• Categories
 • LA COLUMNA DEL SÍNDIC – Els drets de proximitat

  12/11/2016
  Des de fa ja més de 25 anys, diverses ciutats i viles catalanes disposen de la figura del síndic, defensor local. Encapçalades per Lleida l’any 1990, una quarantena de municipis disposen avui dia d’aquesta institució, la principal responsabilitat de la qual és vetllar per la defensa dels drets de la ciutadania davant de possibles incompliments dels respectius ajuntaments, així comformular recomanacions, suggeriments i propostes que ajudin a millorar el seu funcionament. Una de les característiques més rellevants de la feina de l’ombudsman local és la proximitat. El caràcter local de la institució fa que aquesta pugui treballar amb un coneixement alt de les especificitats pròpies de cada indret, de la seva realitat social, de les necessitats i dels requeriments ciutadans. La dimensió local és, per tant, clau per a una bona feina de les defensories.
  La visió local d’aquest tipus d’ombudsman requereix, tanmateix, ser complementada amb una aproximació global a les problemàtiques de la societat, per tal d’entendre els canvis que es produeixen arreu del món, cada vegada més freqüents i intensos, que ens acaben afectant a tots. Cal integrar, per tant, els plantejaments macro en l’estratègia local de cada ombudsman.
  Amb el lema “Pensem globalment, defensem localment”, el FòrumSD, l’associació dels síndics i síndiques, defensors i defensores locals de Catalunya, i alguns de la resta de l’Estat, celebrarà del 23 al 25 de novembre, a Girona, el Congrés Internacional de Defensors Locals (Local Ombudsman International Congress).
  Els objectius del congrés, que reunirà per primera vegada ombudsman locals d’arreu del món, són:
  • posar en comú les respectives experiències en matèria de defensa dels drets de la ciutadania;
  • promoure la institució de l’ombudsman actuant des de la proximitat que afavoreix l’àmbit
  local tot donant visibilitat a la seva tasca;
  • aconseguir una major col·laboració i interrelació entre les defensories locals, especialment
  dins de l’espai europeu i llatinoamericà.
  Des de la nostra ciutat donem tot el nostre suport a aquesta iniciativa i desitgem que es puguin assolir els objectius fixats, en benefici de la nostra ciutadania i la defensa dels seus
  drets.
  Josep Rius Graners
  Síndic de Greuges de Sant Feliu de Guíxols


  Últimes Notícies

  (c) A.C.O.G., 2018. - NIF G55273130 Tribuna Ganxona, diari digital de Sant Feliu de Guíxols - Versió 2.0

  Aquest lloc web utilitza cookies per tal que tinguis la millor experiència d'usuari. Si segueixes navegant estàs donant el teu consentiment per a l' acceptació de les esmentades cookies i l' acceptació de la nostra política de cookies, clica l'enllaç par a més informació.plugin cookies

  ACEPTAR
  Aviso de cookies