• Categories
 • Exposició per rememorar l’U d’Octubre de 2017 a la seu de JuntsXCat

  27/09/2018

  A partir del dia 1 d’octubre es podrà visitar l’exposició “Viatge a l’1 d’octubre de 2017”, una mostra fotogràfica i de curiositats que permetrà recordar la diada històrica del referèndum d’independència de l’1O, a la nova seu de JuntsxCatGuixols ubicada a la Rambla Vidal, número 3.

  La visita comença rememorant les manifestacions més importants que van demostrar la força de l’independentisme al carrer i que van aconseguir que el referèndum fos una realitat. Després d’aquesta introducció, el visitant podrà gaudir d’un seguit de fotografies per conèixer i rememorar el desenvolupament d’aquella jornada a tots els col·legis electorals del nostre municipi; per continuar amb una mostra molt significativa de les conseqüències directes del referèndum d’independència: l’aturada general del 3 d’octubre, la qual va congregar uns 3000 ganxons al Passeig del Mar. L’exposició acaba amb una mostra sobre els presos i exiliats polítics, amb la voluntat de conscienciar el ciutadà de la involució democràtica en què està sotmès el país. En l’espai també hi ha lloc per la part interactiva, amb una representació simbòlica de les reivindicacions pacífiques que s’han dut a terme amb carrer, amb especial èmfasi a les campanyes per posar estelades i cartells per la llibertat dels presos polítics als balcons dels habitatges i els llaços grocs al carrer, convidant al visitant a penjar-ne.


  La Casa Irla inicia la temporada de tardor amb una exposició d’Uwe Geest

  08/09/2018

  La Casa Irla enceta la temporada cultural Tardor 2018 amb el vernissatge de l’exposició d’Uwe Geest, avui 8 de setembre a les 19 h (entrada lliure). 

  Dissabte 8 de setembre a les 19 h

  Blauzonen 
  Uwe Geest
  Zones blaves” és el títol de la meva exposició dedicada al mar. El de la meva infantesa,  el mar Bàltic i el de la meva arribada fa mig segle a Catalunya, el mar Mediterrani. La sorra, que forma part de les meves creacions des de l’any 1979, es converteix en un element pictòric i tanmateix simbòlic, unint passat i futur i engendra en la superfície plana una irisació trèmula de llum, creant atmosferes i sensacions que permeten diferents lectures i interpretacions. 
  Uwe Geest
  “Traspua delicadesa i poesia en cadascun dels grans de sorra que componen el seu treball. Terres que, vingudes d’arreu del món, endreça creant delicats matisos que són el terreny d’unes justes i mesurades notes de color, d’exquisida musicalitat visual.” 
  Lluis Ivern
   
   

  Exposició de pintures de Rosa Torres a la Casa Irla

  06/07/2018
  El proper dissabte dia 7 de juliol a les 19 h la Casa Irla inaugura l’exposició de Rosa Torres Paisatges de mar i muntanya.
   
  Del 7 de juliol al 2 de setembre
  Paisatges de mar i muntanya

  Rosa Torres 
  El treball per sèries ha estat una constant en Rosa Torres des dels primers anys de la dècada dels setanta. Però les sèries no sempre han tingut un desenrotllament cronològic i lineal: amb el pas del temps pot descobrir en alguna sèrie antiga noves opcions pictòriques així com solucions diferents. 
  El seu mètode de treball consisteix en l’elecció prèvia d’un tema amb forta motivació estètica, realitzant a continuació nombrosos esquemes preparatoris de què van sorgint les distintes possibilitats de representació. En un estadi posterior, despreciant part de l’anterior treball, selecciona els esbossos amb major força compositiva. Repetint el mateix motiu les composicions es depuren. Simplifiquen i esquematitzen cada vegada més, utilitzant progressivament els mínims elements possibles, colors, línies… mantenint-se únicament l’essència de la representació.
  La clau del mètode consisteix a fer que la imatge siga cada vegada més subtil i rotunda, encara que mantenint la suficient capacitat de representació perquè l’espectador la identifiqui i participi de l’emoció que la va originar. Podria dir-se que el tema és el motiu pel qual Rosa Torres inicia el seu treball, l’excusa inicial, però que, finalment acaba imposant a cada obra la seua pròpia estructura i composició pictòrica al marge del tema, encara que conservant la seua essència originària. 
  Aquesta exposició comprèn dos d’aquestes sèries: Paisatges de mar i Paisatges de muntanya. La selecció d’aquests motius es deu en gran part al seu amic i galerista Joan Planellas de Tossa de Mar, prematurament difunt, que la va animar a captar i representar la bellesa que tanquen els racons de la seua volguda Costa Brava, molts dels quals es presenten en aquesta mostra. 
  L’obra de Rosa Torres ha sigut objecte de diversos estudis i assajos que figuren en la seua bibliografia.

  Inauguració de l’exposició de filatèlia

  13/10/2017

  Enguany es commemoren els 125 anys de la inauguració del ferrocarril de Sant Feliu de Guíxols a Girona i l’Associació Filatèlica i de Col.leccionisme local ha volgut sumar-se a aquesta efemèride dedicant la seva mostra anual a aquest mitjà de transport que fou revolucionari en el seu moment i entranyable al llarg dels temps.
  L’exposició es podrà visitar des del dissabte 14 al diumenge 22 d’octubre a l’antic Hospital de dilluns a dissabte, de 10 a 13 h. i de 16 a 18 h i diumenges i festius, de 10 a 13 h..

  Inauguració el 14 d’octubre a les 10 h

  L’acte d’inauguració serà a les 10,  i a les 11h es farà la presentació dels segells commemoratius dels 125 anys del Ferrocarril de Sant Feliu de Guíxols a Girona, també del matasegells i l’obertura de l’estafeta.
  Al finals d’aquests actes s’oferirà al públic una copa de cava i pica-pica.
  La mostra va acompanyada d’activitats complementàries com ara 2 conferències, una el dissabte 21 de setembre a les 12 h. a la Capella de l’Hospital a càrrec de Marc Peyrecabe; i una el diumenge 22 a les 11h a càrrec de Xavier Andreu Bartroli sobre “Filatèlia fiscal”.
  El dissabte 14 d’octubre, en el marc dels actes de presentació de la col.lecció de monedes Joan Vilaret al Museu d’Història i l’exposició Filatèlica, tindrà lloc a les 20 h. a la Capella de l’Hospital un concert de Pedro Burruezo & Bohemia Camerata.
  L’entrada tant a l’exposició com a les conferències i concerts és gratuïta.


  Toni Cassany exposa 30 anys de paisatges a la Cambra de Comerç

  20/07/2017

  El gironí Toni Cassany, professor i pintor, exposa els quadres que conformen els seus “30 anys de pintures” fins el 31 de juliol a la Cambra De Comerç de Sant Feliu, després d’haver iniciat el recorregut expositor a la galeria El Claustre de la seva ciutat.

  Cassany pinta paisatges majoritàriament empordanesos, amb alguna incursió en d’altres territoris. Unes estampes que busquen la profunditat de la imatge i la tranquil·litat de l’esperit. Així, Roses -on havia viscut-, els Aiguamolls, Cadaqués, la plana de l’Empordà i d’altres vistes empordaneses formen part de la seva obra, entre les quals un quadre de la nostra ciutat vista des del mirador de les Bateries, un quadre fet expressament amb motiu de la seva exposició. 

  Els seus quadres realistes i espectacularment acolorits cerquen la profunditat i la textura adequades mitjançant altres complements materials afegits amb l’objectiu que l’espectador gaudeixi del silenci tranquil·litzador de l’impactant paisatge empordanès. 

  L’exposició, en què també es pot comprar el llibre homònim que David Pagès Cassú ha fet per repassar els 30 anys de carrera artística de Cassany, es pot visitar fins el dia 31 de juliol, de dilluns a diumenge d’11 a 13’30 al matí i de 18 a 21h a la tarda. 

   

   


  Gerard Mas compartirà el Monestir amb l’Espai Thyssen

  14/07/2017

  El ganxó Gerard Mas exposarà al Monestir algunes de les seves obres, en una mostra que tindrà lloc del 16 de juliol al 15 d’octubre, amb el mateix horari que l’exposició de l’Espai Thyssen.  

  En la seva obra, Mas treballa amb temes com la paradoxa i la contradicció, introduint elements de descontextualització i, sobretot, l’ironia. L’objectiu és manifestar una voluntat de diàleg entre l’estètica clàssica i les formes més avantguardistes.

  Mas parteix d’una idea que habitualment ha trobat mentre realitzava peces anteriors, sovint a partir de l’experiència del seu dia a dia, però sempre íntimament lligada a un material concret que serà el de l’acabat final de la peça. Quan l’escultor té la peça dibuixada mentalment, en fa la maqueta o uns models en fang. Un cop acabat, el copia al material definitiu d’acabat,  a través de motllos o amb tècniques de talla. Després arriba el treball de policromia, en què de vegades incrusta ulls de vidre o afegeix algun objecte real a la peça.

  Gerard Mas ha estat titllat algunes vegades de “provocador” malgrat que, d’entrada, l’autor només pretén provocar-se a si mateix, sense ànim de provocar els altres.  “Es tracta de sortir una mica dels esquemes mentals que habitualment tenim quan contemplem una determinada imatge”, diu.

  Pel que fa als materials, bàsicament treballa en pedra, fusta i resina policromada, amb ús ocasional de bronze, elements de joieria, vidre o d’altres.  El material juga un paper importantíssim a l’hora de donar sentit a l’obra de Gerard Mas.

  La mostra “Iconoplàstia” és una selecció important d’obres dels darrers anys en la qual prima sobretot la utilització de la talla de pedra i fusta i que, malgrat no ser una retrospectiva, dóna una idea bastant clara del que és el seu treball. La seva obra de talla és lenta de fer i habitualment costa reunir una bona col·lecció d’aquest tipus de peces. Però a Sant Feliu les tindrem. 


  L’Espai Carmen Thyssen aborda la sisena exposició al Monestir

  11/07/2017

  L’Espai Carmen Thyssen aborda la sisena temporada amb la mostra Un món ideal, de Van Gogh a Gauguin i Vasarely. Col·lecció Carmen Thyssen . El projecte, totalment consolidat, contempla l’ampliació en un futur proper, tant d’activitats com d’espais, en sintonia amb els seus homòlegs de Madrid, Màlaga i Andorra. La mostra serà visitable pel públic del 16 de juliol al 15 d’octubre 2017. 

  El quadre que il·lustra els fulletons i les banderoles propagandístiques de l’exposició és obra de Camille Pissarro, un altre dels grans pintors que tindran obres exposades en la nova edició d’aquesta cita anual al Monestir. 


  L’exposició “Cendrós, un empresari d’acció!” arriba a la nostra ciutat

  05/07/2017

  L’Exposició “Cendrós, un empresari d’acció!” s’inaugura aquest dissabte 8 de juliol, a les 20h,  al vestíbul de l’antic hospital ganxó, després de l’èxit obtingut en la seva estrena al Palau Robert de Barcelona. Laura Cendrós i Genís Sinca són els comissaris de l’exposició, que es podrà visitar fins el dia 11 de setembre. 

  L’exposició arriba a la nostra ciutat gràcies a la promotora cultural Laura Cendrós (filla de Joan Baptista Cendrós), molt lligada a la nostra ciutat on manté casa i galeria d’exposicions a la Rambla Vidal (Espai Cendrós). Va ser ella qui va fer una visita guiada en solitari a l’alcalde de la ciutat, Carles Motas, quan la mostra s’exposava al Palau Robert, i van convenir que aquesta es traslladés a Sant Feliu aquest estiu, quan l’afluència de visitants a la ciutat és màxima. 

  Durant l’exposició tindrà lloc la presentació del llibre “El cavaller Floïd”, amb la presència de l’escriptor i comissari de l’exposició Genís Sinca i de Laura Cendrós. Es tracta de la biografia apassionant de J.B.Cendrós (Barcelona, 1916-1986), l’empresari del popular Floïd (el pioner dels after-shave), però sobretot és un dels mecenes i activistes culturals més importants que hagi donat Catalunya. La implicació arriscada i personal de J.B.Cendrós, un dels cinc empresaris fundadors d’Òmnium Cultural (1960), i la seva inflexibilitat quan es tractava de la cultura catalana, va permetre sota el franquisme la represa i el finançament directe d’institucions clau com l’Institut d’Estudis Catalans, la recuperació d’Edicions Proa el 1964 o de l’Editorial Aymà. Descobridor del talent de creadors com Terenci Moix, Cendrós fou promotor del Premi Sant Jordi (1959) i de la tradicional Nit de Santa Llúcia, es va implicar en la Nova Cançó, en la creació de la Gran Enciclopèdia Catalana, en Banca Catalana, en el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes i en una llista inacabable d’accions que han fet de Catalunya el país que és avui. La història desconeguda d’un home que, per sobre de tot, creia en el seu país i la seva gent.


  Exposició virtual de fotos del tren Sant Feliu-Girona

  03/07/2017

  L’Arxiu Municipal, en el marc de les activitats de commemoració del 125è aniversari de la inauguració del tren entre Sant Feliu de Guíxols i Girona, ha engegat una exposició virtual sobre la història d’aquesta línia de ferrocarril.

  Aquí us deixem l’enllaç per què en gaudiu. 


  El “Tren de la Modernitat” inicia el seu recorregut

  27/06/2017

  L’exposició El tren de la modernitat, que commemora el 125è aniversari de l’entrada en servei de la línia del “Carrilet” entre Sant Feliu de Guíxols i Girona, es va inaugurar ahir a la tarda a l’antic hospital, en una mostra que es podrà visitar fins al 14 de setembre cada dia en horari de matí i tarda. Es tracta d’una exposició itinerant per les poblacions on va discórrer el tren Girona-Sant Feliu de Guíxols, que inicia el seu recorregut a la nostra ciutat.

  Durant l’acte d’inauguració no hi van faltar els records i les anècdotes del carrilet i es va posar en valor el vessant més social del tren, que els usuaris de les poblacions per on passava utilitzaven per poder anar a les festes majors de les localitats veïnes o per arribar a la platja de Sant Pol.

  L’arribada del tren va suposar un gran revulsiu per a la ciutat en relació amb el seu desenvolupament econòmic i social, i és per això que “El Carrilet” ha esdevingut un símbol de Sant Feliu per les coses bones que va aportar fins la seva desaparició. Per a la gent de la nostra ciutat era el seu tren i cal tenir en compte que va ser pagat, en gran part, mitjançant accions de ciutadans ganxons. Encara ara hi ha molta gent que el recorda amb força nostàlgia.
  L’alcalde Carles Motas i el vicepresident de la Diputació i alcalde de Llagostera Fermí Santamaria van voler transmetre el fet que la aquesta antiga línia de tren mai no ha desaparegut, ja que actualment està reconvertida en via verda. L’acte, que va servir per estrenar la coberta de l’antic Hospital com a sala d’exposicions, va aplegar unes 250 persones.

   


  Sant Feliu, primera seu de l’exposició dels 125 anys del Carrilet

  18/05/2017

  Ahir al matí es varen presentar a Llambilles els actes de celebració del 125è aniversari de l’entrada en funcionament de la Ruta del Carrilet, l’històric tren de Sant Feliu de Guíxols a Girona, que actualment és una Via Verda. Segons El Punt-Avui, hi varen acudir representants municipals dels vuit municipis –només hi va faltar el representant de Girona– que formaven part de l’antiga ruta del carrilet, que no es van voler perdre aquesta presentació. En total, 6 alcaldes i 2 regidors, entre d’altres representants,  a més del gerent del Consorci de les Vies Verdes, Àngel Planas.  Durant l’acte es va recordar aquest tren que, amb la seva entrada en funcionament el 30 de juny del 1892 i fins el cessament de l’activitat el 1969 va suposar “un canvi revolucionari en el transport i en els pobles”, com va dir l’alcalde ganxó Carles Motas, que va mostrar un bitllet del carrilet que li havia donat de petit el seu avi, aleshores treballador ferroviari. A Sant Feliu, la bonança econòmica propiciada pel trenet i pel port va fer créixer la població.  “La història nostra és ben viva, i som on som gràcies a l’esforç de molta gent que ens ha precedit abans”, va dir Motas.

  Exposició itinerant

  Per commemorar l’aniversari, s’ha preparat una exposició itinerant que s’instal·larà un mes a cadascun dels vuit municipis i que s’inaugurarà l’1 de juliol a la nostra ciutat. L’exposició, segons Sílvia Alemany, directora del Museu d’Història de la ciutat,  està “marcada per les vuit parades” que feia el trenet, però també inclou altres temes, com ara els passatgers, les mercaderies i els promotors, entre d’altres. Amb plafons amb una estètica que recorda el tren, inclourà material inèdit que s’ha recuperat, un espai infantil i peces prestades per l’Associació d’Amics del Ferrocarril de les comarques gironines.

  Per la seva banda, l’alcalde de Llagostera i vicepresident de la Diputació, Fermí Santamaria, va destacar la importància de l’exposició per “refrescar la memòria”, per conèixer el passat i encarar el futur. La rellevància del carrilet que va “agermanar” els pobles va ser destacada per Santamaria, però també la del carril bici que ara “entrellaça” els municipis. També l’alcalde de Llambilles, Josep Maria Vidal, va destacar “l’especial interès per transmetre a les noves generacions el que va representar el Carrilet per al territori”

  A banda de l’exposició, es volen fer altres actes, com ara visites culturals als edificis ferroviaris de cada població fent-ho coincidir amb les jornades de patrimoni, o una jornada de debat sobre transport. Alcaldes i regidors van acordar ahir també organitzar una activitat esportiva de caire familiar per la via verda.

  Algunes anècdotes
  El Punt-Avui valora també que bona part dels alcaldes i regidors assistents a la presentació de l’exposició itinerant recordaven anècdotes del temps del carrilet. Entre aquestes, que les camises dels passatgers sortien amb carbonissa de la caldera i que a vegades calia baixar del tren i fer a peu la pujada de l’Alou. El regidor de Cultura de Llagostera, Josep Aliu, explicava que a vegades es feien malifetes consistents a posar sabó o oli a la via perquè el tren rellisqués i no tingués prou força per pujar; llavors “els maquinistes havien de fer servir la pala i llançar sorra als rails, perquè si no el trenet no avançava”. També l’alcalde de Quart, Pere Cabarrocas, recordava que saltava del tren en marxa quan tornava a casa perquè el mas on vivia era a tocar de les vies, i que a l’estiu seguia el pas del tren del migdia per vigilar que les guspires no prenguessin als marges. Per als pagesos que el sentien, el tren també s’utilitzava com un rellotge.

  Com veia Joaquim Molas les avantguardes catalanes, al Palau Robert

  17/05/2017
  El Palau Robert de Barcelona dedica l’exposició “Enemic de gàbies” a les avantguardes catalanes en els moviments artístics i literaris del segle XX a partir dels materials del fons del professor, historiador, crític i impulsor d’activitats editorials Joaquim Molas, mort el 2015 i amb una gran vinculació amb la nostra ciutat. 
  La mostra “Enemic de gàbies. Joaquim Molas i les avantguardes”, que es podrà visitar del 23 de maig al 27 d’agost, a la Sala 4, l’organitzen la Generalitat, l’Organisme Autònom de Patrimoni V. Balaguer  i l’Aula Joaquim Molas de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, de Vilanova i la Geltrú. En són els comissaris els professors Enric Bou i Jordi Cerdà.
  La directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, inaugurarà l’exposició el dilluns 22 de maig, a les 19 hores. També parlaran en l’acte el director general de Difusió, Ignasi Genovès, i els comissaris de la mostra Enric Bou i Jordi Cerdà. També assistiran a l’acte la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Teresa Llorens, i la directora de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, Montserrat Comas.
  L’exposició dona a conèixer la intervenció de Joaquim Molas en la descoberta i l’estudi de les avantguardes literàries i artístiques a Catalunya i en la reivindicació de la modernitat cultural i social. Una tasca a la qual va dedicar molts anys d’estudi i observació i que ja va començar de jove amb els llibres i revistes de la biblioteca del seu pare i posteriorment amb els coneixements que va assimilar durant els estudis a la Universitat de Barcelona i Liverpool.
  L’exposició del Palau Robert és una adaptació i ampliació, amb voluntat divulgativa, de la mostra “Atles Molas. Ordre i disjuncions en les avantguardes”, que es va presentar a finals del 2016 a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú, on Joaquim Molas va deixar el seu llegat. Aquesta exposició de Vilanova va coincidir amb el primer aniversari de la mort del professor.
  L’exposició s’estructura en els àmbits següents: Realisme històric i avantguarda; El coneixement de les avantguardes, l’amistat amb J.V. Foix; El revival modernista i el pop; L’avantguarda baixa al carrer; La mirada constant al nou; La reconstrucció de l’historiador, i Mètode Molas.

  Inauguració de l’exposició de Patrick Subirats a la Casa Irla

  03/05/2017
  El proper dissabte 6 de maig a les 19 h, a la Casa Irla,  tindrà lloc la inauguració de l’exposició de Patrick Subirats que porta per títol #wrongplace
   Dissabte 6 de maig a les 19 h
   #wrongplace de Patrick Subirats
  Del 6 de maig al 25 de juny                                                                                                                                
  L’obra presentada en aquesta exposició és resultat del projecte #wrongplace, del qual se’n mostren algunes peces, on Patrick Subirats treballa a partir de l’observació i l’estudi dels llocs i les condicions inesperades en què apareixen les males herbes en els entorns urbans. Identificant-se amb la precària realitat d’aquestes plantes salvatges, espontànies i oportunistes, l’obra de Patrick Subirats es caracteritza per un  llenguatge auster, improvisat i intuïtiu i per una economia a l’hora d’utilitzar recursos estilístics. Com les males herbes, marginals, indesitjables i adventícies, les obres sobreviuen amb pocs mitjans i estan realitzades amb materials senzills, precaris i sovint de rebuig. Movent-se entre els límits de la pintura, ballen entre la casualitat i la intenció, entre la improvisació i la tècnica, entre allò buscat i l’acceptació d’allò que acaba succeint.
  Entrada gratuïta.

  Exposició de Susanna Sentís a la Casa Irla

  01/03/2017
  El proper dissabte 4 de març, a les 19:00 h,  s’inaugura a la Casa Irla l’ exposició de pintura de Susana Sentis “Essència”, que s’allargarà fins el 30 d’abril.
  Formada en l’especialitat d’Arts Aplicades al Mur a la Llotja de Barcelona, l’artista Susana Sentís és pintora, gravadora i muralista i sovint, en la seva tasca creativa, converteix espais i façanes d’edificis antics en obres de gran format. Tot i que en aquesta ocasió no utilitza l’arquitectura com a suport, sí que s´ha inspirat en ella en crear unes peces esgrafiades amb calç arrebossada i morter acrílic, composicions geomètriques que destaquen per les seves línies acolorides i per la seva vitalitat conceptual.

  Quadres de Cuixart a la galeria Jecsalis

  05/01/2017

  L’Associació Galeria Jecsalis, que dirigeix Richard van der Aa, inaugurarà el 14 de gener l’exposició Cuixart. Retrats (19 h), que es podrà visitar fins al 25 de febrer i inclourà una selecció força variada de la presència de la figura humana en l’obra de Modest Cuixart (1925-2007). L’exposició inclourà des de gargots expressionistes (1975) i esbossos surrealistes (1977) fins a retrats de dona, com ara els olis Versalina i Azzulina, del 1981, i un retrat emocional titulat Orlando Liberto (1985-1986), que apareix reproduït en el llibre Cuixart, rostres i figures 1942-1995, de Pilar Giró, amb el títol Tristeza.

  Avui i dissabte encara es pot visitar a la galeria Jecsalis l’exposició Imprès, que inclou obra gràfica realitzada amb diferents tècniques per artistes nacionals i internacionals com ara Ansesa, Brossa, Clavé, Cuixart, Fabra, Guinovart, Kitaj, Lleó, Morellet, Rabascall, Rossell, Tàpies, Warhol i Yturralde.

  L’Associació Galeria Jecsalis, situada en el número 3 del carrer de l’Hospital de Sant Feliu, està oberta al públic de dijous a dissabte ( de 18 a 20 h) i en hores convingudes.

  Font: El Punt-Avui


  Sant Feliu a l’exposició sobre J.B.Cendrós al Palau Robert

  24/12/2016

  El Palau Robert recorda el mecenatge i l’activisme de J.B. Cendrós a favor de la cultura catalana en una exposició que es presenta del 21 de desembre al 30 d’abril del 2017, a la Sala 4 del Palau Robert. L’exposició “Cendrós, un empresari d’acció!” és un recorregut exhaustiu per la vida i obra de Joan Baptista Cendrós i Carbonell (Barcelona 1916-1986), l’industrial de l’aftershave Floïd, que no tan sols va provocar una revolució en el món de la cosmètica masculina sinó que va convertir-se en un dels mecenes més originals del segle XX a Catalunya. L’exposició, que  té com a comissaris el periodista i escriptor Genís Sinca i la promotora cultural Laura Cendrós, l’organitza la Generalitat de Catalunya, amb el patrocini de la Diputació de Barcelona, l’Obra Social “la Caixa”, Òmnium Cultural, la Fundació Carulla, Floïd, Bon Preu/Esclat i Nubul, i el  diari Ara com a Media Partner.

  L’aportació ganxona: una senyera molesta i una trobada política a la Gavina. 

  La família Cendrós manté encara una casa a la Rambla Vidal de Sant Feliu, a la cantonada amb el Passeig del Mar. Durant molts anys s’hi trobava, als baixos, la Galeria d’Art Kroma, ara convertida en l’Espai Cendrós, que aquest estiu ha albergat exposicions sobre el pintor Josep Amat, gran amic de la família Cendrós i que també havia viscut en un dels pisos del passeig.

  En aquest habitatge s’havien celebrat reunions entre els Cendrós, Carulla, Millet i companyia, els fundadors d’Òmnium Cultural l’any 1961, en plena dictadura. I també en plena dictadura, el 1967, es va acabar de construïr el teulat de Can Cendrós i ho van celebrar col·locant-hi una senyera, un acte reivindicatiu que va esgotar la paciència, sembla, de l’Ajuntament, que al cap d’uns dies va manar la brigada municipal treure la bandera del capdamunt de l’habitatge,dirigits per la policia local. La senyera fou recuperada el 1987, divuit anys després, pel diputat Francesc Ferrer i Gironès, que la va entregar a la família. Un fet que no passa inadvertit en l’audiovisual de l’exposició.

  Podeu llegir la història original en aquesta notícia del diari El Punt (1985).

  D’altra banda, en l’exposició també hi podeu trobar una fotografia presa a l’Hostal de la Gavina en què  J.B.Cendrós, Ramon Trias Fargas, el doctor Trueta i  Gaston Thorn, aleshores en el Partit Liberal, es reuneixen per fundar Esquerra Democràtica de Catalunya (EDC), una formació política que posteriorment formaria part de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC).

   

   

  Qui era Joan Baptista Cendrós?

  J.B. Cendrós, un dels cinc empresaris fundadors d’Òmnium Cultural (1961), va ser l’ideòleg del Premi Sant Jordi (1959) i va sacsejar el món editorial en repatriar les Edicions Proa (1964). L’exposició se centra en un seguit d’accions, algunes summament vistoses: JBC va ser responsable de la publicació en català de les novel·les de James Bond, i va passar a ser conegut per haver estat l’editor capaç de publicar en català els ‘Tròpics’ d’Henry Miller, o d’haver descobert Terenci Moix. L’empresari del Floïd va marcar una època a nivell iconogràfic amb els seus anuncis publicitaris o les sonades campanyes de Sant Jordi, però, sobretot, per haver estat responsable directe de campanyes no menys espectaculars, encara que desconegudes, com la recuperació de la figura del poeta Josep Carner o per haver estat el patrocinador del debut d’en Raimon a París, el 1966.

  Cendrós

  Joan Baptista Cendrós i Carbonell (Barcelona 1916-1986)

  L’industrial no va dubtar mai a finançar obres i accions per eixamplar allò que ell mateix anomenava estructures d’estat. Va ser un dels fundadors (i un dels consellers històrics) de Banca Catalana i també va crear amb Ramon Trias Fargas el partit Esquerra Democràtica de Catalunya. Va contribuir a la recuperació de la Gran Enciclopèdia Catalana i a la creació de la Fundació de l’Enciclopèdia Catalana. Cendrós també va participar de manera activa en la recuperació i el rellançament del Teatre Romea el 1967.

  El discurs de l’exposició es complementa amb l’audiovisual autobiogràfic, “J.B. Cendrós, amb veu pròpia”, un muntatge narrat amb la pròpia veu de l’empresari del Floïd, amb imatges quotidianes de viatges i esdeveniments personals que ell mateix va filmar al llarg de la seva vida. Al llarg de 12 minuts, ‘Amb veu pròpia” és igualment un compendi dels anuncis publicitaris, fotografies i documentació inèdita al voltant d’un temps i d’una època de reivindicacions catalanistes marcat per la forta personalitat d’un Cendrós que, sota el franquisme, mai no va donar el seu braç a tòrcer.

  “El cavaller Floïd”

  L’exposició  coincideix amb la publicació el 18 de gener del 2017 de “EL CAVALLER FLOÏD. Biografia de J.B. Cendrós” (PROA) escrita pel periodista i escriptor Genís Sinca. La biografia del financer aprofundeix en les diverses facetes del mecenes, empresari, activista i editor, així com en les múltiples accions que va portar a terme. La biografia de JBC també és el retrat de la sèrie de personatges que dibuixen la generació d’invictes (Aramon, Oliver, Ribot, Manent, Ainaud, Forrellad…), gràcies als quals, amb la figura d’en Cendrós al capdavant, es van proposar portar a terme el que Pau Casals va anomenar “La Represa”, la recuperació (amb èxit) de la cultura catalana en temps de postguerra.

  Estaria bé que part de l’exposició, tal i com van fer amb la del 50 anys del rellançament d’Edicions Proa, vingués algun dia a la nostra ciutat, i que una de les múltiples presentacions de llibres que es fan a la nostra ciutat fos la de la biografia del mecenes i empresari catalanista J.B.Cendrós.


  Exposició col·lectiva d’art de l’Associació Aleph a l’Espai K

  01/12/2016

  El proper dissabte 3 de desembre, a les 19h, a l’Espai K de l’antiga capella de l’Hospital, tindrà lloc la inauguració de l’exposició col·lectiva d’Art Guixart. Guixart és un concepte que barreja els termes “Guíxols”, “Art” i potser també “Guixar”, tres dels elements que inspiren la col·lecció exposada.

  L’exposició està organitzada per l’Associació Cultural Aleph (de recent creació), l’objectiu de la qual és unir tota la gran cultura de Sant Feliu, amb els seus artistes locals i vinculats, en una sola organització, buscant la sinergia amb d’altres entitats que buquin finalitats similars per arribar a l’objectiu comú de promoure la cultura i la creativitat a nivell local. L’Associació Aleph deu el seu nom a la primera lletra de l’alfabet hebreu i de l’antic alfabet persa.

  En l’exposició, en què col·labora com a coorganitzador l’Ajuntament, s’hi capture-20161201-160119podran veure exposades pintures, escultures (convencionals i també de caire més modern i transgressor), fotografies i ceràmiques dels artistes ganxons o vinculats a la ciutat Nei Albertí, Ricardo Campos, Narcís Comadira, Enric Estarlí, Ana Gutiérrez, Manel Marzo-Mart, Gerard Mas, Josep Miralles, Àlex Pallí, Carles Piqueras, Joan Raset, Gerard Sanmartín, Trevor Skinner, ValJep i Alberto de Udaeta.

  L’exposició serà visitable a partir d’aquest dissabte, en horari de cap de setmana (divendres i dissabte de 10’30 a 13’30 al matí i de 17 a 20 a la tarda; diumenge de 10’30 a 13’30) i s’estendrà fins el dia 15 de gener de 2017.


  Dissabte, inauguració de l’exposició “Masó:Interiors” al Palau de l’Abat

  23/11/2016
  El proper dissabte 26 de novembre, a les dotze del migdia, el Palau de l’Abat del Museu d’Història viurà l’acte d’inauguració de l’exposició a l’entorn de l’arquitecte gironí Rafael Masó, en què també hi haurà una visita comentada a càrrec del seu comissari, Jordi Falgàs.
  L’exposició proposa un recorregut per l’interior de nou habitatges dissenyats per l’arquitecte Rafael Masó Valentí (Girona, 1880-1935) al llarg de la seva carrera, entre 1907 i 1932. Aquesta panoràmica demostra que un dels aspectes més innovadors de l’obra de Masó va ser el seu concepte de disseny i decoració de la llar, alhora que permet veure l’abast territorial de les seves obres ja que aquestes cases són a Girona, Sant Feliu de Guíxols, Olot, Torroella de Montgrí i l’Estartit. Així doncs, també mostra qui eren els clients i perquè van acceptar les propostes modernes de l’arquitecte.

  Masó veia la transformació dels interiors domèstics com un aspecte més de la identitat nacional, de la modernització i de l’europeïtzació de Catalunya que propugnava el Noucentisme. D’una banda, va introduir i adaptar als seus interiors les idees dels dissenyadors més avançats d’Anglaterra, Àustria i Alemanya, i de l’altra, va integrar-hi les aportacions de tot un grup d’artesans i artistes de les comarques de Girona, que van saber donar forma als mobles, els vitralls, els esgrafiats, la forja i la ceràmica que ell dibuixava.

  Com eren aquests interiors noucentistes? En la concepció dels espais hi domina la voluntat de portar la llum natural indirecta a tot arreu, matisada i filtrada, per la qual cosa abunden les transparències dels vidres emplomats i les cortinetes. La ceràmica vidriada és l’altra gran protagonista, perquè facilita la iridescència i els reflexos de la llum natural, i sovint era un material de transició entre l’exterior i l’interior. Masó va aconseguir el confort auster, la sensació d’ordre i la unitat visual que buscava gràcies a la geometria, i especialment a la combinació de la línia recta i la trama formada per petits quadres o rectangles, només alterats per les corbes subtils de l’arc d’inflexió i de l’el·lipse. El cromatisme és un altre factor decisiu en la cohesió dels seus interiors, gràcies a la convergència de tonalitats entre els diferents materials. Dins d’aquesta unitat, sovint hi introduïa lleus notes de contrast, en cortines, vitralls o petits objectes decoratius. El resultat, per tant, eren uns interiors harmònics, amb atenció al detall, refinament i finesa.

  Aquesta exposició gratuïta finalitzarà el 30 d’abril de 2017.


  Exposició “Anem a la platja” al Museu

  07/10/2016

  S’ha obert al públic una nova exposició a la tercera planta del Museu Municipal, que porta per títol  “Anem a la platja!”.

   Una platja és una acumulació de materials, generalment sorra o còdols, modelada a la vora de la mar per les onades, els corrents i el vent. Les platges inclouen una part submergida que sovint és més gran que la superfície emergent, i varien de forma i de perfil en funció de la meteorologia.

  Al nostre país hi ha 280 km de platges que, fins a mitjan segle XIX, eren un espai de treball. Les teories higienistes van fomentar els banys de mar com a beneficiosos per a la salut, i aquesta pràctica es va estendre progressivament des de les classes altes fins al conjunt de la societat. Les platges són avui, al mateix temps, espais naturals molt fràgils i recursos de lleure molt preuats socialment.

  Aquesta mostra aplega imatges històriques dels arxius municipals i fons de col·leccions dels museus que formen part de la Xarxa de Museus Marítims de la Costa Catalana.


  Exposició fotogràfica de Toni Fernández a la Casa Irla

  22/09/2016

  El proper diumenge 25 de setembre s’inaugura a la Casa Irla (12 h) l’exposició fotogràfica de Toni Fernàndez titulada “Moments Costa Brava, quan cau la nit”.

  Totes les imatges són racons de la nostra Costa Brava, que intenten transmetre les sensacions que es poden gaudir en cadascun d’aquests moments, instants sempre irrepetibles.
  El cel i la mar són poesia, són moviment, són armonia, són tristor i alegria…
  Entrada lliure i gratuïta.
  Del 25 de setembre al 4 desembre
  Moments Costa Brava, quan cau la nit
  Toni Fernández – Fotografia

  Aquest lloc web utilitza cookies per tal que tinguis la millor experiència d'usuari. Si segueixes navegant estàs donant el teu consentiment per a l' acceptació de les esmentades cookies i l' acceptació de la nostra política de cookies, clica l'enllaç par a més informació.plugin cookies

  ACEPTAR
  Aviso de cookies