• Categories
 • L’Ajuntament vol reactivar el llegat Anlló un cop aixecat el 155

  05/07/2018

  El govern de la ciutat es reunirà properament amb responsables de Patrimoni de la Generalitat per reactivar la liquidació dels diners recaptats per la venda de propietats del llegat dels germans Joan i Francesc Anlló, uns tres milions d’euros bruts,als quals caldrà restar les despeses d’impostos, manteniment i gestió de la venda dels béns, segons publica El Punt-Avui.

  Els hotels i propietats dels Anlló van tancar ara fa 15 anys, l’estiu del 2003, mesos després que tots dos morissin sense hereus. Després d’una dècada empantanegats –primer, perquè amb les revaloracions anuals de la bombolla no hi havia pressa, i després, per la crisi que va desencadenar l’explosió de la bombolla–, el 2013 la Generalitat, com a responsable de l’herència intestada, va començar a subhastar les propietats i a trobar compradors.

  L’any passat, l’Ajuntament i Patrimoni es van donar fins a final d’any per vendre el Panorama Park i convocar la junta distribuïdora d’herències, l’òrgan integrat per les dues administracions per vehicular la destinació dels fons a projectes culturals i socials al municipi, però l’aplicació de l’article 155 va deixar el compromís en l’aire tot i que el Panorama va ser venut per 1,86 milions  després que la subhasta hagués quedat deserta.

  El Museu Carmen Thyssen rebrà part de la liquidació del llegat, i l’Ajuntament proposa reconvertir l’Hotel Mediterrani en una desena d’habitatges socials si finalment es pot modificar el planejament i considerar l’antic hotel un espai per a ús social o dotacional.


  RESULTATS DE LES ELECCIONS DEL 21-D: JXCAT guanya a Sant Feliu seguit de C’s i ERC

  22/12/2017

  El partit de Puigdemont, Junts per Catalunya, es va emportar la victòria a Sant Feliu en les eleccions del passat 21 de desembre. Ciutadans va quedar com a segona força seguit de molt a prop d’Esquerra Republicana. La participació va ser del 77,6%, un 3,1% més que al 2015.

  El bloc independentista s’ha consolidat com el preferit pels ganxons, sumant en total 6,209 vots entre JxCat, ERC i la CUP, 325 vots més que el 2015, quan JxSí i la CUP van sumar 5,884 vots. Al costat constitucionalista, Ciutadans és el partit més beneficiat, traient 834 vots més que les passades eleccions. El més damnificat, el Partit Popular, que ha perdut el suport de 300 votants. El Partit Socialista manté gairebé el mateix suport que al 2015.

  En el cas de En Comú-Podem, sumen 638 vots, poc menys del suport rebut a les eleccions del 2015, quan es van presentar sota les sigles de Catalunya Sí Que es pot. També es manté el PACMA, que iguala els resultats anteriors.

   

   

  Habitants 21.945  
  Cens 14.756  
  Vots 11.644 78,91%
  Nuls 53 0,46%
  En blanc 57 0,49%
    2017 2015
  PARTIT VOTS % VOTS %
  JxCAT
  3.349
  28,89
  0
  0,00
  Cs
  2.687
  23,18
  1.714
  15,68
  ERC
  2.495
  21,53
  0
  0,00
  PSC
  1.500
  12,94
  1.559
  14,26
  CatECP
  660
  5,69
  720
  6,59
  CUP
  382
  3,30
  688
  6,29
  PP
  358
  3,09
  660
  6,04
  PACMA
  84
  0,72
  75
  0,69
  RECORTES CERO-GRUPO VERDE
  15
  0,13
  33
  0,30
  PU M+J
  4
  0,03
  0
  0,00
  DIÀLEG
  0
  0,00
  0
  0,00
  JxSí
  0
  0,00
  5.196
  47,54
  UDC
  0
  0,00
  200
  1,83
  GANEMOS
  0
  0,00
  14
  0,13
  PIRATACAT/XDT
  0
  0,00
  10
  0,09

   


  Muñoz (PSC) vol diàleg perquè no s’apliqui l’article 155

  23/10/2017

  El primer tinent d’alcalde de la ciutat, el socialista Josep Melcior Muñoz, ha rebutjat a Ràdio Capital l’aplicació de l’article 155. Creu que al llarg d’aquesta setmana encara hi ha temps per la negociació i poder evitar l’entrada en vigor d’aquest article.

  El líder del PSC, que governa amb Tots per Sant Feliu i Esquerra Republicana, decideix distanciar-se de la voluntat del govern espanyol del PP, amb el suport del PSOE i de Ciutadans, per intervenir l’autogovern. La resta de regidors socialistes ganxons, Laura Serrano i Salvador Calabuig, també donen suport a aquest posicionament.

  Muñoz critica el Parlament per haver-se saltat la “democràcia”, i alhora acusa el govern espanyol d’haver-se saltat les línies vermelles. “Hi ha un mur en un cantó i un mur a l’altre”, assegura.

  El líder del PSC ganxó assegura que seguirà militant al partit. Tot i això, “valorarà” quin és el seu posicionament si finalment el 155 entra en vigor.

   Muñoz també ha parlat, a l’emissora baixempordanesa, de la compra de dos pisos per habitatge social i ha refermat el compromís de la Generalitat perquè aquest 2017 s’arribi a una primera fase de liquidació de l’herència Anlló. També ha fet esment de la bonificació del 95% sobre l’IBI a tots aquells propietaris que decideixin cedir-los a lloguer social.
   

  El parlament de Jordi Lloveras de rebuig a l’article 155

  27/10/2017

  Aquest acord pel 155 entre el PP i el PSOE, amb la presència de la nova dreta que representa Ciutadans, significa la ruptura del pacte territorial. Anys abans, l’acord entre el PSOE i el PP que va comportar la reforma de l’article 135 i que va suposar la subordinació de l’interès social als interessos dels bancs va significar la ruptura del pacte social. El pacte institucional ja fa temps que està trencant per la corrupció política, la d’allà i la d’aquí. El règim del 78, doncs, viu instal·lat en una crisi que té aquestes tres dimensions, la social, institucional i territorial i el Minotauro, com el va definir algu fa temps, es defensa. I es defensa dur. Per això en sortirem millor, serem més forts, si som més si i ho fem plegats. L’essència constituent del 15M ens ha d’impulsar al conjunt de les classes populars cap a nous pactes socials, institucionals i territorials, basats en l’igualtat, la solidaritat, la justicia social i, també, la plurinacionalitat a partir de poder exercir el dret a decidir.

  L’aplicació del 155 no és una iniciativa aïllada. Forma part d’aquesta defensa del Minotaure. Una estratègia autoritària de recentralització i que impedeix que els pobles es dotin de les eines adequades per garantir la seva existència històrica, tant en el camp econòmic, cultural, lingüístic com en el de reconeixement internacional.

  El 155, o la suspensió de l’autogovern de Catalunya que és el mateix, no només farà saltar pels aires aquest pacte territorial que deiem abans, sinó que representa un atac als fonaments mateixos de la pròpia democràcia: que el PP, amb un 8% dels vots en les últimes eleccions a Catalunya, vulgui governar, és un despropòsit polític i una mutació democràtica.

  I doncs, què hem de fer? El problema d’una declaració d’independència unilateral no resideix tant en la seva legalitat o il·legalitat, interpretable en funció del costat que es miri, com sí en la seva il·legitimitat. Il·legitimitat perquè les forces polítiques partidàries de la independència governen amb un 48% dels vots, aquest és el veritable mandat popular, i també perquè, ens agradi més o menys, el reconeixement internacional obliga a fer les coses d’una altra manera.

  L’1 d’octubre no va ser només una exhibició del poder de mobilització de l’independentisme, sinó també l’expressió d’una voluntat majoritària de la societat catalana de decidir el seu futur a les urnes, a banda, com ja s’ha dit avui, de ser un exemple de mobilització pacífica davant de la repressió ordenada pel govern de l’estat espanyol. No obstant això, i malgrat aquest gran èxit, és difícil acceptar que aquesta gran mobilització social justifiqui declarar la independència de Catalunya a partir d’una decisió unilateral, més encara, quan així també ho van concloure els observadors internacionals.

  Un referèndum acordat és, avui, l’única solució democràtica possible. I quan serà possible? No ho sé, ara bé, en politica, i d’això en tenim grans exemples al llarg dels darrers anys, i fins i tot dels darrers dies, els temps sempre són temporals i res és per sempre. El referèndum el tindrem, segur, com l’han tingut altres, amb dificultats, però el tindrem. Segurament que la primera gran dificultat sigui fer fora el PP del govern, i em sembla que la segona es revela en aquesta obcecació que tenen avui els socialistes espanyols que es capfiquen en no voler reconèixer la necessitat de dur a terme un referèndum acordat.

  Però que aquest immobilisme per part d’alguns hi sigui avui, no vol dir que hi sigui d’aquí a un temps. Nombrosos catedràtics de dret constitucional i juristes de reconegut prestigi afirmen que fer un referèndum és perfectament compatible amb l’actual Constitució. Una cosa sí que està clara, cada vegada hi ha més persones fora de Catalunya que saben, entenen i comparteixen que l’única via de solució possible a aquesta greu crisi institucional és el referèndum acordat.

  És una evidència que els ferms defensors de teixir aliances al conjunt de l’estat per aconseguir un referèndum acordat hem topat amb aquesta  barbaritat que és el 155, i el que és pitjor, haver de veure com des d’una bona part del socialisme s’avala aquesta actuació, almenys fins avui. L’anunci de la convocatòria d’eleccions, que per unes hores ha semblat reeixir, tampoc és l’escenari que Catalunya en Comú contempla.

  No toca el 155, tampoc toca una declaració unilateral, ni tampoc està clar que l’alternativa a l’escenari de la declaració d’independència hagi de ser necessàriament la convocatòria d’unes eleccions forçades. Tenim una gran responsabilitat oberta en mantenir un front ampli que aplegui a totes les persones demòcrates i que es materialitzi a partir de lluites compartides per exigir l’amnistia dels presos polítics, el final de la intervenció de l’autogovern i el restabliment de la plena autonomia, la fi de l’asfíxia econòmica, la sortida de les forces de seguretat que es van desplegar abans de l’1-O i, evidentment, la mediació per a la negociació d’un referèndum.

  Avui la prioritat ha de ser articular aquesta resistència a la involució democràtica i fer-ho a partir de l’actual majoria en vots i escons que representa el dret a decidir. Les legislatures duren el que duren, aquesta fins el juliol de 2019, i ens hem de continuar mantenint units en la defensa d’un referèndum acordat  i en contra la implementació, sigui en el grau que sigui, del 155. Una mobilització social contra el 155 interpel·la a molts més actors, a molta més gent, que no pas una mobilització per l’independència.

  Estic convençut que la societat catalana reaccionarà amb intel·ligència i fermesa, com ha fet sempre al llarg de la història, i sortirà en defensa del seu autogovern. La reacció d’organitzacions socials i de la ciutadania ha de continuar sent contundent, cívica i pacífica. Des de la imposició i des de la força no es podrà resoldre la major crisi política de la democràcia espanyola. Ho saben, no ho volen reconèixer encara, però saben que només és possible sortir-ne amb una solució política negociada. Per això, continua sent necessari articular l’unitat del conjunt d’institucions públiques catalanes, forces polítiques, agents socials i entitats i organitzacions per donar resposta a qualsevol segrest institucional que s’intenti per part de l’estat espanyol. La Taula per a la Democràcia és un bon exemple.

  A tot això, no podem permetre la més mínima escletxa d’intervenció en les nostres institucions. No es tracte de si el 155 s’aplica amb més o menys intensitat, simplement s’ha de rebutjar de ple la seva aplicació articulant una resposta unitària des de les institucions democràtiques, amb tots els partits polítics, els ajuntaments, sindicats, associacions empresarials, i societat civil en defensa de l’autogovern, coherent amb els valors i principis que garanteixen la cohesió social del nostre país.  I, mentre, davant la falta de voluntat de diàleg del govern espanyol, continuar instant a la Comissió Europea perquè promogui una mediació política imparcial que permeti trobar vies de diàleg per superar solucions unilaterals”


  Aquest lloc web utilitza cookies per tal que tinguis la millor experiència d'usuari. Si segueixes navegant estàs donant el teu consentiment per a l' acceptació de les esmentades cookies i l' acceptació de la nostra política de cookies, clica l'enllaç par a més informació.plugin cookies

  ACEPTAR
  Aviso de cookies