• Categories
 • “Llegir el teatre”, nou Club de Lectura a la Biblioteca Octavi Viader i Margarit

  28/08/2018
  La Biblioteca Octavi Viader i Margarit s’adhereix per primer any al projecte Llegir el teatre, en què es tractaran alguns dels textos teatrals que es poden veure al TNC aquesta temporada.
  Aquest és un projecte que fa sis temporades que impulsa el Teatre Nacional de Catalunya (TNC) i el Servei de Biblioteques (SB) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya amb la col·laboració d’Arola Editors, en què es treballen alguns dels principals textos teatrals que es poden veure al TNC.
   
  L’objectiu d’aquest projecte és promoure la lectura i el coneixement de la literatura dramàtica, per tal de fer nous lectors i estimular els que ja ho són, així com millorar la formació dels espectadors de teatre i refinar-ne la qualitat de recepció: s’aconsegueix així un major grau d’exigència artística i d’implicació ciutadana respecte al fet teatral i cultural en general.
  El TNC ha fet una proposta de vuit textos teatrals de la seva programació, dels quals la Biblioteca Octavi Viader i Margarit en farà quatre, que seran treballats en les sessions d’octubre de 2018 a abril de 2019. Cada biblioteca rebrà un lot de 20 exemplars de cada títol triat editats per Arola Editors que seran repartits entre els assistents.
  Els lectors, que prèviament hauran llegit el text, es trobaran a la biblioteca per comentar-lo en companyia d’una persona que actua de conductora i dinamitzadora de l’activitat, en un diàleg que permet aprofundir alguns dels aspectes més rellevants de l’obra.
  En el cas de la Biblioteca de Sant Feliu de Guíxols els quatre textos proposats són “Els jocs florals de Canprosa” de Santiago Rusiñol, “Afanys d’amor perduts” de William Shakespeare, “La bona persona de Sezuan” de Bertolt Brecht i “El gran mercado del mundo” de Calderón de la Barca.
  Un cop feta aquesta trobada també hi ha previstes les sortides corresponents a la representació teatral que ofereix el TNC. Aquests desplaçaments es faran conjuntament amb els participants dels clubs de Llegir el teatre de les biblioteques de Calonge i Palamós.
  Aquesta nova activitat forma part del projecte municipal de potenciar les arts escèniques acostant el fet teatral als espectadors i espectadores amb propostes com Guíxols Escena i el nomenament de la ciutat com a sisena subseu del certamen Temporada Alta, que enguany acollirà tres espectacles.
   
  Dates i horari de les trobades i sortides al TNC del Club Llegir el teatre
  26 de setembre 2018, 20 h (sortida TNC, dijous 18 d’octubre)
  28 de novembre 2018, 20 h (sortida TNC, dissabte 2 de febrer)
  30 de gener 2019, 20 h (sortida TNC, dijous 14 de febrer)
  24 d’abril 2019, 20 h (sortida TNC, dissabte 25 de maig)

  Taller de lectura amb gossos a la Biblioteca

  13/10/2016
  La Biblioteca Octavi Viader i Margarit posa en marxa un taller de lectura amb gossos per a nens i nenes. L’activitat tindrà lloc aquest dissabte (15 d’octubre) i el proper (22 d’octubre). Es tracta d’una proposta dirigida als nens i nenes de 6 a 12 anys que llegeixen una estona acompanyats de dos gossos ensinistrats per l’ATAGI (Associació de Teràpia amb Animals de Girona).
  En cada sessió hi participa un gos de teràpia amb el seu guia i dos nens o nenes d’edat similar. Durant 15 minuts els gossos i nens es converteixen en un magnífic tàndem, creant entre ells un clima de confiança i desig mutu per estar junts. Aquest ambient tan acollidor, relaxat i estimulant fa que els nens es desinhibeixin, perdin la vergonya, els nervis desapareixen i el millor de tot, com que ningú els jutja i el gos sempre està disposat a col·laborar, propicia l’escenari idoni per a l’aprenentatge i desenvolupament dels hàbits de lectura.
  A la primera sessió, prevista per aquest dissabte, s’hi han apuntat 10 infants que treballaran la lectura amb dues gosses (la Zoe i la Gina).

  El servei Biblioplatja millora l’oferta de revistes a l’agost

  27/07/2016
  La biblioteca d’estiu que enguany hi ha a Sant Feliu, l’anomenada Biblioplatja de la Biblioteca Octavi Viader (servei ofert des del passat 16 de juliol i fins el 31 d’agost a la platja de Sant Feliu en horari d’11 a 13 i de 16 a 18 h) oferirà, durant aquest mes d’agost, una selecció de revistes perquè els lectors gaudeixin de més publicacions en català. I és que el Servei de Biblioteques de la Generalitat distribueix 100 lots de les 10 capçaleres més llegides en català: Cavall Fort, Cuina, Descobrir, El Tatano, El Temps, Enderrock, Experiències, Reporter Doc i Sàpiens.
   
  Aquesta acció és una iniciativa del Servei de Biblioteques del Departament de Cultura, fruit d’un acord amb l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC). Actualment totes les biblioteques públiques del país compten amb les col·leccions de les principals capçaleres en aquesta mateixa línia de col·laboració per incentivar la lectura de revistes en català. A més , els primers 100 tuits amb l’etiqueta #Biblioestiurevistes podran aconseguir una subscripció digital d’un any a través de l’iQUIOSC.cat, en el marc d’una promoció de l’APPEC.
  Cada estiu les biblioteques públiques ofereixen als seus usuaris la possibilitat d’apropar-los els seus fons a diversos emplaçaments fora de l’edifici de la biblioteca, com fa el la Biblioteca Octavi Viader amb el Biblioplatja, en què es pot consultar un fons seleccionat per a totes les edats, en què predominen els temes d’actualitat i la literatura d’imaginació: diaris, revistes, còmics, contes i novel·les, principalment. També es poden aconseguir obres en préstec, obtenir el carnet de la biblioteca i, en alguns casos, connectar-se a internet. Per reforçar l’aliança entre lectura i lleure, s’hi organitzen conferències, jocs, concerts, recitals, lectures, presentacions i tot un ampli ventall de propostes culturals per a totes les edats.

  Les revistes en català s’incorporen al servei de préstec digital de les biblioteques

  28/01/2016
  Des d’aquest mes gener, les principals revistes que es publiquen en català es poden consultar en préstec electrònic gratuït a la plataforma eBiblio Catalunya. Aquest servei, gestionat pel  Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona, fa possible el préstec de continguts digitals a tots els usuaris amb carnet de les biblioteques públiques catalanes. S’hi pot accedir a través de diferents dispositius: ordinadors personals, lectors de llibres electrònics, tauletes o telèfons intel·ligents, amb aplicacions per Android i iOS.
  Des d’ara, l’usuari amb carnet de biblioteca té accés a 27 revistes, a banda dels més 2.000 llibres electrònics que s’ofereixen actualment. La plataforma ha incorporat una categoria de “Revistes en català” i permet fer una cerca per capçalera o per qualsevol paraula clau vinculada a la revista. Cada usuari pot descarregar-se gratuïtament els títols de les revistes i disposa de 30 dies per llegir-los.
  Actualment, participen en el projecte les revistes següents: 440 Clàssica, Agrocultura, Alberes, Bonart, Cadí – Pedraforca, Canvi de Mentalitat, Catalunya Cristiana, Cuina, Descobrir, El Temps, Enderrock, Estris, Experiències, Garrotxes, Gavarres, Girones, Guix, Guix d’Infantil, L’Avenç, Món Empresarial, Sàpiens, Serra d’Or, Súpers, Time Out Barcelona, Vèrtex, Viure en família i Zirkòlika. Aquesta oferta de revistes s’anirà ampliant progressivament.
  Aquest nou servei ha estat possible gràcies a l’acord entre el Servei de Biblioteques de la Generalitat i l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC), a la qual pertanyen aquestes capçaleres. L’APPEC també gestiona el portal www.iquiosc.cat, on també es poden llegir totes les revistes i premsa en català. L’acord amb el Servei de Biblioteques de la Generalitat també permet als usuaris continuar gaudint de les revistes en paper de les onze revistes més llegides, com són: Cavall Fort, Cuina, Descobrir, El Tatano, El Temps, Enderrock, L’Avenç, Sàpiens, Serra d’Or, Súpers i 440 Clàssica.

  Programa per al foment de la lectura infantil a la Biblioteca

  18/01/2016

  Aquest mes de gener es posa en marxa a la Biblioteca de Sant Feliu de Guíxols el programa Lecxit, que té per objectiu incentivar i fomentar la lectura entre els infants per a garantir el seu èxit educatiu.

  Aquest programa, promogut per la Fundació Jaume Bofill, la Caixa i el Departament d’Ensenyament de la Generalitat i ja implantat a més de cent municipis de Catalunya, es desenvolupa en centres educatius i/o biblioteques i és un projecte intergeneracional que se sustenta sobre el voluntariat.

  Adults o joves voluntaris destinen una hora setmanal a acompanyar un infant en la seva trajectòria lectora pel sistema individual de mentoria 1×1. No es tracta d’infants que tinguin problemes d’aprenentatge ni de cap tipus sinó només de nens i nenes que podrien millorar moltíssim el seu rendiment escolar si augmentés la seva comprensió lectora, la seva afició a la lectura o si llegir els costés menys esforç.

  Ja fa anys que els informes PISA (Programa internacional per a l’avaluació d’estudiants) indiquen que al nostre país hi ha una gran proporció d’estudiants de primària que no tenen assolides les competències lectores bàsiques i se sap que aquesta situació afecta enormement el seu rendiment escolar ja que lectura i èxit educatiu estan directament relacionats.

  A Sant Feliu de Guíxols aquest programa començarà enguany amb deu infants procedents de diferents centres escolars del municipi i està previst que tingui continuïtat.


  La Biblioteca es converteix en un circ per als menuts

  20/07/2015

  Durant els mesos de juliol i agost, a la sala infantil de la Biblioteca, els nens i nenes de Sant Feliu de Guíxols i d’arreu podran entrar al màgic món del circ.
  Els menuts podran passejar entre equilibristes, pallassos, domadors i animals extraordinaris, submergint-se en les històries que presenten els personatges del circ, i podran participar en el sorteig d’un lot de llibres. Quants més llibres llegeixin, més possibilitats tindran d’aconseguir el premi.

  Aquesta activitat està adreçada a nens i nenes d’entre 6 i 12 anys.


  Aquest lloc web utilitza cookies per tal que tinguis la millor experiència d'usuari. Si segueixes navegant estàs donant el teu consentiment per a l' acceptació de les esmentades cookies i l' acceptació de la nostra política de cookies, clica l'enllaç par a més informació.plugin cookies

  ACEPTAR
  Aviso de cookies