• Categories
 • Jornades de portes obertes per a l’exposició “Viatge a l’1 d’Octubre de 2017”

  03/10/2018

  Coincidint amb l’aniversari del referèndum d’independència de l’1 d’octubre, el dilluns passat va tenir lloc la primera jornada de portes obertes de l’exposició “Viatge a l’1 d’octubre de 2017” , ubicada a la nova seu de Junts per Catalunya Guíxols, al número 1 de la Rambla.

  Durant les properes setmanes, la mostra es podrà visitar els dissabtes i els diumenges de 10h a 13:30h.

  L’exposició comença rememorant les manifestacions més importants que van demostrar la força de l’independentisme al carrer i que van aconseguir que el referèndum d’independència fos una realitat, per passar a un seguit de fotografies que rememoren el desenvolupament de la jornada d’aquell 1 d’octubre a tots els col·legis electorals del nostre municipi. A continuació el visitant es troba un mural amb una foto de l’aturada general del 3 d’octubre, la qual va congregar uns 3000 ganxons al Passeig del Mar, per acabar amb una mostra dels presos i exiliats polítics per conscienciar el ciutadà de la involució democràtica del país.

  A més, l’exposició compta amb dues parts interactives, per una banda els visitants poden enviar per correu electrònic les seves pròpies fotografies de la jornada de l’1 d’octubre de 2017 a Sant Feliu de Guíxols perquè formin part de la mostra i, per altra banda, a la pròpia sala hi ha una representació simbòlica de les reivindicacions pacífiques del carrer en què es convida el visitant a penjar el seu propi llaç. 


  Exposició per rememorar l’U d’Octubre de 2017 a la seu de JuntsXCat

  27/09/2018

  A partir del dia 1 d’octubre es podrà visitar l’exposició “Viatge a l’1 d’octubre de 2017”, una mostra fotogràfica i de curiositats que permetrà recordar la diada històrica del referèndum d’independència de l’1O, a la nova seu de JuntsxCatGuixols ubicada a la Rambla Vidal, número 3.

  La visita comença rememorant les manifestacions més importants que van demostrar la força de l’independentisme al carrer i que van aconseguir que el referèndum fos una realitat. Després d’aquesta introducció, el visitant podrà gaudir d’un seguit de fotografies per conèixer i rememorar el desenvolupament d’aquella jornada a tots els col·legis electorals del nostre municipi; per continuar amb una mostra molt significativa de les conseqüències directes del referèndum d’independència: l’aturada general del 3 d’octubre, la qual va congregar uns 3000 ganxons al Passeig del Mar. L’exposició acaba amb una mostra sobre els presos i exiliats polítics, amb la voluntat de conscienciar el ciutadà de la involució democràtica en què està sotmès el país. En l’espai també hi ha lloc per la part interactiva, amb una representació simbòlica de les reivindicacions pacífiques que s’han dut a terme amb carrer, amb especial èmfasi a les campanyes per posar estelades i cartells per la llibertat dels presos polítics als balcons dels habitatges i els llaços grocs al carrer, convidant al visitant a penjar-ne.


  El CDR denuncia menyspreu del govern municipal per no posar el nom “1 d’Octubre de 2017” a la Rambla

  08/10/2018

  El CDR Guíxols vol denunciar la manera indigna com el Govern Municipal ha tractat la nostra proposta de nomenar la Rambla Antoni Vidal com a Rambla 1 d’Octubre del 2017.

  1. Menyspreu de la participació ciutadana. Durant mesos, el CDR va recollir 1200 firmes de ciutadans que volien aprofitar que calia canviar el nom d’Antoni Vidal ( negrer i esclavista ) pel d’1 d’Octubre del 2017. Malgrat el nombre de signatures, l’ Ajuntament no les ha tingut en compte i les ha menyspreades del tot. Denunciem que no se’ns ha volgut ni a la reunió del Nomenclàtor i que se’ns ha marginat de la decisió final. Perquè no vam poder fer sentir la nostra veu al Nomenclàtor havent aportat 1200 firmes? On és el respecte a la participació ciutadana que tant prometien els partits als seus programes electorals?

  2. Plaça del Mercat – 1 d’Octubre. Solució vergonyant i partidista . La Plaça del Mercat ja tenia un bon nom. No calia canviar-lo. Afegir-li 1 d’ Octubre aigualeix (volgudament) aquesta data històrica. Tothom abreujarà el nom i es referirà a la plaça dient Plaça del Mercat , com ja es deia. En canvi a la Rambla, com que n’hi ha diverses, tothom hauria hagut de referir-s’hi com a Rambla 1 d’Octubre. S’han estimat més deixar la Rambla sense nom abans que fer honor a la data i als fets vergonyants soferts pel poble català .

  3. Canvi de nom d’amagat. El canvi de nom s’ha fet sense que els ciutadans ens n’adonéssim. Tot i que el govern havia d’organitzar un acte públic i solemne, no es va avisar ni l’ANC, ni l’ÒMNIUM ni el CDR. No hi era ni l’alcalde! De què s’avergonyeixen? De qui tenen por?

  4. Premeditació i traïdoria. El mateix dia 1 d’Octubre al matí, l’equip de govern va fer treure les plaques de la Rambla 1 d’octubre que va penjar el CDR i que estaven avalades per més de 1200 persones. És simplement una provocació, una venjança contra el CDR perquè, amb la seva acció, s’ha atrevit a posar en evidència les contradiccions d’alguns components del govern. ​Sempre els quedarà l’honor de ser l’ únic poble de Catalunya on, el mateix 1 d’Octubre, mentre tants catalans es manifestaven al carrer, el Govern Municipal arrencava els símbols d’aquesta data, enlloc d’inaugurar festivament i públicament un espai dedicat a l‘ 1 d’Octubre.

  SEGUIM! NI OBLIT, NI PERDÓ


  Actes de commemoració de l’1 d’Octubre a Sant Feliu

  28/09/2018

  Aquest cap de setmana (28, 29 i 30 de setembre) s’han organitzat una sèrie d’actes per commemorar el primer aniversari de la votació de l’1 d’Octubre de 2017.

  Aquests actes estan organitzats per la Plataforma 1-O Guíxols, que aglutina una desena d’entitats locals d’esperit republicà i sobiranista com són l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural,  Comitè de Defensa de la República (CDR), Candidatura d’Unitat Popular (CUP), Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Jovent Republicà,  Junts per Catalunya (JuntsxCat), Moviment d’Esquerres (MES-Avancem), Tots per Sant Feliu (TxSF) i la Comissió per la Dignitat. 

  El programa d’activitats és el següent:

  Divendres 28 de setembre

  20:30h – Acte inicial al Teatre
  És positiu no oblidar, fer perviure aquells records i sensacions que ens han empès a actuar.

  – Recull de memòria històrica de la ciutat: lectura de relats ganxons sobre l’1 d’octubre.

  – Emissió del documental : “1-O” (Mediapro)

  22:00h – Botifarrada Popular i actuació musical dels Puñeteros. Pels qui no mengin carn, hi haurà entrepà vegà. 

  Lloc: Pati del Teatre Municipal Narcís Masferrer

  24:00h – Acampada Popular 
  Homenatge a aquelles persones que van protegir els nostres col·legis electorals. Cal portar les tendes i intendència necessària 
  Lloc: Col·legi Gaziel

  Dissabte 29 de setembre

  09:00h – Esmorzar al col·legi Gaziel
  Hi haurà un xic de xocolatada, però cal portar esmorzar per compartir. 

  10:00h – Marxa popular. Inici de manifestació unitària.
  Recorregut per tots els col·legis electorals, on s’hi efectuarà col·locació de plaques commemoratives. Lloc inici: Col·legi Gaziel

  13:00h – Lectura del manifest a l’Ajuntament, amenitzada per l’Orquestra de Cambra de l’Escola de Música.
  Lloc: Plaça mercat

  13:30h – Vermut Republicà
  Lloc: Plaça mercat

  La organització dels actes anima a participar a la tarda i nit als actes d’homenatge a Eugeni Bigas Clara, organitzats per la seva família i amics.

  Diumenge 30 de setembre

  De 10:00h a 13:30h – 1-O: Cicle de conferències i ponències
  Xerrada “Lluita antirepressiva i antifeixista” a càrrec de David Karbala d’Unitat Contra el Feixisme i el Racisme, Adrià Feliu del Grup Antirepressiu del Baix Empordà.

  11’30h Pausa cafè

  Xerrada “Procés constituent i empoderament popular” a càrrec de Pedro Altamirano de l’Asamblea Nacional Andaluza, Eduardo Reyes de Súmate i Miquel Sellarès, membre fundador de l’Assamblea Nacional de Catalunya. 
  Lloc: Col·legi l’Estació

  13:30h – Sardana de germanor

  14:00h – Dinar Popular. Tothom es porta el menjar i la beguda
  Lloc: Col·legi l’Estació


  El CDR bateja la Rambla amb el nom de “Rambla U d’Octubre de 2017”

  29/06/2018

  Amb aquestes plaques reivindicant el nom del dia U d’Octubre de 2017 per al vial més concorregut de la ciutat, s’ha llevat aquest matí la encara Rambla Antoni Vidal.

  Recordem que s’està iniciant un procés per canviar de nom diversos vials de la ciutat, i el nom de l’antic traficant d’esclaus Antoni Vidal és dels primers que es vol suprimir. Com que un altre dels noms que han sortit per posar a un vial en la Comissió del Nomenclàtor Local és el de l’U d’Octubre de 2017, els membres del CDR s’han afanyat a posar una placa a la Rambla amb el nom del dia de l’històric referèndum d’autodeterminació de Catalunya, ja que en el seu dia el Ple Municipal va tombar la primera proposta per a tal efecte.

  El CDR i altres associacions cíviques i sobiranistes locals també estan recollint signatures per tal que es posi el nom de Rambla U d’Octubre de 2017 a l’actual Rambla Vidal. 


  “Operació urnes” a la Casa Irla

  11/05/2018
  El proper dissabte dia 12 de maig a les 19 h a la Casa Irla es farà la presentació del llibre “Operació Urnes”  de Laia Vicens i Xavi Tedó, el relat de l’operatiu clandestí que va fer possible el referèndum de l’1-O.
  Operació Urnes és la crònica periodística de l’operatiu clandestí que va permetre que l’1 d’octubre del 2017 a Catalunya hi hagués urnes als col·legis electorals i es pogués celebrar el referèndum d’autodeterminació. Així, a partir del testimoni dels cervells de l’operació i dels seus principals protagonistes, molts d’ells amb pseudònim, descobrirem una història increïble que supera qualsevol relat de ficció. A partir de milers de voluntaris es va crear una xarxa popular, organitzada de forma secreta i piramidal, que va fer possible que el tresor més preuat arribés al seu destí. Un relat que sens dubte restarà per sempre a la memòria col·lectiva de moltes generacions. 
  Es tracta d’un treball d’investigació dels periodistes del diari Ara Laia Vicens i Xavi Tedó, que durant un mes i mig (des de principis d’octubre fins a mitjans de novembre) es van entrevistar amb una cinquantena de persones de diferents punts del país implicades directament en l’operació Urnes. Només ells han parlat amb el cervell de l’operatiu. Ara, amb aquest llibre se sap amb pèls i senyals com es va aconseguir votar l’1-O.

  Resposta a la comunicació del Partit Demòcrata de Sant Feliu de Guíxols

  04/05/2018
  Des d’Esquerra Republicana Guíxols volem fer públic el nostre posicionament arran de les informacions que ha publicat el PDeCat de Guíxols sobre la no voluntat per part de la nostra organització d’homenatjar l’1 d’octubre.
  Primerament volem posar en valor que nosaltres fem política, i que votar en contra d’una moció mal feta, com la que va presentar el Grup Municipal de Convergència i Unió al ple del mes de març, no significa no voler homenatjar l’esperit de l’1-O. Aquell dia ja vam deixar constància que
  la nostra manera d’entendre la construcció republicana passa per treballar conjuntament des de la comissió del nomenclàtor municipal, per llavors presentar una moció amb el màxim consens i que sigui valenta, sí, valenta. La demostració de compromís democràtic i republicà de la ciutadania el dia 1 d’octubre mereix molt més que les tristes i porugues propostes de carrers que es feren a la moció presentada en solitari per CiU Sant Feliu de Guíxols. Ens estimem i valorem tant l’1 d’octubre que volem un lloc digne per portar aquest nom a la nostra ciutat.
  Ara bé, per a sumar i aconseguir consensos cal treballar, i treballar bé, no tenir una visió partidista electoral extremadament a curt termini. Ens sap greu que el PDeCat Guíxols hagi caigut tan baix.
  Nosaltres a aquest joc brut no hi entrarem, vam posar massa esforços en possibilitar el referèndum com perquè es vulgui fer politiqueria amb ell. Fins aquí. Prou.
  El compromís es demostra amb fets, no amb posts al Facebook i mocions mal plantejades.
  I aquí rau la nostra tranquil·litat d’esperit, la gent d’ERC Guíxols podem mirar als ulls als nostres conciutadans i conciutadanes i els podem dir que
  aquell setembre i aquell octubre vam fer tot el que estava a les nostres mans, i més, per defensar el dret de vot de tothom, també el d’aquells que van voler votar que no. Tenim molt clar el que significa construir república, tenim molt clar l’oligarquia que tenim al davant, i ara també tenim molt clar qui tenim al darrere. Tant els uns com els altres, sapigueu que no defallirem. Estem construint una República per a les persones de forma pacífica i democràtica.
  Tanmateix, a ERC Guíxols ens estimem tant la nostra ciutat que coneixem tots els racons, places, avingudes i carrers. Ara bé, resulta que a CiU Guíxols li és igual, li és indiferent, i per fer un post publicitat a Facebook agafen qualsevol plaça de qualsevol racó del món (en aquest cas la
  Plaza de Armas de Casma, al Perú). Així voleu “denunciar” que nosaltres no volem un espai públic de la nostra ciutat?
  Tot plegat resulta cínic i lamentable.
  ​Senyors i Senyores de CiU, no tot s’hi val. La ciutat ha de tenir el millor govern possible, però també una oposició responsable. Per part d’Esquerra Republicana mantenim la mà estesa per a treballar amb tothom, conjuntament i lleialment per a la construcció republicana, però la mantindrem ferma per aturar unes pràctiques polítiques dignes d’aquells que no ens volien deixar votar.
  Ganxones i ganxons, salut i República!

  Aquest lloc web utilitza cookies per tal que tinguis la millor experiència d'usuari. Si segueixes navegant estàs donant el teu consentiment per a l' acceptació de les esmentades cookies i l' acceptació de la nostra política de cookies, clica l'enllaç par a més informació.plugin cookies

  ACEPTAR
  Aviso de cookies