• Categories
 • Jordi Lloveras (GdC-E): “Sant Feliu ha de ser una ciutat pensada per a les persones”

  21/05/2015

  Jordi Lloveras, carter lligat al sindicalisme, és el candidat escollit en assemblea per Guíxols des del Carrer. Aquesta plataforma surt de la mescla de la vella guàrdia comunista del PSUC i IU, l’ecologisme d’ICV i les noves idees d’esquerres d’Arcadi Oliveras i Teresa Forcades, Procés Constituent, mesclades amb gent sense militància política activa. Lloveras valora la feina feta per l’equip de govern en matèria promocional, però no en el tema social.

   

  – Creu que hauria de ser el proper alcalde de Sant Feliu de Guíxols?
  Home, clar! Si no, ja no m’hi hauria presentat. De fet, nosaltres sempre hem dit que la nostra és una llista amb vocació guanyadora. Si hem plantejat la possibilitat de donar aquests canvis i aquesta manera de fer i d’entendre la política és per intentar governar. Si m’hi veig? Sí, es clar que m’hi veig!

  – Com va ser escollit com a candidat a l’alcaldia?
  Nosaltres som una plataforma, som els únics que som una plataforma. Incorporem gent que milita a partits com Iniciativa, Esquerra Unida Alternativa, gent que ve de moviments socials i del Procés Constituent, i persones com jo, que continuem sense militar enlloc. La plataforma va començar a funcionar fa 10-11 mesos i actualment som 72 persones adherides. Vam fer una assemblea, on tots els adherits estàvem en una llista, i jo vaig sortir el més votat. A partir d’aquí, vaig acceptar el compromís.

  – No és cap fusió amb ICV?
  No, no és cap fusió. Això és una plataforma que, insisteixo, engloba gent d’Iniciativa, i també d’altres plataformes. Engloba gent de totes les ideologies, però ens uneix una questió en comú, que entenem que aquest ajuntament necessita una sèrie de canvis socials, una altra visió.

  – Què destacaria del seu equip?
  Precisament, això de ser gent que venim d’origens tan diferents, ens dóna un valor molt important. Tenim gent que històricament s’ha presentat a les eleccions, per tant té un bagatge. També tenim gent que no ens hem presentat mai. Tenim gent que militava històricament al PSUC, com gent que a la època del PSUC no havia nascut. Per tant, tenim un equip capaç i preparat. A més ens hem dotat de col·laboracions molt importants. Per exemple, nosaltres defensem els pressupostos participatius, però no ho diem a l’atzar. Tenim un document preparat per a implantar els pressupostos participatius en inversions en els ajuntaments, que ens l’ha fet un Doctor en econòmiques, expert en temes de participació ciutadana, com és en Joan Bou, que és Catedràtic a la Universitat de Vic. Per tant, tenim un bon equip, jo el definiria com a excel·lent.

  – Quin model de ciutat hauria de tenir Sant Feliu?
  Parlar del model de ciutat és una mica agosarat, ja que es construeix en molts anys. Nosaltres diem que ha de ser una ciutat pensada per a les persones. En aquest sentit, nosaltres articulem, a partir d’un pla estratègic de ciutat per desenvolupar els propers 4 anys, 3 eixos: el primer, que fa referència a un projecte urbanístic cohesionat socialment, amb equipaments públics i zones lliures. Un altre eix, que és com dignifiquem la vida a la ciutat: educació, sanitat, cultura, esports, etc. I el tercer, que és com la ciutadania s’ha d’implicar, el que nosaltres diem de la participació i sobretot la transparència en la gestió.

  – Serien els eixos principals del programa?
  Sí. Després cada eix té propostes concretes. Per exemple, nosaltres tenim molt clar que no es pot fer un pàrking soterrani al passeig, i que hi ha moltes solucions. En questió d’urbanisme, tenim moltes idees, però no tenim un gran projecte faraònic. Hi ha una altra candidatura que es presenta que ha tret un gran projecte sobre l’asil Surís. Si tirem d’hemeroteca, resulta que aquest projecte neix fa dos anys plantejat per el regidor d’Iniciativa Joan Prat.
  En tema cultura, tenim un projecte molt engrescador, en què hi han col·laborat artistes consagrats com Manel Marzo-Mart, per a convertir l’antic hospital en un centre d’exposicions d’artistes locals i en un centre d’arts.

  – Quin paper creu que poden tenir de cara a formar governs?
  Doncs la veritat és que ni ens ho hem plantejat encara. Som molt poc professionals políticament parlant. Dependrà dels continguts socials dels programes que es plantegin. Per això no vam arribar a un acord amb l’ANC, dels 4 acords que plantejaven, nosaltres estàvem d’acord amb els 3 primers. L’últim punt deia, que en cas d’haver de decantar-nos per un alcalde o altre, ho havíem de fer per aquell alcalde que  també ho hagués signat. Precisament nosaltres que donem tant contingut al tema social…

  – Així el focus del vostre projecte és el tema social.
  Sí. Com deia abans, al nostre partit hi ha gent d’ideologies diferents. I ens entenem perquè tenim molt clar que el dia 24 el que fem és elegir persones per a governar la ciutat, no solucionar els problemes d’estat. Tenim molt clar que la plataforma no farà campanya del 27S, individualment, cadascú es situarà on vulgui.

  – Com valora els últims 4 anys de govern actual?
  Nosaltres creiem que l’Ajuntament ha sabut situar Sant Feliu al mapa, ha fet una bona política d’aparador. Però en canvi, en mirar tant a fora, s’han oblidat una mica de mirar cap a dins. Posem un exemple, Sant Feliu té una mitjana d’atur superior a la de les comarques gironines, té zones amb exclusió social, amb pobresa; però en canvi, té els fanals més moderns i macos de la comarca. Nosaltres, potser no hauríem posat els millors fanals, però hauríem intentat pal·liar altres temes com plans d’ocupació. Destinaríem més recursos a temes socials.


  Elena Delgado (CUP): “Els que manen han oblidat que l’Ajuntament és la casa de tots”

  15/05/2015

  Elena Delgado és la cap de llista escollida per l’assemblea local de les CUP i la única dona alcaldable a la nostra ciutat. Arrenca la campanya amb ganes de canviar el model polític i social català a través del municipalisme, on el poble és protagonista directe de la presa de decisions. Aquesta formació, nova a Sant Feliu, desplega un ventall ampli d’opcions polítiques de cara al 24 de maig.

  Creu que té possibilitats d’entrar de regidora a l’Ajuntament?

  Bé, de possibilitats en tenim tots. És una mica complicat ara, perquè hi ha moltes llistes, però nosaltres lluitem per a això.

  Què destacaria de l’equip amb el qual es presenta a les eleccions?

  El més important de les CUP és el nivell d’humanitat social. Som persones del carrer, no som polítics de professió. Som persones treballadores molt implicades en les lluites socials.

  Quin model creu que hauria de tenir Sant Feliu?

  Crec que Sant Feliu necessita un canvi de model perquè és un poble una mica apalancat. Es treballa bé dos mesos a l’any i fa falta motivació perquè sigui un poble actiu tot l’any per a tothom.

  Caldria enfocar diferent les polítiques econòmiques?

  Sí, el turisme és una base important de la nostra economia però es pot fomentar més mesos a l’any i formar cooperatives de treball, municipalitzar els serveis públics… Hi ha moltes coses que es poden fer, és molt extens però hi ha moltes formes d’activar el poble.

  Els eixos del seu programa electoral van en aquesta línia?

  Sobretot defensem les persones. Defensem el benestar comú, sobretot de totes les persones que vivim aquí. La base és crear una dinàmica perquè no haguem de necessitar assistència social però enfocant tots els problemes de totes les persones que no tenen feina o problemes per viure una vida digna.

  En el suposat cas que entressin té pensat algun pacte?

  Quan arribi el moment decidirem tot això en assemblea. Jo sóc cap de llista perquè m’han escollit a l’assemblea, ens presentem tots i m’ha tocat. Però tot es decideix en comú, és una base important. No podem estar al mateix càrrec més de quatre anys, després hem de marxar. Ni amiguismes, ni acomodar-se, ni res.

  Referent a la llista, la junta electoral ha desestimat l’entrada d’un membre de la seva llista per no tenir la nacionalitat espanyola. Quins arguments han donat?

  Precisament per això, per no tenir la nacionalitat. Creiem que al poble tenim molta immigració i persones que tenen dret a participar de la seva vida política, ja que condiciona el seu present i futur. Crec que la base de que pugui votar tothom que està empadronat és fonamental. Però la llei és així, i s’hauria de canviar.

  És compatible voler un Ajuntament o una política neta i embrutar les parets amb consignes?

  Des de la junta electoral hi ha el procés participatiu del repartiment dels fanals i no és equitatiu des del principi. Els partits grans tenen més visibilitat i més fanals. Jo crec que en unes eleccions el repartiment dels fanals hauria de ser equitatiu i com no ho és… A veure, nosaltres no som persones que destrossem coses, ni molt menys, sinó que creiem que hi ha molt pocs llocs i els altres partits han posat pancartes a llocs on tampoc haurien de posar-les. No som els únics que fem coses que no estan directament lligades al que ha indicat la junta electoral sinó que els altres jo crec que han sobrepassat aquest tema. Nosaltres no fem pintades al mobiliari urbà.

  Veurem Elena Delgado amb una xancleta a la mà titllant algú de gàngster en un ple com va fer David Fernández amb Rodrigo Rato?

  No sé si amb una xancleta però dient les coses com són, sí, segur.

  Pel que fa al logotip de la campanya, hem vist que hi ha l’Ajuntament de cap per avall. No creuen que això pot arribar a ferir la sensibilitat d’algun ciutadà? Perquè és la casa de tots, no només dels que hi manen.

  Creiem que els que manen han oblidat que és la casa de tots i és una manera de reflectir que fa falta que els que hi ha dins de l’Ajuntament se n’adonin de que és la casa de tots. I per això som aquí, perquè volem ser dins l’Ajuntament.

  Elena Delgado es considera independentista. Per convicció o perquè no hi ha més remei?
  L’autodeterminació de tots els pobles els he defensat sempre, tant aquí com a l’Amazones. Crec que el poble ha de tenir la capacitat de poder decidir el seu futur en tots els casos. I amb la independència de Catalunya el mateix.

  Què prefereix, Catalunya dins d’una Espanya comunista o una Catalunya independent manada per la dreta?

  Uf, prefereixo una Catalunya independent comunista. La dreta ha fet molt mal a la societat, ens ha fulminat la classe mitjana amb les retallades, ens han enviat a la misèria absoluta. És difícil la pregunta, des de la CUP precisament defensem la independència des del municipalisme perquè de mica en mica i en els llocs petits és on el poble va decidint.

  Què opines dels altres candidats a l’alcaldia?

  Jo sóc una persona molt escèptica, políticament. No és qüestió de desqualificar ningú, jo crec que tots tenim la suficient intel•ligència per veure què ha fet cadascú. Nosaltres som nous però sabem qui ha fet què. La resposta és que els ciutadans saben qui és qui. Nosaltres som treballadors i prou, venim amb tota la humilitat per lluitat pel bé comú.

  Com valora el fet de ser la única dona que és candidata a l’alcaldia?

  Em sembla molt malament. A mi m’agrada molt la consigna “Les dones al poder” i penso que sense dones no hi ha revolució. És una llàstima que no n’hi hagin més malgrat la llei de paritat.

  Transcripció: Ariadna Sala

   


  Abraham Rodríguez (PP): “Aquest país requereix un altre estil de polítics”

  13/05/2015

  Abraham Rodríguez es presenta per primera vegada com a alcaldable a Sant Feliu de Guíxols i ho fa amb la il·lusió del principiant, del qui creu que en la política fa falta un tarannà diferent i que pot aportar coses interessants a la ciutat,  amb el suport unànime de tots els companys de partit.

  Com es va decidir, dins el Partit Popular, que vostè fos alcaldable?
  La idea va ser de la gent del PP de Sant Feliu, que van pensar que podia ser jo qui encapçalés aquesta llista.

  Creu que té opcions de ser el pròxim alcalde de Sant Feliu de Guíxols?
  M’agradaria ser-ho, però sent realista, és molt difícil. Podem aspirar a ser un tinent d’alcalde, però el PP aquí no està tan consolidat. Crec, realment, que no tenim opcions de guanyar. Ja m’agradaria, però passar de 1 a 9 regidors és molt difícil.

  El sostre del PP a Sant Feliu ha estat d’un regidor. Creu que pot superar aquesta marca?
  Sí, la veritat és que sí. En aquests moments estem molt animats, creiem que tenim molts factors al nostre costat i, sincerament, crec que sí que podem millorar aquesta marca.

  Tot i que les estadístiques generals marquen una baixada del PP, a Sant Feliu són optimistes?
  Sí, entre altres coses perquè jo sóc nascut i criat a Sant Feliu, sóc el primer alcaldable pel PP nascut i criat aquí, i la nostra llista està formada íntegrament per persones de Sant Feliu i això ens dóna més facilitats per a poder créixer. A les municipals, la gent vota més  la persona que no pas les sigles.

  En quin model de ciutat creu Abraham Rodríguez per Sant Feliu?
  Una ciutat on hi cabem tots, una ciutat pròspera, que els nostres fills tinguin un futur, en una ciutat turística, perquè és la base. Bàsicament una ciutat per a tots.

  Quines són les línies bàsiques del seu programa electoral?
  Les línies bàsiques del nostre programa estan basades en crear atractius turístics per a generar l’efecte trucada a inversors, amb la finalitat de desencallar i dinamitzar el turisme, el comerç i la construcció. La nostra campanya política incideix, especialment, en el turisme a Sant Feliu.

  Què ens podria dir del seu equip?
  És un grup de gent que vol allòque la gent de peu vol, amb ganes d’aportar, treballar, fer i créixer. Tenim un projecte i creiem en la força conjunta. Aquest país requereix un altre estil de polítics, gent del poble i compromesa amb Sant Feliu. Una part de la llista ja hi era a la llista anterior, però també hi ha molta gent nova.

  Quina política de pacte podria seguir el seu partit?
  Nosaltres no tenim cap problema en pactar amb ningú. Podem pactar amb qualsevol i sobre qualsevol tema local. Això sí, hi han coses que creiem innegociables, com la unitat d’Espanya, el respecte a les institucions i tolerància zero a la corrupció.

  Però el vostre partit, a nivell estatal, està esquitxat per la corrupció.
  Sí, com tots. La veritat és que en el nostre partit n’hi han molts, de corruptes, com a tots els llocs. Els corruptes no hi entenen, de sigles, tan sols són corruptes. Jo estic orgullós del meu partit perquè estan posant les eines per atrapar-los i posar-los davant  la justícia.

  Acaba de dir que una de les peces clau per la política de pactes és la unitat d’Espanya, per tant, ja entenem què en pensa de l’independentisme. Però, estaria d’acord en el dret a decidir?
  Sí. En aquest moment no es contempla perquè la constitució no ho permet, però es podrien fer moltes esmenes i, en un moment donat, sí. Tampoc vull dir que etigui a favor de la independència. El que vull dir és que dins el dret a decidir, ara en aquest moment no es pot perquè hi ha una llei que s’ha de respectar. Per tant ara sí que es pot treballar per mirar, d’alguna forma, de fer un referèndum. Però repeteixo, en aquest moment el dret a decidir és impossible.

  Li molesta més que no hi hagi la bandera espanyola a la façana de l’ajuntament o que hi hagi l’estelada a la vora del mar?
  En ser una habitant més de Sant Feliu estic habituat a viure rodejat d’estelades, i en principi aquesta estelada que ara s’ha agafat com un símbol reivindicatiu, jo crec que en aquest moment actua de manera provocativa. Però amb mi ha arribat el punt que m’és indiferent, no m’importa, però també sé que a molta gent del meu partit li agradaria que no hi fos. El que vulgui estelades que se la posi a casa seva. No comparteixo que en un lloc públic hi hagi d’haver una estelada. La bandera d’Espanya a l’Ajuntament? Hi hauria de ser. en aquest moment això és Espanya i Catalunya, hi haurien de ser les dues.

  Com valora els últims 4 anys del govern actual?
  Seguint la línia de la independència, Sant Feliu ha estat força respectuós amb els ciutadans que no la volem. Vist el que es veu a altres pobles, on l’han disfressat d’estelades, aquí han sigut força considerats i només n’han posat una . Joan Alfons Albó ho ha fet força bé, però també ha comès algun error, com entrar dins de l’AMI (Associació de Municipis per la Independència) , que costa a la ciutat gairebé 3.000€.

  Entrevista realitzada per Laia Bodro i Joan Serra. 

   

   


  Josep Melcior Muñoz: “Hem de reivindicar la capitalitat de la Costa Brava”

  11/05/2015

  El PSC, després de la marxa de Pere Albó al recent format partit MES, presenta Josep Melcior Muñoz com a cap de llista. Muñoz, de la vella guàrdia del PSC (fou regidor a la ciutat entre 1987 i 2001) torna, malgrat tot, amb una llista amb gent nova. El veterà polític es mostra bastant optimista de cares als resultats de les eleccions, tot i que els sondejos no li són favorables.

  Creu que té opcions reals de ser alcalde a partir del 25 de maig?

  Evidentment, des del moment que accepto encapçalar la candidatura i sóc escollit en primàries pels electors socialistes, crec fermament que puc guanyar les eleccions del 24 de maig.

  Quines expectatives té, amb el trencament del partit i la escissió a d’altres formacions per part d’una part de la militància socialista?

  Va marxar una part minoritària de militants i és legítim que tothom agafi el camí que vulgui, però el ressò mediàtic fou massa gran. Crec que aquesta pèrdua de militants no afecta el PSC perquè els que han marxat han apostat pel sobiranisme. Per tant nosaltres estem allà on érem i esperem que no ens afectarà.

  Les enquestes de caràcter general són poc optimistes de cares al PSC. Això, a nivell local, pot afectar?

  A les eleccions locals la gent valora moltes més coses, més enllà de les sigles. Som conscients que el PSC, a nivell nacional, no té una bona situació, però també som conscients que a nivell local convé que tinguem un bon projecte i un bon equip, i nosaltres ho oferim en aquestes eleccions.

  Es trobaria més còmode governant o a l’oposició?

  Qualsevol persona que es presenti en una llista, el que vol és governar. L’objectiu nostre és governar i el meu, ser el proper alcalde de Sant Feliu.

  Vostè ja va ser regidor en alguns mandats durant els anys 80 i 90. Quina experiència pot aportar?

  Vaig ser regidor per primer cop el 1987 i vaig estar a l’equip de govern fins el 1999. L’experiència és àmplia i diversa, he estat en diversos àmbits com educació, joventut, cultura, esports, recursos humans i fins i tot policia local. Evidentment, això em va omplir molt i em permet encarar aquest projecte amb aquest coneixement, tot i que amb els mètodes actuals i no pas els dels 80 i 90, perquè si d’una cosa estic convençut és que la situació ha canviat dràsticament. El món ha canviat, però tinc molt clar que la ciutat es va construir els anys 80 i 90 sota govern socialista i nosaltres, després de la crisi, volem recosir-la des del punt de vista social i econòmic.

  Es pot dir realment, amb aquests precedents, que vostè és la renovació del PSC? Què destacaria de la seva candidatura?

  Ara mateix, sóc és la renovació perquè he estat allunyat de les responsabilitats de govern des de 1999. I durant 16 anys han passat moltes coses. El meu bagatge em serveix a mi personalment i també de cares al nostre projecte, que inclou persones totalment noves en política. Això és un punt a favor de la meva candidatura. Dels 10 primers, en Salvador Calabuig i jo som els únics que aportem l’experiència de govern. Si la ciutat mira enrere, sabrà valorar la nostra aportació en aquell moment, però ara hem tornat perquè creiem que cal fer un salt endavant amb aquesta ciutat i, per fer-lo, cal experiència, joventut i renovació a fons de l’opció socialista. En alguns casos, tornem a les arrels, però amb d’altres som agosarats posant de número 4 a un noi de 18 anys, que serà regidor. Aquest és el canvi que hem fet els socialistes. Anem a jugar fort amb un projecte renovat, perquè els últims 16 anys vitals hem fet moltes coses de formació i personals relacionades amb gestió municipal.

  Què l’ha fet envalentir per tornar-se a presentar?

  Prenc aquesta decisió perquè crec que la nostra ciutat ha de fer un salt important endavant per situar-la d’una vegada entre les capdavanteres de les nostres comarques i el nostre país. El que convé és una renovació de la manera de fer les coses, des dels punts de vista polític i de gestió. A mi m’engresca el fet de poder-la oferir amb la meva voluntat de servei demostrable durant molts anys. Porto Sant Feliu a dins, crec en aquesta ciutat i crec que puc fer-li una transformació important, per això m’hi poso.

  Quin model de ciutat creu que hauria de tenir Sant Feliu?

  El nostre model té uns punts bàsics, com ara la garantia d’uns serveis iguals per a tothom, sense exclusions ni discriminacions. El govern ha de tractar a tothom de la mateixa manera, administrativament i en tots els àmbits municipals(cultura, educació, esport,…) És difícil però ha de ser així, i tinc dubtes que realment ara ho sigui. També volem que l’economia sigui estable, sense viure de bombolles. Hem de tenir un model turístic i reivindicar que som la capital de la Costa Brava, encara que d’altres s’autoanomenin així. Hem de crear un nou marc econòmic social i de turisme amb coresponsabilitat d’empresaris, treballadors i ajuntament, en un Ens de gestió. Insistirem molt en la seva creació, perquè és bàsic tenir un horitzó, saber què ens convé com a ciutat i cap on hem d’anar, oferir un producte turístic únic i original, estudiar com transformar i potenciar la ciutat, la seva façana de mar. Hem de ser capaços, entre tots, de creure que Sant Feliu ha de ser un puntal de l’economia gironina en matèria turística.

  Per tant, aquests són els eixos del seu programa electoral?

  Ens preocupa l’economia, l’ocupació, l’estructura urbana i el manteniment de la ciutat. Estem contents que s’hagin desencallat alguns temes urbanístics com la finca d’Agglotap, però ara caldrà repensar tots aquests espais del voltant i també l’aparcament del Passeig, ja que sobre el Passeig no hi ha d’haver cotxes. Tot això s’ha de debatre amb la intervenció del màxim de gent possible, no ha de ser una decisió política ni de la societat per lliure. Tothom ha de ser coresponsable i si es fa un referèndum, ha de cobrir el màxim d’opcions, no només un “sí” o un “no”. Un altre eix del programa és l’educació, tant la reglada com la no reglada, suport, espais per fer deures, espais amb wifi, garantir l’accés a un dret com són les escoles bressol als 2 anys,… També cal garantir els drets mínims dels més desafavorits, que ningú es quedi sense menjar o desatès, ni gent amb pobresa energètica i el dret a l’habitatge digne, amb voluntat política de l’Ajuntament malgrat que el govern de la Generalitat de Catalunya sigui incapaç de portar-ho a terme. La prioritat a Sant Feliu han de ser les persones.

  Com definiria els caps de llista adversaris en aquestes eleccions?

  Hi ha algun cap de llista que tot just l’acabo de conèixer, però la relació amb tots ells és bona, he parlat amb tots. Tothom que encapçala una llista està oferint el màxim de les seves possibilitats i mereix respecte. M’agradaria que tots treballéssim des del diàleg i el consens , perquè si els polítics es dediquen a discutir entre ells, el ciutadà no hi vol saber res.

  Com valora l’equip de govern d’aquest darrers 4 anys?

  El PSC ha estat en la coalició de govern i cal valorar la feina feta com a notable. Jo destaco fermament la feina feta per la Verònica Lahoya i en Joan Vicente en servei socials i urbanisme, respectivament. La Verònica ha impedit que l’atenció a les persones anés a la baixa per la crisi i en Joan ha anat recuperat espais difícils de recuperar per la ciutat.

  Repetirien el pacte PSC-CiU?

  Ara mateix, no és el moment de parlar d’això. Es pot repetir o es pot pactar amb d’altres grups. Som conscients que es necessitaran voluntats d’entesa, però ara mateix no ens podem decantar. Les nostres línies vermelles són els partits xenòfobs i a Sant Feliu no se’n presenta cap. Si no hi ha majories suficients, caldrà diàleg. Però ara mateix, ningú sap si serà primer o tercer, per tant seria parlar per parlar.

  Josep Melcior Muñoz, de quina branca del PSC és? De la independentista,de la federalista o de la unionista?

  Catalanista quan parlo de Catalunya i federalista amb la meva visió d’Espanya. Sent federalista i ganxó, no faig res més que respectar els nostres avantpassats.

  Entrevista a càrrec de Laia Bodro i Joan Serra

   


  Jordi Vilà (ERC): “Un govern que té por de fer coses no serveix”

  12/05/2015

  Jordi Vilà, cap de llista d’ERC, passarà a ser, després de les eleccions, un dels regidors amb més longevitat dins el consistori. Sempre fent oposició –excepte 3 anys que va estar al Govern- amb una dialèctica plena de cultismes i desestimant la jugular de l’adversari. Havia amenaçat de plegar, però ha tornat i aquestes poden ser les eleccions que el catapultin, fins i tot, a la tercera plaça, si les previsions no van desencaminades i tenint en compte que ERC va ser la força més votada a les darreres eleccions europees a Sant Feliu.

  Vostè va dir a l’Assemblea de militants que no es presentaria de nou com a alcaldable, però aquí el tenim. Què li ha fet reconsiderar la decisió?

  El procés nacional d’alliberament de Catalunya va fer repensar-m’ho. El 2011 sortim del tripartit, però aleshores va venir tot el rebombori popular amb la sentència sobre l’Estatut. I aquí és on crec que puc aportar com a cap de llista.

  Fins a dia d’avui, el sostre d’ERC a Sant Feliu ha estat 2 regidors, tot i que actualment hi és vostè sol. Creu que pot batre aquesta marca?

  És clar, ens presentem amb el propòsit motivat de superar-lo. Les circumstàncies són totalment propícies perquè això passi tant a nivell nacional com local.

  Es trobaria més còmode governant o a l’oposició?

  Governant, de tota la vida! El propòsit de qualsevol partit que es presenti a les eleccions ha de ser aquest. Governant es poden fer moltes coses amb criteri republicà i jo vaig fer-ho durant tres anys en la legislatura anterior, amb accions com ara gestionar el Festival Porta Ferrada amb el pressupost més alt de la història amb menys dèficit de la història. Ara, no s’ha d’estar a dins de qualsevol govern a qualsevol preu. A l’oposició també es pot fer feina i ERC n’ha fet molta al llarg d’aquests 20 anys que fa que tenim grup municipal. Per exemple, per tenir oficialment l’estelada penjada ran de mar nosaltres vam estar al peu del canó presentant mocions durant una pila d’anys. Sempre ens deien que això era impossible, que érem uns il•lusos pescallunes i, al final, el Ple de l’Ajuntament ho va aprovar. Tinc una gran satisfacció per això.

  En quin model de ciutat creu ERC, amb Jordi Vilà al capdavant?

  Nosaltres creiem en un model republicà en què el ciutadà és la primera categoria política, i això passa per tenir un criteri en què l’educació és el referent personal. Quan una persona té bona formació, té criteri personal suficient per contrastar totes les opinions que rebi. I això acaba marcant el desenvolupament de la ciutat per la suma d’individualitats. Nosaltres podem garantir que tot allò públic es gestioni amb honestedat, eficiència i amb criteris de democràcia perquè arribi justament a tothom.

  En què es basa el seu programa electoral?

  Té tres eixos principals: atenció a les persones, promoció econòmica i independència de Catalunya. La política social, per atendre amb rigor les necessitats bàsiques de la població, és el primer punt en època de crisi, amb l’Asil, el CAP, els col•legis, les beques menjador, els desnonaments, les plusvàlues, l’atur,…; en segon lloc, cal una política de promoció econòmica basada en aprofitar la cultura i la natura per crear un model turístic genuí difícil de copiar, amb accions com la recuperació de la Font de Monticalvari, la restauració d’ espais degradats, la recuperació de l’herència Anlló, la construcció d’un càmping i, en àmbit cultural, promoure la candidatura a la capitalitat catalana de la cultura o de la sardana, fer el Museu Thyssen i l’equipament del monestir, recuperar premis en l’àmbit musical i literari,… . El que no pot ser és anar trampejant com ha fet el govern amb el gestor turístic o el Museu Thyssen, que l’alcalde mateix diu que té por de fer-lo… Un govern amb por no serveix! I en quant a l’alliberament nacional de Catalunya, volem crear una regidoria per a la transició nacional i per això els 31 components de llista d’ERC ens hem compromès amb el text de l’ANC.

  Quina política de pactes podria seguir el seu partit?

  N’hem parlat, perquè aquest tema sempre surt, però ara això només serveix per fer bullir l’olla. El que està clar és que les exigències post-electorals per a possibles pactes seran l’eix social, l’eix econòmic i l’eix de l’alliberament nacional. I això ho defensarem per terra, mar i aire.

  De què està més i menys orgullós dels darrers 4 anys com a regidor?

  Del que estic més orgullós és d’haver fet una oposició constructiva, votant, quan ha calgut, punts que hem cregut que tenien solvència ètica i recorregut polític, com ara la nova contractació del subministrament de llum i la concessió administrativa de la Porta Ferrada. I del que n’estic menys orgullós és no haver pogut estar, alguna vegada, a l’alçada de les circumstàncies per defensar amb criteri el punt de vista republicà.

  Els darrers 4 anys, excepte en els temes nacionals, se l’ha vist poc bel•ligerant fent oposició, al contrari que TxSF. S’està guanyant una fama de tou, de massa bona persona?

  Bona persona intento ser-ho tant com puc. De ximple, intento no ser-ho mai. He actuat tenint en compte el fet nacional i la crisi econòmica. Les meves intervencions anaven amb un punt de veu reposat, filosòfic i motivador, per tal que el govern tingués una visió estratègica per quan acabés la crisi, amb posicionaments radicals per a despertar Sant Feliu. Però no ho han fet. El tipus d’oposició que ha fet Tots per Sant Feliu, sincerament, no el comparteixo. L’oposició ha de ser crítica, però constructiva. Ells han fet barrila de forma constant i com a estratègia continuada. I aquí, la política dimiteix. ERC només es va despentinar amb el cas de les gravacions il•legals de persones que feia el regidor Càrdenas amb les càmeres del Casal d’Avis, perquè era intolerable i immoral i al final l’alcalde i el regidor van acabar demanant perdó.

  Què destacaria del seu equip?

  El candidat ha estat escollit en assemblea i això m’enorgulleix. Jo destaco que és gent que té una militància ciutadana molt compromesa en diferents àmbits, amb molts independents amb molt rigor i molta honestedat, que dóna valor com a grup.

  Com definiria els caps de llista adversaris en aquestes eleccions?

  No els conec a tots, lògicament, però sobreentenc que tots posen les seves virtuts per a la causa pública… Relació política en tinc amb tots ells, més enllà de la discrepància política que hi ha, a vegades molt severa.

  Què li sembla l’aparició de MES i l’auge de la CUP, com a contrincants en l’independentisme d’esquerres?

  En principi, si fan causa per la reivindicació nacional catalana, em semblen bé. El catalanisme polític sempre ha estat plural, tant el de dretes com el d’esquerres i a mi això m’agrada. La CUP ve de l’esquerra dogmàtica, que nosaltres no compartim perquè som socialdemòcrates, i MES surt de l’escissió del PSC, però tenen tota la legitimitat. La independència l’hem de fer entre tots i no cal anar amb llistes úniques.

  Què en pensa que a la façana de l’Ajuntament no hi onegi la bandera espanyola?

  Em sembla una cosa natural, vista l’opinió social de la gent de Sant Feliu de Guíxols. No es poden imposar normes i pautes contra criteri de la majoria. Em sembla que la voluntat popular s’expressa perfectament a la cruïlla entre la Rambla Vidal i el Passeig de Mar, on hi oneja l’estelada, per decisió oficial, des de fa més de 4 anys.


  Carles Motas: “L’alcalde ven fum amb el pàrquing”

  10/05/2015

  Carles Motas es presenta per segona vegada com a cap de llista de Tots per Sant Feliu (TSF). Malgrat que va ser alcalde durant un any entre 2010 i  2011 després de fer una moció de censura al guanyador de les eleccions, Pere Albó, Carles Motas era el segon de la llista en aquells comicis i accedí a la cima després de la dimissió del cap de llista Joaquim Valls. Aquest empresari de l’hostaleria s’ha fet famós per repetir fins la sacietat tot allò que pensa de l’equip de govern.

  Per què TxSF ha de guanyar les eleccions?

  Primer, perquè crec que presentem el millor equip per governar la ciutat. Tenim l’experiència d’altres legislatures i també perquè cal un canvi i nosaltres som un canvi amb garanties de bona gestió i de gent preparada per governar.

  En cas de que no fos així, TxSF seguirà des de l’oposició amb el mateix esperit punyent?

  Explicant la veritat! El que hem fet aquesta legislatura ha estat explicar la veritat des del primer moment. Jo crec que aquesta és la feina que ha de fer la oposició.

  En cas de que s’hagi de pactar, tenen alguns candidats pensats?

  Nosaltres en principi estem oberts des del primer moment a parlar amb tothom que vulgui parlar amb nosaltres. Aquest ja va ser el meu discurs d’investidura del 2011, on vaig oferir diàleg a tots els partits que vulguin parlar amb nosaltres. És la feina del polític. Les bones idees no venen només de la gent del meu partit, segur que altres partits tenen bones idees i gent preparada, suposo. Però com és lògic, jo crec que les millors són al meu equip.

  Parlant dels altres grups, com valora la irrupció de nous partits polítics a Sant Feliu?

  Suposo que això vol dir que la gent té inquietuds i ganes d’un canvi.

  Quin model de ciutat proposa TxSF?

  Nosaltres en principi, veient què ha fet CiU, el primer que volem és ser una ciutat normal. Amb el govern que hem tingut, no hem sigut una ciutat normal en molts aspectes. Llavors la meta és ser una ciutat “d’excel•lència”, i tenim tots els recursos per poder-ho ser. Tenim l’entorn, i no se n’està traient la potencialitat que es mereix.

  El govern municipal aposta pel turisme familiar. Comparteixen aquest model de ciutat?

  Aquest model de turisme no l’hem vist enlloc. Si apostar pel turisme familiar vol dir contractar un gestor turístic a 5500€ al mes, doncs aquest no és el nostre model. (El candidat ens assegura que té tots els documents per justificar les acusacions al consistori)
  El sector turístic ha estat molt abandonat en molts aspectes, com en posar persones competents en les àrees crítiques de la ciutat. Amb el pacte entre CiU i el PSC de llavors el que s’ha fet ha estat repartir cadires en comptes de mirar d’adequar capacitats de les persones. En els partits tradicionals el que s’està fent és cobrir expedients i amistats. Hi ha cops de colze per anar a les llistes.

  Això vol dir que no contractareu càrrecs de confiança?

  No, jo estic a favor dels càrrecs de confiança. Són persones vàlides que han de tenir la confiança de tot l’equip de govern, no ha de ser un amic de l’alcalde.

  Quina valoració feu de l’oposició que heu fet durant aquests quatre anys?

  Nosaltres hem estat treballant des del primer dia. El primer ple es va convocar el juny del 2011, i des d’aquell moment vam començar a fer oposició. Si la gent de Sant Feliu ha pogut veure la mala gestió que ha fet aquest equip de govern i el desastre de pacte que ha significat per la ciutat; això ha estat gràcies a l’oposició que ha fet Tots per Sant Feliu. Nosaltres hem explicat des del primer moment què estava fent el govern, fiscalitzant. Això ha implicat moltes hores de feina, em sembla que feia molts anys que no es veia un grup que entrés tantes instàncies demanant informació a l’equip de govern. Nosaltres llegim… te’n faries creus de la quantitat de vegades que els regidors han anat en un ple sense saber el que voten. Si ho sabessin no sé si votarien a favor d’eliminar les pensions de jubilació dels treballadors. Aquest equip de govern, sobretot CiU, ha anat més enllà del que estava marcant la llei que estava fent el Partit Popular a Madrid. Això no ha passat a cap altre municipi de l’entorn.

  Ha arribat la campanya electoral i el senyor Pere Albó encara no ha tornat els diners cobrats de forma irregular. Tornarà a sortir aquest tema en campanya?

  Hi ha dues sentències que diuen que aquests sous s’han cobrat de manera irregular. Hauria de posar una mica de seny i deixar de suplicar als jutges que li deixin no tornar els diners. Això de que Albó digués que el PSC havia fet de mur de contenció a les retallades de CiU és més propi d’un concurs d’humoristes que d’un polític. Aquesta qüestió dels diners irregulars es podria haver resolt durant el primer ple, admetent l’error i donant la raó a TxSF. En aquell ple ens vam sentir a dir que fèiem “polítiques de claveguera”.

  La remodelació de l’Asil Surís és la vostra proposta estrella o teniu més projectes per mostrar?
  La nostra proposta estrella són les persones i procurar que no hi hagi ciutadans de primera i de segona. Això ara està passant a l’Asil. No té les mateixes instal•lacions que a l’Hospital Gent Gran. L’edifici s’ha d’adequar a unes condicions presentables. I nosaltres no proposarem res que no sigui viable.

  El pàrquing soterrat del passeig podria ser un exemple,doncs, de projecte no viable?

  No, això es pot fer, el que passa és que no ho hem vist. Això ja va ser campanya electoral el 2011. No han fet res i ara ens volen vendre una moto. L’alcalde ven fum. Si han tingut una majoria amplíssima, per què no ha fet el pàrquing? A TxSF no ens han consultat res sobre aquest tema.

  Albó assegura que el contracte de la neteja es va fer quan TxSF estava a l’equip de govern.
  Sí, estàvem a l’equip de govern, i CiU estava a la taula de contractació. Va ser un contracte transparent. A la taula hi havia representants del govern i representants de l’oposició. Quants representants de l’ oposició hi ha hagut aquesta legislatura en algun contracte que hagi fet CiU? Zero.

  TxSF és un partit sobiranista?

  TxSF és un partit que creu en el dret a decidir. Nosaltres defensem que la gent s’expressi a través d’eleccions. Som un partit transversal. En el nostre grup tenim gent de tots els pensaments, però tots som radicalment democràtics.

  Creu en la limitació de mandats?

  Amb dues legislatures amb el càrrec d’alcalde ja n’hi hauria prou. No seria el mateix, però, vuit anys de regidor, perquè si estàs a l’oposició són anys de formació. Aprens molt més estant a l’oposició que a al govern. Jo crec que tothom hauria de passar per aquesta responsabilitat.

  A l’entrevista que li vam fer a Joan Alfons Albó ens va dir que va ser vostè el primer que va tallar el micròfon a algú. És veritat?

  Jo recordo haver-li apagat el micro una vegada a en Pere Albó perquè en comptes d’anomenar als grups pel nom del partit va fer un mixt entre el nostre partit, CiU i en Luque. Li vaig apagar una vegada per això. Però ell ens ha tancat el micro a nosaltres perquè no li agradava el que dèiem. En Joan Alfons ha eliminat el debat en els precs i preguntes. Ara hem de fer totes les preguntes alhora i si vol, contesta, i si no, ens ho han d’enviar per escrit. Encara no hem rebut res.

  Entrevista feta per Ariadna Sala i Vanessa Luque


  Aquest lloc web utilitza cookies per tal que tinguis la millor experiència d'usuari. Si segueixes navegant estàs donant el teu consentiment per a l' acceptació de les esmentades cookies i l' acceptació de la nostra política de cookies, clica l'enllaç par a més informació.plugin cookies

  ACEPTAR
  Aviso de cookies