• Categories
 • CICLOTURISME: Creu de terme del Puig de la Guàrdia

  30/11/2017
  Els cicloturistes, al peu de la Creu del terme del Puig de la Guàrdia (COLLA BUJONIS)
  Excel·lent pedalada matinal pel sud de Llagostera recorrent les conques del Ridaura i de la riera Gotarra. L’objectiu serà assolir el Puig de la Guàrdia,un cim modest de 260 metres que s’alçaprop del mas Darder, ara reconvertit en hotel rural, entre els torrents del Gatussar i de Sant Llorenç.
  Al cim del puig hi trobem una bonica creu de terme composta pel basament,columna i la creu amb relleus i gravats d’imatges de la Mare de Déu.
  Les creus de terme- una mena de fites amb simbologia clarament religiosa- s’ubicaven prop de l’entrada de les poblacions, a vora dels camins i monestirs. També n’hi havia que servien com a termenals de propietats per tal de situar la fita o el dret de cada propietari, aquest segon ús podria ser el cas d’aquesta creu del puig de la Guàrdia (a part del mas Darder, a prop
  també hi ha el mas mig enrunat de can Codolar).
  A Sant Feliu i entorns havien existit una dotzena llarga d’aquestes creus de terme (la creu del Mar o de la Platja, la del Fortí, la de Sant Pol, la creu de Sant Joan, de Vilartagues…). Hi havia també la creu d’en Baguer a la cruïlla formada pel carrer Major i de la Creu (el nom del carrer prové precisament de la presència d’aquesta creu de terme).
  Actualment, a la ciutat resten dempeus les creus de terme del Monestir i de Sant Elm; a Castell d’Aro i a Romanyà s’alcen també notables creus de terme, la de Romanyà, d’estil modernista, a l’era de can Güitó.
  La ubicació en un entorn solitari i boscós, en un dels primers contraforts de l’Ardenya, lluny de qualsevol població, fan d’aquesta creu del Puig de la Guàrdia un exemple especial i curiós en l’àmplia gamma de creus de terme o similars que hi ha escampades per bona part del territori.
   
  Colla Bujonis.

  No es poden fer comentaris


  Últimes Notícies

  (c) A.C.O.G., 2018. - NIF G55273130 Tribuna Ganxona, diari digital de Sant Feliu de Guíxols - Versió 2.0

  Aquest lloc web utilitza cookies per tal que tinguis la millor experiència d'usuari. Si segueixes navegant estàs donant el teu consentiment per a l' acceptació de les esmentades cookies i l' acceptació de la nostra política de cookies, clica l'enllaç par a més informació.plugin cookies

  ACEPTAR
  Aviso de cookies