• Categories
 • Aprovada en un ple polèmic la reforma de l’entorn del passeig Rius i Calvet per tres milions

  17/08/2017

  El govern de la ciutat va aprovar ahir, en un Ple exprés extraordinari convocat de forma urgent per a primera hora del matí, la reforma de l’entorn del Passeig de Rius i Calvet.   Les obres, de dues fases, començarien a finals de novembre o principi de desembre, segons el projecte executiu, amb un pressupost de gairebé 3 milions d’euros.

  La primera fase, segons El Punt-Avui, comprèn la reurbanització de l’espai interior del vial, amb les placetes de Sant Pere i Ferran Agulló, la renovació integral de les xarxes de serveis i la configuració del nou vial, que hauria de permetre encabir-hi un carril per a cada sentit –fins ara la circulació és alterna amb prioritat per als que pugen cap a Sant Elm–, en el que els mandataris preveuen que sigui una obra llarga i complexa, que quedariaaturada el juny de 2018 per garantir el pas de vehicles i vianants i no afectar la zona de bany durant la propera temporada d’estiu.

  A partir del setembre de 2018, començaria la segona fase del projecte, amb gairebé 7.000 metres quadrats d’actuació, que preveu la instal·lació d’un nou col·lector amb el doble de capacitat per a la riera del Monestir  i les graderies d’accés a la platja. Les característiques arcades de ferro del passeig es mantindrien, integrades dins d’una nova zona enjardinada amb nou arbrat. El final de l’obra està previst per al febrer del 2019.

  L’oposició esclata

  El projecte no agrada a CiU i MES, que hi van votar en contra. Els primers van justificar el vot contrari pel poc temps que el govern de Motas va deixar per consultar la documentació de centenars de planes. Els regidors només ho van poder consultar durant una hora i mitja el matí de dilluns. El regidor Tomàs Pla, arquitecte de professió,  va alertar dels impactes sobre la mobilitat, en va qüestionar el calendari –amb final previst a prop de les pròximes eleccions– i, un cop més, la manca de participació ciutadana. Pere Albó (MES)  va dir que es tracta “d’un Guíxols Arena de 3 milions i a la platja”.

  Els altres dos partits opositors, GdC i la CUP, no van poder assistir a la sessió per l’escàs marge de temps amb què es va convocar. Jordi Lloveras (GdC) va qüestionar per les xarxes socials la “urgència” de la convocatòria i l’horari intempestiu, així com la insinuació de què no hi havia interès a escoltar l’oposició.

  Pel que fa l’afectació al trànsit, Motas va dir que reuniran els veïns i l’AMPA de l’institut per debatre les afectacions viàries, ja que els vehicles que es dirigeixin a Sant Elm hauran de passar per la carretera de Tossa mentre durin les obres. 


  Acord de col·laboració entre Sant Feliu i la cooperativa Som Energia

  25/02/2017

  El passat dimecres, el Ple Municipal va votar favorablement a la signatura d’un conveni entre la ciutat de Sant Feliu i la cooperativa Som Energia, a partir d’una proposta inicial presentada pel grup municipal Guíxols des de Carrer-Entesa.

  El conveni estableix que l’Ajuntament de la ciutat es farà soci de la cooperativa, que estudiarà la possibilitat de contractar amb Som Energia punts municipals de subministrament elèctric i que es realitzarà a la ciutat una jornada pública de difusió de què és i com treballa aquesta entitat. L’acord obre també la possibilitat d’incorporar noves fórmules de cooperació o col·laboració entre les parts, fent especial menció a les que estiguin relacionades amb la pobresa energètica.

  L’objecte d’aquest conveni és establir una relació de col·laboració activa entre les dues parts, amb la finalitat de treballar conjuntament per un nou model energètic, més sostenible i més local i, també, per trobar millors eines que permetin un avenç en el desenvolupament de la Llei 24/15 per afrontar la pobresa energètica.

   

  Els preus dels serveis funeraris

  Igualment, es va aprovar per unanimitat la proposta de GdC de proporcionar un accés obert a la informació sobre  serveis funeraris que es presten a la ciutat. L’Ajuntament demanarà a l’empresa prestatària d’aquests serveis una relació completa, entenedora i actualitzada sobre prestacions i preus, i aquesta informació estarà a l’abast de les persones que la sol·licitin  en les dependències municipals. Igualment, s’instarà a l’empresa prestatària a què exposi  en la seva pàgina web aquesta  informació, que l’Ajuntament també incorporarà al web institucional. Fins ara, aquesta informació s’havia de demanar directament a la funerària de manera particular, un mecanisme poc adequat en moments delicats per a la família d’un malalt greu o en cas de traspàs.


  El ple aprova l’estudi de viabilitat del pàrquing soterrat de La Corxera

  30/01/2017

  El passat dijous, el Ple Municipal va aprovar l’estudi de viabilitat per a la construcció de l’aparcament subterrani a La Corxera. Aquest és l’últim tràmit que faltava, després del període d’al·legacions en què el document, segons el govern tripartit, no ha rebut cap objecció. El debat va tornar a estar marcat per la defensa, del govern i Guíxols des del Carrer (GdC), d’un emplaçament que no hipotequi el passeig amb el trànsit i els avisos de MES i CiU en el sentit que la llunyania de la rambla i la platja li restarà demanda i provocarà l’eliminació de places gratuïtes o de zona blava més econòmica. CiU va mantenir l’abstenció, ja que creu que el document és correcte i a la ciutat li cal aparcament subterrani, encara que discrepi del lloc on construir-lo. La CUP, en canvi, no es mostra partidària de fer l’obra i hi va votar també en contra, igual que MES.

  L’alcalde, Carles Motas, va avançar que un cop aprovat l’estudi econòmic, els tècnics començaran a preparar el plec de clàusules per a la concessió, amb un pressupost d’uns 9 milions d’euros per a les obres i un contracte d’explotació per 25 anys que inclouria també la zona blava. L’alcalde creu que “el repte ara serà trobar una empresa que hi vulgui posar aquests diners”.

  Pere Albó (MES) va plantejar al ple que igualment caldria emprendre la renovació d’espais que hauria afavorit el pàrquing, per tal de donar un nou impuls al teixit comercial i de restauració. Motas va defensar que aquest procés ja s’ha iniciat amb les obres previstes als dos extrems del passeig, Rius i Calvet i Nàutic Vell, que tindran continuïtat cap al tram central.


  S’aprova l’adquisició dels terrenys annexos al Monestir

  27/11/2016

  En el ple també es va aprovar de manera definitiva el conveni perquè el municipi adquireixi la finca de Can Blasco i els jardins annexos al monestir, amb l’únic vot en contra de Pere Albó (MES) –que troba la inversió massa elevada i va insistir que part de la casa continuarà sent privada– i les abstencions de CiU i la CUP. GdC va mantenir el vot favorable a la incorporació de la zona verda al patrimoni municipal, però Jordi Lloveras va insistir que no és cap aval a l’emplaçament del museu Thyssen. Posteriorment, també es va votar l’aprovació provisional de la modificació del planejament per requalificar, entre altres canvis, l’espai de la plaça de l’Abadia com a sòl per a la construcció d’un equipament municipal, la gran sala expositiva del complex d’art. Només els tres grups del govern ho van fer a favor. CiU i GdC es van abstenir i MES i la CUP hi van votar en contra.

  En aquest punt, el regidor d’Urbanisme, Josep Saballs, va explicar que el projecte encara haurà de rebre els avals de la comissió territorial d’Urbanisme, de l’òrgan superior d’abast català i fins i tot del Departament de Cultura, però va defensar que la comissió de patrimoni hi ha donat el seu aval amb prescripcions com ara la impossibilitat d’autoritzar noves edificacions privades en un perímetre de 18 metres al voltant del conjunt del monestir. L’argument, però, va servir a la resta de grups per qüestionar que precisament el projecte prevegi aixecar un nou cos públic adossat a les parets del monestir. Albó va apostar pel projecte a la fàbrica Serra Vicens i Dolors Ligero (CiU) va recordar que el conveni per adquirir l’antic edifici industrial és vigent.Respecte a la possibilitat d’ubicar el museu al monestir, Ligero va dir que el podrien arribar a compartir, però amb la condició que es rehabiliti l’interior del complex monàstic i no s’aixequi el nou cos afegit, i va reivindicar que podria aprofitar-se com el vell edifici del museu del Louvre parisenc. El socialista Josep Melcior Muñoz li va replicar irònicament que al costat del Louvre, en l’ampliació, s’hi va aixecar “una piràmide de vidre que deu anar també en contra de tots els cànons de l’estètica”. Per la seva part, GdC i la CUP van mantenir les seves reserves respecte a la construcció del museu amb fons municipals.
  Font: El Punt-Avui


  Unanimitat al plenari per la tarificació social proposada per GdC i la CUP

  El govern de la ciutat s’ha avingut a crear una comissió de treball per estudiar la tarifació social dels preus pels serveis públics. La moció, que l’any passat es va rebutjar, ha estat presentada enguany per Guíxols des del Carrer-Entesa i la CUP, i ha estat aprovada per unanimitat. Amb aquest punt d’aprovació unànime, es podrà assolir l’equitat i la universalitat en els serveis municipals: les escoles bressol, l’ escola de música, els casals d’estiu, la piscina , les escoles de formació esportiva, els serveis d’atenció domiciliària i el transport públic, deixant d’excloure ningú pel preu.
  El passat mes d’octubre, Guíxols des del Carrer–E va organitzar una assemblea ciutadana per explicar en què consisteix la tarifació social i va recollir prop d’un centenar de signatures que han servit per reforçar la moció que finalment s’ha aprovat.
  Igualment s’ha aprovat per unanimitat la moció que proposa a la Generalitat una reforma fiscal progressiva i la posta en marxa de la Renda Garantida de Ciutadania, mesures que han de tenir el seu reflex en els pressupostos de la Generalitat que ha d’aprovar el Parlament de Catalunya.

  El ple aprova el nou pla d’usos del litoral i les platges

  El ple va aprovar dijous el nou pla d’usos i serveis del litoral i les platges del municipi, amb els vots favorables del govern (TSF, ERC i el PSC) i els grups de Guíxols des del Carrer (GdC) i MES. El document inclourà el quinquenni fins al 2021 i entre les novetats, el regidor de Turisme i Platges, Salvador Calabuig, va destacar  la inclusió de diverses instruccions del Servei de Costes per posar ordre en la disposició de les gandules de concessió privada sobre la sorra.

  En els darrers anys, la proliferació de gandules buides de lloguer en primera línia a la platja de Sant Pol havia generat malestar entre veïns i estiuejants. Calabuig recordava que a l’estiu hi van acabar enviant agents de la policia. I, segons la nova normativa, les gandules s’hauran d’estendre només dins dels rectangles delimitats de cada concessió, buides o amb usuaris.

  El regidor de GdC, Jordi Lloveras, que a l’estiu es va sumar a les crítiques per la “privatització de l’espai públic”, va aplaudir les mesures, però va demanar que en el redactat del pla figurés també que les gandules no es poden col·locar a menys de 10 metres del límit de l’aigua. La durada de les concessions vigents es manté i l’edil de Platges explica que s’aniran renovant a mesura que vencin els terminis.

  Lloveras i el regidor de CiU Quimet Clarà van demanar més control i cendrers contra les puntes de cigarret a la sorra. Calabuig va dir que es mantenen les zones sense fum als extrems de l’antic Palm Beach i de l’Hostal de la Gavina, i avança que quatre agents cívics controlaran l’ús de les platges.

  CiU i la CUP es van abstenir, i Clarà va plantejar que es creï un espai per a nadons i s’ampliïn els serveis de biblioteca i guarderia a les dues platges –fins ara el de biblioteca només es presta a la de Sant Feliu i el de guarderia, a la de Sant Pol, però Calabuig va argumentar que tenen cost i ja cobreixen la demanda–.

  Per CiU, la dotació de 30.000 euros podria ser insuficient si cal fer el dragatge, però el govern diu que l’Estat s’ha tornat a comprometre a assumir-lo amb pressupost de Costes. GdC va plantejar crear una platja per a animals de companyia, que Calabuig va dir que estan estudiant. I l’altra novetat són boies als punts d’interès del fons marí al carril de nedadors.

   

  Font: El Punt-Avui


  ERC valora l’aprovació de les ordenances fiscals de 2017

  03/10/2016
  El ple de l’Ajuntament va aprovar el passat dijous,  amb els vots a favor de l’equip de govern (TSF-ERC-PSC), les abstencions de la resta de grups i sense cap vot en contra, les Ordenances Fiscals Municipals per a l’exercici 2017.
  En aquestes s’han regularitzat les ordenances fiscals, les taxes i els preus públics, s’ha introduït el dissabte com a dia no hàbil, s’ha consolidat la rebaixa del 2% a l’IBI que es va introduir per enguany i, tant en els serveis públics com en les
  escoles bressols i l’escola de música, hi ha bonificacions socials de fins el 100% de l’import de la taxa.
  Des d’Esquerra Republicana de Catalunya valoren molt positivament aquesta aprovació i el fet  que l’1 de gener entrin en vigor, juntament amb els pressupostos que properament s’aprovaran. Els republicans volen destacar “el compromís de l’equip de govern amb aquelles persones que més ho necessiten, atorgant bonificacions socials de fins al 100% en alguns dels serveis públics bàsics pels ciutadans i mantenint una pressió fiscal coherent pels ganxons”.

  Els pressupostos 2016 no convencen Guíxols des del Carrer

  23/12/2015

  Ahir a la nit es va celebrar el debat extraordinari dels pressupostos municipals i Guíxols des del Carrer ha estat el primer partit a reaccionar per mitjà de la premsa. La formació d’esquerres va presentar 21 esmenes, dividides en tres blocs. El primer, referent a les bases d’execució del pressupost i mesures de transparència, el segon referent a l’increment en les retribucions dels càrrecs electes i el tercer en al·lusió a les prioritats polítiques que hauria d’incorporar, segons GdC, l’estat de les depeses. Abans de començar el debat, el regidor de la formació, Jordi Lloveras, va criticar l’actitud del govern, que només ha donat quatre dies de marge a l’oposició entre la recepció de tota la documentació i la celebració del ple extraordinari.

  Pel que fa a les 21 esmenes presentades, les més significatives fan referència a endegar un procés de pressupostos participatius per prendre decisions consensuades entre ciutadans i ajuntament; la dotació d’un fons de contingència per a atendre necessitats socials, rebaixant la retribució bruta del tinent alcalde Muñoz i la limitació de les assignacions per assistència Consells de Govern; la dedicació exclusiva de l’alcalde amb el mateix sou; la supressió de les retribucions per assistència a les meses de contractació; la dotació d’un fons per a dinamitzar la xarxa local solidària; la reclamació a la Generalitat de la cessió dels immobles no venuts de l’herència Anlló per gestionar-los directament; l’ampliació de les partides referents a la creació de zones marines per al bioconeixement a l’entorn de Port Salvi; l’impuls econòmic a la dinamització del Punt d’Informació Juvenil i del Museu de la Ciutat i l’adequació de la Via Ferrada a persones amb discapacitats físiques.

  Al final, cap de les esmenes va ser acceptada, la gran majoria ni tan sols va ser contestada.  Els pressupostos es van aprovar amb el vots favorables de l’equip de govern (TSF, ERC i PSC) i els vots en contra de tota l’oposició (CiU, GdC, MES i CUP). I pel que fa a les intervencions, GdC troba “fora de lloc i de to” la intervenció final de l’Alcalde.

  El pressupost de Sant Feliu de Guíxols per l’any 2016 ascendeix a un total de 26.774.890 euros. Dels ingressos la partida més important és la dels impostos directes, 13.948.853 € i després les transferències estatals, 5.981.961 €. En el capítol de despeses, les partides més grans són les de personal, amb 8.843.566 € (dels quals el 4,39% correspon a retribucions de càrrecs polítics), la de béns corrents i serveis amb 7.487.389 €, la recollida d’escombraries de 4.192.508 € i les inversions en urbanisme que són de 2.316.942 €.


  El govern de Sant Feliu aprova el pressupost antic

  14/09/2015

  El nou govern (TSF, ERC i PSC) va tornar a aprovar el pressupost municipal per a aquest any. L’executiu anterior, de CiU i PSC, ja ho havia fet durant el mes d’abril, però el sindicat CCOO el va impugnar perquè no s’havia negociat l’expedient i la relació de llocs de treball amb els representants laborals. El tripartit actual, un cop resoltes les diferències amb els delegats sindicals, ha acabat assumint els comptes “per responsabilitat de govern i respecte institucional”. CiU, coartífex del repartiment de partides, també hi va donar suport per “coherència”, tot i que la portaveu suplent, Dolors Ligero, va criticar que el tràmit s’ha dilatat “sense motiu”. Muñoz li va retreure que la impugnació de CCOO havia donat lloc, entre d’altres, a un informe del secretari en què alertava d’un “vici essencial del procediment”. I va defensar que han esmenat els defectes: “No hem marejat la perdiu; ja estava prou marejada.” Pel que fa als altres grups de l’oposició, la CUP i Guíxols des del Carrer, van optar per l’abstenció, igual que el portaveu de MES, Pere Albó, l’altre artífex de l’expedient, que també va criticar el retard. L’alcalde, Carles Motas, va agrair que no hi hagués vots contraris i va argumentar que assumeixen el pressupost “com a eina essencial per funcionar”, però va dir que la prioritat és el pressupost del 2016, i va prometre enllestir-lo molt abans que el govern anterior.

   

  Font: El Punt-Avui


  Polèmica amb l’aprovació de la moció a favor de la llibertat de Catalunya

  04/08/2015

  L’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols va aprovar, amb els vots favorables de 18 dels 21 regidors del consistori, una moció favor de la llibertat nacional de Catalunya. La moció fou presentada conjuntament pels grups municipals de Convergència i Unió, Tots per Sant Feliu, Esquerra Republicana de Catalunya, Guíxols des del Carrer, Moviment d’Esquerres (MES) i la Candidatura d’Unitat Popular (CUP), i va ratificar la continuïtat de l’Ajuntament dins l’Associació de Municipis per la Independència (AMI).

  El Grup Municipal Socialista fou qui va votar en contra la moció. El seu portaveu, Josep Melcior Muñoz, va indicar que la seva formació no compartia els punts tractats i demanava poder expressar que “cal que Catalunya s’entengui amb Espanya en un Estat federal”

  La polèmica ha sorgit degut a què CiU i MES volien que l’estelada es pengés en la façana consistorial i no pas en un pal a la Plaça del Mercat, que és on finalment van aprovar hissar-la. Això ha fet que des de CiU, per mitjà del facebook, s’hagi titllat d'”acte de covardia” per part d’ERC el fet de no haver-la penjat en l’edifici consistorial, fet que els republicans han contraatacat dient que CiU “havia tingut 4 anys per fer-ho i no ho ha fet”. Per la seva banda, MES, amb Pere Albó al capdavant, també es va mostrar força bel·ligerant en aquest afer.

  Amb l’aprovació conjunta d’aquesta moció l’Ajuntament es compromet a posar-se a disposició del nou Parlament, el president i el Govern de la Generalitat de Catalunya que sorgeixin de les eleccions del 27 de setembre, per tal d’exercir el dret d’autodeterminació.

  Properament, en un acte públic, s’hissarà la bandera catalana estelada davant la façana principal de l’Ajuntament a la Plaça del Mercat.


  Aquest lloc web utilitza cookies per tal que tinguis la millor experiència d'usuari. Si segueixes navegant estàs donant el teu consentiment per a l' acceptació de les esmentades cookies i l' acceptació de la nostra política de cookies, clica l'enllaç par a més informació.plugin cookies

  ACEPTAR
  Aviso de cookies