• Categories
 • El doctor Toni Beltran presenta el seu llibre “Ensenya’m la llengua”

  16/05/2018
  El doctor Beltran, a l'exterior del CAP de Sant Feliu, on exerceix des de fa més de 30 anys. (EL PUNT-AVUI)

  El metge de l’ABS de Sant Feliu, Toni Beltran, presentarà el proper divendres 18 de maig a les 7 de la tarda, a la Sala Abat Panyelles del Monestir, el seu recent llibre “Ensenya’m la llengua”, una creació referent al llenguatge i vocabulari mèdic popular. L’acte està emmarcat dins la celebració del Dia Internacional dels Museu. 

  El volum, bastant gruixut, intenta recuperar aquelles expressions “de tota la vida” referides a l’àmbit mèdic, amb especial focus a les dels nostres contorns, tot i que n’hi ha d’arreu dels territoris de parla catalana. 

  Beltran ja havia fet xerrades en aquest sentit des de fa anys, sobretot durant l’època en què a la nostra ciutat s’impartien ponències referents a l’Espai del Metge Rural del Museu d’Història, ara menystingut. 

  El conegut metge ganxó, nascut a Canet, va decidir posar fil a l’agulla amb la preservació d’aquest llenguatge en notar que els seus pacients d’edat més avançada l’empraven. Amb la senzillesa d’apuntar l’expressió o paraula en una llibreta i comprovar-la al diccionari o enciclopèdia n’ha tingut prou per començar a perfilar la idea. Aleshores, trobades amb més gent per adquirir noves idees i recuperar paraules que la tendència a la diglòssia havien anat arraconant.

  Expressions com “fer setze” quan es tenen mocs, “ennuegar-se” quan es queda un aliment clavat a la gola, el “rogall” quan es perd la veu per una laringitis o els molestos “nyanyos” després d’un cop o el marejador “cap-rodo”, són recuperades per Beltran. 

  L’objectiu de l’autor és rememorar aquestes paraules i lluitar perquè es tornin a utilitzar. I és que els tecnicismes estan tendint a omplir les consultes enlloc de paraules o expressions més nostrades. 

   

  No es poden fer comentaris


  Últimes Notícies

  (c) A.C.O.G., 2018. - NIF G55273130 Tribuna Ganxona, diari digital de Sant Feliu de Guíxols - Versió 2.0

  Aquest lloc web utilitza cookies per tal que tinguis la millor experiència d'usuari. Si segueixes navegant estàs donant el teu consentiment per a l' acceptació de les esmentades cookies i l' acceptació de la nostra política de cookies, clica l'enllaç par a més informació.plugin cookies

  ACEPTAR
  Aviso de cookies