• Categories
 • L’exposició itinerant sobre Rafel Patxot, ara al Palau Robert de Barcelona

  09/02/2016
  La mostra “Rafael Patxot. Mecenes, científic…, l’home”, que fa uns mesos va tenir lloc al Museu d’Història de Sant Feliu i que organitzen Generalitat, la Diputació de Barcelona i Institut d’Estudis Catalans, amb la col·laboració de la Diputació de Girona, el Museu de Ciències Naturals de Granollers i Benecè Produccions, es pot visitar del 12 de febrer al 8 de maig a la Sala 4 del Palau Robert, li en són els comissaris  Manuel Castellet i Jordi Soler. La mostra vol posar en relleu la magnitud de la seva tasca com a mecenes en els àmbits científic, social i cultural a Catalunya i també com a científic i promotor de la cultura, coincidint amb la recent commemoració del cinquantè aniversari de la seva mort.
  El conseller de Cultura, Santi Vila, presidirà l’acte inaugural l’11 de febrer, a les 19 hores i també hi assistiran, a banda dels comissaris, la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa; el president de l’Institut d’Estudis Catalans, Joandomènec Ros, i el director general de Difusió, Ignasi Genovès.
  Rafael Patxot va néixer a Sant Feliu de Guíxols el 1872 en una família d’industrials, i va estudiar a Barcelona, París i Londres. Va ser un dels mecenes més importants de la cultura catalana de les primeres dècades del segle XX, amb projectes culturals com ara l’Institut d’Estudis Catalans o l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya,  i un dels precursors de l’estudi de l’astronomia i la meteorologia a Catalunya. L’any 1936 es va veure forçat a exiliar-se a Suïssa, d’on va decidir no tornar -ne mentre el país estigués en mans del règim feixista de Franco. Va morir a Ginebra l’any 1964.
  L’exposició és un acte de mecenatge, emulant la feina de Patxot. Cinc artistes visuals -Ana Garcia-Pineda, Roc Parés i Burguès, Jaume Pitarch, Job Ramos i Carles Santos- han rebut l’encàrrec de crear una obra original inspirant-se en una de les facetes del polièdric personatge, a qui desconeixien anteriorment. Aquestes obres originals seran el centre de cadascun dels blocs que conformen l’exposició: La família, el llegat; Mecenatge; Catalanitat; Renúncia; Tot un caràcter, i Exili.
  Aquests blocs estan complementats per dos espais més, que serveixen d’entrada i sortida de l’univers Patxot, L’espai de cada bloc el delimita una porta. La porta és un element que en l’univers Patxot està carregat de simbolisme. Sense anar més lluny, Patxot es va fer dur la porta de la seva biblioteca personal a la seva residència a l’exili, que  és la que veiem al final de l’exposició. La porta permet que el visitant tingui la sensació d’entrar a cadascun dels racons de l’univers Patxot que cada bloc mostra.


  Últimes Notícies

  (c) A.C.O.G., 2018. - NIF G55273130 Tribuna Ganxona, diari digital de Sant Feliu de Guíxols - Versió 2.0

  Aquest lloc web utilitza cookies per tal que tinguis la millor experiència d'usuari. Si segueixes navegant estàs donant el teu consentiment per a l' acceptació de les esmentades cookies i l' acceptació de la nostra política de cookies, clica l'enllaç par a més informació.plugin cookies

  ACEPTAR
  Aviso de cookies