es busquen els nous adeptes?

  Els capten a través del seu entorn social, del seus amics o ja detecten persones que tenen una certa debilitat, un cert problema social. Poc a poc, es van guanyant a aquestes persones.

  En la lluita contra el terrorisme, sabem que hi treballa la Policia Nacional, els Mossos d’Esquadra,etc, és a dir, policies a gran escala. Però, com hi pot ajudar la policia local?
  La Policia Local fa una gran tasca, sobretot en passar informació als diferents cossos policials que hi treballen. Un exemple de la seva feina el trobem en quan es fa l’entorn escolar, veus una persona que professa aquesta religió, i cada vegada va canviant el seu aspecte. Aquesta persona es sol aïllar, canvia la seva indumentària, alguns es deixen barba, altres no. Però ja detectes que aquesta persona es va aïllant del seu propi entorn de la religió musulmana. Llavors ja detectes aspectes físics , que et fan sospitar que aquesta persona pot professar la part més radical de la religió. D’altre banda, aquestes persones són cada vegada més acurades i canvien sovint el seu aspecte per no aixecar sospites.

  És a dir, dins d’una comunitat musulmana com la de Sant Feliu, no és fàcil que hi hagi casos.
  Jo crec que no. Aquí a la ciutat la gent està molt ben integrada, es veu al dia a dia. De fet, penso que si els mateixos musulmans veiessin alguna persona té algun rebuig cap al món occidental, o pot ser una persona clau a les xarxes socials on s’està fomentant el jihadisme, ells mateixos ho posarien en coneixement de les forces policials.

  Aquest és un dels temes que més preocupen a la gent. Hi ha la sensació que, entre musulmans, no es delatarien, per més que ells estiguessin en contra del terrorisme.
  Jo crec que no és així, que el que fan és col·laborar. Ells no deixen de ser víctimes, perquè si hi hagués una petita acció causada per una persona de la seva comunitat, ells també quedarien dolguts, es sentirien traïts per aquella persona. Jo crec que tan ells, com la resta de ciutadans, col·laborarien si tinguessin una petita idea de que algú pot estar proper al jihadisme.
  Per a això, el Ministeri de l’Interior ha posat un telèfon (900 822 066) on les persones anònimament, poden trucar informant d’alguna sospita o indici. També hi ha un web on es pot enviar informació de manera anònima (Stop-radicalismos)

  Està preparada la policia local per a detectar casos?
  Sí. Les policies locals son la primera peça, estan al carrer treballant. Després es passa la informació als cossos especialitzats. La Policia Local és la policia comunitària que viu el dia a dia amb el ciutadà, és la primera pedra angular dels cossos i forces de seguretat.

  Entrevista realitzada per Laia Bodro i Vanessa Luque


  Últimes Notícies

  (c) A.C.O.G., 2018. - NIF G55273130 Tribuna Ganxona, diari digital de Sant Feliu de Guíxols - Versió 2.0

  Aquest lloc web utilitza cookies per tal que tinguis la millor experiència d'usuari. Si segueixes navegant estàs donant el teu consentiment per a l' acceptació de les esmentades cookies i l' acceptació de la nostra política de cookies, clica l'enllaç par a més informació.plugin cookies

  ACEPTAR
  Aviso de cookies