• Categories
  • Mor el restaurador Lluís Cruañas

    15/11/2016

    El restaurador Lluís Cruañas va arribar a ser un dels factòtums de la gastronomia catalana entre final dels anys setanta i la dècada dels vuitanta del segle XX. Va tenir restaurants a Sant Feliu, a Nova York (1977-1992) i a Barcelona (1984-1996). I va aconseguir una estrella Michelin entre el 1983 i el 1991 al restaurant El Dorado Petit ganxó, i entre el 1990 i el 1995 al de Sarrià-Sant Gervasi.

    Cruañas es va iniciar en el negoci de la restauració a través del restaurant El Dorado, de la nostra ciutat, propietat del seu pare. Era un establiment on se servien tapes i cafès. El 1971 decideix renovar el local –la renovació la va fer el dissenyador Jaume Tresserra, un gran amic seu– i engega El Dorado Petit, on “la novetat de l’esnobisme fru-fru eren les creps flamejades i la sopa de ceba gratinada”, segons explica el periodista gastrònom Salvador Garcia-Arbós en un reportatge publicat el 2007. “Abans tot era molt fàcil perquè tot sorprenia”, deia aleshores Cruañas.

    El restaurant va acabar sent un referent culinari a la demarcació de Girona quan encara no hi havia hagut el boom mediàtic dels cuiners però es tenia molta il·lusió per fer les coses bé. Pels seus locals hi van passar xefs com ara Pere Moreno, Domingo Garcia, Jean-Luc Figueras i Toni Sàez, el qual va ser el responsable de l’establiment que va obrir a Manhattan. El restaurant de Nova York va rebre un 4 sobre 5 del crític del New York Times. Era un restaurant on triomfaven les fideuades i l’orada a la sal.

    Cruañas anava i venia de Nova York, on va deixar el seu fill Marc perquè s’encarregués del negoci. Però tants viatges va fer perquè el negoci funcionés (el local tenia socis) que es va acabar estressant, i, després d’un accident de trànsit a Barcelona, just quan tornava d’un d’aquests viatges, va decidir vendre’s el restaurant. “Vam deixar el local perquè ens va sortir comprador i vam vendre”, va explicar aleshores.

    Juntament amb Jordi Budó, del restaurant Can Toni; Eduard Gascons, d’Els Tinars; Carles Camós, del Big Rock, i els germans Font, de Sa Punta, va fundar la coneguda associació de la Cuina de l’Empordanet.

    Aquest estiu, Cruañas encara va ser al capdavant del restaurant El Dorado Mar de la badia de Sant Feliu, mentre que la seva filla, Suita, regenta l’establiment originari, situat a la rambla del poble.

    Lluís Cruañas va morir diumenge als 79 anys a l’hospital de Palamós, on va estar quaranta dies ingressat. L’enterrament es va fer ahir a l’església parroquial del monestir.

     

    Font: El Punt-Avui


    Aquest lloc web utilitza cookies per tal que tinguis la millor experiència d'usuari. Si segueixes navegant estàs donant el teu consentiment per a l' acceptació de les esmentades cookies i l' acceptació de la nostra política de cookies, clica l'enllaç par a més informació.plugin cookies

    ACEPTAR
    Aviso de cookies