• Categories
 • GdC proposa el blindatge del llegat arquitectònic de Joan Bordàs

  20/07/2018
  Aquest model de bancs del Passeig són obra de Joan Bordàs i Salellas (GdC)

  La ciutat té un llegat d’arquitectura modernista i noucentista prou important. Joan Bordàs i Salellas, qui va ser arquitecte municipal entre els anys 1914 i 1955, n’és un dels seus màxims exponents, i ara la formació Guíxols des del Carrer planteja fer un inventari actualitzat de tota la seva obra i protegir aquells elements urbans que són comuns.

  Com a arquitecte municipal, Joan Bordàs va esbossar la fàbrica de taps de suro La Suberina (avui seu de l’empresa de materials per la construcció Ginesta) i va participar en reformes d’edificis públics ja existents, com l’Hospital Municipal o els banys de Sant Elm (reconvertits posteriorment a discoteca Palm Beach), tots ells declarats edificis d’interès arquitectònic. També va treballar la seva vessant urbanista, sobretot quan entre els anys 1943 i 1945 va dirigir les obres de reconstrucció del Passeig del Mar i del Passeig del Guíxols incorporant uns elements de disseny innovadors en l’època, com som els bancs de pedra i els parterres o la barana de mar amb els seus balcons i arcs, i que amb el pas dels anys han donat a la ciutat una personalitat i un atractiu paisatgístic únics al nostre entorn. Joan Bordàs també va ser l’autor del disseny de la font que hi ha a la plaça del Monestir.

  Tot el llegat arquitectònic de Joan Bordàs s’ha vist disminuït al llarg dels darrers anys. Avui mateix podem veure com ja s’han perdut una part dels parterres originals, o com també s’han enderrocat alguns dels emblemàtics balcons sobre la platja emmarcats per uns arcs de ferro i rematats amb la silueta d’una barca (concretament els de la banda de Rius i Calvet). També trobem alguns bancs de pedra, o alguns trams de la barana de mar, en mal estat de conservació.

  La proposta de Guíxols des del Carrer, que es debatrà al proper ple del mes de juliol,  insta el govern municipal a realitzar un inventari acurat de l’obra arquitectònica de Joan Bordàs a la nostra ciutat, així com del seu estat de conservació, i a restaurar i protegir tots els elements de mobiliari urbà que encara perduren.

  Una altra moció, referent al dret a una mort digna

   

  GdC també presentarà al proper Ple una altra moció, en aquest cas referent al dret de les persones a viure amb dignitat el procés cap a la mort. La moció proposa que l’Ajuntament estableixi contactes de col·laboració amb l’Associació pel Dret a Morir Dignament de Catalunya (DMD-Cat) perquè, a través de xerrades i conferències, es doni informació veraç a la ciutadania sobre els seus drets al final de la vida, i també, sobre els  beneficis de tenir fet el Document de Voluntats Anticipades (DVA).

  No es poden fer comentaris


  Últimes Notícies

  (c) A.C.O.G., 2018. - NIF G55273130 Tribuna Ganxona, diari digital de Sant Feliu de Guíxols - Versió 2.0

  Aquest lloc web utilitza cookies per tal que tinguis la millor experiència d'usuari. Si segueixes navegant estàs donant el teu consentiment per a l' acceptació de les esmentades cookies i l' acceptació de la nostra política de cookies, clica l'enllaç par a més informació.plugin cookies

  ACEPTAR
  Aviso de cookies