• Categories
 • Nou conflicte laboral al geriàtric ganxó

  18/07/2017

  El sindicat UGT ha presentat una altra demanda contra l’Ajuntament  i la gestora del centre geriàtric Fundació Guíxols Surís perquè han decidit abonar només una part de la paga extra del mes de juny als treballadors. 

  La UGT ja havia demandat l’Ajuntament i la gestora anteriorment, i el passat mes de febrer va signar-se per via judicial l’acord d’aplicació del conveni col·lectiu de treball d’establiments sanitaris d’hospitalització, assistència, consulta i laboratoris d’anàlisis clíniques per als anys 2016-2017.

  La demanda actual té els mateixos protagonistes, que han decidit abonar només una part de la paga extra del mes de juny a la seva plantilla. La gestora argumenta que només han de rebre la part proporcional de gener a juny de 2017, ja que l’anterior conveni calcula les pagues extraordinàries cada sis mesos, mentre que l’actual ho fa de forma anual.

  La UGT de les Comarques Gironines, per la seva banda, defensa que el propi conveni d’aplicació diu en el seu article 21:

  Pagues extraordinàries de juny i desembre

  Les 2 gratificacions extraordinàries respectives, equivalents al valor d’una mensualitat del salari de conveni més l’antiguitat, s’han de pagar els mesos de juny i desembre a tot el personal afectat per aquest conveni.

  Cal pagar la part proporcional del valor d’aquestes gratificacions d’acord amb el temps treballat, en prorrateig anual, per la qual cosa la de desembre s’estén de gener a desembre i la de juny, de juliol a juny

  Per a la UGT queda manifest que “tot el personal de la Fundació Guíxols Suris compleix els requeriments per cobrar la paga extra de juny 2017 íntegra, com marca el conveni d’aplicació”. La gestora i el consistori estan tractant la plantilla com si l’inici de la seva vida laboral en aquesta empresa fos l’1 de gener del 2017.

  Tant un conveni com l’altre preveuen el dret dels treballadors a cobrar l’import d’una paga sencera, sense que el fet que l’empresa apliqués i reconegués aplicar un mal conveni pugui suposar una minva de les retribucions de la plantilla, encara menys quan és per un mecanisme de càlcul/meritació. Aquesta pràctica constitueix una autèntic “abús de dret“.

  La representació sindical de la FeSP-UGT a les Comarques Gironines ja va lliurar a l’empresa un informe on detallava com realitzar aquests càlculs, una argumentació que també va defensar davant de l’alcalde Carles Motas. Així mateix, la UGT a les Comarques Gironines ha dut aquest cas a la mediació del Tribunal Laboral de Catalunya.

  Tot i això, la gestora segueix en el seu posicionament, negant-se a abonar la paga extraordinària de juny tal com marca el conveni d’aplicació.

   
   
   

  El govern anuncia ara l’inici de les reformes a l’Asil

  18/02/2017

  El govern de la ciutat vol iniciar les obres de millora dels entorns de l’asil Surís a la tardor, segons va fer saber ahir l’alcalde, Carles Motas, als treballadors del geriàtric durant la visita que Motas, acompanyat del tinent d’alcalde Josep Muñoz i la regidora Fina Cosp van fer a l’asil per felicitar els treballadors per l’acord laboral a què van arribar.

  La primera fase del projecte de millora del complex començarà per la reordenació dels jardins, amb l’enderroc de la tanca de pedra del carrer Dos de Maig i la reforma total de la plaça Alabric. Una obra a la qual la junta de govern va donar dijous llum verd amb intenció de tancar l’adjudicació a l’estiu. Les obres, que tenen un pressupost d’1,2 milions d’euros, duraran aproximadament vuit mesos.


  Acord per acabar amb la discriminació salarial entre els geriàtrics guixolencs

  17/02/2017

  Els treballadors dels dos asils de la ciutat tenien, fins ara, condicions laborals i salarials diferents. Segons ha explicat a la premsa la presidenta del comitè d’empresa de l’Asil Surís, Ester Alcaide, després d’anys d’intentar negociar l’equiparació del salari i que als empleats de l’asil Surís els hi apliquessin el mateix conveni col·lectiu que als del Guíxols Gent Gran, al juliol van decidir interposar una demanda davant el Jutjat social.

  No ha calgut, però, arribar a judici, ja que els representants dels treballadors i la Fundació Guíxols Surís han arribat a un acord. Amb caràcter retroactiu a partir l’1 de gener del 2017, la plantilla de l’asil Surís compta amb les mateixes condicions laborals que els de l’altre geriàtric públic ganxó i això vol dir que, només a nivell salarial, el sou s’apujarà un 20% de mitjana.

  “Estem molt contentes perquè són anys de lluita i al finals s’ha fet justícia”, ha afirmat a les portes del Palau de Justícia la presidenta del comitè, acompanyada de responsables sindicals i treballadors. Alcaide ha lamentat, però, que s’hagi hagut d’arribar als tribunals per aconseguir l’equiparació. “No s’entenia que per la mateixa feina tinguéssim condicions laborals diferents”, ha criticat.

  L’Asil Surís compta amb una cinquantena de treballadors que atenen 64 avis. És de dimensions més reduïda que l’altre geriàtric, amb una setantena d’empleats per a 90 usuaris.

  El secretari general d’UGT a les comarques gironines, Xavier Casas, no ha estalviat crítiques a l’Ajuntament i la fundació, que no han accedit a les reclamacions legítimes dels treballadors fins que aquests han portat el cas als tribunals. “Hem aconseguit justícia gràcies al comitè de treballadors, que no s’ha rendit mai”, ha afirmat.

  Casas ha criticat la tendència de les administracions públiques a externalitzar serveis “sempre a la baixa amb l’objectiu de pagar menys als treballadors, de manera que acaben explotats”, ha conclòs.


  Presentat el pressupost local 2017, amb l’asil Surís i el nou front marítim com a estrelles

  16/11/2016

  L’equip de govern de la ciutat, Tots per Sant Feliu, PSC i ERC,  preveu un pressupost per al 2017 que ha de comportar una aposta per potenciar la ciutat. Amb pressupost de 27.743.081 euros, un 2,3% superior al 2016, es destinaran 2 milions d’euros per millorar l’entorn de l’Asil Surís i el front marítim de Rius i Calvet, com a projectes estrella. Aquests projectes estrella inclosos en un pla d’inversions que volta el 6,7 milions.

  Josep Muñoz, tinent d’alcalde i responsable de l’àrea d’Economia i Organització, va remarcar com a fita que els pressupostos es presentin abans de finalitzar l’any vigent: “La voluntat del govern és poder disposar d’aquest instrument com més aviat millor, sense dilacions innecessàries, per poder fer front a les necessitats locals a primers del 2017”.

  Segons Muñoz, el pressupost vol ser una eina per dimensionar, per un costat, la despesa corrent i, de l’altra, dotar la ciutat de projectes estratègics que serveixen de motor i dinamització de l’economia local. En tot cas, i pel que fa als ingressos, en cap cas es preveu incrementar la pressió fiscal.

  Tres grans projectes

  Es destaquen tres grans projectes: la reforma de la plaça Alabric i de part dels jardins de l’asil Surís i el de la façana marítima del passeig Rius i Calvet. Tots dos arriben als gairebé 2 milions d’euros.

  Aquests àmbits de transformació urbana suposen, segons Josep Muñoz, reforçar el valor de l’entorn i alhora treure del seu abandonament espais urbans de gran vàlua.

  El cas de la zona de la plaça Alabric “permet acabar de recosir el teixit urbà guixolenc; se superarà la barrera física que encara avui existeix”. Amb el projecte de Rius i Calvet s’inicia la transformació urbana i paisatgística de la façana marítima, una de les peces clau del patrimoni de futur. “Volem recuperar la possibilitat de gaudir del passeig i del paisatge amb el màxim de comoditat i qualitat possibles”, destaca Muñoz. El tercer projecte estratègic que es veu reflectit en el pressupost 2017 i més àmpliament en el plurianual és la construcció del “Museu Carmen Thyssen”.

   El quart projecte

  El quart gran projecte és la construcció d’un aparcament subterrani a la Corxera i que durant el 2017 anirà avançant per poder tenir la possibilitat d’iniciar les obres el més aviat possible. Segons Muñoz, aquesta inversió no entra dins de la planificació d’inversions municipals però si dins de les inversions que es realitzaran a la ciutat en els propers anys. “Hem iniciat el procés de resoldre, una vegada més, un projecte llargament reivindicat a la ciutat”, destaca Muñoz. De la resta d’inversions, no es pot oblidar un esforç per millorar substancialment la seguretat vial i ciutadana, amb la instal·lació de càmeres de vigilància i control que permetran un treball molt més rigorós en aquesta matèria, tot i facilitant les tasques de la policia local. El pressupost total és de 27.734.084 euros, del qual 27.424.131 són per a l’Ajuntament; i 489.015 per a l’escola de música i l’emissora municipal 137.949.

  Font: El Punt-Avui


  L’ambiciós projecte del Parc Surís, arma electoral de TSF

  15/04/2015

  Tots per Sant Feliu ha presentat aquest matí un ambiciós projecte que pretén “dignificar l’Asil Surís i transformar la zona intermèdia del municipi en un barri amb nous equipaments, un parc i més qualitat de vida”.
  El grup municipal de Tots per Sant Feliu (TSF), en una clara aposta per millorar la qualitat de vida dels ciutadans i equiparar la zona intermèdia de Sant Feliu de Guíxols a altres parts del municipi, ha presentat aquest ambiciós projecte que vol convertir la finca de l’Asil Surís en un punt de trobada de les parts alta i baixa de la ciutat.
  Es tracta d’un avantprojecte arquitectònic que va més enllà de la construcció d’un nou centre d’atenció a la gent gran, ja que Tots per Sant Feliu (TSF) estén l’àmbit d’actuació de projecte més enllà dels 16.000 metres quadrats, que inclou la finca de l’actual asil i el seu entorn.
  Carles Motas, alcaldable de Tots per Sant Feliu, ha explicat que el projecte va sorgir de la necessitat evident de millorar les condicions dels residents de l’asil. “No serem una ciutat d’excel•lència fins que no deixem de tenir ciutadans de primera i de segona. En tots els àmbits. Aquest projecte està basat en aquest concepte”.
  Mentre els membres del grup majoritari a l’oposició treballaven la idea, va sorgir l’oportunitat d’aprofitar la reforma de l’asil per transformar aquest barri, de molt alta densitat urbanística i amb pocs serveis. Així, en el projecte presentat aquest matí, l’asil esdevé el Parc Surís: una frontissa verda “que unifica el municipi i millora la qualitat de vida dels residents i dota la ciutat d’uns serveis de primer nivell”.
  El nou asil tindria una superfície de 5.500 metres quadrats, cosa que suposaria doblar-ne gairebé les places, ja que la reforma de l’antic edifici i l’aprofitament del desnivell entre els jardins permetrien la construcció d’una planta soterrada aprofitable com a espai d’actes i centre cívic. La conservació de l’antic asil seria viable amb una reforma integral que permetria encabir-hi espais per als joves. Finalment, la banda del jardí que limita amb el carrer Dos de Maig deixaria d’estar tancada per un mur i esdevindria un parc d’uns 5.000 metres quadrats.
  “El nostre projecte no només cus la ferida que separa injustament el centre i Vilartagues i augmenta les escasses zones d’esbarjo de la ciutat, sinó que converteix un indret ara tancat i reservat a ancians en un punt de trobada de veïns de totes les generacions: els avis que viuran dignament a un geriàtric modern i que podrà atendre al doble de gent, els joves que faran ús de l’edifici antic i els nens que jugaran al parc”, assegura Motas.

  Un projecte “realista” a desenvolupar per fases

  “La inversió econòmica per a la realització d’aquest projecte és tan necessària com elevada”, reconeix Motas. Per assegurar-ne la viabilitat, l’actuació s’articularia en cinc fases: el primer, l’obertura i creació del parc públic al costat del Dos de Maig i l’arranjament del parc del carrer Sant Bonaventura. L’aparcament de davant l’asil es reordenaria en bateria al llarg del primer tram del carrer Dos de Maig i mantindria el número de places, explica Motas.
  La segona fase consistiria en la construcció del primer dels tres mòduls del nou geriàtric, garantint l’atenció als usuaris sense deixar de donar el servei. L’actuació continuaria amb la construcció d’un jardí d’ús privat per al geriàtric, la construcció de la planta soterrada per al centre cívic i la reforma de l’edifici antic.
  Segons TSF, l’antic edifici seria “un punt de trobada generacional i una dotació d’espais a les entitats i associacions que ara no troben espais per a les seves activitats”.
  El projecte és “absolutament viable i realista”, assegura Motas.


  Aquest lloc web utilitza cookies per tal que tinguis la millor experiència d'usuari. Si segueixes navegant estàs donant el teu consentiment per a l' acceptació de les esmentades cookies i l' acceptació de la nostra política de cookies, clica l'enllaç par a més informació.plugin cookies

  ACEPTAR
  Aviso de cookies