• Categories
 • L’exconsellera Montserrat Tura presenta “República pagesa” a la Casa Irla

  19/10/2018

  El dissabte 20 d’octubre a les 19 h, la Casa Irla presenta el llibre “República pagesa”, de Montserrat Tura.

  “República pagesa”, Premi d’Assaig Carles Rahola, escrit per Montserrat Tura, trena els esdeveniments vinculats a la reivindicació catalanista, la participació del moviment rabassaire en aquests fets i el relat de la vida d’una família compromesa amb les dues causes, la de Feliu Tura i Valldeoriola, responsable del moviment cooperatiu de la Unió de Rabassaires i avi de l’autora.
  És la història dels pagesos sense terres pròpies, que conreaven parcel·les arrendades pel contracte de rabassa morta. Després de la crisi del camp català amb la plaga de la fil·loxera, aquests pagesos, lluny d’instal·lar-se en el plany i la queixa, van organitzar-se en cooperatives autogestionades i aplicaren polítiques socialment molt avançades.
  La seva capacitat aglutinadora els va convertir en un instrument de canvi social i en un agent d’intervenció política que va fer possible la victòria del republicanisme popular en la dècada dels anys trenta.
  És la història de persones humils que sembraren ideals de llibertat i conrearen la intel·ligència com a eina d’emancipació.

  No es poden fer comentaris


  Últimes Notícies

  (c) A.C.O.G., 2018. - NIF G55273130 Tribuna Ganxona, diari digital de Sant Feliu de Guíxols - Versió 2.0

  Aquest lloc web utilitza cookies per tal que tinguis la millor experiència d'usuari. Si segueixes navegant estàs donant el teu consentiment per a l' acceptació de les esmentades cookies i l' acceptació de la nostra política de cookies, clica l'enllaç par a més informació.plugin cookies

  ACEPTAR
  Aviso de cookies