• Categories
 • 78è aniversari de l’assassinat del MHP Lluís Companys i Jover

  15/10/2018

  El 15 d’octubre de 1940 les tropes franquistes, sota les ordres del General Franco, després d’un judici sumaríssim sense cap mena de garantia processal que el condemnà a mort per ser el President de la Generalitat de Catalunya, van executar aquella sentència, d’un judici tan il·legal com el Dictador que manava Espanya després del seu cop d’estat, i van afusellar el MHP Lluís Companys a dos quarts de set de la matinada al fossar de Santa Eulàlia del Castell de Montjuïc. Les seves darreres paraules foren “Per Catalunya!”

  Properament el Govern de la Generalitat farà entrega a la família del MHP Lluís Companys el document que acredita la nul·litat del judici sumaríssim que va suposar el seu afusellament, recordem que el Parlament de Catalunya va aprovar per unanimitat la Llei 11/2017 , de 4 de juliol, de reparació jurídica de les víctimes del franquisme, que declara il·legals els tribunals franquistes per ser “contraris a la llei i vulnerar les més elementals exigències del dret a un judici just”.

  MES, Moviment d’Esquerres serem a l’acte d’homenatge del MHP Lluís Companys, assassinat pel franquisme per defensar Catalunya, i representar-la institucionalment com a President electe dels catalans i catalanes. Foren seves les paraules “Tornarem a lluitar, tornarem a sofrir, tornarem a vèncer”.

  Avui estem vivint de moments complexes; si bé és cert que s’ha retirat el famós 155 i hem recuperat les institucions catalanes, el nostre autogovern encara pateix bloqueigs i interferències de l’Estat, i no oblidem que hi ha presos polítics i exiliats, i moltes persones encausades judicialment per defensar unes idees, posar urnes i paperetes i defensar pacíficament la voluntat de construir la República catalana amb una consulta prèvia als catalans i ​catalanes, ja que el poble de Catalunya és qui té la sobirania popular per poder exercir el dret d’autodeterminació.

  Els drets i les llibertats dels catalans van ser arrabassats i al Fossar de Santa Eulàlia van assassinar-nos el President, vam patir moltes penúries com a poble, però ens en vam sortir.

  Ara vivim un retrocés dels nostres drets i llibertats però junts com a poble som MES forts MES decidits que mai a fer República, pel President Companys i per tots els que van morir, patir tortures humiliacions i misèries per defensar-la, per tots els que avui són a la presó a l’exili o estan encausats. No defallirem.

  Els catalans celebrem derrotes perquè d’elles aprenem que ens hem fet més forts i que junts tot ho fem possible. Per Catalunya!

  Barcelona, 15 d’octubre de 2018

  MES, Moviment d’Esquerres

  No es poden fer comentaris


  Últimes Notícies

  (c) A.C.O.G., 2018. - NIF G55273130 Tribuna Ganxona, diari digital de Sant Feliu de Guíxols - Versió 2.0