• Categories
 • GdC vol que es canviï el nom a la Rambla perquè Antoni Vidal “traficava amb esclaus”

  22/05/2017
  La Rambla d'Antoni Vidal, punt neuràlgic de la vida ganxona (EP-A)

  La Rambla d’Antoni Vidal és el nom que rep una de les principals artèries de vianants de la nostra ciutat. Antoni Vidal va ser un home molt influent durant les primeres dècades del segle XIX i es va erigir com a  benefactor de la seva ciutat natal, malgrat que de petit va marxar cap a Marsella, on va viure fins a la seva mort. Fins i tot, algunes fonts asseguren que es va fer amic de l’emperador Napoleó III, fins al punt que Antoni Vidal va ser conegut a la França de l’època com ”le riche catalan de Marseille”.

  Aquest “ric català de Marsella” va fer una important aportació econòmica per a la construcció del primer port de Sant Feliu de Guíxols i també va donar feina als treballadors de les drassanes de la ciutat. A la seva mort, va deixar un llegat a la ciutat de quinze mil francs: la meitat per educar els nens (amb ells es va construir el col·legi Vidal) i l’altra meitat per ajudar a les famílies més necessitades.

  No obstant aquestes obres i donacions, està documentat que Antoni Vidal va ser també un dels grans traficants catalans d’esclaus de l’època. Així es reflecteix al llibre de Gustau Nerín “Traficants d’ànimes” . Els seus vaixells, els de la companyia Vidal-Frères, van estar entre els transports negrers més actius durant el període del 1820 al 1845. Antoni Vidal va crear la seva pròpia factoria a l’illa de La Reunió (factoria és el nom que rebien els centres fortificats on es recloïen a les persones africanes esclavitzades abans de ser embarcades). D’allà, i un cop carregades les bodegues,  els vaixells d’en Vidal posaven rumb cap al mercat d’esclaus de Cuba.

  Amb aquests antecedents, el grup de Guíxols des del Carrer vol que el nom de l’emblemàtica Rambla guixolenca deixi d’anar lligat a una fortuna forjada a través de l’esclavatge i la repressió. Per aquesta raó,  proposen que l’Ajuntament es plantegi un canvi de nom al vial que permeti deslligar el nom de la Rambla (abans carrer dels Arbres) d’aquest personatge i per això portarà una moció al proper Ple amb l’ànim de treure endavant la proposta.


  Últimes Notícies

  (c) A.C.O.G., 2018. - NIF G55273130 Tribuna Ganxona, diari digital de Sant Feliu de Guíxols - Versió 2.0

  Aquest lloc web utilitza cookies per tal que tinguis la millor experiència d'usuari. Si segueixes navegant estàs donant el teu consentiment per a l' acceptació de les esmentades cookies i l' acceptació de la nostra política de cookies, clica l'enllaç par a més informació.plugin cookies

  ACEPTAR
  Aviso de cookies