• Categories
 • Presentació de “Contes exemplars”, de Sophie de Mello, a la Biblioteca

  17/12/2018

  El proper dijous 20 de desembre, a les 18’30 h, es presenta a la Biblioteca Pública el llibre “Contes exemplars”, de la poetessa portuguesa  Sophia de Mello, tot i que en aquest cas en la seva vessant narrativa.

  El seu traductor, Francesc Serra Lopes (del col·lectiu guixolenc Nuvoläris) i Ester Xargay, poetessa, vídeo-artista i agitadora cultural ganxona, estaran presents en l’acte.  


  L’il·lusionista Xevi presenta el seu llibre “Una vida màgica” a la Biblioteca municipal

  20/02/2018
  El 23 de febrer a les 18.30 h es presentarà a la Biblioteca municipal el llibre “Una vida màgica”, un repàs dels seixanta anys de la trajectòria artística d’aquest il·lusionista cristinenc.
  Xavier Sala i Costa, nascut a Santa Cristina d’Aro l’any 1943, va començar la seva carrera tot just quan tenia 14 anys. Celebra, doncs, 60 anys dalt dels escenaris i ho fa amb un gran llibre, amb prop de 700 pàgines que contenen fotografies, cartells i articles de diversos autors on es repassen les diferents etapes de la seva vida, des dels seus inicis als escenaris gironins fins al salt a la fama internacional.
  Aquest recorregut s’inicia amb el poema que Miquel Martí i Pol li va dedicar l’any 1993 i la introducció de l’escriptor de Santa Cristina d’Aro Joaquim Pijoan, que dona pas als vuit capítols amb aspectes com la seva trajectòria màgica i acció solidària, el rècord mundial de conducció a cegues, els reconeixements i guardons, el Museu de la Màgia (La Casa Màgica) o el capítol on recorda els moments viscuts amb personatges tan coneguts com Joan Pau II, Dalí o Xavier Cugat.
  En Xevi té molts projectes de futur, impartint cursos de màgia en diferents pobles, preparant un nou llibre, atenent els visitants de la Casa Màgica i presentant la seva Llibreta Màgica per a nens i nenes en les biblioteques de la província. Segons ell mateix diu, li agrada allò que fa i, si tornés a néixer, li encantaria ser altre cop il·lusionista.

  Poemari dedicat a Sant Feliu de Guíxols del professor Antonio Moreno Herrera

  19/04/2017

   

  Antonio Moreno Herrera, de nom de ploma Antonio M. Herrera, va ser professor de llengua i literatura espanyola de l’Institut Sant Elm entre els anys 1981-1986. Ara, 31 anys després, presenta un llibre de poemes escrit en aquell moment, que recull l’experiència personal i col·lectiva, les vivències emocionades i líriques d’aquells anys, en què va coincidir, entre d’altres, amb el professors Josep Maria Terricabras, Mercè Enrich, Jordi Sistach, María José Royo, Àngela Ribas i José Luis Mayo, director del centre durant 18 anys, a qui dedica l’obra, a ell i a Josep Vicente. Recordem que Antonio Moreno Herrera va ser regidor de Cultura de l’Ajuntament de Sant Feliu un parell d’anys durant la primera legislatura de Vicente.

  El poemari, amb el mateix pròleg que Antoni Puigverd va escriure en el seu moment, es titula La maravilla ensimismada (Kuiksàlia), i es presenta dijous 20 d’abril, a les 7 de la tarda, a la Biblioteca Octavi Viader i Margarit, de Sant Feliu de Guíxols. L’acte anirà a càrrec de José Luis Mayo i Xavier Colomer-Ribot, que ha tingut cura de l’edició, a més del mateix autor, i Christian T. Arjona,  l’editor del llibre, publicat per la jove editorial gironina Libros de Aldarán. D’altra banda, l’autor signarà llibres els dies 22 i 23 d’abril a la Fira de Sant Jordi, a la Rambla.

  Antonio M. Herrera va néixer a Cantàbria i va passar l’adolescència a Àvila. Ha publicat Esa luz que el aire tensa (Valle de Corneja); Perfecta arquitectura, premi Flor de Jara 2015 de la Diputació de Càceres; Godayla al amanecerMirada a una mirada, dedicat al pintor Bronchú (tots dos escrits al poble valencià de Godella, on vivia), i a Rocafort, on viu actualment, A ras de suelo (Vicent Andres Estellés) i Estas rachas de marzo, premi internacional Fundació Antonio Machado 2010, de Cotlliure.

  La seva experiència com a professor a diferents instituts de Catalunya i València li ha permès conjuminar en ell l’aire vulnerat de la poesia mística amb
  la lúcida serenitat mediterrània.


  L’estudiant ganxó Rubén Paradinas il·lustrarà una de les portades de les guies CLER

  05/04/2017

  La Biblioteca Pública guixolenca, juntament amb el Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona i el grup CLER, ha organitzat el 1r Concurs de Portades de les guies CLER: un dels guanyadors ha estat l’alumne de batxillerat d’arts de l’IES Sant Elm Ruben Paradinas, que serà l’encarregat d’il·lustrar la guia Estiu.

  El Club de Lectures Recomanables (CLER) està format per un grup de professionals de les biblioteques públiques de les comarques gironines que treballa des de l’any 2004 per tal de difondre la literatura infantil i juvenil. Amb aquest objectiu, aquest grup d’experts elabora cada any unes guies de literatura infantil i juvenil editades pel Servei de biblioteques de la Diputació de Girona que estan disponibles de manera gratuïta a totes les biblioteques públiques de les comarques gironines.

  Aquest ha estat el primer any que s’ha fet un concurs per tal d’il·lustrar les guies de Sant Jordi, Estiu i Nadal 2017 i descobrir nous talents entre els joves estudiants del batxillerat d’arts. Al concurs hi han participat un total de 68 alumnes de cinc Instituts: IES Sant Elm (Sant Feliu de Guíxols), IES Castell d’Estela (Amer), IES Ramon Coll i Rodes (Lloret de Mar), INS Santiago Sobrequés i Vidal (Girona) i l’IES de La Bisbal.

  Els guanyadors, finalment han estat l’Odalís Fernández, de Lloret de Mar, que il·lustrarà la guia Sant Jordi; en Ruben Paradinas, de la nostra ciutat, que farà la guia Estiu i en Bernat Masias, d’Amer, que ha estat escollit per il·lustrar Nadal. El premi pels guanyadors és un lot de llibres per a cadascú valorat en 100 € i atorgat pel Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona.


  Àngela Ribas guanya el guardó de poesia dels premis Recull

  13/03/2017

  La 53a edició dels premis Recull es van fer públics ahir al matí al Teatre Municipal de Blanes. El certamen literari ha tingut la participació de 150 treballs presentats per 141 autors, eminentment de les comarques de Barcelona i Girona. Una de les particularitats d’aquesta edició és que quatre dels cinc premis entregats han estat per a escriptores. L’escriptora del poemari El bram dels dies, vencedor del premi de poesia Benet Ribas, dotat amb 1.500 euros, de la seva categoria, és una d’elles i recau en la guixolenca Àngela Ribas, llicenciada en filologia catalana per la UAB i professora de l’IES Sant Elm, el qual havia dirigit fa uns anys.  Ribas era col·laboradora habitual  del setmanari Àncora i de la revista digital Lletres guixolenques i el 2002 ja va guanyar el Premi Betúlia de Poesia de Badalona amb el recull de poemes El temps innoble.

   


  Una seixantena d’alumnes del Baix Empordà participen al “Ficcions”

  Més de 60 estudiants de secundària del Baix Empordà participen al concurs literari Ficcions. La novena edició del concurs literari va tancar el passat dilluns 27 de febrer els registres de participació amb un total de 2.903 alumnes de 341 centres educatius a tot Catalunya, dels quals 60 participants de 9 escoles són de la comarca del Baix Empordà. A les comarques gironines, en total hi han participat 334 alumnes de 37 instituts.

  Les escoles del Baix Empordà que participen en l’edició d’enguany són l’IES Puig Cargol de Calonge, l’Escola Cor de Maria de La Bisbal d’Empordà, l’IES Montgrí i el Col·legi Sant Gabriel de Torroella de Montgrí, l’IES Sant Feliu de Guíxols i el Centre Educatiu Sant Josep de Sant Feliu de Guíxols, l’Escola Prats de la Carrera de Palafrugell, i del municipi de Palamós, l’Escola Vedruna i l’IES de Palamós.
  El concurs Ficcions, l’aventura de crear històries està enfocat a alumnes de 14 a 18 anys que cursin 2n cicle d’ESO, Batxillerat o Cicles Formatius. L’objectiu principal d’aquesta iniciativa, creada per l’AMIC, busca impulsar l’ús de la llengua catalana a la vegada que incentiva la creativitat i la imaginació dels joves. Prenent cinc inicis de novel·la (Olor de colònia de Sílvia Alcàntara, L’aniversari d’Imma Monsó, El nom del vent de Patrick Rothfuss, L’aire que respires de Care Santos i L’altre costat de l’infern de Jordi Sierra i Fabra), els participants han d’escriure un relat dividit en tres capítols i penjar-los a través de la web (www.ficcions.cat) seguint el calendari d’entrega, que finalitza el 18 d’abril. La participació pot ser individual i/o en grup de fins a tres persones.

  A partir del 18 d’abril, últim dia per entregar la darrera part del relat, un jurat format per persones vinculades al món literari i de l’educació s’encarregarà d’escollir els guanyadors i els finalistes. Amb motiu del 20è aniversari de l’AMIC, el veredicte es farà públic en un acte a La Pedrera de Barcelona el 25 de maig on es farà l’entrega de premis i on hi podran assistir tant alumnes finalistes com familiars i professors. Els primers premis seran un iPhone o una Play Station per a cada membre del grup guanyador, també es lliuraran premis territorials per a les millors històries de cada zona i es premiarà al professor més motivador.

   


  L’AMIC presenta el 9è Concurs Literari “Ficcions”

  28/10/2016

  FICCIONS, l’aventura de crear històriesés un concurs de creació literària per a joves, que aquest curs arriba a la seva novena edició i que està gestionat per l’AMIC, associació a la qual pertany Tribuna Ganxona. En la darrera edició hi van participar més de 3.200 estudiants de segon cicle d’ESO, Batxillerat i CFGM de Catalunya, Illes Balears i País Valencià, a través del web www.ficcions.cat, on els estudiants es podran registrar a partir del 2 de novembre per poder-hi participar.

  FICCIONS: L’aventura de crear històries
  L’objectiu és impulsar la creació literària i el treball en equip dels estudiants de Secundària i Batxillerat amb inquietuds literàries i culturals. FICCIONS vol continuar creixent i consolidar-se com el concurs de creació en llengua catalana de referència per als joves. Més de 370 instituts hi van participar a la darrera edició i aquest curs l’AMIC s’ha proposat que siguin molts més gràcies a la participació de l’alumnat i a la col·laboració del professorat.

  El funcionament
  El concurs es desenvolupa a través del web www.ficcions.cat, un punt de trobada on, a més de publicar-hi les seves històries, els participants podran trobar-hi notícies, entrevistes i enllaços d’interès. FICCIONS proposa cinc fragments extrets de les següents obres publicades: Olor de colònia de Sílvia Alcàntara, El nom del vent de Patrick Rothfuss, L’aire que respires de Care Santos, L’altre costat de l’infern de Jordi Sierra i Fabra i L’aniversari d’Imma Monsó. A partir d’aquests inicis, l’alumnat ha de crear una història de tres capítols. La participació pot ser individual o en grups de fins a tres persones.

  El jurat i els premis
  La pujada del primer capítol de Ficcions començarà l’1 de febrer de 2017 i s’acabarà el 17 d’abril, data límit per entregar el tercer capítol. El jurat, format per persones vinculades al món de la literatura i l’educació, valorarà la qualitat i l’originalitat de les històries. El veredicte es farà públic a l’acte de cloenda al maig, on els finalistes i el professorat hi seran convidats. Els primers premis seran un iPhone o una Play Station per a cada membre del grup guanyador, també es lliuraran premis territorials per a les millors històries de cada zona i es premiarà el professor més motivador.

  Organitza AMIC, compromís amb l’educació
  L’AMIC vol donar continuïtat a aquesta iniciativa a la xarxa que compta amb un gran èxit de participació dels joves i que té la voluntat de promoure la creació literària. D’aquesta manera l’AMIC continua la línia encetada fa 10 anys pels editors de la revista Secundèria, amb la ferma voluntat de potenciar el seu compromís amb l’educació, la joventut i la creació. L’AMIC representa a més de dues-centes cinquanta publicacions en paper i digitals fortament arrelades arreu del nostre país, que conjuntament arriben a una tirada en premsa escrita en paper de 2.104.000 exemplars, mentre que en digital superen els 6.900.000 d’usuaris únics mensuals.

   

  A partir del 2 de novembre els participants podran registrar-se a través del web www.ficcions.cat i participar a la 9a edició d’aquest concurs literari, que l’any passat va aplegar a més de 3.200 estudiants, una xifra que suposa un increment del 80% respecte a l’edició del 2014. Per aquest motiu i juntament amb el 20è aniversari de l’AMIC, el lliurament de premis  se celebrarà a La Pedrera.


  Mor a Sant Feliu el poeta Carles Hac-Mor

  28/01/2016

  El poeta i artista lleidatà  Carles Hac-Mor va morir ahir dimecres a la matinada a la nostra ciutat als 75 anys. Més conegut pel seu nom artístic (el seu era Carles Fernández i Mor), va destacar per ser una de les veus de l’inconformisme dels setanta. De fet, va arribar a crear autèntics gèneres propis, com l’escalaborn, la paraparèmia i l’hiposeptimí.
  Nascut a Lleida el novembre del 1940, Hac-Mor ha passat els darrers anys de la seva vida a Sant Feliu. Deixa un llegat de prop d’una quarantena de llibres, que li han donat diversos premis.
  Als anys setanta va abandonar els lí’mits establerts i va endinsar-se dins l’art conceptual i a fundar  Tecsual, Ampit i L’avioneta.
  A part de poesia, també va publicar assajos i novel·les. Despintura del jo li va valer el Premi Joan Fuster d’assaig el 1999; M’he menjat una cama es va erigir amb el guardó— Rosa Leveroni de poesia el 2003, i el 2012 Dietari del pic de l’estiu va guanyar els Jocs Florals de Barcelona.
  Hac-Mor també col·laborava a El País, El Segre, Diari de Lleida, TV3 i BTV i  escrivia en revistes cientí’fiques i culturals.


  Guillem Terribas presenta el llibre de Xavier Corominas

  19/11/2015

  Aquest divendres, a la Biblioteca Pública Octavi Viader i Margarit, el conegut gestor cultural i llibreter Guillem Terribas presentarà el llibre“Quadern de viatge. De Catalunya al Japó en bicicleta”, escrit per Francesc Xavier Corominas, exalcalde de Salt i president de l’associació Mou-te en Bici, de Girona.

  L’acte tindrà lloc a partir de les 19:30 h. a la sala d’actes de la biblioteca.

  El llibre és un dietari de viatge que ens acosta a paisatges humans i físics, a costums, anècdotes i aventures però també a un viatge interior que fa l’autor al llarg de les pàgines i al llarg d’aquest pedalar tranquil·lament pels camins mentre exercita cames i memòria.


  Entrevista amb l’escriptora amaziga Laila Karrouch

  10/09/2015

  La Laila Karrouch (Nador, 1977) és una escriptora catalana d’origen amazic que resideix a Vic des dels vuit anys. Autora dels llibres “De Nador a Vic”, que va obtenir el Premi Columna Jove l’any 2004,  i “Un meravellós llibre de contes àrabs per a nens i nenes”, del 2006.  El passat 22 d’agost va participar en l’acte “Immigració i emigració davant el procés català” a la Biblioteca Octavi Viader i Margarit de la nostra ciutat i l’historiador i exdiputat Toni Strubell li va fer unes preguntes per a Tribuna Ganxona. 

   

  Laila, creus que els catalans d’origen coneixen prou bé els magrebins i viceversa?

  No. Aquest és precisament el problema, el desconeixement mutu.  Existeix una gran ignorància que s’acaba transformant en rebuig i crea falsos prejudicis.

  Què es pot fer per millorar aquest coneixement i la relació entre “comunitats”?

  La primera cosa que cal fer, crec, és adonar-se que no ens coneixem i ser conscients que sense això no podem ser bons veïns. A partir de llavors, parlar i actuar. La convivència és una obligació de tots , tant dels que han nascut al país com els que arriben d’altres llocs.  Crec que hi ha moltes coses a fer. Per exemple, formar associacions mixtes (immigrants i no immigrants) per compartir informació sobre temes que preocupen a la societat. Motivar tothom a col·laborar a les festes del barri, xerrades, crear espais d’intercanvis, fer cursos per l’aprenentatge de la llengua del país de convivència…

  Doncs hi ha molta feina a fer!

  I encara podria continuar amb el llistat de propostes, però el que mai es pot fer és deixar que el temps canviï les coses o que altres generacions ens solucionin els problemes. El temps no canvia, els que hem de canviar som nosaltres, els humans.

  Quina és la problemàtica de la dona àrab a Catalunya?

  El problema són els prejudicis que tenim tots plegats. De dona àrab n’hi ha tanta varietat com dones. A vegades penso que som tan simples que ens deixem emportar per la vestimenta o el físic d’una persona. La dona àrab té mala fama a Catalunya perquè pel seu aspecte es creu que està submisa i que viu en una presó sense reixes. Hauríem de prescindir-ne de la carcassa, mirar les persones pel que són i no pel que voldríem que fossin.

  Vostè què recomana a les joves àrabs en les seves vides?

  Als joves àrabs els recomano estudiar. Estudiar vol dir tenir ulls a la cara, tenir criteri i prendre decisions.

  Ha estat molt valenta i ha lluitat per fer una educació superior. Com ha estat la seva lluita?

  No hi ha lluites fàcils , però ningú ha dit que la vida ho sigui, de fàcil. Tot depèn de les ganes que un té per aconseguir allò que vol. Quan vaig començar a somiar amb un futur millor per a mi, estava completament sola. La solitud ens fa més valents i, fins i tot, ens  pot acabar agradant. Confesso que no és el meu cas. Però, vaig decidir començar una lluita carregada d’enganys, mentides i de sentiments de culpabilitat perquè no era la persona que els altres (les persones que més m’estimen) esperen que sigui.

  Hi ha paral.lelismes entre el món amazic i el catala?

  Molts!! “Amazic” vol dir “home lliure”. Precisament, ens uneix el desig de la llibertat. Històricament tenim punts en comú.

  Què li ha reportat sortir al programa “El convidat” d’Albert Om?

  Hi hagut un canvi en la meva vida. Gràcies al programa vaig poder demostrar la meva manera de fer i de pensar, sense fer teatre ni avergonyir-me de res. La gent, pel que comenta, em veu i em sent més propera i humana. Considero que va ser un repte, un regal.

  Com valora l’acollida que han tingut els seus llibres a Catalunya?

  Una acollida molt positiva. Les meves obres s’han tractat amb molt d’afecte.

  Què podem esperar del seu proper llibre?

  El proper és un experiment diferent perquè el protagonista és un noi adolescent que li passen una sèrie de successos. És un llibre dirigit als adolescents perquè he treballat amb ells més d’una dècada i m’han ensenyat molt.

  Vostè diu que viu entre dues “pàtries”. Com es viu això?

  Ho visc com la filla d’uns pares separats o divorciats, però aquells pares que s’estimen i es respecten, però per motius de vida no poden estar junts. Jo estic al mig. Els estimo per igual i els necessito per ser feliç.

   

   


  Inaugurada l’exposició sobre els 50 anys del rellançament d’Edicions Proa

  04/07/2015

  El passat dijous 2 de juliol va tenir lloc a la Galeria d’Art Kroma (Rambla Vidal, 1) la inauguració de l’exposició sobre el cinquantè aniversari del rellançament d’Edicions Proa.
  Laura Cendrós va obrir l’acte parlant sobre la recuperació d’aquestes edicions per part del mecenes i patriota Joan B.Cendrós. Seguidament van parlar l’escriptor Miquel de Palol, com autor d’Edicions Proa, Genís Sinca com a biògraf de Joan B.Cendrós i finalment Julià Guillamon com a comissari de l’exposició.
  Hi van assistir una seixantena de persones, entre elles l’alcalde de Sant Feliu, Carles Motas. L’acte va acabar amb un col·loqui molt agradable en què es va oferir una copa de cava als assistents.
  L’exposició es podrà veure cada tarda de 18,30 a 20,30 i dissabtes al matí d’11 a 13h.


  Aquest lloc web utilitza cookies per tal que tinguis la millor experiència d'usuari. Si segueixes navegant estàs donant el teu consentiment per a l' acceptació de les esmentades cookies i l' acceptació de la nostra política de cookies, clica l'enllaç par a més informació.plugin cookies

  ACEPTAR
  Aviso de cookies