• Categories
 • Les claus per l’hipotiroïdisme en la dona

  01/03/2017

  Estàs farta d’anar cansada tota el dia, d’aixecar-te al matí amb manca d’energia, d’estar dos o més dies sense anar al lavabo, d’abrigar-te amb tres capes de roba per reduir la sensació de fred? Estàs farta de què et caigui el cabell mentre et pentines o et dutxes, o fins al monyo de què et diguin que estàs depressiva sense cap motiu aparent? Doncs has donat en el clau, tot el que et passa pot ser per una baixa funció de la tiroide, l’anomenat hipotiroïdisme. En aquest article trobaràs l’explicació a tots els símptomes que poden ser causats per l’hipotiroïdisme.

  Primer de tot, has de saber que pots no estar diagnosticada d’hipotiroïdisme i tenir tots els símptomes relacionats amb una baixa funció de la tiroide. Són moltes les dones que pateixen aquesta situació. El metge no recepta l’Eutirox (medicament que serveix per elevar l’hormona tiroïdal) si en les analítiques no s’observen uns nivells prou elevats de la tiroxina (T4) tot i que la TSH sigui elevada. A aquest problema en el circuit hormonal tiroïdal que no és suficient per medicar-se, se li diu hipotiroïdisme subclínic.

  Més conegut és l’hipotiroïdisme primari, que generalment succeeix quan hi ha una baixa ingesta de iode. A mesura que llegiu aquest post, entendreu que hi ha més processos que cal tenir en compte per aconseguir una salut tiroïdal òptima.

  També trobem una baixa funció tiroïdal per un procés autoimmunitari en la glàndula, que es diu “malaltia de Hashimoto”. Les estadístiques diuen que aquesta malaltia és la que pateixen més dones dins dels tipus de hipotiroïdismes existents.

  Per això, recomano, si voleu saber exactament com està funcionant la tiroide, que li demaneu a l’endocrí que miri els següents valors en analítiques: TSH, T4 LLIURE, T3 LLIURE, T3 reversa, tiroglobulina, anticossos antiperoxidasa i  anticossos antitiroglobulina.
  Cal tenir en compte que igual d’important que les analítiques són els símptomes. A continuació deixo una llista dels símptomes que poden patir les persones que pateixen hipotiroïdisme: suor, fred general de mans i peus, pulsacions cardíaques lentes, molta son, dificultat per aixecar-se al matí, cansament generalitzat, males digestions, restrenyiment, contractures musculars, caiguda de cabell, problemes amb la regla, avortaments, problemes d’erecció, falta de concentració i memòria, depressió, estat d’ànim baix, raspera, sensació de tenir un nus a la gola, afonia, pell seca o infeccions cròniques.
  Hi ha una dita que diu que “al pot petit hi ha la bona confitura”, i aquesta frase reflecteix a la perfecció la importància de la tiroide en el funcionament del nostre cos. Aquesta glàndula de mida petita, la qual es troba al coll, té una importància vital en la nostra salut.

  El perquè una baixa funció de la tiroide pot provocar tants símptomes és a causa de que les hormones tiroïdals tenen receptors per a la majoria de les cèl·lules que formen el cos. Atureu-vos un moment i torneu a llegir la frase anterior. Ho heu entès bé. Les hormones de la tiroide tenen receptors en gairebé totes les cèl·lules del cos.

  Això vol dir que qualsevol símptoma pot estar relacionat amb un mal funcionament de la tiroide. Per exemple, les hormones tiroïdals actuen en la funció renal, també poden estar relacionades amb els teus problemes digestius o se sap que promouen la producció de limfòcits en la medul·la òssia. Suposo que ha quedat clar que tenir una bona salut tiroïdal és vital per gaudir d’una bona salut.

  Potser que us  estigueu preguntant: però Joaquim, jo ​​ja estic prenent el medicament que corregeix el meu hipotiroïdisme. Deuxeu-me dir que la funció del medicament no és corregir el funcionament de la glàndula, sinó produir suficient hormona tiroïdal (T4) per equilibrar el circuit hormonal.

  La tiroide produeix dues hormones: la Tiroxina (T4) principalment, i la Triyodotironina (T3) en menor mesura. D’aquestes dues, la T3 és la que actua amb més intensitat en el nostre cos, és a dir que si la T4 està alta però la T3 baixa en les analítiques, sentireu en el cos alguns dels símptomes descrits anteriorment, els quals estaran indicant que el problema potser no es troba en la producció de T4, sinó en la poca producció de T3. Alhora, en la conversió de T4 a T3, també la seva produeix la RT3 o T3 reversa. Aquesta hormona té una funció de regulació de la T3 en l’hipotàlem. És a dir, si tenim una RT3 elevada dóna un senyal al cervell de més producció de la TSH perquè interpreta que hi ha poca T3 i per tant que la tiroide no està funcionant correctament. (1) (4)

  És curiós que a la gent diagnosticada d’hipotiroïdisme se’ls recepti un medicament que augmenti l’hormona T4, sense que moltes vegades es sàpiga com es troba la T3 i la RT3.

  Sento aquest petit embolic que puc haver causat, però és necessari per fer veure que el circuit de la tiroide no és tan senzill com sembla.

  Tot comença en una glàndula del cervell que es diu hipotàlem. Aquesta produeix una substància que es diu TRH, la qual activa la funció d’una altra glàndula del cervell anomenada hipòfisi, produint TSH. Aquesta té la interessant tasca d’activar la glàndula tiroide, perquè produeixi l’hormona tiroxina, (T4). Ara entendreu perquè la TSH surt alta a les analítiques. El cervell rep el senyal que la glàndula tiroide està funcionant lentament i ràpidament la hipòfisi es posa a produir més TSH perquè la glàndula augmenti la seva activitat i produeixi més hormona T4.

  Però cal que ens formulem una pregunta important per entendre la seva fisiologia. Què passa quan la TSH activa la producció de Tiroxina a la tiroide? Passa que la tiroide necessita suficient iode, tirosina, zinc, seleni, ferro i vitamines B per produir tiroxina (T4). Si no en tenim prou d’aquestes vitamines, minerals i aminoàcids, no produirem suficient tiroxina. Llavors, no trobeu una mica incoherent donar un medicament que proporcioni T4 sense revisar si tenim suficient iode, zinc o tirosina? Si volem solucionar la malaltia, haurem d’anar a l’arrel del problema.

  Però, ull! Abans he escrit que l’hormona que realitza una major funció en el nostre cos és la triiodotironina (T3). Llavors, com i on es realitza la conversió de T4 a T3? Doncs aquesta és realitzada en el fetge i a l’intestí, a través d’unes substàncies que s’anomenen deyonidasses (4), les quals necessiten seleni, una bona flora intestinal i una bona funció hepàtica.

  Us n’adoneu de per on van els trets? Si hi ha una mala flora intestinal o manca de seleni, i el problema està en la conversió de T4 a T3, prendre Eutirox no és l’únic tractament que s’ha de dur a terme. Perquè el problema principal no es troba a la tiroide. S’ha de millorar la funció intestinal o augmentar les quantitats de seleni.

   


  Últimes Notícies

  (c) A.C.O.G., 2018. - NIF G55273130 Tribuna Ganxona, diari digital de Sant Feliu de Guíxols - Versió 2.0

  Aquest lloc web utilitza cookies per tal que tinguis la millor experiència d'usuari. Si segueixes navegant estàs donant el teu consentiment per a l' acceptació de les esmentades cookies i l' acceptació de la nostra política de cookies, clica l'enllaç par a més informació.plugin cookies

  ACEPTAR
  Aviso de cookies