• Categories
 • Dia Internacional de la Pau, 21 de setembre de 2018

  21/09/2018

  Les Nacions Unides van establir el 21 de setembre per celebrar el Dia Internacional de la Pau, dedicat a «commemorar i reforçar els ideals de pau dins i entre totes les nacions i pobles». En un món globalitzat, en el que els desastrosos efectes de les guerres i la violència ens afecten a tots, tots tenim l’obligació de contribuir a la reducció de la violència. Per dir uns casos, la crisi oberta a l’Orient Mitjà amb les guerres a l’Iraq i Síria han generat milions de desplaçats, i una petita part d’ells han recalat a Europa, via Turquia i Grècia. La fam i la violència institucional a països centre-africans estan provocant un èxode de persones, sobretot els i les més joves, nens inclosos, cap a Europa en embarcacions insegures, jugant-se la vida, i massa vegades perdent-la.

  Els països de la Unió Europea hem construït murs físics de separació a les fronteres de la Unió, a Ceuta i Melilla, i a Hongria, Bulgària i Àustria, fins i tot amb elements tallants, i amb costos multimilionaris. Des de la caiguda del mur de Berlín, s’han aixecat centenars de murs al món. I moltes persones han perdut la vida.

  La Unió Europea ha establert acords amb Turquia i Líbia per controlar i retenir els fluxos de migrants. Avui són les ONG’s les que salven vides al mar i són els governs els que dificulten els rescats, criminalitzen les ONG’s i prohibeixen els desembarcaments. Més enllà d’això, veiem el tracte donat als immigrants arribats, ingressats en centres de detenció o abandonats sense recursos, que genera una problemàtica social i unes dificultats importants per a la seva integració que repercuteixen en tots i que poden trigar generacions en resoldre’s.

  Exigim als nostres governants el compliment de la normativa de no exportar armes a països en conflicte o que les utilitzen contra població civil, requerim als nostres governants a anul·lar els acords amb Turquia i Líbia de control dels fluxos migratoris, demanem als nostres governants invertir en desenvolupament en lloc de gastar en murs i fronteres. La cultura de pau s’aprèn des de la infància i es treballa dia a dia, durant tota la vida, i és cultura del respecte al diferent, sigui diferent pel motiu que sigui.

  Els estats, les nacions i les ciutats han de proporcionar l’entorn perquè aquesta cultura de pau sigui possible, amb lleis per protegir-la, amb educació per vivenciar-la i amb institucions per desenvolupar-la. Calen polítiques locals per la pau , polítiques locals de prevenció de la violència racista, cultural o sexista, i polítiques locals contra la exclusió social i per l’ eradicació de la pobresa. Des de les sindicatures locals exigim aquestes actuacions als governs i treballem amb els ciutadans per contribuir a viure tots en una cultura de pau.

  Josep Rius Graners

  Síndic municipal de Greuges

  No es poden fer comentaris


  Últimes Notícies

  (c) A.C.O.G., 2018. - NIF G55273130 Tribuna Ganxona, diari digital de Sant Feliu de Guíxols - Versió 2.0

  Aquest lloc web utilitza cookies per tal que tinguis la millor experiència d'usuari. Si segueixes navegant estàs donant el teu consentiment per a l' acceptació de les esmentades cookies i l' acceptació de la nostra política de cookies, clica l'enllaç par a més informació.plugin cookies

  ACEPTAR
  Aviso de cookies