• Categories
 • Col·laboració entre Mossos i veterinaris per localitzar els amos d’animals perduts o abandonats

  03/03/2016
  Uns agents dels Mossos informant un propietari de gos (C.M.E.)

  El Col·legi de Veterinaris de Girona va lliurar ahir oficialment al cos dels Mossos d’Esquadra de la demarcació, sis lectors de microxips d’animals de companyia que permetran agilitar la feina dels agents a l’hora de localitzar els propietaris d’animals perduts o extraviats. Amb aquests aparells, els agents podran consultar en pocs segons l’Arxiu d’Identificació d’Animals de Companyia (AIAC) que conté les dades actualitzades de tots els animals censats i les dades dels seus propietaris. A les comarques de Girona, durant el 2015, l’AIAC va identificar 715 animals a la via pública gràcies al microxip i va aconseguir retornar 619 mascotes als seus propietaris.

  En el mateix acte de lliurament dels lectors, que va tenir lloc a les dependències de Mossos a l’edifici de la Generalitat de Catalunya a Girona, ambdues entitats es van comprometre a treballar conjuntament en la lluita contra l’abandonament de mascotes.

  El president del Col·legi de Veterinaris de Girona, Bernat Serdà, va dir que “l’objectiu de la iniciativa és facilitar la feina als Mossos quan es requereixi una ràpida localització dels propietaris dels animals perduts o extraviats, de la mateixa manera que ens permetrà treballar conjuntament en la lluita contra els abandonaments”. Per la seva banda, l’inspector Xavier Domènech, Cap de l’Àrea Bàsica Policial del Gironès – Pla de l’Estany va remarcar la importància que té aquest lliurament per tal de facilitar la feina als mossos en casos d’animals extraviats, abandonats o la localització del propietari d’un animal que hagi causat algun accident. Aquest dispositius es distribuiran per la Regió Policial de Girona i, per tant, la comissaria de Sant Feliu també en disposarà d’un.

  Els aparells també ajudaran als Mossos d’Esquadra en altres tasques com poden ser els seguiments d’animals en investigacions de medi natural o bé de la localització  d’animals protegits identificats amb microxips. De la mateixa manera, els lectors permetran una ràpida  identificació dels animals en cas d’accident o robatori. Amb la cessió dels lectors, els Mossos d’Esquadra tindran accés a la base de dades de l’Arxiu d’Identificació d’Animals de Companyia (AIAC) que gestiona el Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya i que conté les dades actualitzades de totes les mascotes censades.

  DADES D’ANIMALS DOMÈSTICS CENSATS PER L’AIAC A LES COMARQUES DE GIRONA

   

  Des de l’any 2003, s’han registrat a l’AIAC 128.727 animals a les comarques de Girona (120.850 gossos, 7.083 gats, 297 fures, 110 lloros, 24 rucs, 15 conills, 7 monos i 1 lleó, entre d’altres), de les quals 11.600 es van registrar l’any 2015.

  En el darrer any a la demarcació de Girona, l’AIAC ha localitzat a la via pública 715 animals que portaven microxip, ha notificat la desaparició o robatori de 303 mascotes i ha pogut retornar als seus propietaris 619 animals.

  Actualment, unes 40 clíniques veterinàries de les comarques de Girona col·laboren amb els Mossos d’Esquadra cedint els seus lectors per a la lectura dels microxips dels animals trobats.

  L’Arxiu d’Identificació d’Animals de Companyia (AIAC) va ser creat el 1988 pel Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya amb l’objectiu de fomentar la tinença responsable dels animals de companyia, i es tracta d’una base de dades informatitzada on es registren els animals de companyia identificats i les dades dels seus propietaris.

  BENEFICIS DE LA IDENTIFICACIÓ AMB MICROXIP

  El microxip, la xapa identificava i la inscripció al cens municipal són obligatoris a tot l’estat. Tots els  animals de companyia s’han d’inscriure en el registre censal del municipi en un termini màxim de tres mesos des del naixement de l’animal o bé de trenta dies des de la data de la seva adquisició.

  És una pràctica fonamental per poder recuperar l’animal en cas de pèrdua. La col·locació és senzilla, ràpida i duradora. Els microxips estan preparats per durar tota la vida de l’animal, però, a més, estan recoberts d’una càpsula de vidre biocompatible que en garanteix la innocuïtat. També conté dades en un codi alfanumèric estandarditzat que permet accedir a la informació del propietari ràpidament. D’aquí la importància d’actualitzar les dades en cas de canvi de propietari o defunció de l’animal.

   

   

   

   

   

   

   


  Últimes Notícies

  (c) A.C.O.G., 2018. - NIF G55273130 Tribuna Ganxona, diari digital de Sant Feliu de Guíxols - Versió 2.0

  Aquest lloc web utilitza cookies per tal que tinguis la millor experiència d'usuari. Si segueixes navegant estàs donant el teu consentiment per a l' acceptació de les esmentades cookies i l' acceptació de la nostra política de cookies, clica l'enllaç par a més informació.plugin cookies

  ACEPTAR
  Aviso de cookies