• Categories
 • Debat sobre la preservació de restes al monestir guixolenc

  07/03/2018
  Els arqueòlegs seguien fent treballs a la zona, ahir (EL PUNT-AVUI)

  Les prospeccions arqueològiques a la plaça Abadia, a la part posterior del monestir, avancen cap a la recta final. En espera de l’informe dels arqueòlegs, ja ha transcendit que entre les restes hi ha un tram de la contraescarpa del fossar que envoltava el conjunt romànic. Segons El Punt-Avui, també hi ha fragments d’un pont, recs i conduccions d’aigua, i van sorgint preguntes sobre la seva conservació.

  L’encaix de les restes amb el nou edifici annex on es preveia que s’ubicaria el museu Carmen Thyssen i el valor patrimonial d’aquestes marcarà el seu disseny i viabilitat.

  El debat, segurament, arribarà al ple del pròxim dijous 22. El regidor del Moviment d’Esquerres (MES), Pere Albó, va anunciar ahir una moció per defensar que les restes que han sortit a la llum es preservin i siguin visitables (vegeu nota de premsa en l’apartat de Tribunes Polítiques) 

  Per part d’altres grups del consistori, Quimet Clarà (PDeCAT) explicava que es plantejaven treure la qüestió de les restes al ple. “Molta gent ens pregunta sobre les restes i creiem que s’haurien de conservar, independentment que volem que es faci el museu”, resumia. La fins ara regidora de la CUP, Elena Delgado, també admetia que estan seguint les novetats setmana a setmana, i malgrat la prudència, en espera dels resultats, assenyalava que “el primer ha de ser el patrimoni i la història”, ja que no és cap novetat que la formació s’oposa a finançar amb diners públics un museu privat. Des de GdC, Jordi Lloveras prefereix deixar la decisió en mans dels experts, tot i que el projecte de museu fix tampoc els agrada. Es mostren més partidaris de mantenir la col·laboració actual amb exposicions periòdiques.

  L’objectiu paral·lel de la moció de MES serà “debatre la conveniència de la construcció de l’edifici annex”, un projecte encarrilat aquest mandat amb un pressupost de sis milions d’euros, en comptes dels 15 en què s’havia xifrat fer-lo a la propera fàbrica de Can Serra. Albó, però, sosté que el projecte del 2009 es podria pressupostar a la baixa i que a tocar del monestir es pot acabar encarint.

  Prudència del govern

  Des del govern local (TSF-ERC-PSC) insisteixen a esperar que els arqueòlegs dictaminin el valor de les restes, ja que l’excavació continuarà com a mínim fins a final de mes i aleshores encara trigaran unes quantes setmanes a redactar l’informe. El regidor d’Obres, Josep Saballs, defensava ahir que els treballs ja s’han prorrogat “amb una rasa complementària, cap a Can Serra i arribant fins a 4 metres i mig de fondària”. Per ara, doncs, no aventuren si les restes seran compatibles amb el projecte, una decisió que en darrera instància prendrà Patrimoni de la Generalitat.

  No es poden fer comentaris


  Últimes Notícies

  (c) A.C.O.G., 2018. - NIF G55273130 Tribuna Ganxona, diari digital de Sant Feliu de Guíxols - Versió 2.0

  Aquest lloc web utilitza cookies per tal que tinguis la millor experiència d'usuari. Si segueixes navegant estàs donant el teu consentiment per a l' acceptació de les esmentades cookies i l' acceptació de la nostra política de cookies, clica l'enllaç par a més informació.plugin cookies

  ACEPTAR
  Aviso de cookies