• Categories
 • Excel·lent representació de “L’Art de la Comèdia”

  23/03/2016

  El passat 13 de març, al  Concurs de Teatre Amateur, es va representar la penúltima obra d’aquest cicle, “L’Art de la Comèdia”, una de les obres més conegudes de l’autor italià Eduardo de Filippo (Nàpols, 1900 – Roma, 1984), escrita vint anys abans de la seva mort, ja en plena maduresa creativa.

  L’obra està ambientada en la postguerra dels anys cinquanta, en una Itàlia que es començava a preparar per a un canvi de progrés on els models del capitalisme de consum anaven guanyant pas, tot i encara conviure amb les pràctiques preexistents i tradicionals del país llombard.

  I és en aquest context que al despatx del recent nombrat Governador Civil d’una regió italiana apareix Oreste Campese, un humil actor i també director d’una companyia de còmics ambulant caiguda en desgràcia des que se li va cremar la carpa. Tot i la inoportunitat de la visita, el prefecte confia passar una bona estona després de les tensions del primer de dia al nou lloc de treball. És en aquest diàleg on es posen les bases de tot el que després vindrà, però també hi sura la dicotomia entre l’art i el poder. Tot amb un registre col·loquial que ho fa divertit i amè, fins que arriba la petició que ha portat a Campese a veure el Governador: demanar-li que assisteixi a una de les representacions de la companyia perquè amb la seva presència ajudi la companyia a tenir més públic. Així s’arriba el desencontre, on un se sent ofès perquè no demana pas una subvenció com a almoina, i l’altre, perquè no vol ser ham del populatxo acceptant la invitació al teatre.

  I llavors, la caixa de postissos, l’amenaça de Campese que provoca que el matí de recepció de visites es converteixi en una tortura per al prefecte i el seu secretari, que temen que la presència de les persones de la llista no siguin en realitat els membres de la companyia d’Oreste disfressats. I és així com el rector, el metge, la mestra o l’hostalera passen per la prefectura, on els seus discursos esdevenen, per al prefecte i el seu secretari, una representació de la ficció i la imaginació de cadascun d’ells.

  Poques paraules podem dedicar a la versió que en fa el Casal Familiar Recreatiu “Els Carlins” de Manresa. Excel·lent escenografia, excel·lent adaptació, excel·lent direcció i superba actuació dels actors que converteixen aquesta representació en absolutament imprescindible pels amants del bon teatre.


  Últimes Notícies

  (c) A.C.O.G., 2018. - NIF G55273130 Tribuna Ganxona, diari digital de Sant Feliu de Guíxols - Versió 2.0

  Aquest lloc web utilitza cookies per tal que tinguis la millor experiència d'usuari. Si segueixes navegant estàs donant el teu consentiment per a l' acceptació de les esmentades cookies i l' acceptació de la nostra política de cookies, clica l'enllaç par a més informació.plugin cookies

  ACEPTAR
  Aviso de cookies