• Categories
 • Sant Feliu serà la seu del congrés català d’arxivística el 2019

  15/06/2018

  L’Ajuntament i l’Associació d’Arxivers i Gestors de Documents de Catalunya han acordat que el Sant Feliu de Guíxols sigui la seu, l’any vinent, de la dissetena edició del Congrés d’Arxivística de Catalunya i Gestió Documental, entre el 9 i el 12 de maig del 2019.

  Segons El Punt-Avui, el congrés se centrarà en les estratègies que duen a terme els arxius per a la dinamització cultural i la difusió entre el gran públic del patrimoni documental que custodien. En aquest sentit, l’ús dels documents amb finalitats pedagògiques, com a eina de divulgació i comprensió de la identitat i la memòria col·lectives, és una de les línies d’actuació principals de l’Arxiu Municipal ganxó per mitjà dels anomenats Tallers d’Història.

  Cada Taller aborda monogràficament un tema vinculat a la història, el patrimoni i la cultura de Sant Feliu, que es treballa a partir de les fonts documentals amb la programació de sessions als diversos centres educatius, l’elaboració de dossiers, contes i materials pedagògics de suport als docents, etc. Els Tallers d’Història han tractat temes com l’antic tren de Sant Feliu a Girona, el món del suro o la figura del científic i mecenes guixolenc Rafael Patxot.

  En paral·lel a la signatura del Conveni, el Ple de l’Ajuntament s’ha adherit recentment a la Declaració Universal dels Arxius (DUA), aprovada l’any 2010 pel Consell Internacional d’Arxius (ICA), òrgan creat per la UNESCO el 9 de juny del 1948, que té com a finalitat reconèixer el paper clau dels arxius tant en la transparència administrativa i en la rendició de comptes democràtica com en la preservació de la memòria social col·lectiva i en la investigació històrica. A aquests efectes, la DUA promou el bon exercici de la professió d’arxiver i la conservació i difusió del patrimoni documental, tan públic com privat.


  Els resultats de les eleccions al Congrés a Sant Feliu

  21/12/2015

  Resultats escrutats a les eleccions al Congrés dels Diputats celebrades a Sant Feliu de Guíxols el 20 de desembre del 2015:

  Habitants 21.945  
  Cens 14.740  
  Vots 9.853 66,85%
  Nuls 58 0,59%
  En blanc 68 0,69%
  2015 2011
  PARTIT VOTS % VOTS %
  EN COMÚ
  2.048
  20,91
  0
  0,00
  ERC-CATSÍ
  1.834
  18,72
  781
  8,56
  DL
  1.829
  18,67
  0
  0,00
  PSC-PSOE
  1.786
  18,23
  2.561
  28,06
  C’s
  1.079
  11,02
  0
  0,00
  PP
  838
  8,56
  1.622
  17,77
  uniocat
  158
  1,61
  0
  0,00
  PACMA
  91
  0,93
  78
  0,85
  RECORTES CERO-GRUPO VERDE
  25
  0,26
  0
  0,00
  UPYD
  21
  0,21
  77
  0,84
  PCPC
  18
  0,18
  15
  0,16
  CiU
  0
  0,00
  3.041
  33,32
  ICV-EUiA
  0
  0,00
  545
  5,97
  Eb
  0
  0,00
  110
  1,21
  PxC
  0
  0,00
  80
  0,88
  PIRATACAT
  0
  0,00
  45
  0,49
  ANTICAPITALISTES
  0
  0,00
  21
  0,23
  UCE
  0
  0,00
  7
  0,08

  Els resultats col·legi per col·legi

  Escrutat: 100.00%

  Iceta diu que el socialisme és l’única garantia de canvi

  12/12/2015

  El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va reivindicar ahir al vespre a Sant Feliu el socialisme com a única alternativa factible de canvi al govern estatal, per derrotar el PP com a primera força i impossibilitar la suma amb Ciutadans, que “sempre voten el que arriba primer, i si és de dretes, millor”. En un acte davant un centenar de militants i simpatitzants del Baix Empordà,  Iceta va admetre que les comarques gironines són ara mateix una circumscripció complicada per al partit, però va fer una crida a intensificar el boca-orella en la darrera setmana tot desitjant “que la tramuntana sigui propícia”. I es va mostrar optimista: “A l’estiu ens van enterrar abans d’hora i en els pròxims mesos anirem a molts enterraments”, va dir en al·lusió velada a CDC o UDC.

  El primer secretari socialista no va carregar contra Podem, però va mirar de desgastar-los recordant el seu viratge progressiu “des de l’extrema esquerra cap a la democràcia”. I va argumentar que el problema per a molts catalans, “més que marxar d’Espanya, és fer fora el govern del PP del govern”.

  En aquest sentit, va posar l’èmfasi en qüestions com ara la reforma laboral –“és diferent abaratir l’acomiadament que afavorir la contractació”– o la necessitat de reformar el finançament autonòmic i local, per dotar de més recursos els territoris, i crear un impost per garantir el pagament de pensions. El cap de llista per Girona, Marc Lamuà, també va advocar per “fer arribar un programa de reformes i eixamplar els drets socials”.

   Fer avançar els camins de ronda i el PIF palamosí

  A escala territorial, el cap de llista gironí al Congrés, Marc Lamuà, va desgranar diverses propostes “per reforçar l’activitat i les infraestructures turístiques al Baix Empordà”. Com a exemples, Lamuà va esmentar la necessitat de donar continuïtat als diversos trams de camí de ronda, altres inversions que depenen de Costes i el Ministeri de Medi Ambient, i desencallar el punt d’inspecció fronterer (PIF) de mercaderies al port de Palamós, a més dels recursos perquè es pugui controlar l’entrada i sortida de passatgers extracomunitaris a l’espai Schengen. Respecte a la proposta de traslladar el Senat a Barcelona, qüestionada des del sobiranisme, Iceta va dir que es tractaria d’“un Senat diferent” amb pes territorial, signe d’una Espanya diferent.

  Font: El Punt-Avui


  Èxit del Congrés de Remeis Populars celebrat al Monestir

  07/11/2015

  Són imatges de la inauguració feta avui dissabte 7 de novembre del Segon Congrés de Remeis Populars a l’abast de tothom, a l’Espai de Congressos i reunions del Monestir.
  Aquesta trobada, a la qual només s’hi podia accedir amb inscripció prèvia, tenia una capacitat de 140 persones i aproximadament 120 van quedar en llista d’espera.
  Des de l’organització del certamen s’ha indicat que sortosament aquesta és una activitat que es va fent de forma freqüent en el temps, i en molts casos al carrer, cosa que fa que no hi hagi límits.
  Per la seva banda, l’alcalde Carles Motas ha indicat que la ciutat vol apostar pels congressos de petit format, perquè s’aconsegueix una via de nous visitants, els congressistes, que en els temps lliures poden descobrir Sant Feliu de Guíxols i els seus atractius.

  Durant dotze hores,  marató d’activitats
  El Col·lectiu de Remeiers i Remeires,amb la col·laboració del Museu d’Història  organitzen el segon congrés de Remeis Populars, que en aquesta  ocasió comptarà amb la participació d’una vintena de ponents distribuïts en tres taules de debat, a més de diverses demostracions, projeccions i conferències al voltant dels remeis populars.
  Les activitats previstes pretenen donar una visió àmplia i polièdrica dels remeis populars en els nostres dies i com aquests es tracten i es divulguen des de diferents àmbits: les institucions, les noves fornades de remeieres i també els jardins botànics, en tant que punts de difusió de l’ús de les plantes medicinals.
  Els encarregats d’inaugurar la jornada han estat Josep Maria Comelles, director del Medical Anthropology Research Center i representant de la Universitat Rovira i Virgili, i l’antropòloga Isabella Ricco,  amb la conferència “Rituals populars de sanació i nou model de curanderisme”.
  També ha tingut lloc l’assemblea, espai obert a la participació en el qual tots els assistents han tingut l’oportunitat d’opinar i d’implicar-se en les activitats que porta a terme el Col·lectiu de Remeiers i Remeieres.
  I a nivell pràctic, s’han pogut aprendre diverses aplicacions de les plantes a través de dues demostracions: “Remeis populars amb fruites, verdures i herbes del jardí”, al matí; i “la màgia de les plantes: preparació de saquets, ungüents i encens”, a la tarda.
  Al llarg de tot el dia s’han projectat les filmacions que els membres del col·lectiu han enregistrat de les xerrades, sortides i diferents activitats que han organitzat en els darrers anys.

  Es desborda el nombre d’inscrits al 2n Congrés de Remeis Populars

  05/11/2015

  El segon congrés de “Remeis Populars a l’abast de tothom” ha aixecat una gran expectació i ha esgotat totes les places previstes. La jornada tindrà lloc aquest dissabte 7 de novembre al Museu d’Història.

  El Col·lectiu de Remeiers i Remeires,amb la col·laboració del Museu d’Història, organitzen el segon congrés de Remeis Populars, que en aquesta ocasió comptarà amb la participació d’una vintena de ponents distribuïts en tres taules de debat, a més de diverses demostracions, projeccions i conferències al voltant dels remeis populars.

  Les activitats previstes pretenen donar una visió àmplia i polièdrica dels remeis populars en els nostres dies i com aquests es tracten i es divulguen des de diferents àmbits: les institucions, les noves fornades de remeieres i també els jardins botànics, en tant que punts de difusió de l’ús de les plantes medicinals.

  Els encarregats d’inaugurar la jornada seran Josep Maria Comelles, director del Medical Anthropology Research Center i representant de la Universitat Rovira i Virgili, i l’antropòloga Isabella Ricco, que pronunciaran la conferència “Rituals populars de sanació i nou model de curanderisme”.

  Durant la jornada tindrà lloc l’assemblea, espai obert a la participació en el qual tots els assistents tindran l’oportunitat d’opinar i d’implicar-se en les activitats que porta a terme el Col·lectiu de Remeiers i Remeieres.

  I a nivell pràctic, es podran aprendre diverses aplicacions de les plantes a través de les dues demostracions previstes: “Remeis populars amb fruites, verdures i herbes del jardí”, al matí; i “la màgia de les plantes: preparació de saquets, ungüents i encens”, a la tarda.

  Al llarg de tot el dia es projectaran les filmacions que els membres del col·lectiu han enregistrat de les xerrades, sortides i diferents activitats que han organitzat en els darrers anys.

  Que els remeis populars desperten un interès creixent ha quedat palès en el període d’inscripció al congrés ja que tot i que l’aforament de l’espai és gran (prop de 100 participants), totes les localitats es van esgotar dos mesos abans de la seva celebració.

  El primer congrés, que es va celebrar l’any 2007 al Centre Cívic del Pont Major (Girona), també va ser un èxit d’assitència.

   

  Consulteu aquí el Programa II Congrés Remeis Populars


  Organitzat el I Congrés d’Infermeria i Salut Escolar

  23/09/2015

  Sant Feliu ha celebrat el primer Congrés Català d’Infermeria i Salut Escolar organitzat per l’ Associació Catalana d’Infermeria i Salut Escolar (ACISE), que reivindica que les escoles disposin d’infermeres. L’ha celebrat durant els passats 17 i 18 de setembre i han estat unes jornades informatives orientades a infermeres que treballen a les escoles, a professors, pediatres i totes les persones relacionades amb el món de la salut i l’ensenyament.

  ACISE és una Associació que treballa perquè les infermeres i infermers del nostre país puguin treballar a totes les escoles de primària, secundària i educació especial de Catalunya. Acabada de crear aquest 2015, la de Sant Feliu ha estat una de les primeres activitats, amb gran ressò de participants, de tot Catalunya.

  Des d’ACISE creuen necessari l’implantació d’un programa d’educació per a la salut a l’escola i l’institut per poder millorar la salut integral dels nens i nenes mitjançant la promoció d’hàbits saludables, la prevenció de riscos i, en definitiva, educar tant nens com adolescents perquè tinguin els coneixements bàsics en salut. Actualment són molt poques les escoles catalanes que disposen d’una infermera.

  Al congrés s’organitzaren diverses activitats com tallers simultanis, conferències i taules de reflexió impartits per professionals del sector de Catalunya, Estat espanyol, França i Andorra (entre ells Ramon Brugada i Marina Geli); tots ells tractant el tema de la salut escolar des de diferents punts de vista. Així com les visites a l’Espai “Curar-se en salut” i l’espai infantil “Sala d’exploració” del Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols.

   


  Avui comença el I Congrés Català d’Infermeria i Salut Escolar al Monestir

  17/09/2015

  L’Espai de Congressos i reunions del Monestir ganxó serà la seu del I Congrés Català d’Infermeria i Salut Escolar entre avui i demà. El congrés està organitzat per l’Associació Catalana d’Infermeria i Salut Escolar (ACISE), una entitat sense ànim de lucre, que representa al col·lectiu infermer que treballa a les escoles i instituts contractats de forma pública, privada o voluntària, tant en escoles ordinàries com d’educació especial, vetllant per la cura de tota la comunitat educativa (pares, alumnes, mestres), però  especialment dels infants i adolescents. Les seves funcions són assistencial,  gestió i assessorament en temes que versen sobre la salut a l’escola, investigació, prevenció i educació per la promoció de la salut.

  Tal com declara Gràcia Soler, presidenta d’ACISE, “Volem que aquest congrés esdevingui un punt de trobada per tots aquells infermers i infermeres que treballen a les escoles i instituts, així com per aquells que estiguin interessats en la salut a la infància i adolescència des del món escolar. Alhora que es dona a conèixer el treball de l’ infermera a l’escola, així com la capacitat de treballar pel bé dels infants i dels adolescents, tenint en les seves mans la cura de la seva salut,  vetllar per la seva seguretat i guiar amb les seves paraules el camí saludable de la vida,  ajudant a aconseguir l’empoderament responsable de cada futur individu adult sobre la seva pròpia salut”.

  Per a més informació i inscripcions podeu consultar el programa a la pàgina web www.acise.cat


  Aquest lloc web utilitza cookies per tal que tinguis la millor experiència d'usuari. Si segueixes navegant estàs donant el teu consentiment per a l' acceptació de les esmentades cookies i l' acceptació de la nostra política de cookies, clica l'enllaç par a més informació.plugin cookies

  ACEPTAR
  Aviso de cookies