• Categories
 • Pep Ventura, el pare de la cobla moderna

  09/04/2016
  Continuant amb el tema de l’anterior Tribuna, us voldria escriure de l’evolució de la cobla des dels seus inicis fins a la formació que coneixem avui en dia. No puc fer-ho, però, sense abans esmentar l’home que ho va fer possible: Josep Maria Ventura i Casas; en Pep Ventura.
  Josep Maria Ventura i Casas (Alcalà la Real, Jaén, 2 de febrer de 1817–Figueres, Alt Empordà,24 de març de 1875), conegut popularment amb el nom de Pep Ventura, va ser un músic i compositor que consolidà la sardana llarga i reformà la cobla. Fou un admirable instrumentista, ídol a les Festes Majors empordaneses, virtuós del flabiol, la flauta i el clarinet; insuperable i agilíssim improvisador en els “obligats” dels valsos, masurques, polques i rigodons.
  Fill de família empordanesa, neix accidentalment en aquesta localitat andalusa on el seu pare, fill de Roses, hi era destinat com a militar. El 1819 la família torna a Catalunya i aviat el nen queda orfe i se’n va a viure a casa dels avis paterns. Va aprendre l’ofici de sastre i nocions de solfeig a l’obrador del seu futur sogre, Joan Llandrich, del qual n’heretà, cap el 1849, la direcció de
  la cobla que portava el seu nom.
  Pep Ventura considerava l’extensió melòdica de la sardana massa poca cosa, sempre de 96 compassos i d’escassament 2 minuts de durada, i per això, es va immergir en la fase d’innovació de la sardana creant peces d’un número il·limitat de compassos (sardana llarga) per enfrontar-les a les tradicionals (sardana curta).
  Els contactes amb el fabricant d’instruments rossellonès Andreu Toron (Perpinyà, 1815–1886), el porten a adoptar un nou model de tenora ja força semblant a l’actual. Aquest fet va fer augmentar el seu prestigi, potenciant així la composició d’amplitud melòdica i la incorporació de tonades tradicionals, agafant temes del repertori operístic i de sarsuela, i altres de caràcter popular, que es van posar de moda i van generar l’ eufòria per les sardanes llargues.
  També considerant minsa la cobla, en va fer una clara transformació. S’encarregà de liderar el canvi de l’arcaica cobla de tres quartans (cornamusa, xeremia, flabiol i tamborí) en un conjunt que, inicialment, era de cinc o set instrumentistes i al qual, progressivament, va anar incorporant instruments de metall. També va coordinar en dos rengles els instruments de fusta i de metall i els va tancar amb un baix de corda.
  Tot això va provocar un canvi radical en el concepte de música que havia de fer néixer la sardana com és ara i que aquesta es convertís en el nostre distintiu, en la nostra dansa nacional, però, com succeeix amb les grans concepcions, la seva obra li va representar molts desenganys i discrepàncies que van entristir els darrers anys de la seva vida.
  Com a compositor, va crear obres en base als nous instrument que havia aglutinat, però, enamorat de la tenora, aquest instrument hi fou el destacat. Així, les seves sardanes més destacades amb predomini de la tenora són: Per tu ploro, Toc d’oració, El cant dels ocells, Una mirada, Totes volen hereu, On són les oquetes?, El pardal, Sardana de tenor, Un
  esmolet vell i Ai quines noies!
  Va escriure també, sardanes corals com Arri Moreu, La primavera, La matinada de l’Empordà, Enyorança, La barretina vermella, Les noietes de Figueres i Ai de l’amor! I a més, n’havia escrit de curtes. Entre unes i altres, se n’hi calculen prop de 400.
  Fundador també de la Coral Erato de Figueres, Josep Maria Ventura i Casas ha passat a la posteritat amb el nom de Pep Ventura; també fou anomenat “en Pep de la tenora”, “en Pep de Figueres” i a les darreries de la seva carrera,”l’avi Pep”.

  Trencats i seguits. L'espai sardanista de Tribuna Ganxona


  Últimes Notícies

  (c) A.C.O.G., 2018. - NIF G55273130 Tribuna Ganxona, diari digital de Sant Feliu de Guíxols - Versió 2.0

  Aquest lloc web utilitza cookies per tal que tinguis la millor experiència d'usuari. Si segueixes navegant estàs donant el teu consentiment per a l' acceptació de les esmentades cookies i l' acceptació de la nostra política de cookies, clica l'enllaç par a més informació.plugin cookies

  ACEPTAR
  Aviso de cookies