• Categories
 • L’evolució del paisatge, tema central de l’exposició Carmen Thyssen 2018

  09/06/2018
  La baronessa, ahir davant l'únic quadre de Van Goyen que es pot veure a l'exposició (EL PUNT-AVUI)

  Sant Feliu de Guíxols acull la setena exposició a l’espai Carmen Thyssen del Monestir, i per aquesta ocasió el fil conductor és el paisatge com a tema pictòric i la seva evolució al llarg de quatre segles. La mostra, titulada “Natura en evolució, de Van Goyen a Pissarro i Sacharoff” obre les seves portes el 10 de juny i les 57 obres que hi mostra es podran contemplar fins al 14 d’octubre.

  En l’exposició s’explica el canvi i evolució del paisatge des de la seva aparició com a gènere independent fins als nostres dies, i s’hi troben artistes europeus, americans i catalans com Jan Josephzs van Goyen (1634) “Paisatge fluvial amb transbordador i cabanes”, Camille Pissarro (1873) “Camp de cols, Pontoise”, Martin Johnson Heade (1902) “Orquídia i colibrí prop d’una cascada” i Laurà Barrau i Buñol (1920) “Excursió marítima”. La part final de l’exposició fa un homenatge a l’artista russa Olga Sacharoff, amb obra cedida pel Museu Nacional d’Art de Catalunya i el Cercle del Liceu.

  La mostra planteja un recorregut a través de l’experiència estètica vinculada a la creació d’un nou llenguatge sensorial i sensitiu que emergeix —amb l’aparició d’un nou gènere pictòric, el paisatgisme— en la pintura holandesa entre finals del segle XVI i principis del segle XVII, i com des d’allà es va expandint per la resta d’Europa i Amèrica.

  En els quatre segles en què s’emmarca la cronologia de les obres seleccionades per a la mostra, es posa de manifest la influència del paisatgisme holandès en el romanticisme, el naturalisme i l’impressionisme. 
  El paisatge com a gènere independent fa les seves primeres aparicions al segle XVI i, de mica en mica, anirà tenint una presència més remarcable en la pintura, aconseguint la seva autonomia iconogràfica quan les escenes religioses o mitològiques seran l’excusa per a pintar el paisatge panoràmic o geogràfic.  En el transcurs del segle XVII serà quan s’establirà definitivament com a estil pictòric i, a partir del segle XVIII,  la pintura de paisatge serà un gènere cultivat a tot el continent europeu. 

  La selecció d’obres de la Col·lecció Carmen Thyssen per a Natura en evolució. De Van Goyen a Pissarro i Sacharoff s’ha dut a terme tenint en compte l’evolució del gènere del paisatge partint del paisatgisme clàssic holandès com origen i posterior font d’inspiració del paisatgisme vuitcentista, arribant a tenir una influència decisiva en els orígens de la pintura moderna; així mateix, es vol posar de manifest la universalitat del llenguatge pictòric des del punt de vista de la cultura occidental i establir diàlegs entre artistes contemporanis de diverses procedències. 

  L’horari de l’exposició serà: del 10 de juny al 13 de juliol, de 10:00 a 13:00 h i de 16:00 a 19:00 h ;  dissabtes, diumenges i festius, de 10:00 a 20:00 h. Del 14 de juliol al 9 de setembre, de dilluns a diumenge, de 11.00 a 21.00 h; i del 10 de setembre al 14 d’octubre: de 10:00 a 13.00 h i de 15.00 a 18.00 h; dissabtes, diumenges i festius: de 10:00 a 20:00 h

   

  No es poden fer comentaris


  Últimes Notícies

  (c) A.C.O.G., 2018. - NIF G55273130 Tribuna Ganxona, diari digital de Sant Feliu de Guíxols - Versió 2.0

  Aquest lloc web utilitza cookies per tal que tinguis la millor experiència d'usuari. Si segueixes navegant estàs donant el teu consentiment per a l' acceptació de les esmentades cookies i l' acceptació de la nostra política de cookies, clica l'enllaç par a més informació.plugin cookies

  ACEPTAR
  Aviso de cookies