• Categories
 • CICLOTURISME: La Cabana del Pi de Melis

  05/09/2018
  Volta matinal per l’Ardenya més propera amb l’objectiu de descobrir la cabana del Pi Melis a la capçalera de la Riera de les Comes. Per la pista de can Dalmau arribem a l’ermita de Sant Baldiri des d’on anirem en direcció a Sant Benet i el camí de les Sorres. Aquí hem d’agafar de baixada el corriol del passallís senyalitzat amb marques grogues; una mica abans d’arribar a una gran roquissar (mirador de les Comes) una fita amb pedres ens indica el camí mig emboscat que a peu ens conduirà fins a la cabana.
  L’indret, a tocar de la Riera de les Comes, és ombrívol i feréstec amb abundants exemplars de grèvol. La cabana -encara ben conservada -és de fusta i altres materials com lones i uralita. A l’interior hi trobarem una petita llar de foc, una taula i bancs. Fou construïda fa anys per l’Albert Gironès,autèntic pioner en la coneixença i promoció d’aquestes
  muntanyes.
  A prop hi ha la font del Pi Melis ben endreçada però eixuta probablement a causa de l’escassetat de pluges.
  La sensació que tenim és de trobar-nos en un lloc llunyà i exòtic; una autèntic cabana del Tio Tom a pam i toc de casa; un lloc i un patrimoni que val la pena conèixer però sobretot respectar i conservar.
   
  Colla Bujonis

  Sant Feliu serà seu d’una etapa de la Volta a Catalunya el 2019

  29/06/2018
  La 99a edició de la Volta Ciclista a Catalunya comença a agafar forma, i l’organització de la cursa ha anunciat aquest divendres que la nostra ciutat serà arribada i sortida d’una etapa de la cursa i, per tant, podrà gaudir en directe dels millors equips i ciclistes del món. 
  L’última vegada que Sant Feliu va allotjar una etapa de la Volta va ser el 1994, amb una contrarellotge individual que va guanyar el basc Aitor Garmendia (Banesto), en una edició que va coronar com a guanyador de la cursa l’italià Claudio Chiapucci (Carrera). 
  La Volta és una excel·lent plataforma per a la promoció turística i esportiva de qualsevol municipi català, tan a nivell estatal, amb un repercussió mediàtica superior als 20 milions d’euros en mitjans de comunicació a l’Estat, com internacional, amb una difusió televisiva que arriba a 190 països del món. L’Ajuntament és conscient del potencial turístic d’aquesta prova esportiva i per això en fa l’aposta, tal com han reconegut els regidor de Turisme, Salvador Calabuig i d’Esports, David Oliveras. 
  Només a Europa i gràcies a Eurosport, la passada edició de la Volta va tenir una audiència superior als 15 milions de teleespectadors, la més gran de la seva història. 
  “Estem il·lusionats amb la Volta, Sant Feliu de Guíxols de sempre ha tingut una forta relació amb el ciclisme, sempre ha estimat aquest esport, i farem que la ciutat es faci seva la cursa, animant tothom a gaudir de l’espectacle ciclista el proper març. L’Ajuntament hi posarà tot l’esforç per tal que sigui un èxit rotund”, ha comentat l’alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Carles Motas. 
  “Tornar a Sant Feliu de Guíxols 25 anys després és una gran notícia per a tots. La Volta ofereix un espectacle esportiu de primer ordre mundial i a més ajudarà a promocionar la ciutat com a destí turístic gràcies a la seva difusió internacional”, ha comentat el president de la Volta, Rubèn Peris. 
  Fins a 18 vegades la Volta ha estat present a Sant Feliu de Guíxols durant la seva centenària història, amb victòries de corredors com Laurent Jalabert (1992), o de Jacques Anquetil (1966), en una contra-rellotge amb sortida de la nostra ciutat i final  a Lloret. 
  La 99a edició de la Volta Ciclista a Catalunya es disputarà del 25 al 31 de març de 2019, essent una de les proves per etapes més importants del món, englobada dins del calendari UCI World Tour, la màxima divisió del ciclisme.

  “La Volta” va passar per Sant Feliu

  20/03/2018

  La primera etapa de la 99a Volta Ciclista a Catalunya (Calella-Calella) va passar per Sant Feliu, en la primera “meta volant” amb sprint intermedi al Passeig, que va registrar la següent classificació:  

  Sprint intermedi de Sant Feliu de Guíxols

  Ordre de pas: 1. Grivko (Astana) 2. Bohli (BMC) 3. Ezquerra (Burgos)

  El colombià Álvaro José Hodeg, de l’equip Quick Step, i de només 21 anys, va guanyar l’etapa, arribant per davant de Bennett i McCarthy (Bora) i encapçala momentàniament la Volta 2018. Alejandro Valverde, guanyador de la Volta 2017, va quedar vuitè.


  La Volta Ciclista a Catalunya passarà dilluns per Sant Feliu

  15/03/2018

  El proper dilluns 19 de març passarà per la nostra ciutat la primera etapa de la 98a Volta Ciclista a Catalunya. Aquest esdeveniment de gran rellevància esportiva i promocional comportarà, també, algunes afectacions que convé saber per tal que tothom pugui actuar amb previsió.

  La 98a edició de la Volta Ciclista a Catalunya, que es disputarà del 19 al 25 de març, tindrà la millor participació possible amb figures com Nairo Quintana, Alejandro Valverde, Rigoberto Urán, Warren Barguil o Fabio Aru, entre molts altres. La cursa es presenta més emocionant i amb més novetats que mai.

  Es recorren les 4 demarcacions de Catalunya, i visitarà després de 25 anys la Val d’Aran i Vielha. El tram que afecta a Sant Feliu de Guíxols surt des de Calella (Maresme). El recorregut global té com a destacat dues etapes d’alta muntanya, dues de mitja muntanya i tres etapes ideals per a l’esprint o per escapades, i el tradicional final de 8 voltes al circuit de Montjuïc a Barcelona. Amb un recorregut tant exigent i que previsiblement es decidirà en la darrera etapa, moltes figures mundials tindran opcions de disputar la victòria de la “Volta”.

  Dilluns 19 de març de 2018
  13.30 a 15.30 Prohibit accedir i aparcar en el circuit:
  Ctra Tossa / Teatre i Monestir / Av. Juli Garreta / Passeig del Mar / Ctra
  Palamós Sant Pol / S’Agaró (segueix direcció Platja d’Aro…) En tot el circuit
  i en una zona concreta (veure gràfic) No es podrà aparcar des de la mateixa nit abans, a partir de les 00.00 del dia 19.

  L’organització preveu que el pas efectiu dels ciclistes pugui ser, aproximadament, entre 14.25 i 14.45h

  _________________________________

   

  En el cas de la nostra ciutat,  hi haurà una meta volant, situada a mig passeig del Mar, que donarà encara més emoció a la cursa. És el que s’anomena “Sprint intermedi”. L’organització situa l’hora de pas, de forma aproximada, entre les 14,25 i 14,45 h. però per seguretat s’han d’establir uns tancaments preventius i mesures addicionals, que comprenen un temps abans i un temps després.

  Així, des de les 13.30h del dilluns 19 de març fins a les 15.30 del mateix dia NO es podrà circular, ni aparcar, en cap punt del circuit de la cursa. La prohibició d’aparcament començarà a mitjanit del dia 19. El circuit per on passaran les bicicletes, va des de la Carretera de Tossa, zona del Teatre i Monestir, avinguda Juli Garreta, Passeig del Mar, carretera de Palamós per seguir en direcció Sant Pol, atravessar S’Agaró i continuar cap a Platja d’Aro.

  Un cop hagin anat fent aquest circuit, progressivament s’anirà obrint tot el trànsit i aparcaments.


  Ataraxia: ciclisme, integració social i el nom de la ciutat arreu de l’Estat

  31/07/2017

  Sant Feliu de Guíxols és una ciutat rica en associacions de tot tipus i en entitats esportives.  A Tribuna Ganxona ens hem proposat conèixer-les totes.

  Aquesta vegada ens vam trobar amb Felisario Expósito, membre de l’Associació Esportiva Ataraxia i president de Sport Ciclista Guíxols, entitats que comparteixen personal i es complementen.

  L’Sport Ciclista Guíxols és un club federat de ciclisme, però està poc enfocat als nens. Per això, quan la Irene, la dona d’en Felisario, es va treure el grau d’integració social, van voler crear alguna cosa relacionada amb el ciclisme, i d’aquesta idea en va néixer Ataraxia. Va ser l’artista Alberto De Udaeta, amic i conseller de la parella, qui va pensar en el nom Ataraxia, que ve del grec i que significa “sempre endavant, sense pertorbacions”. Des de llavors, el president de l’Associació és Vicente, el germà de Felisario, tot i que la feina la porten la Irene i el propi Felisario.

  L’Associació s’encarrega de l’escola de ciclisme, ja que hi ha els monitors titulats. A l’hora de competir,  però, els alumnes estan federats i assegurats a través de l’SC Guíxols.

  Ataraxia també té una secció dedicada a la integració social a través del ciclisme i un equip de ciclisme femení, el qual té molts espònsors en les seves curses arreu del territori estatal i que porta el nom de Sant Feliu allà on va. Per als entrenaments, treballen en un terreny a tocar del pavelló Carles Nadal, un espai cedit per l’SC Guíxols.

   

  Els terrenys que l’Sport Ciclista Guíxols cedeix a l’Associació Esportiva Ataraxia, darrere el Pavelló Carles Nadal (LAIA BODRO//TG)

  “Aquest projecte va néixer per oci, vam començar amb els nostres fills i es va anar fent gran, cosa que al final ja era una obligació. Per això vam crear l’escola, on cobrem una petita quota als alumnes. Ara mateix no fem ni publicitat. Tampoc tenim gaire espai, les instal·lacions són molt petites i per seguretat no podem agafar gaires nens”, ens explica el president del SC Guíxols, mentre ens ensenya l’espai, que ell mateix s’encarrega d’arreglar.

  Consta d’un circuit que ha anat definint, amb girs, salts i corbes per a què els alumnes aprenguin bé a anar sobre la bicicleta. “A Sant Feliu no hi ha instal·lacions. En BTT ens anem espavilant, però en carretera és impossible, no podem treure els nens petits en ruta. Ara mateix surten a partir dels 11 anys i sota la meva responsabilitat. Des de l’Ajuntament ens diuen que no hi ha terrenys, i per tant, no podem circular amb bicicleta amb seguretat.”

  L’Associació també fa rutes guiades, que durant molt de temps van intentar que fos la seva manera de viure, un fet, però, molt complicat. “Treballem i, a més, dediquem moltes hores a l’associació, per això no podem dedicar gaire temps a les rutes. Quan ens ve un grup, doncs les fem, però tampoc hem rebut un suport actiu des de l’administració”.

   

  Feli Expósito i Irene Pijoan, a la dreta, amb companys d’equip, en una ruta guiada. (ATARAXIA)

  A l’associació hi ha inscrits al voltant de 80 nens, que malgrat ser una xifra baixa (en futbol o bàsquet poden competir uns 400 nens),  en ciclisme són molts. Però Expósito destaca que és un esport molt dur, que al final molts nens abandonen pel sacrifici que comporta. Als inscrits a l’entitat també cal sumar-hi les 15 corredores de l’equip professional femení. 

  Quan els nens ingressen a Ataraxia, els fan una valoració de nivell, però la prioritat és ensenyar-los uns valors, “crear persones que no sabem si seran ciclistes”; per això, aprenen a anar amb bicicleta a través dels jocs. A partir dels 12 anys, ja els comencen a ensenyar què és el ciclisme de veritat: comencen a saltar, a agafar tècnica, es crea l’atleta.  Als 17 ja només queden els que realment volen dedicar-se més seriosament al ciclisme, un esport molt dur i sacrificat i que la majoria abandona en arribar a edat júnior.

  Per Expósito “un ciclista que no tingui educació, que no sàpiga estar o que no respecti un company o familiar, jo no el vull al nostre club” i explica que algun cop ha tingut problemes amb noies de l’elit, com una guanyadora d’etapa a la Copa d’Espanya a qui mancava humilitat.

  D’entre les esportistes més destacades de l’Ataraxia, hi ha Berta Orozco i Natalia Saavedra, tercera classificada a la Copa d’Espanya celebrada a Múrcia; l’austríaca Anna Kiesenhofer, Campiona estatal que també havia competit per l’equip guixolenc; Lorena Llamas o Bea Gómez, que fou guia d’una ciclista invident als darrers Jocs Paralímpics.  

  Tot, malgrat que les catalanes no són les ciclistes més experimentades de l’Estat degut al poc suport governamental cap al ciclisme.  “No és que falti qualitat, sinó que els costa potenciar aquest esport”, es queixa Expósito, que explica que quan hi ha una corredora de qualitat ve un equip de fora i se l’emporta.

  Aquestes corredores professionals que competeixen a nivell nacional no resideixen a la nostra ciutat, sinó a altres llocs de Catalunya, però competeixen per l’equip ganxó. N’hi ha de catalanes, espanyoles, angleses, alemanyes o austríaques, que aprofitaran les curses perquè un equip professional (el Lotto, per exemple), les fitxi. “Això és un orgull per nosaltres, que les hem format”. I fa un símil futbolístic: “És com si un nano format al futbol de Sant Feliu fitxés pel primer equip  del Barça o el Madrid”. 

  Amb aquesta manera de funcionar, cada any Felisario ha de canviar l’estructura de l’equip i apostar per corredores noves.

  Expósito anima a tots els nens i nenes a qui els  agradi la bicicleta a provar per l’escola de l’Ataraxia. Fins i tot es troba que corredors locals provinents del món del triatló volen entrar a fer una prova, però la disciplina, encara que sobre una bicicleta igual, és molt diferent.

  Pel que fa a la integració social, ha intentat posar-se en contacte amb centres de menors i de dones per tal que els interns provessin el ciclisme de forma gratuïta, però a l’hora de la veritat no va arribar a fructificar. “Em donaria per satisfet si tragués un nen del carrer i l’integrés a la societat”, diu Expósito.

   

  Altres vídeos on l’equip Ataraxia-Frigorífics Costa Brava ha portat el nom de la ciutat arreu de l’Estat:

   

   

  Un reportatge creat per Laia Bodro i Joan Serra en exclusiva per Tribuna Ganxona

   

   

   

   


  Bona actuació dels ganxons al duatló de l’Ametlla del Vallès

  12/04/2016

  El Club Aquàtic Xaloc va estar present el passat cap de setmana al Duatló Ametlla del Vallès, en el qual Rafa Guerrero va entrar en el Top 100, Josep Maria Esteva va quedar primer en la categoria V3 i Xavi Baster va fer molt bon temps . Es tractava d’un duatló sprint amb un circuit de cursa a peu molt exigent, en zona urbana, amb fortes pujades i baixades seguides. A la part de bici una forta baixada, per entrar en un polígon industrial i tornada al box amb una pujada molt empinada, dues voltes a peu i tres en bicicleta.


  Les ciclistes del Frigorífics Costa Brava guanyen per equips el GP de Cantàbria

  07/04/2016

  El Frigorífics Costa Brava-Naturalium va ser el gran protagonista de la primera copa estatal femenina de ciclisme, en el I Trofeu Villa de Noja-GP Cantàbria. Les corredores del conjunt de Sant Feliu Anna Kiesenhoffe i Lorena Llamas van entrar en l’escapada. Llamas va anar sumant punts en els passos del gran premi de la muntanya –va ser segona– i Kiesenhoffe va disputar l’esprint per la victòria amb Margarita Cañellas (Bizkaia Durango), vencedora i primera líder en la general. El Frigorífics Costa Brava-Naturalium va guanyar la classificació per equips.

  En la categoria júnior, Berta Orozco va ser tretzena, a nou segons de la vencedora, i Carla Puig va acabar en el lloc 30. En cadets, Maria Banlles va ser setena a cinc segons.

  Les dues següents curses de la copa seran dissabte i diumenge a Fontiveros (Àvila) i Zamora.

   

  Font: L’Esportiu de Catalunya


  El SC Guíxols presenta el seu equip femení per a aquesta temporada

  23/01/2016

  El Club Ciclista Guíxols tindrà, aquesta temporada, un equip femení format per onze corredores de totes les categories, des d’elit fins a infantil, el Frigorífics Costa Brava-Naturalium. La formació, que competirà en l’àmbit estatal en totes les proves que formen la copa d’Espanya i en algunes competicions de França, es va presentar a la sala de festes Las Vegas i té el suport de la Federació Catalana de Ciclisme i de l’Ajuntament de la ciutat.

  L’equip el formen Paula Paredes, Anna Kiesenhofer, Lorena Llamas, Beatriu Gómez, Irene Pijoan i Cristina Navarro, en la categoria elit. Berta Orozco i Carla Puig són de categoria júnior i Maria Banlles és cadet. Les infantils Judith Pradas i Natalya Saavedra completen el Frigorífics Costa Brava-Naturalium. Carles Prades (ciclisme de base), Paulino José Pérez (director de l’equip d’elit) i Felisario Expósito (cap d’equip) formen l’equip tècnic.

   

  Font: L’ESPORTIU


  Sant Feliu de Guíxols aconsegueix la certificació en cicloturisme de carretera

  16/11/2015

  La Generalitat de Catalunya, a través de l’Àgència Catalana de Turisme, ha certificat Sant Feliu de Guíxols com a “destinació especialitzada en Cicloturisme de Carretera”. Aquesta certificació s’afegeix a la darrera aconseguida, com a “destinació de Turisme Familiar” i va en la línia de d’apostar per la qualitat i vetllar per satisfer el màxim les necessitats de diferents segments de turistes i visitants.

  El regidor de Turisme, Salvador Calabuig, considera que la certificació del turisme de bicicleta de carretera “és positiva per la ciutat, i mostra el treball que impulsem des de l’Ajuntament en l’àmbit de Turisme. Anem millorant de forma constant i cerquem accions de desestacionalització”. A més, diu Calabuig, “des de l’Ajuntament treballarem per ampliar l’oferta de més allotjament, més serveis i més qualitat en l’àmbit del cicloturisme”.

  L’obtenció d’aquesta distinció vol dir que Sant Feliu de Guíxols està preparada, amb tots els serveis necessaris, per rebre ciclistes que volen gaudir d’aquesta pràctica esportiva en grup. Alguns dels avantatges de què gaudeixen aquests grups són trobar allotjaments que faciliten l’aparcament per les bicicletes, taller per les bicicletes, espais per la neteja de les bicicletes, també menús específics per esportistes, flexibilitat horària de servei d’àpats, entre molts altres serveis.

  A més a més, els usuaris disposen d’una àmplia varietat d’ itineraris adaptats a tots els nivells, als amateurs i als més professionals, paisatges memorables i un clima envejable durant tot l’any.
  Els allotjaments certificats com a receptors de Cicloturisme de Carretera són l’Hotel Ilunion Caleta Park, l’Hotel Barcarol i l’Hotel Sant Pol.

  La Generalitat comprova que es compleixin un seguit de condicions per part de tres grans protagonistes: la ciutat, els allotjaments i les empreses de ciclisme.

  En el cas de la ciutat, Sant Feliu de Guíxols ha garantir un seguit de requisits obligatoris pensats per satisfer les necessitats dels usuaris, siguin aficionats, amateurs,semi-professionals o professionals de la bicicleta. Per exemple, la nostra ciutat  ha de disposar d’una xarxa viària local asfaltada en bones condicions i amb una baixa densitat de trànsit, tenir previstos procediments d’actuació en cas d’accident durant la pràctica esportiva i tenir una pàgina web que informi del fet de ser una destinació especialitzada en cicloturisme.

  Alhora, ha de disposar d’un nombre mínim de rutes idònies per a la pràctica de ciclisme en carretera. Cinc rutes de més de 60 km.
  Ha de disposar d’allotjaments per a ciclistes: un mínim de tres, i que hi hagi empreses de bicicletes que ofereixin el servei complet de venda, lloguer i reparació de bicicletes i altres equipaments necessaris per a la pràctica del ciclisme.

  Pel que fa als hotels, aquests han de seguir, també, un seguit de requisits espcífics. Entre altres: disposar d’un espai segur i en bones condicions per deixar 40 bicicletes. En el cas d’hotels amb menys de cent places, l’espai haurà de tenir una capacitat mínima per a 20 bicicletes. Han de disposar d’un espai amb una taula o banc de taller per tal que el ciclista pugui fer reparacions bàsiques, equipat amb les eines més habituals. També s’ha de tenir un espai per a la neteja de bicicletes, venda de productes energètics, possibilitat d’articles de recanvi i de lloguer de bicicletes.


  Cursa solidària per diumenge

  22/07/2015

  El proper diumenge, Sant Feliu serà seu d’una cursa solidària en favor dels afectats de TDA-H (Trastorn de Dèficit d’Atenció), en què els participants podran prendre-hi part tant anant en bicicleta com a peu.

  Aquesta cursa és una iniciativa d’un grup de mares d’infants afectats per donar a conèixer aquest trastorn (Trastorn de Dèficit d’Atenció-Hiperactivitat), un trastorn neuronal que afecta la informació que les neurones processen al nostre cervell. Però la cursa neix també per conscienciar i trobar punts de suport a tots aquells afectats i que, en no disposar d’un centre de referència a Girona on tenir informació, acollida o formació, ja que el més proper és a Barcelona i tots els esdeveniments o tallers es fan a la capital, es cerquen recursos per tenir una delegació a Girona.

  Així doncs, el proper 26 de juliol a les 9: 00h donarà inici la cursa, el circuit del qual serà de 25 km per als ciclistes i d’11 km per als que prefereixin anar a peu. La sortida serà al pavelló Carles Nadal, més amunt de la gasolinera.
  Els preus seran 11 euros per a ciclistes i 5 per a caminants federats i 14 € i 8 € per a no federats i hi haurà un detall per la participació i col·laboració, així com diferents sortejos.

  Les inscripcions les podreu fer a través del següent enllaç: http://tdahcatalunya.org

  o de la pàgina oficial de la federació de ciclisme.

  Més informació a https://www.facebook.com/events/1607709322834747/


  Aquest lloc web utilitza cookies per tal que tinguis la millor experiència d'usuari. Si segueixes navegant estàs donant el teu consentiment per a l' acceptació de les esmentades cookies i l' acceptació de la nostra política de cookies, clica l'enllaç par a més informació.plugin cookies

  ACEPTAR
  Aviso de cookies