• Categories
 • GdC i Alerta Sant Feliu, contra la desestimació de les al·legacions referents al moll de pedra

  13/11/2018

  Guíxols des del Carrer-Entesa (GdC-E) va presentar dues al·legacions al projecte dereforma de l’espigó i cap d’elles ha estat tinguda en compte.

  La primera instava el govern a canviar el nom del projecte i d’aquesta manera oficialitzar la denominació popular de Moll de Pedra, que és com sempre s’ha conegut aquest espai. El govern, no obstant això, ha decidit mantenir el nom de Garbí a l’espigó, que correspon al nom de la platja on comença. Per tant, aquesta zona continuarà mantenint, com fins ara, les dues denominacions: la oficial i poc coneguda (l’Espigó de Garbí) i la tradicional i popular (el Moll de Pedra).

  La segona de les al·legacions que va presentar aquest partit proposava que una vegada reforçat tècnicament l’espigó amb una base de formigó per al seu recolzament, es recobrís amb un paviment final de fusta. En aquest sentit hi havien dues propostes: una de fusta sintètica i una altra de taula d’acàcia. L’objectiu era una aparença estètica i una calidesa superior, a banda de tenir una major presència paisatgística i un menor impacte visual que tot ple de ciment. Segons el govern, la proposta ha decaigut per un tema de costos econòmics, un argument que GdC no comparteix, menys encara després dels més de 3 milions d’euros que costarà la remodelació de la zona de Rius i Calvet, que és on es troba aquest espigó. Finalment, la formació dels comuns a Sant Feliu de Guíxols torna a lamentar les formes d’actuar del govern, eludint el debat en el ple municipal i aprovant les al·legacions per la via de la Junta de Govern Local.

  Alerta Sant Feliu esclata

  Per la seva banda, Alerta Sant Feliu vol tornar a fer pública la seva decepció amb el govern municipal per la “poca sensibilitat democràtica” que, segons opinen, “coincideix de ple amb les tendències autoritàries que van en augment arreu del món”.
  La plataforma ciutadana argumenta que “Tots per Sant Feliu va presentar-se a les eleccions prometent incrementar la participació ciutadana”, però que el que ha fet és “girar l’esquena a qualsevol diàleg i ha bloquejat tant com ha pogut la societat civil”.

  Cal recordar que el diumenge 4 de novembre Alerta Sant Feliu va convocar una manifestació en contra de formigonar l’espigó, durant la qual el cantant Rafael Subirachs va llegir un manifest demanant que es respectés la pedra natural i que no s’aboqués més formigó a la badia. L’endemà de l’exitosa manifestació, però,  el regidor d’urbanisme Josep Saballs va declarar a la premsa que “res no aturaria l’abocament de més formigó a la badia”, malgrat que encara no s’havien comunicat les resolucions a les al·legacions al projecte. Unes al·legacions que, segons afirma Alerta, el govern va evitar debatre al ple perquè és “incapaç d’acceptar la més mínima crítica”.

  Tal i com va passar amb el projecte de Rius i Calvet, ara les al·legacions tampoc no han estat acceptades. Aleshores només es va atendre la petició d’instal·lar un aparcament de bicicletes, i en el cas actual de les al·legacions contra el formigó, només se n’ha resolt una que diu que el formigó del moll serà del mateix color que les grades de formigó. Alerta SantFeliu es pregunta si “havien pensat de pintar el Moll de Pedra d’un color diferent” i fa esment de la negativa de l’alcalde Carles Motas a rebre els representants de la plataforma, “potser avergonyit de les seves pròpies mentides”, posant com a exemple la promesa de consultar-los abans de tirar endavant l’enderroc de l’estany i els balcons.

  Alerta vol fer públic aquest engany i mostra la seva decepció amb un govern “tancat en si mateix que ha dut la ciutat a unes maneres de fer autoritàries i, en el fons, absurdes” alhora que afirma que “la destrucció de patrimoni que s’ha produït s’hauria evitat atenent els veïns”.
  “Per què, aquesta rigidesa?” “Per què, aquesta obsessió amb el formigó?”, es pregunten mentre palesen  l’autoritarisme del govern en el fet de “presentar-se a les eleccions insistint en el foment de la participació ciutadana i, una vegada aconseguit el govern, fer exactament el contrari”.

  “El govern ha deixat clar que convertirà el Moll de Pedra en un Moll de Formigó, malmetent així de nou el patrimoni local, fins i tot el nom popular de l’escullera”, diuen,  i insisteixen que “no calia tocar el Moll, que ja era perfectament accessible”. “Com a mal menor, podia afegir-s’hi una passarel·la de fusta que no n’alterés la silueta”, es lamenten.

  “L’accessibilitat sembla una excusa per malgastar més diners en formigó i acabar d’enlletgir irreversiblement la zona, fent cas omís a la nostra proposta i optant altre cop per la solució més artificial i agressiva”, rebla Alerta Sant Feliu, que es pregunta si aquesta nova imposició no respon “a un nou projecte a llarg termini”, basant les sospites en l’aspecte “idèntic a un amarrador de Club Nàutic que es donarà al Moll de Pedra”, que fa pensar que l’obra no sigui “la primera fase per acabar convertint a la llarga el racó de Can Rius en una ampliació del Port Esportiu”, un projecte que, “vista la privatització d’espai públic promoguda a la zona, no ens estranyaria gens”, acaben dient.


  GdC presenta al·legacions a la reforma de Rius i Calvet

  14/09/2017

   

  “Aquest és un projecte que afectarà a un paisatge singular que, ens agradi més o menys, està ple de records, anècdotes i sentiments per a nombrosos ciutadans i ciutadanes. Per tot plegat entenem que s’hauria d’haver establert un procés obert de participació ciutadana previ al projecte definitiu”, diu el preàmbul de les al·legacions presentades per Guíxols des del Carrer al projecte. El fet que l’aprovació es fes en convocatòria extraordinària i urgent el mes d’agost, quan la majoria de les persones a la nostra ciutat estan molt ocupats o de vacances, també ha estat un inconvenient a l’hora de presentar esmenes. 

  En total, GdC-Entesa presenta set al·legacions: la primera proposa la realització d’una audiència pública en el Teatre Municipal abans de l’inici de les obres, el qual s’articularia com un espai de participació i debat entre l’Ajuntament i la ciutadania sobre qüestions del projecte.

  La segona proposa que el govern de la ciutat redacti formalment una petició a Costes pel traspàs de la gestió directa de les dues concessions de l’espai marítim-terrestre afectades, que s’haurien de resoldre al mateix temps: l’antic edifici del Palm Beach (ex-Cliper, ex-Banys de Can Rius) catalogat com a bé cultural d’interès local i la concessió a Turispania  -afecta la Platja de Can Rius,  l’esplanada de ciment que hi ha a continuació,  l’embarcador i el camí de terra que puja fins el Mirador de les Remendadores-. Aquest dictamen s’hauria d’aprovar en el Ple Municipal abans de la finalització de l’any en curs.

  Conservació de l’estàtua i rehabilitar la font

  La qüestió més sentida per la població i que ha motivat més queixes, la retirada de l’escultura de la plaça Ferran Agulló i la desaparició de l’estany, que segons GdC no tenen cap justificació tècnica, també es denuncia a la sisena al·legació. “L’escultura que hi ha a la Plaça Ferran Agulló representa una figura femenina símbol de la Costa Brava, ja que va ser conseqüència de l’homenatge que la ciutat va retre aquell any a Ferran Agulló amb motiu del centenari del seu naixement, pel qual es va col·locar l’escultura. A Ferran Agulló, poeta i periodista ganxó, se li atribueix la utilització per primera vegada del terme “Costa Brava” per definir la costa gironina que va des de de Blanes fins a Port Bou.”

  Per aquest motiu es proposa que un cop finalitzades les obres, l’escultura romangui instal·lada, com fins avui, a la Plaça Ferran Agulló i que mantingui la seva forma original amb l’estany. De la mateixa manera, GdC-E defensa la font de la plaça de Sant Pere com “l’element més representatiu de la plaça malgrat el seu estat de deixadesa”. Construïda l’any 1859, conté un pedestal de pedra del qual s’enfila una columna que despenja dues lluminàries. La placa amb la lectura del fet històric que identifica l’element està totalment esborrada. Al marge de la conservació de la font, prevista al projecte,  es demana que es rehabiliti de tal manera que torni a rajar, que funcionin correctament les dues lluminàries que hi pengen i, finalment que es pugui llegir la llegenda.

  Papereres, bicis i Moll de Pedra

  Igualment es proposa el canvi de l’aparca-bicis del projecte per un suport tipus U invertida, en què la bicicleta es recolza en el quadre i no pateix tant. A més, segons GdC es guanya en seguretat  ja que permet cadenar la bicicleta amb dos punts d’ancoratge.

  Altres al·legacions entren en el detall de la distribució i nombre de papereres o en la construcció d’un paviment que permeti allargar la zona de passeig damunt el Moll de Pedra, l’escullera que protegeix la platja, amb un material ecològic especial mescla de fustes i polímers procedents de reciclatge.

   

   

   


  CiU explica les al·legacions al pressupost

  03/02/2016

  El grup municipal de CiU a Sant Feliu alerta que el pressupost presentat per l’equip de govern de Carles Motas  ha rebut un total de nou al•legacions -3 de diferents Associacions de Veïns, 4 de sindicats dels treballadors i 2 dels partits de l’oposició GdC i CiU-  i que aquest és un fet que mai havia passat a la nostra ciutat, ja que mai s’havien rebut tantes propostes de modificació.

  Segons CiU, és evident que aquest pressupost “ni té el consens dels partits de l’oposició, els quals  representem una bona part  de la ciutadania,  ni té el consens de la majoria d’ Associacions de Veïns, ni el  dels representants sindicals  de l’Ajuntament”.
  La federació veu les al•legacions al pressupost com una “oportunitat per obrir la participació”,  cosa que no van fer durant la confecció del mateix.  “Si en la redacció final  es té en compte la revisió dels punts que proposen les al•legacions, entenem que podria fer millorar un pressupost que al nostre entendre és incomplert, presenta partides mal dimensionades i moltes incongruències”, tal i com va dir al Ple la regidora de la formació Dolors Ligero.
  El grup municipal de Convergència i Unió va presentar unes al•legacions que, de fet,  són una proposta de modificació pressupostària. Algunes de les modificacions proposades i desestimades pel govern, segons CiU, “de ben segur les hauran de posar en pràctica durant l’any”, com ara les referents a manteniment de les escoles, que CiU recorda  que és una competència municipal obligatòria i que no està contemplada al Pressupost.
  Un altra de les propostes de CiU era deixar sense efecte l’ampliació a tres dedicacions exclusives dels polítics, donat que “responen més a un pacte per governar que a una necessitat de l’Ajuntament” i també demanaven que no s’aturi el Pla d’estalvi energètic iniciat al 2012 per reduir els consums als edificis municipals, que pugen a 982.000 euros.
  Una altra sol·licitud de CiU era que l’Ajuntament continués amb les polítiques de racionalització de l’administració fomentant que siguin els treballadors municipals els que facin el manteniment dels edificis municipals en lloc d’ampliar la partida per a contractacions externes.
  El principal grup a l’oposició també posa de manifest “el  despropòsit que aquest govern ha aprovat en relació a una partida de comunicació (vinculada directament a l’alcaldia) que supera en escreix tant  la partida destinada  a Turisme com la d’accions per fomentar l’ocupació”.
  Així mateix, CiU demanava que no es paralitzin les actuacions urbanístiques previstes dins el Pla de Barris tant a la Plaça del Nord, carrer Nou de Sant Antoni i carrer Huguet, donat que aquestes obres tenen una subvenció de la Generalitat del 50%, que va ser  atorgada en base a uns informes que evidenciaven l’estat de degradació urbanístic que pateix el barri.
  La nota de CiU fa esment que l’anterior govern, tot i no cobrar la part de la Generalitat, va fer les obres d’urbanització de la Plaça del Puig i els Safarejos, els carrer Penitència i Lluna, entre d’altres actuacions urbanístiques i denuncia que el govern de Motas, “ara que la Generalitat ha confirmat que començarà a fer els pagaments pendents”, l’ha aturat deixant-lo pràcticament sense pressupost. 
  CiU demanava que es continui la 2ª fase del C/ Sta. Magdalena i del C/ Eres. La primera fase, iniciada a la tardor del 2014, es va posar en marxa  després d’un procés de participació ciutadana obert des de l’Ajuntament per implicar als veïns en el projecte i es va decidir portar-lo a terme en dos fases.
  I és que, segons CiU, aquests carrers “són dels més transitats de St. Feliu” degut a les entrades als col·legis Gaziel i Estació i les  indústries existents, que “necessiten adequar els seus vials per donar més seguretat als vianants, la major part nens,, i al pas  de vehicles, així com ordenar el trànsit i solucionar problemes amb els desaigües i pluvials”. 
  Per concloure, CiU manifesta “la poca o nul·la predisposició d’aquest equip de  govern a escoltar i dialogar”, en no acceptar “ni tan sols una part de les al•legacions presentades tot argumentant que el pressupost és una decisió del govern”, fet que segons el grup opositor, marca “tendència autoritària i molt allunyada dels nous valors que haurien de regir la manera de fer política actualment”.
  “Si aquest  és, com diu el Sr. Alcalde, un pressupost pensant en la gent, potser que comencin a escoltar l’opinió de la gent que ha presentat al•legacions amb l’objectiu de millorar-lo pensant en el poble, enlloc de  desestimar íntegrament les 9 al•legacions presentades”, acaba dient el comunicat de CiU.


  GdC i la CUP completen el text per presentar al·legacions a les Ordenances Fiscals

  18/11/2015

  L’equip de coordinació de la plataforma Guíxols des del Carrer, una vegada tancat el procés de participació ciutadana que va culminar dimarts passat amb la segona de les assemblees i que també ha tingut la seva divulgació a través de les xarxes socials, ha completat el text definitiu de les al·legacions a les ordenances fiscals 2016. Ara només falta que tots aquells ciutadans que vulguin les presentin a l’Ajuntament fins el 4 de desembre.

  El text definitiu de les al·legacions sorgeix de les esmenes que van presentar en el seu dia les formacions Guíxols des del Carrer i CUP i que no van ser admeses pel govern, si bé incorpora nous elements fruit de la reflexió i el debat engegat durant aquest procés participatiu. Alguns d’aquests elements són una nova regulació del dret de la ciutadania per a fer ús del tràmit d’audiència pública, o bé, la modificació de l’articulat en relació als beneficis fiscals per a persones en situació d’incapacitat econòmica demostrada.

  Cal destacar que, a banda de Guíxols des del Carrer, el procés d’elaboració, divulgació i presentació de les al·legacions compta amb el suport i la implicació de la CUP. Amb aquesta acció, les dues formacions pretenen que s’obri de nou el debat de les ordenances fiscals per modificar alguns aspectes que consideren millorables.

  Aquí us podeu baixar el text per presentar les al·legacions.


  Procés participatiu de GdC per presentar al·legacions a les Ordenances Fiscals

  09/11/2015

  Les esmenes presentades al ple municipal d’octubre, amb pes social important com ara la bonificació de l’Impost de Béns Immobles per aquells propietaris que decideixin cedir-los en lloguer social o bé l’augment de les bonificacions pels habitatges de protecció social, no van ser debatudes ni tingudes en compte, segons la formació d’esquerres. Jordi Lloveras, regidor de la formació, va argumentar que no compartia la visió del govern de “centrar tota la preocupació social a una posterior voluntat d’incrementar la partida pressupostària destinada a les ajudes”.
  Per aquest motiu, l’equip de coordinació de Guíxols des del Carrer-Entesa ha decidit que el seu grup municipal presenti al·legacions a les ordenances fiscals aprovades recentment pel ple, però, a diferència del que és habitual en aquests casos, vol que les al·legacions les presentin els propis ciutadans.
  La intenció de la plataforma és que el text o textos de les al·legacions surtin del debat, la reflexió i la participació ciutadana. Per impulsar aquest sistema, la plataforma articularà trobades obertes amb veïns. La primera d’elles es farà el dimarts dia 10 a les 7 de la tarda al local del grup al carrer Sant Ramon.
  En aquestes trobades s’explicarà què són les ordenances fiscals, quines han estat les modificacions que hi ha inclòs el govern i, finalment, quines han estat les esmenes que, sobre el text de modificació de les ordenances, van ser rebutjades per l’equip de govern. A més, s’habilitarà la possibilitat de que les persones que ho vulguin puguin fer les seves aportacions a través de la pàgina web de Guíxols des del Carrer.


  Aquest lloc web utilitza cookies per tal que tinguis la millor experiència d'usuari. Si segueixes navegant estàs donant el teu consentiment per a l' acceptació de les esmentades cookies i l' acceptació de la nostra política de cookies, clica l'enllaç par a més informació.plugin cookies

  ACEPTAR
  Aviso de cookies