• Categories
 • Greu situació de l’habitatge i desnonaments a Sant Feliu

  02/05/2018

  Des del passat dia 20 d’abril hem tingut coneixement de cinc casos de desnonaments d’ocupacions de famílies a Guíxols. Des de Serveis Socials es té constància de la situació d’emergència d’habitatge que patien, la seva vulnerabilitat i per tant, enregistrades com a ocupants d’habitatges per necessitat.

  Després de l’execució de les ordres de desallotjament que, sorprenentment, Serveis Socials no en tenia constància abans que s’executessin, s’han deixat aquestes famílies, algunes amb menors, literalment al carrer. Aquestes famílies estan sent acollides eventualment per persones properes. Creiem que aquesta és una situació alarmant i indigna, ja que aquestes famílies no tenen alternatives ni se’ls dóna cap resposta efectiva des de les administracions. Alguna, fins i tot sense la possibilitat d’incloure-les a la taula d’emergència de la Generalitat pel tipus de procediment que han patit.

  Estem parlant que és gairebé un desallotjament per dia! Estem fartes de denunciar aquesta realitat d’ocupacions al nostre municipi per famílies vulnerables que es troben sense alternatives reals i viables.
  No es compleix des de les administracions la Llei del dret a l’habitatge i no es compleixen les mocions aprovades al nostre municipi en el mateix sentit. Tampoc es veuen moviments per part de l’ajuntament per fer realitat habitatges públics de lloguers socials, ni la  rehabilitació de l’Hotel Mediterrani, ni es parla de la cessió de l’edifici del carrer Verdaguer com a habitatge destinat a aquest ús, ni es veu la intenció d’ampliar aquest parc, donada la gran necessitat, amb altres immobles com pot ser l’Hotel Regente, que ja és catalogat com habitacional . 
  L’Ajuntament té a la seva mà les solucions, perquè no les utilitza? On queda la dignitat de totes aquestes famílies? Quantes famílies es poden quedar ara literalment al carrer?

  VOLEM SOLUCIONS JA! ELS DRETS DE LES PERSONES I LA SEVA DIGNITAT PRIMER! DEIXIN D’ESPECULAR AMBEDIFICIS PÚBLICS. HABITATGES DE LLOGUERS SOCIALS JA!


  El sí als pressupostos es gira contra la CUP-CC

  07/02/2017

  El 28 de gener, la CUP-CC decidia votar sí els pressupostos i feia un pas més en el cicle d’apropament a JxS. La pugna entre el reformisme pro-burgès que la convertia en crossa del Govern s’imposava a la seva definició per la doble ruptura indestriable, que va donar lloc a la candidatura. De fet, si el risc d’un trencament es plantejava com la fi de la CUP-CC, ser la pota esquerra de JxS també ho és.

  Ja hem denunciat a bastament el caràcter que tenen els pressupostos que assumeixen i aprofundeixen la dependència de l’Estat i dels dictats de la UE, però a més reforcen privatitzacions i els privilegis dels qui més tenen, mentre no reverteixen retallades. A més, allunyen la possibilitat de guanyar el referèndum –si al final es fa- perquè els i les treballadores i les classes populars no poden trobar en ells un avenç respecte la situació social a la qual els ha portat la crisi i les polítiques de CDC i que continuen amb el govern de JxS. Menys encara quan en aquests dies, La Caixa o el BBVA fan públics els seus milionaris beneficis.

  Calia un NO en suport de les mobilitzacions
  El nostre compromís primer és amb els i les treballadores i sectors populars. I per això, en el debat de pressupostos vam continuar fent el que hem fet sempre: impulsar la mobilització. La vaga d’ensenyament del 18 de Gener, les mobilitzacions de les Marees i les incipients mobilitzacions a sanitat.
  Calia que la CUP-CC anés cap els moviments dels i de les militants, i dels seus regidors i parlamentaris, portant la realitat del que es coïa en els pressupostos a peu d’escola, d’hospital, convocant els moviments des del propi grup parlamentari. Però, aquest eix, el de la lluita, no es va prendre com essencial des de la CUP i es va tractar formalment, convocant a última hora des del Parlament els tres sectors i fent participar algun parlamentari a les marxes del 20D o la vaga d’Ensenyament del 18G. Ni va ser el centre del grup parlamentari, ni dels regidors, ni d’aquells companys que no estaven directament implicats.

  Un NO als pressupostos perquè el triomf d’una lluita, ni canvia el contingut ni el seu caràcter
  Les engrunes que ara s’ofereixen a ensenyament i renda social, són les molles que va donar Montoro al canviar l’objectiu de dèficit de 0,5 a 0,6: 200 milions. No toquen en res l’estructura global que ja vam analitzar quan es van presentar i que ja vam dir
  Fins i tot cal veure què faran amb aquestes miques que donen a Ensenyament, ja que el càlcul que fan de despesa en professorat per reduir una hora a partir de setembre de 2017, és el de tot l’any quan només hauran de pagar un trimestre amb aquests pressupostos i tenen la mà fluixa per a desviar milionades cap a la concertada, com ja van fer l’any passat amb pressupostos prorrogats.

  Que aquestes diners a més estiguin en els pressupostos és circumstancial. El que és clau és que els 3.500 docents més pel curs que ve és el triomf parcial de la vaga d’ensenyament i diem circumstancial perquè és una conquesta que podia incorporar-se a pressupostos o podia ampliar l’execució d’uns pressupostos prorrogats (com el pagament a terminis de la paga del 2012 o l’augment de concerts…). En cap cas, això pot ser una moneda de canvi per a que d’altres sectors segueixin sota mínims, sigui sanitat o renda social. Per això, tampoc els avenços en ensenyament podien justificar una aprovació global. El NO, avui, no tancava res: deixava les portes obertes de bat a bat per les quals es podien colar també els altres sectors si finalment sortien al carrer.

  Amb un agreujant. El triomf parcial d’ensenyament ha remogut els moviments. No són casuals els primers indicis a sanitat (malgrat no hi havia hagut una política prèvia ni de CCOO ni de la IAC). La votació de la CUP-CC el 28 de gener –data fixada quan se suposava que els pressupostos es votaven el 8-9 de febrer- quan es sap que es votaran al març, tanca la porta o com a mínim debilita que aquests moviments vagin a més, perquè s’imposa la sensació que tot el peix està venut: ajuda a mantenir la pau social. El 28 la CUP-CC havia de dir No als pressupostos i ajudar en la mobilització..

  Rodant per un pendent cap a nous xantatges i més tensió
  El pitjor és que només és el principi. Si molts militants de la CUP-CC creien que votaven els pressupostos amb el nas tapat per a passar ràpid de pantalla i deixar per davant només el repte del referèndum –fins i tot dubtant que s’arribi a convocar-, s’equivocaven. Ara comença una nova sèrie de disjuntives sota la falsa premissa que o les coses es fan com diu el Govern o no hi ha referèndum. Així, tindrem les lleis bàsiques de la desconnexió, com la de la transitorietat -que dóna garanties a les inversions de la burgesia i les multinacionals- que tornaran a tensar la CUP-CC en un escenari impossible. Tot plegat per “arribar” a un altre impossible: un referèndum en pau i tranquil·litat amb suport internacional, de vegades fins i tot amb el deliri que sigui acordat amb l’Estat. I a més, JxsS ja apunta que si es guanya (cosa difícil, amb el camí que s’ha pres) caldria anar a un Govern d’unitat nacional.

  Les coses, però, no semblen seguir aquest guió. Mentre es votava el sí als pressupostos, esclatava l’escàndol del jutge Santiago Vidal. A les portes del judici a Mas, Rigau i Ortega pel 9-N tornaven actuacions de la Guardia Civil pel 3% de Convergència. “L’Operació diàleg” de Rajoy s’ha tancat amb un cop de porta, amenaçant de precintar les escoles per impedir el referèndum i (un altre cop) amb l’aplicació del 155 per suspendre l’autonomia. Un cop de porta també per als sempre amatents “intermediaris” catalans: Arrimadas sortia de la Moncloa amb les mans buides: ni infraestructures ni res.

  La situació objectiva porta al xoc i no a la via pacífica i democràtica, i no per la voluntat dels seus actors –la burgesia catalana sempre ha pactat per molles-, sinó per la pròpia inèrcia d’unes mobilitzacions que no s’han acabat d’aturar i que fins i tot la burgesia ha d’utilitzar per a plantar cara a Madrid, com en el judici de Mas i Cia.

  I aquest panorama obliga tothom ressituar-se. Junqueras incorpora als seus pressupostos totes les exigències de la patronal, però aquesta, fins ara dividida respecte el dret a decidir tanca files darrere Foment i tensiona JxS exigint un retorn al “seny” que tindria un cost enorme per PDCat i ERC. Els Comuns d’Ada Colau, incorporen obertament el tema nacional, sense definir-se sobre la unilateralitat, per fer l’ullet als desenganyats de la CUP-CC al dia següent del Sí als pressupostos. Es preparen pel que ve: un seguit de xantatges de JxS que aniran dessagnant la CUP-CC.

  Amb el sí als pressupostos, no estem al final d’un capítol, sinó rodant per un pendent que tornarà a posar a prova les bases de la CUP-CC: si l’entrada a tràmit dels pressupostos va empènyer a 17 renúncies més (una per cada comissió i una altre al final del recorregut); l’aprovació d’aquests planteja una altre sèrie de gripaus que ens haurem d’empassar sota xantatge del referèndum.

  Recuperar la CUP-CC
  Cal un gir en la política i els mètodes perquè cada cop dir NO serà més dur i més sagnant i el desgast de la militància ja es reflecteix en la menor participació en els debats nacionals. D’aquests centenars que tornen a tancar-se en el municipalisme, no en podem perdre ni un. El que va recollir els vots dels i de les treballadores perquè responia a les seves necessitats, era una CUP-CC compromesa amb la doble ruptura nacional i social. I per recuperar-la cal reagrupar totes les forces possibles que prenguin aquest objectiu com a propi, aquest avenç. No podem perdre més temps.

  M.ª Esther del Alcázar
  Membre de Lluita Internacionalista


  Unanimitat al plenari per la tarificació social proposada per GdC i la CUP

  27/11/2016
  El govern de la ciutat s’ha avingut a crear una comissió de treball per estudiar la tarifació social dels preus pels serveis públics. La moció, que l’any passat es va rebutjar, ha estat presentada enguany per Guíxols des del Carrer-Entesa i la CUP, i ha estat aprovada per unanimitat. Amb aquest punt d’aprovació unànime, es podrà assolir l’equitat i la universalitat en els serveis municipals: les escoles bressol, l’ escola de música, els casals d’estiu, la piscina , les escoles de formació esportiva, els serveis d’atenció domiciliària i el transport públic, deixant d’excloure ningú pel preu.
  El passat mes d’octubre, Guíxols des del Carrer–E va organitzar una assemblea ciutadana per explicar en què consisteix la tarifació social i va recollir prop d’un centenar de signatures que han servit per reforçar la moció que finalment s’ha aprovat.
  Igualment s’ha aprovat per unanimitat la moció que proposa a la Generalitat una reforma fiscal progressiva i la posta en marxa de la Renda Garantida de Ciutadania, mesures que han de tenir el seu reflex en els pressupostos de la Generalitat que ha d’aprovar el Parlament de Catalunya.

  L’oposició en bloc exigeix un ple extraordinari per debatre el nou contracte d’escombraries

  29/07/2016

   

  No hi dubte que la neteja viària i la recollida d’escombraries són dos dels temes que més preocupen en general a la ciutadania. Més encara, quan s’esta treballant la redacció d’un nou plec de condicions que haurà de regir la nova adjudicació de la concessió pública del servei pels propers anys. De fet, prop d’una cinquena part del pressupost municipal es destina a la neteja i la recollida d’escombraries.

  Els grups a l’oposició  (CDC, GdC, MES i CUP) entenen que aquest és un dels debats importants que sorgeix cada determinat nombre d’anys a la ciutat i, en aquest sentit, reivindiquen que els seus partits també representen la ciutat i que amb les seves aportacions poden col·laborar a millorar el treball que s’està fent. El que, per l’oposició, no hauria de tornar a passar és el que va succeir en l’últim debat dels pressupostos, en el qual se’ls va lliurar tota la documentació tres dies abans del debat definitiu en sessió plenària.

  No obstant això, els grups a l’oposició lamenten el “secretisme total” de l’equip de govern malgrat les reiterades preguntes dels regidors i, al·legant raons de “interferències”, els està apartant de qualsevol procés de participació. És per això que l’oposició declara ara que també vol participar en aquest nou contracte d’escombraries i neteja de a ciutat i. d’acord amb la normativa vigent, ha demanat la convocatòria d’un ple extraordinari.


  L’oposició d’esquerres vol clàusules socials als contractes públics

  28/04/2016

  Els grups municipals Guíxols des del Carrer-Entesa, MES i CUP-Poble Actiu, tots tres a l’oposició, han elaborat conjuntament un document que, sota el nom de “Protocol per a la inclusió de clàusules socials a l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols”, vol incentivar la introducció d’aspectes socials, ètics i mediambientals en els contractes que faci l’Ajuntament.

  GdC, MES i CUP entenen, en conseqüència, que mitjançant la contractació pública el consistori pot vetllar també per dur a terme diversos objectius polítics, com ara la inserció de persones en situació d’exclusió social, l’estabilitat laboral, la igualtat efectiva entre dones i homes, el respecte al medi ambient o la seguretat i la salut laboral; qüestions perfectament compatibles, des de la vessant institucional, amb els plecs de les condicions econòmiques que es puguin licitar. El document contempla la reserva de certs contractes a favor de centres especials d’inserció o d’entitats de treball protegit que desenvolupen una funció social proporcionant ocupació a persones en situació de vulnerabilitat.

  La proposta inclou el seguiment, la comprovació i el control del compliment efectiu de les clàusules que es decideixin aplicar en cada contractació i, que en funció de l’evolució i els resultats obtinguts, es puguin articular mecanismes per efectuar les addicions o modificacions que es considerin convenients.

  D’una altra banda, es planteja la constitució d’una Taula de la Contractació Responsable formada per un representant de cadascun dels grups municipals i de les entitats locals del tercer sector. La Taula es reuniria com a mínim un cop l’any per valorar les contractacions realitzades i elaborar un informe anual detallat de l’any anterior sobre el grau d’aplicació de les bones pràctiques recollides en el protocol.


  El govern vota en contra mocions socials i sobre transport sanitari en el darrer Ple

  04/04/2016

  Els grups municipals CUP, MES i GdC van presentar en l’últim Ple una moció a favor de la  inclusió de clàusules de caràcter social, referides a l’àmbit laboral, en aquelles empreses concessionàries de serveis o treballs municipals. El text, en la seva part resolutiva, plantejava un acord de mínims en el qual l’Ajuntament es comprometia a estudiar, en el marc d’una comissió de treball, la incorporació de clàusules socials en matèria d’estabilitat laboral en aquells contractes públics que fes amb empreses concessionàries per a la realització de serveis o treballs per compte del consistori.
  El  govern va votar en contra de la moció, fet previsible, i va donar pocs arguments, titllant fins i tot de “frívola” la moció. El portaveu del govern va mostrar en aquest punt una agressivitat “fora del normal”, o almenys així opina Guíxols des del Carrer, un dels grups que van presentar la moció. El seu regidor, Jordi Lloveras, davant l’intent de descrèdit per part del govern, va anunciar que en el proper ple presentaran una altra moció, referida igualment a la inclusió de clàusules contractuals de caràcter
  social, però aquesta vegada enteses en el seu conjunt.
  En el mateix ple, a la moció següent, es demanava la revisió del nou model comarcal de transport sanitari, i el portaveu del govern Jordi Vilà (ERC), abans d’anunciar el vot negatiu del govern, va dir que “hi ha  vida política més enllà de la demagògia esquerranosa” malgrat que el seu partit, el mateix dia i en el Parlament de Catalunya, acceptava la mateixa proposta de CSQP per revisar la implantació d’aquest nou model, però al conjunt del Baix Empordà, fet que farà que a la majoria de municipis de la nostra comarca es pugui replantejar la implantació d’aquest mou model en funció d’un informe que elabori la Generalitat conjuntament amb els municipis afectats,  no així Sant Feliu de Guíxols, ja que el govern no va aprovar aquesta moció.

  “En tot cas,  si al final el model es millora,  haurem de reconèixer que no haurà estat per la reivindicació i l’empenta del nostre municipi, en aquest cas, més conservador que no pas esquerranós”, segons opinió de GdC.


  La CUP va inaugurar el seu local del carrer Almeria

  03/02/2016

  El dia 29 de Gener del 2016 l’Assemblea local de la CUP Guíxols va inaugurar el seu local al Carrer Almeria,17.

  L’acte va tenir lloc a les 8 del vespre en un ambient distès i hi van estar presents diferents assemblees locals de la CUP i diferents entitats socials així com la visita més esperada,  la del membre i cap de llista de la CUP-CC per Girona Benet Sallellas.
  L’acte va estar presidit pel parlament d’un dels membres de l’Assemblea Local, que va dirigir-se als assistents  per tal de fer una crida, no tan sols a participar en les Assemblees, sinó també a la participació ciutadana i a donar suport les diferents lluites socials tant de les CUP com de les entitats socials ganxones.
  Tannmateix, el parlamentari Benet Salellas també va dirigir unes paraules als assitents i va incidir en que l’assemblea de la CUP Guíxols és un grup de treball “que em va transmetre molt bones sensacions durant la campanya eletoral del 27S”. També va asegurar que “és la feina de grups com aquests els que donen sentit a la CUP” i per acabar els va encoratjar a “seguir fent feina de formigueta” tal com dicta la ideologia del partit anticapitalista.
  Després d’escoltar tant a Benet Salellas com al representant de l’ Assemblea de Guíxols de la CUP, la vetllada va continuar amb música i bona sintonia fins ben passades les onze de la nit. La inauguració va acabar amb un brindis i mols bons desitjos.


  La CUP denuncia emergència social d’habitatge a Sant Feliu

  18/01/2016

  La CUP Guixols exigeix a l’equip de govern que prengui mesures urgents per potenciar l’habitatge social i sancioni els bancs i grans empreses amb pisos buits i dóna suport al recent comunicat de la PAH de Sant Feliu de Guixols, que denuncia el primer desnonament de l’any, del qual no es saben els detalls. Tot i que el consistori ha ofert a la família desnonada 15 dies en una pensió, no se sap quina solució final oferiran. El comunicat també remarca la inexistència de pisos de lloguer social i recorda que a la nostra ciutat hi ha 148 pisos buits en propietat d’entitats bancàries i incideix en la manca de voluntat política del govern local d’ aplicar la llei 24/2015 d’habitatge i els acords aprovats en el consistori en virtut de les tres mocions presentades per la PAH i una altra presentada conjuntament per Guíxols des del Carrer i la CUP.

  Referent als pisos desocupats que es troben en mans d’entitats bancàries i grans empreses, la CUP exigeix que l’equip de govern prengui les mesures adients per sancionar els bancs i grans empreses amb immobles desocupats per períodes de més de 2 anys, tal i com estipula la llei, i proposen que s’insti a posar-les en lloguer social i que aquests bancs treballin en cooperació amb serveis socials i el consistori per crear una borsa d’habitatge social.

  CUP Guixols recorda també que existeixen moltes famílies ocupant pisos de manera “il·legal” per no haver de veure’s al carrer o sota un pont.


  La CUP alerta sobre l’ús d’un desinfectant cancerígen a parcs i jardins

  02/01/2016

  La CUP de Sant Feliu de Guíxols informa a la ciutadania, mitjançant un comunicat de premsa, sobre un tema que concerneix a la possible afectació de la salut de persones i animals. En concret, la CUP fa saber que el mes de novembre passat, conjuntament amb l’organització d’Ecologistes en Acció, va presentar una moció per demanar al consistori la prohibició de l’ús d’un producte de síntesi utilitzat en parcs i jardins, que la OMS (Organització Mundial de la Salut) va declarar com a principi actiu moderadament cancerigen i que nombrosos estudis demostren que pot comportar altres problemes de salut, especialment a persones de col·lectius sensibles, com nens, gent gran o persones amb problemes respiratoris o amb sensibilitat química que pot comportar aquest producte: el glifosat.

  El producte en qüestió es comercialitza amb el nom de Roundup Ultra Plus, i  l’Ajuntament va al·legar que la EFSA (Autoritat Europea de Seguretat Alimentària) va comunicar que glifosat “és poc probable” que sigui cancerigen. Per altra banda, la regidora Laura Aiguaviva va afirmar al ple del consistori que aquest producte “no s’utilitza a Sant Feliu”,  la qual cosa va poder incidir negativament en l’acceptació de la moció i així va afavorir que la majoria de regidors votessin en contra, segons la CUP.

  El grup d’esquerres anuncia, però, que l’Ajuntament ha emès un avís sobre l’aplicació d’aquest producte que negaven utilitzar.

  Per totes aquestes raons,la CUP denuncia públicament que l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols fa cas omís a les contínues advertències i alertes dels últims mesos en relació de la perillositat d’aquest herbicida, el glifosat, i que utilitza l’ambigüitat d’un informe no concloent de l’EFSA. La CUP remarca que existeixen centenars d’estudis alternatius que fa molts anys denuncien la perillositat d’aquest producte, i que en d’altres municipis la utilització del glifosat  està prohibida. D’altra banda, el grup d’esquerra alternativa exigeix explicacions a la regidora Laura Aiguaviva per “omissió deliberada de la veritat quan va dir al ple del consistori que aquest producte no s’utilitza al nostre poble”.

  Properament, la CUP demanarà el pla de gestió de parcs i jardins i estudiarà els productes que s’utilitzen per esbrinar més productes de síntesi que puguin comportar algun perill per la salut dels ganxons. La CUP remarca que la directiva 2009/128/CE diu: “Reduir en la mesura del possible la dependència del ús de productes de síntesi fitosanitaris i buscar altres alternatives no químiques”.

   


  Comunicat conjunt de CUP i GdC referent al debat dels pressupostos

  24/12/2015

  Elena Delgado i Jordi Lloveras, regidors respectivament dels grups municipals Candidatura Unitat Popular (CUP) i Guíxols des del Carrer-Entesa (GdC) volem manifestar la nostra perplexitat per les valoracions del senyor alcalde en relació als vots contraris de les nostres formacions en el debat dels pressupostos 2016. Manifestacions com “Votar en contra dels pressupostos és votar en contra les despeses en emergències socials” o “esteu votant en contra les ajudes a serveis d’aliments” o “votar en contra dels pressupostos és votar en contra d’atendre les necessitats educatives especials, i també, és votar en contra de les inversions en el barri de Vilartagues” demostren, al marge d’una preocupant altivesa i un greu desdeny, un cert tic autoritari i  falta de cintura política. La intel·ligència política es tempera bregant amb les tensions insuperables de la pròpia política, malgrat que alguns, per més anys que hi portin, sembla que no ho acaben d’entendre.
  Senyor Alcalde, ha perdut la perspectiva i confon uns pressupostos on hi ha caritat amb uns de socials. Uns pressupostos socials són aquells que milloren les condicions de vida de la gent més desafavorida i no aquells que donen caritat mentre es continua gastant en despeses ostentoses com el Thyssen o la Porta Ferrada. Si li sembla posem els pressupostos a la participació ciutadana, a veure què decideix la gent. Segur que li donen una lliçó de què són uns pressupostos socials, perquè la gent sí que escollirà tot allò que millori les seves vides.
  Per tot plegat, des de GdC i la CUP volem manifestar alguns motius (només alguns perquè sinó l’exposició seria excessivament llarga) que ens van portar a emetre el nostre vot negatiu.
  -Perquè és una falta de transparència i consideració lliurar tota la documentació de l’expedient quatre dies abans de la votació (inclosos dissabte i diumenge), no donant temps per un examen exhaustiu dels mateixos, ni tan sols l’oportunitat de convocar una assemblea per part de la CUP.
  -Perquè pensem que no ens mereixem l’arrogància amb la què l’equip de govern va portar la sessió (per posar un exemple, no es van dignar contestar ni una de les moltes preguntes que se li van fer des de GdC, simplement es van limitar a repetir el discurs genèric).
  -Perquè no compartim l’opinió manifestada que una retribució anual de 30.600 euros no és una retribució digna per un càrrec públic (malgrat que la realitat ens demostra que aquest és un salari que està molt per sobre de la mitjana dels salaris dels treballadors i les treballadores -deu que per aquests sí que és digne-).
  -Perquè no compartim que regidors de govern sense dedicació (és a dir, que tenen una feina remunerada fora de l’Ajuntament) ingressin cada mes entre 1400 i 1900 euros en concepte d’indemnitzacions per assistir a reunions dels òrgans de direcció (per a nosaltres, aquest muntant no és una indemnització sinó un sobresou).
  -Perquè no hi ha el més mínim compromís en tot el projecte pressupostari, per petit que aquest sigui, d’avançar cap a un model de pressupost participatiu (malgrat que alguns, durant la campanya electoral, s’omplien la boca parlant de fomentar la participació ciutadana).
  -Perquè, lògicament, en la discussió ideològica del pressupost, no compartim el repartiment que s’han fet en certes partides pressupostàries, algunes a la baixa, d’altres a l’alça, però totes argumentades per part de Guíxols des del Carrer (malgrat que cap d’elles va obtenir resposta en el debat).
  Per acabar, i davant l’afirmació del senyor alcalde dient que “ens avança per l’esquerra” dir-li, només, que ser d’esquerres és alguna cosa més que signar amb un bon vestit uns pressupostos suposadament socials (el temps dirà i estarem atents a que això sigui així). Ser d’esquerres és un sentiment, és una manera de fer i entendre la vida. Ser d’esquerres vol dir defensar la lluita de classes. Vol dir mobilitzar-se, solidaritzar-se, vol dir també indignar-se davant l’exclusió social. Ser d’esquerres vol dir comprometre’s a potenciar valors col·lectius en oposició a valoracions netament individuals. No se’ns enfadi, senyor Alcalde, però nosaltres a vostè, més que tot això, el veiem com un defensor de l’ordre social establert, tradicional i conservador. Fins a reveure.


  GdC i la CUP presentaran mocions sobre temes socials al proper Ple

  27/10/2015

  Guíxols des del Carrer (GdC) i la CUP presentaran mocions sobre temes socials al Ple del mes d’octubre, programat per aquest dijous. En concret, les mocions versaran sobre les mesures per afrontar l’emergència social en l’àmbit de l’habitatge i la nutrició infantil i pretenen que el govern de la ciutat sigui més proactiu en temes socials.

  Els dos partits d’esquerres es basen en la llei impulsada per Iniciativa Legislativa Popular que demana mesures urgents per afrontar les emergències en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica, que estableix que els ajuntaments puguin adoptar una sèrie de mesures per garantir-ne la seva aplicació.

  En aquest sentit, Guíxols des del Carrer i la CUP han presentat una moció per recordar a l’equip de govern que la recent legislació introdueix canvis importants en la gestió del sobreendeutament hipotecari i que situa conceptes clau com són la dació en pagament, la mediació extrajudicial o l’exigència d’alternativa residencial en lloguer social.

  Tant la CUP com Guíxols des del Carrer recorden també que els  ajuntaments són una part activa i molt important en la implantació de mesures regulades en aquesta nova Llei com són, per exemple, el lloguer social  obligatori per alguns tenidors d’habitatges o les garanties per al reallotjament de les persones afectades per desnonaments que es puguin quedar al carrer.

  Igualment al Ple de dijous les dues formacions plantejaran una moció per  exigir a la Generalitat que habiliti les partides necessàries per atendre al cent  per cent les sol·licituds de beques-menjador avaluades pels serveis socials. Guíxols des del Carrer i la CUP recorden que aquestes partides estan congelades des de fa 4 anys i que el sistema de beques és cada cop més complicat.

  Per això, i en el marc del debat pressupostari, les dues formacions  presentaran també una esmena perquè el consistori destini una partida amb recursos propis per cobrir les necessitats de nutrició infantil que es detectin i no sigui possible cobrir amb els actuals fons econòmics que cedeix la Generalitat i que es gestionen a través del Consell Comarcal.


  Benet Salellas (CUP) aposta per la desobediència i la DUI

  14/09/2015

  Segons va afirmar el cap de llista de la CUP per Girona, Benet Salellas, ahir a la nostra ciutat: “Només ens podrem treure de sobre l’Estat espanyol i la troica mitjançant la desobediència civil i institucional”, i es va preguntar si altres candidatures que aposten per mesures semblants estan disposades a dur-la a terme. D’altra banda, Salellas va ratificar la voluntat de la CUP de donar suport a una declaració unilateral d’independència (DUI), que s’acompanyaria d’un pla de xoc social.

  Les declaracions de Salellas van tenir com a marc una assemblea oberta, en la qual va participar la també candidata Marta Ball-llosera. “Dins del Parlament –va assegurar el cap de llista– la CUP-Crida Constituent serà la garantia que el procés d’independència no caigui en rebaixes de contingut ni dilacions temporals.”


  Jordi Borràs presenta el seu llibre “Plus Ultra” a la Casa Irla

  17/07/2015

  El fotoperiodista Jordi Borràs presenta aquest divendres, 17 de juliol, el seu segon llibre “Plus Ultra. Una crònica gràfica de l’espanyolisme a Catalunya” (Pol•len Edicions), una obra centrada en el moviment reaccionari sorgit arrel del procés independentista; “la resposta dels que no volen que els catalans puguin decidir lliurement el seu futur”. El llibre, amb els pròlegs del periodista i escriptor Matthew Tree i dels historiadors Carles Vinas i Roger Prim, retrata a partir de la fotografia documental, el periodisme d’investigació i la recerca històrica la ultradreta espanyolista a Catalunya.
  L’acte organitzat per la CUP Guíxols tindrà lloc a la Casa Irla a les 19h. Aquesta presentació està emmarcada dins les accions de la CUP Guíxols en fomentar el debat i la formació política de base.


  El pacte de govern, incert encara

  09/06/2015

  Les converses per formar un acord de govern a la nostra ciutat continuen, però sense cap claredat encara pel que fa al desenllaç. La CUP i Guíxols des del Carrer no es decanten per cap de les sumes possibles i cal tenir en compte que CiU i TSF necessiten els suports d’ERC i el PSC per assolir la majoria absoluta. Els socialistes van fer una assemblea informativa per explicar el transcurs de les negociacions, però fins que no hi hagi un acord clar amb altres partits no volen parlar sobre cap hipotètic preacord.
  Pel que fa a ERC, malgrat insistir que l’escenari segueix obert i que mantenen el seu programa de transició nacional com a part irrenunciable del nou acord de govern, van estar esmorzant dissabte al restaurant del cap de llista de Tots per Sant Feliu conjuntament amb la cúpula del PSC, fet que podria donar a pensar el contrari, i que la cosa ja està feta . Avui, però els republicans debatran en assemblea els pros i els contres.

  Tampoc es descarta un govern en minoria d’algun dels dos partits guanyadors.

   


  La CUP tindrà finalment un regidor

  29/05/2015

  Aquest matí, la Junta Electoral del Baix Empordà ha donat per vàlids els dos vots que la CUP havia reclamat, donat-los així els vots necessaris per entrar al consistori.

  El passat dimecres, la CUP i altres formacions van impugnar els resultats de la mesa 1-1-B, en considerar que dos vots comptats nuls havien de ser vàlids. Els dos vots van ser emesos en paperetes oficials, però destinades per al vot en correu des de l’estranger i durant el recompte van ser declarats nuls.

  La Junta va acceptar a tràmit aquesta reclamació i avui al matí ha donat per vàlids els dos vots, per unanimitat. Aquest fet fa que la CUP, que es va quedar fora del consistori per un sol vot, entri deixant fora al 4t regidor d’ERC, Albert Polo. Els altres partits, excepte ERC, tenen termini fins demà a les 23:59 per presentar recurs a aquesta resolució. En cas que algú en presenti, dilluns ambdues parts s’hauran de presentar a la Junta Electoral de la Bisbal d’Empordà.

  La CUP es mostra molt contenta i amb ganes de treballar per Sant Feliu..


  La CUP descarta el Museu Thyssen

  20/05/2015

  En un altre dels seus comunicats referents al programa electoral, la CUP Guíxols aposta perquè el Museu d’Història de la Ciutat, amb el conjunt monumental del monestir i la resta de les seves seus, es converteixi en el gran projecte museístic local i la seva principal infraestructura cultural, que hauria d’esdevenir un espai d’interpretació del territori i de la Costa Brava “que promocioni el patrimoni cultural i natural de la ciutat i la seva memòria històrica organitzant visites guiades, exposicions, seminaris, congressos i cursos especialitzats i que promogui beques d’investigació”.

  Pel que fa al Museu Thyssen, la CUP creu que s’hauria de descartar, ja que per ells és “no assumible per l’alt cost de construcció i manteniment, la temporalitat del flux de visitants i la precarització dels seus treballadors, a part del dubtós impacte econòmic previst”. La CUP assegura que “el projecte inicial d’aquest museu, tot i que no es vulgui dir, ha quedat descartat” i es pregunten si “s’han tingut en compte tots els projectes que es podrien engegar si finalment aquests diners es destinessin a altres àmbits de la cultura local”.

  La CUP cita el ‘Vinseum’ de Vilafranca del Penedès, que aquest passat cap de setmana ha estat finalista a Glasgow com un dels millors museus europeus de l’any, com l’exemple a seguir.


  La CUP proposa la creació d’un parc natural mancomunat

  16/05/2015

  Una de les bases del programa electoral de la CUP és el projecte de creació d’un parc natural mancomunat Gavarres-Ardenya-Cadiretes. Aquest projecte, beneficiós més enllà de l’àmbit estrictament local, implicaria associar-se amb altres entitats de la zona (municipis, Patronat de les Gavarres, Generalitat, Consell Comarcal, propietaris, grups del sector turístic) per tal d’estudiar la fórmula per apropar el turisme d’oci i d’investigació a l’entorn natural amb la creació d’aquest parc mancomunat en què el món del suro, la fauna local (sobretot el senglar, rapinyaires diürns i nocturns, i l’orquídia Xàrria) puguin ser conegudes i potenciades. D’aquesta manera, els visitants que vénen a Sant Feliu durant tot l’any podrien gaudir de la naturalesa real de l’entorn tal i com es fa en les visites turístiques a d’altres entorns naturals com els Pirineus, el Delta de l’Ebre o els Aiguamolls de l’Empordà. Aquest parc, però, no significa, segons la CUP, “la banalització comercial de la natura ni la seva reclusió en illes discriminades en quant al seu tracte, sinó que ha de potenciar un model per a la interconnexió del medi i l’exemplificació dels hàbits humans i els usos de la natura”.

  Amb la creació del parc es pretén la visualització del nostre entorn natural com un espai compartit on investigació, educació mediambiental i promoció turística vagin de la mà amb l’objectiu d’aconseguir models de progrés econòmic sostenibles.


  Elena Delgado (CUP): “Els que manen han oblidat que l’Ajuntament és la casa de tots”

  15/05/2015

  Elena Delgado és la cap de llista escollida per l’assemblea local de les CUP i la única dona alcaldable a la nostra ciutat. Arrenca la campanya amb ganes de canviar el model polític i social català a través del municipalisme, on el poble és protagonista directe de la presa de decisions. Aquesta formació, nova a Sant Feliu, desplega un ventall ampli d’opcions polítiques de cara al 24 de maig.

  Creu que té possibilitats d’entrar de regidora a l’Ajuntament?

  Bé, de possibilitats en tenim tots. És una mica complicat ara, perquè hi ha moltes llistes, però nosaltres lluitem per a això.

  Què destacaria de l’equip amb el qual es presenta a les eleccions?

  El més important de les CUP és el nivell d’humanitat social. Som persones del carrer, no som polítics de professió. Som persones treballadores molt implicades en les lluites socials.

  Quin model creu que hauria de tenir Sant Feliu?

  Crec que Sant Feliu necessita un canvi de model perquè és un poble una mica apalancat. Es treballa bé dos mesos a l’any i fa falta motivació perquè sigui un poble actiu tot l’any per a tothom.

  Caldria enfocar diferent les polítiques econòmiques?

  Sí, el turisme és una base important de la nostra economia però es pot fomentar més mesos a l’any i formar cooperatives de treball, municipalitzar els serveis públics… Hi ha moltes coses que es poden fer, és molt extens però hi ha moltes formes d’activar el poble.

  Els eixos del seu programa electoral van en aquesta línia?

  Sobretot defensem les persones. Defensem el benestar comú, sobretot de totes les persones que vivim aquí. La base és crear una dinàmica perquè no haguem de necessitar assistència social però enfocant tots els problemes de totes les persones que no tenen feina o problemes per viure una vida digna.

  En el suposat cas que entressin té pensat algun pacte?

  Quan arribi el moment decidirem tot això en assemblea. Jo sóc cap de llista perquè m’han escollit a l’assemblea, ens presentem tots i m’ha tocat. Però tot es decideix en comú, és una base important. No podem estar al mateix càrrec més de quatre anys, després hem de marxar. Ni amiguismes, ni acomodar-se, ni res.

  Referent a la llista, la junta electoral ha desestimat l’entrada d’un membre de la seva llista per no tenir la nacionalitat espanyola. Quins arguments han donat?

  Precisament per això, per no tenir la nacionalitat. Creiem que al poble tenim molta immigració i persones que tenen dret a participar de la seva vida política, ja que condiciona el seu present i futur. Crec que la base de que pugui votar tothom que està empadronat és fonamental. Però la llei és així, i s’hauria de canviar.

  És compatible voler un Ajuntament o una política neta i embrutar les parets amb consignes?

  Des de la junta electoral hi ha el procés participatiu del repartiment dels fanals i no és equitatiu des del principi. Els partits grans tenen més visibilitat i més fanals. Jo crec que en unes eleccions el repartiment dels fanals hauria de ser equitatiu i com no ho és… A veure, nosaltres no som persones que destrossem coses, ni molt menys, sinó que creiem que hi ha molt pocs llocs i els altres partits han posat pancartes a llocs on tampoc haurien de posar-les. No som els únics que fem coses que no estan directament lligades al que ha indicat la junta electoral sinó que els altres jo crec que han sobrepassat aquest tema. Nosaltres no fem pintades al mobiliari urbà.

  Veurem Elena Delgado amb una xancleta a la mà titllant algú de gàngster en un ple com va fer David Fernández amb Rodrigo Rato?

  No sé si amb una xancleta però dient les coses com són, sí, segur.

  Pel que fa al logotip de la campanya, hem vist que hi ha l’Ajuntament de cap per avall. No creuen que això pot arribar a ferir la sensibilitat d’algun ciutadà? Perquè és la casa de tots, no només dels que hi manen.

  Creiem que els que manen han oblidat que és la casa de tots i és una manera de reflectir que fa falta que els que hi ha dins de l’Ajuntament se n’adonin de que és la casa de tots. I per això som aquí, perquè volem ser dins l’Ajuntament.

  Elena Delgado es considera independentista. Per convicció o perquè no hi ha més remei?
  L’autodeterminació de tots els pobles els he defensat sempre, tant aquí com a l’Amazones. Crec que el poble ha de tenir la capacitat de poder decidir el seu futur en tots els casos. I amb la independència de Catalunya el mateix.

  Què prefereix, Catalunya dins d’una Espanya comunista o una Catalunya independent manada per la dreta?

  Uf, prefereixo una Catalunya independent comunista. La dreta ha fet molt mal a la societat, ens ha fulminat la classe mitjana amb les retallades, ens han enviat a la misèria absoluta. És difícil la pregunta, des de la CUP precisament defensem la independència des del municipalisme perquè de mica en mica i en els llocs petits és on el poble va decidint.

  Què opines dels altres candidats a l’alcaldia?

  Jo sóc una persona molt escèptica, políticament. No és qüestió de desqualificar ningú, jo crec que tots tenim la suficient intel•ligència per veure què ha fet cadascú. Nosaltres som nous però sabem qui ha fet què. La resposta és que els ciutadans saben qui és qui. Nosaltres som treballadors i prou, venim amb tota la humilitat per lluitat pel bé comú.

  Com valora el fet de ser la única dona que és candidata a l’alcaldia?

  Em sembla molt malament. A mi m’agrada molt la consigna “Les dones al poder” i penso que sense dones no hi ha revolució. És una llàstima que no n’hi hagin més malgrat la llei de paritat.

  Transcripció: Ariadna Sala

   


  La CUP alerta de la situació del barri del Sot dels Canyers

  13/05/2015

  El passat 30 de març va ser publicat un anunci a través del DOGC sobre la convocatòria per a la sol·licitud de plans de barri a nivell municipal, una convocatòria que està dotada amb un import d’uns 22.000.000 d’euros amb la participació de l’Administració local, Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social i el cofinançament del Fons Social Europeu.

  A tal efecte, els membres de la CUP Guíxols pensen que seria una bona oportunitat perquè l’Ajuntament inicii una sèrie de mesures per dinamitzar el barri del Sot dels Canyers des d’un punt de vista integral, de cares a resoldre la problemàtica de l’atur, l’habitatge i els problemes de convivència que s’estan generant. “Actualment, tot i el silenci oficial, ningú dubta que el Sot del Canyers s’ha convertit en un autèntic ghetto de pobresa i exclusió social, amb moltes famílies d’origen immigrant que viuen sense aigua ni llum a les seves cases després de ser desnonades pels bancs”, afirmen.

  A la CUP ganxona els preocupa la segregació urbana de la ciutat i consideren fonamental que es prioritzi una millora de la qualitat de vida del veïnat del barri del Sot dels Canyers, realitzant-se actuacions específiques que s’incloguin en els objectius d’un pla de barris (generació d’activitat econòmica, foment de l’ocupació, millora urbanística) per tal d’afrontar tots els problemes que la CUP Guíxols ha anat denunciant al llarg dels dels darrers mesos i que queden detallats en les mesures del seu programa sobre habitatge.


  La CUP dóna a conèixer el seu programa electoral per Sant Feliu

  11/05/2015

  Després del tret de sortida de la campanya, la CUP Guíxols ha donat a conèixer el seu programa electoral a través d’una assemblea oberta realitzada aquest diumenge 10 de maig a la Plaça de l’Estació. La campanya, iniciada de forma austera i sota el lema “CUPgirem Guíxols. Ara decideix el poble“, vol donar visibilitat, a través del contacte amb el carrer, a les propostes de la nova força de l’escenari polític ganxó.

  Les línies programàtiques es basen en la concreció pràctica del manifest “Crítica al model Guíxols“, que exposa una candidatura emmarcada dins del municipalisme constituent i planteja un canvi de model social i econòmic. Sota els principis de l’auto-organització de les classes populars i la seva acció col·lectiva arrelada al territori, s’aposta per fer de Sant Feliu de Guíxols un municipi per a viure-hi.

  Les propostes del programa prioritzen les següents àrees d’acció: Cohesió i Justícia Social, Cultura, Treball, Sanitat, Dona, Habitatge, Immigració i nova ciutadania, Joventut, Mobilitat, Model Turístic, Participació i transparència.
  La CUP Guíxols donarà a conèixer públicament les mesures concretes en les properes assemblees programades pels 15, 17 i 22 de maig.


  Aquest lloc web utilitza cookies per tal que tinguis la millor experiència d'usuari. Si segueixes navegant estàs donant el teu consentiment per a l' acceptació de les esmentades cookies i l' acceptació de la nostra política de cookies, clica l'enllaç par a més informació.plugin cookies

  ACEPTAR
  Aviso de cookies