• Categories
 • Diumenge s’estrena el documental “Les nenes de la guerra”

  11/01/2018
  "Les nenes de la guerra", amb l'alcalde i alguns components de 10 Auris, ahir durant la roda de premsa de presentació del documental (AJ SFG)

  Aquest diumenge 14 de gener, a les 18h, al Teatre-Auditori Municipal, s’estrena el documental “Les nenes de la Guerra”, que mostra el testimoni viu de dotze senyores de Sant Feliu que eren nenes durant la Guerra Civil espanyola i que actualment tenen entre 86 i 98 anys, un testimoni recollit per una dotzena de fotògrafs amateurs de la nostra ciutat, sorgits de l’AFIC i que sota el nom 10 Auris i direcció d’Amàlia Feixas van començar el projecte ara fa un any. Degut a l’èxit de convocatòria, se n’emetrà un segon passi a les 20’3o hores.  

  El documental relata l’experiència d’aquestes dones al llarg del conflicte bèl•lic: la por, la fam, els bombardeigs…, així com també els jocs, les cançons i allò relacionat amb la família i l’escola. Les dotze protagonistes representen els milers de nens i nenes que van viure aquella època de dolor. A través del seu testimoni, l’espectador és transportat d’una forma molt sincera cap aquells moments tan durs de les seves vides.

  La idea va sorgir el novembre de 2016 quan els aficionats a la fotografia, membres de l’Agrupació Fotogràfica guixolenca, van plantejar-se recuperar aquesta part de la memòria històrica de la ciutat. El seu objectiu, més que destapar grans històries, era plasmar les emocions d’aquelles nenes a les quals la Guerra Civil se’ls va endur l’infantesa. Tot i així, han resultat ser històries molt impactants les que han sortit a la llum gràcies al projecte documental.

  Els relats d’aquestes experiències tan “frepants”, tal i com va definir-les la directora Amàlia Feixas, no obstant això, han estat viscudes amb tota naturalitat per gent anònima, traspuen una gran sinceritat. Des de la mort de familiars al camp de batalla, com en el cas de la Pilar Iglesias, fins a la pèrdua d’una germana de tres anys durant el trasllat de Madrid cap aquí, com explica la Victòria Álvarez, passant per aïllaments com va viure la Dolors Ferrer, que va passar divuit mesos sola a Aragó separada dels seus pares. No totes les experiències relaten fets viscuts a Sant Feliu, donat que algunes de les protagonistes provenen d’altres llocs de la Península.  “Acabes enamorant-te d’elles”, explica la directora del documental. 

  A partir d’aquell moment van començar a contactar amb les que esdevindrien protagonistes del documental. La selecció de “les nenes”, segons explica Amàlia Feixas, va ser d’oïda: les van anar trobant a partir de referències que la gent els donava o d’elles mateixes que se’ls apropaven. La realització de les entrevistes als personatges va durar tres mesos: del 18 de febrer a l’11 de març de 2017. Llavors van seguir amb la postproducció fins al novembre.

  Una altra de les components de 10 Auris, Iolanda Perich, destaca que per filmar les protagonistes van triar el CEIP Gaziel (antics Estudis Nous, únic centre escolar en l’època de la Guerra) i els Safareigs del Puig, per la seva proximitat amb els refugis. Un altre fet que destaquen els productors del documental és que no hi ha cap “nen de la guerra” pel fet que aquestes guerres “eren provocades per homes, ja que les dones es quedaven a casa a pujar la família”.  

  Les dotze hores enregistrades d’entrevistes han estat resumides en un muntatge de només una hora. Per això, l’estrena del documental es complementa d’una exposició fotogràfica amb els retrats de “les nenes” al mateix Teatre Municipal i aquesta exposició posteriorment estarà disponible al Museu d’Història, on durant quatre diumenges (18 i 25 de febrer i 4 i 11 de març) es projectaran les entrevistes personals completes a cada protagonista. S’emetran de tres en tres, a les 11 hores del matí. Tots els documents es cediran a l’arxiu i no es descarta una edició en format llibre sobre aquests testimonis. No està previst que el documental es pengi a Internet mitjançant cap plataforma. 

  L’agrupació 10 Auris destaca i agraeix la plena disposició de les dotze implicades a col•laborar absolutament en tot el desenvolupament del projecte, amb les quals han mantingut un contacte constant des del seu inici.  

  Les nenes de la guerra, per ordre alfabètic són Victoria Álvarez, Maria Bordas, Àngela Bussot, Carmen Córdoba, Maria Dausà, Dolors Ferrer, Pilar Iglesias, Paquita Ponce, Mercè Rufí,
  Rosa Serra, Teresa Serra i Rosa Valle.

  Els membres de l’agrupació 10 Auris, per ordre alfabètic,  són Gabriel Maria Dalmau, Enric Estarlí, Amàlia Feixas, Josep Homs, Josep Homs Lloveras, Sònia Lloveras, Ramon Navarro,
  Iolanda Perich, Pilar Pi, Montse Puig, Maribel Ramírez i Montse Valldeperas. 

  No es poden fer comentaris


  Últimes Notícies

  (c) A.C.O.G., 2018. - NIF G55273130 Tribuna Ganxona, diari digital de Sant Feliu de Guíxols - Versió 2.0

  Aquest lloc web utilitza cookies per tal que tinguis la millor experiència d'usuari. Si segueixes navegant estàs donant el teu consentiment per a l' acceptació de les esmentades cookies i l' acceptació de la nostra política de cookies, clica l'enllaç par a més informació.plugin cookies

  ACEPTAR
  Aviso de cookies