• Categories
 • Les set lleis de la psiconeuroimmunologia clínica

  02/04/2017

  La psiconeuroimmunologia clínica va aparèixer fa uns 40 anys quan dos científics americans, Robert Ader (psicòleg) i Nicholas Cohen (immunòleg), van sorprendre la comunitat científica demostrant, a través dels seus experiments científics amb rates, com un estímul nerviós alterava les cèl·lules del sistema immunitari.

  Aquesta apassionant ciència va començar els seus primers passos oferint l’oportunitat de descobrir la interacció entre el sistema nerviós i el sistema immunitari. Que bonic em sembla saber que el nostre elegant sistema nerviós, el nostre canal capacitat per traduir els sentiments en substàncies bioquímiques, entre altres moltíssimes funcions, pot produir un canvi en la producció i funció dels limfòcits, neutròfils, Natural Killers, … i més excitant encara , com una infecció tissular o Low Grade Inflamation (procés d’inflamació de baix grau) ens pot predisposar a tenir una actitud determinada a la vida, a causa de la producció d’unes determinades citoquines (missatgers que comuniquen al cervell com es troben els diferents òrgans del teu cos).

  Com ja estareu deduint, molts científics van pujar al carro de la recerca en aquest interessant camp de les interaccions entre sistemes. Imagineu què va suposar el fet de poder descobrir a través del punt de vista que ens ofereix aquesta ciència, com una bona flora intestinal disminueix les possibilitats de patir malalties com la depressió, patologies autoimmunitàries, problemes hormonals, fibromiàlgia, …

  Actualment, se sap que el sistema nerviós no només pot afectar la funció del sistema immunitari, també pot alterar el sistema hormonal, el sistema digestiu,… Per exemple, es coneix que a causa del distrès (estrès dolent), el teu cos pot augmentar la prolactina, una hormona que entre altres coses, causa amenorrea en les dones. A més, s’ha descobert que el distrès també “degrada” la important flora bacteriana de l’intestí.

  I anem més enllà, a través de diversos descobriments en fisiologia s’han pogut verificar diferents mecanismes d’acció, els quals relacionen un hipotiroïdisme, amb l’estat del fetge, l’intestí, el sistema nerviós i les quantitats produïdes d’hormones sexuals per part del teu cos.

  Per tant, si hagués de definir que és la PNI, diria que és una ciència que  mostra la integració dels diferents sistemes del cos, la neurologia, immunologia, psicologia i endocrinologia, juntament amb l’entorn i utilitzant la lògica de la evolució humana per promoure uns hàbits de salut que corregeixin el problema.

  Arribats a aquest punt, seria injust no nomenar l’epigenètica, ja que un dels objectius de la PNI Clínica és utilitzar unes pautes de curació ancestrals, les quals afecten l’expressió del gen, afavorint una curació per part de la persona molt més completa com són la nutrició, l’exercici físic, els bioritmes, el sol, la hidratació, l’entorn social, la gestió de les emocions i del distrès.

  Si encara dubteu en què consisteix, us convido a llegir els 7 punts següents que defineixen la PNI:

  -Com diu el científic Leo Pruimboom, “la PNI respon a la pregunta perquè”. Aquesta ciència estudia el mecanisme d’acció de la malaltia o el dolor.
  -El terapeuta o metge té més eines per poder fer un diagnòstic més complet, i així poder ajudar la persona des d’un punt de vista més integral.
  -Coneixent el mecanisme d’acció és més fàcil apropar-se als possibles orígens d’ un problema de salut determinat.
  -Es poden estalviar quantitats excessives de medicaments que podrien provocar uns efectes secundaris per la ingesta d’aquests, ja que tenint en compte tots els punts anteriors, conèixer quin és el mecanisme d’acció et permet ser més concret en el tractament i usar el medicament i l’enfocament més idoni del problema de salut.
  -El mecanisme d’acció i la utilització de les teràpies que es proposen en la PNI es realitzen a través d’un suport científic important, ja que la ciència és el mecanisme que tenim a la societat actual per acostar-nos el màxim possible a la veritat i aconseguir el màxim acord possible entre la comunitat científica i la societat.
  -Integrar el cos com un conjunt d’interaccions on un estímul podrà afectar tots els sistemes del cos, conduint-nos a tractar la persona tenint en compte els diferents sistemes del cos i no només el teixit afectat en si.
  -Una altra característica que fa única la PNI, és la consideració que hi ha un entorn que pot afectar la percepció que té la persona de la seva malaltia. Els metges i terapeutes que ens dediquem a aquesta ciència coneixem el cronificant que poden ser certs noms de malalties anomenades elegantment “etiquetes”. Actualment, es gasten medicaments per a pal·liar els efectes secundaris de malalties cròniques que, diuen, “no tenen solució”. Aquest seria un punt important de discussió: una cosa és no conèixer l’origen de la malaltia i, una altra de molt diferent, és que no existeixi una solució. Són matisos importants que fan cronificar una malaltia pel simple fet del significat que tenen per la societat algunes malalties.

  Si et preguntes perquè serveix aquesta ciència tan bonica, la resposta és per millorar i/o solucionar els dolors i malalties cròniques, com ara la migranya, la síndrome del còlon irritable, la fibromiàlgia,  la síndrome de la fatiga crònica, l’hipotiroïdisme, la depressió, l’ansietat, la colitis ulcerosa, les patologies autoimmunitàries, el dolor crònic, les al·lèrgies, els problemes digestius, els problemes hormonals o els problemes amb la regla.

  Como he dit  anteriorment, la PNI no aparta cap medicina, sinó que ofereix la possibilitat de completar el diagnòstic i el tractament juntament amb la medicina convencional. No es tracta d’anar en contra de res,  sinó d’agafar el millor de cada medicina per oferir el millor servei a l’ésser humà.


  Últimes Notícies

  (c) A.C.O.G., 2018. - NIF G55273130 Tribuna Ganxona, diari digital de Sant Feliu de Guíxols - Versió 2.0

  Aquest lloc web utilitza cookies per tal que tinguis la millor experiència d'usuari. Si segueixes navegant estàs donant el teu consentiment per a l' acceptació de les esmentades cookies i l' acceptació de la nostra política de cookies, clica l'enllaç par a més informació.plugin cookies

  ACEPTAR
  Aviso de cookies