• Categories
 • Es presentaran al Ple mocions per preservar el corall

  08/05/2018

  Els grups municipals de Guíxols des del Carrer, Guanyarem Sant Cristina i ICV-EUiA de les tres localitats de la Vall d’Aro presentaran, als propers plens municipals de Sant Feliu de Guíxols, Santa Cristina d’Aro i Castell-Platja d’Aro-S’Agaró, mocions a favor de la preservació del corall a la costa des de Begur fins a Arenys de Mar, ja que el Ministeri de Medi Ambient espanyol ha renovat concessions pesqueres en aquesta zona, i aquests grups volen que es retirin aquestes llicències.

  Després de conèixer-se el pla del govern de Rajoy, s’han alçat veus contra aquesta decisió. ICV, ERC i PDECAT han fet instàncies a la Unió Europea; En Comú Podem, ERC i més grups, al Congrés dels Diputats, en què han estat en sintonia amb més de 70 institucions i organitzacions ecologistes, des de la UdG i el CSIC a Greenpeace i Ecologistes en Acció.

  En corall vermell, sobreexplotat a les nostres costes, està en perill d’extinció i es troba en estat crític, segons el diagnòstic de la Unió Internacional per la Conservació de la Naturalesa.  El 90% de la població coral·lina es troba en aquesta situació i la seva recuperació necessitaria una moratòria de pesca de 20 anys.

  Els citats grups municipals  es posen al costat d’aquesta reivindicació per tal que el govern central, com a mínim, paralitzi els permisos de pesca i persegueixi els infractors, tal com ja es fa des de Begur fins a la costa francesa.


  Sant Feliu s’adhereix a l’estratègia “Residu Zero”

  30/06/2017

  En el Ple Municipal del mes de juny, celebrat ahir, es va aprovar l’adhesió del municipi a l’estratègia Residu Zero, una proposta entrada pel grup Guíxols des del Carrer, a l’oposició.  Es tracta d’una idea per a la prevenció i la reducció dels residus en favor del bé comú i la sostenibilitat del planeta amb l’objectiu que tot residu pugui ser transformat en matèria primera i que s’eliminin tots aquells que la seva gestió provoca emissions de CO2 o bé aquells que no es puguin reutilitzar.

  Residu Zero és un objectiu a llarg termini, però alhora és també un missatge actual i una eina de comunicació que es planteja a partir d’una xarxa integrada per quatre actors que intervenen i interactuen entre ells: empreses, universitats, entitats i municipis.

  Amb aquesta adhesió, Sant Feliu haurà de promoure accions, validades per l’Agència de Residus de Catalunya, per tal de prevenir la generació de residus i per reduir el consum d’aquells productes que no generin residus reciclables, reutilitzables o fàcilment assimilables pel medi ambient. Això implicarà, també, assolir uns millors percentatges de recollida selectiva.

  En la seva part de consumidor, l’Ajuntament, en totes les seves dependències i serveis, haurà d’adoptar mesures de prevenció en la generació de residus i de compra verda (és a dir, adquirir béns i serveis a través de sistemes de contractació i licitació que no només tinguin en compte criteris econòmics i tècnics, sinó també ambientals).

  GdC es felicita per l’èxit de la moció i recorda que “tenir una ciutat responsable i sostenible amb el medi ambient és una responsabilitat de tots i totes, i alhora, una línia estratègica de futur per a la ciutat i la seva gent”.


  Guíxols des del Carrer vol les comarques gironines desmilitaritzades

  18/05/2017

  La formació Guíxols des del Carrer-Entesa, a l’oposició a l’Ajuntament, demanarà en una moció al Ple que cessin les maniobres militars en espais no estrictament destinats a això i que s’eviti la presència de l’exèrcit en qualsevol espai formatiu i promocional de la joventut.

  A través de l’escrit, la formació critica que l’Exèrcit pugui fer maniobres militars sense comunicació prèvia a cap autoritat municipal, i que a més, ho puguin fer en zones protegides com són el parc d’interès nacional de l’Albera, el paratge natural de Sadernes o l’Estany de Banyoles. Guíxols des del Carrer considera que el Govern espanyol hauria de respectar la decisió dels municipis que es declarin antimilitaristes de forma oficial i no vulguin que en el seu terme municipal es facin maniobres fora dels espais pròpiament militars.

  Per altra banda, el grup opositor lamenta també la participació de l’Exèrcit en esdeveniments de joventut com són l’ExpoJove o el Saló de l’Ensenyament, ja que considera que aquesta presència està lluny dels valors i principis lògics de la cultura de la pau. Per aquesta mateixa raó, la moció també insta al compromís del govern de la ciutat amb la promoció i la defensa de la pau i rebutja els actes de propaganda i exaltació militar.
  Finalment, el text demana que es facin les accions necessàries per a reclamar el traspàs a la Generalitat, o a l’ens local que correspongui, del patrimoni militar de tipus immobiliari que es trobi en desús a les comarques gironines, per a destinar-lo a usos públics de caràcter civil.

  Aquesta moció és una de les que va quedar pendent del mes anterior i, en el decurs de la corresponent comissió informativa, el grup municipal de la CUP s’hi va adherir.


  El Ple aprova per unanimitat regular la qualitat dels pisos turístics

  01/04/2017

  En el ple de dijous, el grup municipal de MES va presentar una moció pel control de la qualitat dels pisos turístics, que va ser aprovada per unanimitat.

  Des del partit d’esquerres declaren que “no estem en contra de cap tipus d’establiment turístic, sempre que compleixi amb totes les normatives municipals i de la Generalitat” i  valoren que Sant Feliu té la gens menyspreable xifra de 677 pisos turístics, i que, per això, “s’ha de controlar exhaustivament la qualitat d’aquests establiments, ja que mala qualitat significa mala imatge per la nostra ciutat, i cal evitar-la”.

  Des de MES temen que a Sant Feliu pugui passar com a Barcelona o Palma (ciutat que ha prohibit els pisos turístics amb multes de fins a 40000€, decisió que ha estat avalada pel Govern Balear), en què “els preus dels lloguers s’han enfilat tant que els veïns de tota la vida es veuen obligats a marxar dels seus barris per allunyar-se cada vegada més dels centres històrics que solen ser les zones més turístiques”.

  El partit representat a l’Ajuntament per Pere Albó creu que “els portals d’internet on s’anuncien aquests pisos tampoc hi ajuden, ja que molts d’ells no demanen cap tipus de llicència” i aclareix que, si bé la darrera paraula la té el Govern de la Generalitat, la llicència la donen els Ajuntaments, que són els responsables del control d’aquesta qualitat i de la legalitat d’aquests.

  “Votant a favor d’aquesta moció hem fet el primer pas per evitar que l’excés d’oferta d’aquest tipus d’establiments ens porti a tenir els problemes que estan tenint altres ciutats catalanes”, declara MES, que valora el fet que el regidor de Turisme Salvador Calabuig (PSC) hagi informat al Ple de totes les accions que fa el govern de la ciutat per controlar la qualitat d’aquests pisos, i es mostren contents “que s’hagi entès la vocació de la nostra moció d’ajudar a fer que els allotjaments de la nostra ciutat siguin de la millor qualitat”.


  El ple aprova demanar al govern espanyol l’anul·lació del judici a Companys

  31/03/2017

  En el ple d’aquest dijous es va aprovar per unanimitat la moció presentada pel grup municipal de MES per demanar l’anul·lació del judici a Lluís Companys. Cal recordar que aquesta moció també es va presentar l’any 2010 al Congrés dels Diputats i no es va aprovar pels vots en contra del PP i del PSOE. Això va provocar que molts Ajuntaments catalans presentessin mocions en aquest sentit.

  Aquestes reivindicacions no són noves, després de la transició i de successius governs democràtics, apareix a partir de l’any 2000 un moviment ciutadà, tant espanyol com català, que reclama la condemna al franquisme i també l’anul·lació de tots els judicis polítics que es van donar en aquest període així com l’exhumació dels familiars desapareguts que es trobaven molts d’ells en fosses comunes repartides per tota la geografia peninsular.

  A tal efecte, la Generalitat creà al 2007 el Memorial Democràtic, que en l’article 2 de la llei de la seva creació explica els seus objectius que són “desplegar les polítiques públiques del Govern adreçades a l’acció cívica de recuperació, commemoració i foment de la memòria democràtica i, en concret, del període de la Segona República, de la Generalitat de Catalunya republicana, de la Guerra Civil, de les víctimes del conflicte per motius ideològics, de consciència, religiosos o socials, de la repressió de la dictadura franquista, de l’exili i la deportació, de l’intent d’eliminar la llengua i la cultura catalanes, dels valors i de les accions de l’antifranquisme i de totes les tradicions de la cultura democràtica, amb la finalitat de donar a conèixer d’una manera científica i objectiva el passat recent i estimular la comprensió dels temps presents”. L’acció més rellevant del Memorial Democràtic fou la reclamació de l’anul·lació del judici de Lluís Companys i la rehabilitació de la seva figura. Al 2008 es presenta la resolució aprovada pel Parlament al Congrés dels Diputats, i al 2009 aquest darrer pren una decisió que serveix per rehabilitar la figura de Companys, però no l’anul·lació del judici, el Govern espanyol “esgotava més enllà de les decisions que puguin adoptar les famílies o les institucions que mirin d’anul·lar el judici sumaríssim (…) però en aquest intent no hi serà el Govern”. Així doncs s’iniciava la via jurídica per intentar l’anul·lació del judici, que encara no s’ha aconseguit.

  Segons declaracions de MES “és de justícia l’anul·lació d’aquest judici i tants d’altres, així com desplegar la llei de la Memòria Històrica que en altres comunitats sí que s’ha fet, però sembla que a Catalunya no acaba d’arrencar. Donem les gràcies a tots els grups municipals per haver-se adherit a la nostra moció i esperem que aviat no siguin necessàries”.


  Moció conjunta de CiU i MES per tal que s’assegurin els plecs i preguntes al Ple

  22/03/2017

  Els grups municipals de CiU i MES a l’Ajuntament de Sant Feliu presentaran una moció conjunta al proper ordinari de març, la transcripció del qual és la següent:

   

  “Atès que la normativa que regula les sessions del ple i concretament el ROM de Sant Feliu de Guíxols permet una interpretació consistent en donar per conclòs el ple a partir de mitjanit.

  Atès que fins i tot es pot donar una interpretació que comporti que arribada la mitjanit es tingui per acabat abruptament el ple sense permetre que tots els grups municipals i el públic puguin traslladar els precs i preguntes malgrat haver-se iniciat aquest punt de l’ordre del dia.

  Atès que l’apartat de precs i preguntes forma part essencial de la tasca de control al govern per part de la ciutadania i dels grups municipals a la vegada que constitueix un fonament del desenvolupament democràtic de les sessions i un element de transparència imprescindible.

  Atès que els plens es donen amb caràcter ordinari un cop al mes i que és només en aquests plens on està previst l’apartat de precs i preguntes.

  Atès que és també una element imprescindible de coherència dels debats que es garanteixi el principi d’unitat d’acte de les sessions plenàries i s’eviti, en la mesura del possible, que aquestes quedin interrompudes abruptament.

  Atès que en el present mandat i en d’altres anteriors s’ha esdevingut diverses vegades i en plens successius la interpretació restrictiva a la que fem esment per part d’alcaldia.

  Atès que aquesta interpretació afecta de manera especial al públic assistent, que en aquestes ocasions s’ha vist impedit de traslladar les seves preguntes, suggeriments, queixes o precs al ple municipal.

  Atès que és necessari establir en aquest punt un criteri que fomenti les bones practiques en el marc dels debats que es produeixen a les sessions del ple.

  En atenció al que es porta exposat PROPOSEM AL PLE L’ADOPCIÓ DELS SEGÜENTS ACORDS:

  Primer.- Amb caràcter general la normativa que regula les sessions del ple municipal s’interpretarà sempre de tal manera que s’afavoreixi la possibilitat per part dels grups municipals i del públic assistent de realitzar l’apartat de precs i preguntes. Concretament:

  Segon.- La normativa que regula les sessions del ple municipal s’interpretarà i els plens es dirigiran de tal manera que sempre es permeti l’apartat de precs i preguntes als grups municipals i al públic assistent en les sessions ordinàries. Es farà així en el cas de que la presidència pretengui deixar punts per a les següents sessions un cop passades les 23 hores 59 minuts i 59 segons. Aquesta circumstància mai serà al·legada per evitar obrir el punt de precs i preguntes.

  Tercer.- La normativa que regula les sessions del ple municipal s’interpretarà i els plens es dirigiran de tal manera que permeti durant les sessions ordinàries formular a tots els grups municipals i al públic assistent els precs i preguntes que s’haguessin proposat traslladar. Un cop obert aquest punt no es podrà tancar fins que tots els grups municipals i el públic assistent facin arribar els seus precs i preguntes al govern municipal.”

   

   


  MES presentarà una moció per l’anul·lació del judici a Lluís Companys

  18/03/2017
  El grup local del partit MES presentarà, al ple d’aquest mes de març, una moció per instar el govern espanyol a declarar nul el judici de Lluís Companys. Han estat un quants els
  municipis catalans on s’ han presentat mocions en aquest sentit: Cambrils , Caldes de Montbui, Barcelona, Mataró, Sabadell, Camarles, Colldejou o Vallfogona de Ripollès.
  El 15 d’octubre del 1940, fou assassinat a trenc d’alba al Castell de Montjuïc el President de la Generalitat, Lluís Companys i Jover, després de ser detingut per ordre de la Gestapo i entregat a les autoritats franquistes, per ser sotmès a una simulació de judici per un tribunal militar. Aquest ha estat l’únic cas d’un president elegit democràticament que ha patit una sentència d’aquest tipus al llarg de tot el Segle XX.
  Van passant els anys, aviat en farà 80, i els Governs de Franca i Alemanya ja han demanat perdó per haver participat en la detenció i posterior deportació del president Companys, mentre ens trobem que una vegada i una altra, la justícia de l’Estat Espanyol es nega a declarar nul·la aquella simulació de judici, la darrera, fa pocs dies. Per tot això, i després d’aquesta darrera negativa, considerem que no és comprensible que cap govern espanyol hagi accedit a certificar la nul·litat d’aquestes certificacions i a incloure aquesta declaració a la denominada Llei de la Memòria Històrica, amb tots els efectes jurídics que aquesta declaració comporta. Com dèiem, Alemanya i França han demanat perdó per haver col·laborat en la detenció i deportació de Lluís Companys, mentre que la justícia espanyola es nega a declarar nul el seu judici.
  Després de dècades de llibertats democràtiques, considerem que encara no s’ha reparat com cal la memòria del President Companys, així com la causa de milers de víctimes de totes les nacions i pobles de l’Estat Espanyol. Tal com va dir el mateix Lluís Companys, referent de l’Esquerra nacional, “la nostra ésuna lluita pels valors universals de la pau, del treball i de la justícia. La nova República Catalana s’ha de constituir com un baluard dels drets humans, la pau, la fraternitat i la justícia universal.”
  És per tot això que proposem al ple municipal que es demani l’anul·lació de la sentència del judici sumaríssim al President de la Generalitat de Catalunya Lluís Companys així com realitzar totes les actuacions oportunes perquè l’honor del President Companys sigui reparat, També instar al govern de l’Estat Espanyol a modificar la Llei 52/2007, de 26 de desembre, per la qual es reconeixen i amplien els drets i s’estableixen mesures a favor dels qui van patir persecució o violència durant la guerra i la dictadura, per considerar com a inexistents i nul·les de ple dret les sentències dictades pels Jutjats i Tribunals declarats il·legítims en la llei, seguint el criteri expressat per la Fiscalia General de l’Estat en el seu Decret del 4 d’abril de 2010, habilitant el procediment administratiu necessari perquè el Consell de Ministres expedeixi el corresponent certificat de nul·litat als efectes legals procedents. Així com Reclamar a l’Estat Espanyol que retorni tota la informació sobre Lluís Companys requisada per la Gestapo a París l’any 1940 i que actualment es troba confiscada a l’arxiu d’Àvila. I per últim en el cas de ser aprovada la moció, demanem comunicar l’acord aprovat per ple al Govern de la Generalitat, a tots els grups polítics del Parlament Català, al Govern de l’estat i a les Corts Espanyoles, al Parlament Europeu, a l’ONU, i a les associacions de recuperació de la memòria històrica.

  Moció de CUP i GdC per les clàusules sòl

  23/01/2017

  Aquest mes de gener, els grups municipals de la CUP i Guíxols des del Carrer portaran al Ple una moció conjunta per exigir el compliment íntegre de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea referent a les clàusules sòl de les hipoteques. La moció també planteja que l’Ajuntament de la ciutat es comprometi a fer un reforç informatiu del dret de les persones afectades per aquest frau, garantint d’aquesta manera una millor defensa dels seus interessos.

  Les dues formacions consideren que el decret que ha presentat el Govern espanyol és insuficient i que “ni garanteix la protecció total de les persones consumidores, ni molt menys, evita que la càrrega del procés recaigui en bona part sobre les persones afectades”. En aquest sentit, CUP i GdC consideren que el decret suposa simplement un “arranjament de mínims, ja que al final serà la banca qui decideixi realment qui i quant cobra extrajudicialment els imports deguts per les clàusules sòl”.

  Les dues formacions d’esquerres adeverteixen que les entitats bancàries disposaran de tres mesos – a partir de la data de reclamació prèvia del client- per presentar la seva proposta al consumidor q ue per tant “no queda garantida l’universalització del procés”, afegint que “el decret tampoc especifica si l’avís a les persones afectades s’ha de fer de manera individualitzada o si n’hi ha prou amb un anunci general”. També asseguren que “si passats aquests tres mesos l’entitat bancària no ha pagat o simplement no ha fet cap proposta perquè considera que la seva clàusula no és opaca, no passarà res i serà el consumidor el que després haurà d’adoptar les mesures judicials que consideri oportunes”.

  GdC i CUP critiquen també que el decret afronta la devolució dels diners estafats en els dos milions aproximats de contractes amb clàusules sòl, però que, no obstant això, el Govern espanyol no resol en absolut els milers de casos de clàusules abusives diferents a les clàusules sòl (com per exemple: valors del Santander, accions preferents o crèdits en divises) i que també podrien ser declarades nul·les en aplicació de sentències de tribunals europeus.


  Unanimitat al plenari per la tarificació social proposada per GdC i la CUP

  27/11/2016
  El govern de la ciutat s’ha avingut a crear una comissió de treball per estudiar la tarifació social dels preus pels serveis públics. La moció, que l’any passat es va rebutjar, ha estat presentada enguany per Guíxols des del Carrer-Entesa i la CUP, i ha estat aprovada per unanimitat. Amb aquest punt d’aprovació unànime, es podrà assolir l’equitat i la universalitat en els serveis municipals: les escoles bressol, l’ escola de música, els casals d’estiu, la piscina , les escoles de formació esportiva, els serveis d’atenció domiciliària i el transport públic, deixant d’excloure ningú pel preu.
  El passat mes d’octubre, Guíxols des del Carrer–E va organitzar una assemblea ciutadana per explicar en què consisteix la tarifació social i va recollir prop d’un centenar de signatures que han servit per reforçar la moció que finalment s’ha aprovat.
  Igualment s’ha aprovat per unanimitat la moció que proposa a la Generalitat una reforma fiscal progressiva i la posta en marxa de la Renda Garantida de Ciutadania, mesures que han de tenir el seu reflex en els pressupostos de la Generalitat que ha d’aprovar el Parlament de Catalunya.

  Ens podem negar a la instal·lació dels nous comptadors elèctrics

  22/08/2016

  Si encara no us han canviat el comptador de la llum, ho faran aviat. Els nous comptadors que estan instal·lant funcionen per telegestió, és a dir, permeten controlar el consum de la llum de manera remota, sense que els operaris s’hagin de desplaçar a l’habitatge, a través d’ones electromagnètiques que els nous comptadors emeten vint-i-quatre hores al dia.

  El regidor Jordi Lloveras (GdC-Entesa) adverteix: “Hem de saber que, davant les pressions de les companyies, tenim el dret a negar-nos a què el comptador instal·lat actualment a les nostres llars sigui substituït pel nou comptador telegestionable, perquè segons l’ordre ministerial el canvi no és obligatori fins el 31 de desembre de 2018. A partir de llavors, i si la pressió popular no hi ha posat remei, el canvi ja serà obligatori.”

  Hi ha estudis que diuen que les radiacions que emeten poden ser a la llarga perjudicials per a la salut. Altres, en canvi, diuen que no . La polèmica està servida, de fet, és cert que ningú ha demostrat que siguin dolentes, però també ho és que ningú ha garantit tampoc la seva innocuïtat per a la salut. Davant aquest dubte, altres països europeus han optat per una altra via com és la fibra òptica, o bé, per la voluntarietat en la seva instal·lació.

  Cal tenir present que aquesta telegestió fa possible l’alteració a distància de la lectura dels comptadors, per tant, no existeix la garantia que els kWh facturats siguin els realment consumits. També perdrem privadesa a les nostres vides, ja que les companyies sabran en temps exacte quan estem a casa i quan i com consumim, unes dades que ningú tampoc garanteix que es puguin alterar per terceres persones, elevant el risc de robatoris o ser comercialitzades com a “big data”. A més, alguns estudis tècnics indiquen que la senyal dels nous comptadors (cada comptador emet aproximadament les mateixes ones que quaranta routers de wifi a l’hora) provoca interferències amb aparells elèctrics (ordinadors, televisors, equips de so…) reduint la seva vida útil.

  Guíxols des del Carrer portarà al Ple una proposició perquè des de l’Ajuntament es doni informació i perquè es disposi, a través dels espais municipals, del model de comunicació (individual i/o col·lectiu) que els veïns que es volen negar a fer el canvi del comptador abans de la data assenyalada han d’enviar a la seva respectiva companyia elèctrica.


  Guíxols des del Carrer vol que l’Ajuntament treballi amb la banca ètica

  21/06/2016

  En una nota de premsa enviada als mitjans, Guíxols des del Carrer alerta que el Banc de Santander, el banc que utilitza l’ajuntament per cobrar la contribució als ciutadans, és la empresa estatal amb més connexions amb els paradisos fiscals i per això vol que els diners públics deixin d’estar en entitats bancàries privades amb afany de lucre per passar-se a la banca ètica. A tal efecte portaran al Ple una proposta que plantejarà la realització d’un informe tècnic amb l’objectiu d’anar adaptant progressivament les operacions bancàries del consistori a entitats de banca ètica i també que les partides pressupostàries destinades a les associacions locals i a la cooperació al desenvolupament es dipositin a partir del proper exercici en comptes d’entitats reconegudes com a banca ètica.

  La banca ètica és conjunt d’entitats financeres que tenen una oferta que no està condicionada exclusivament al criteri del risc en la rendibilitat econòmica, com passa en la banca tradicional. Els seus serveis es basen també en altres criteris com el de la cooperació i la sostenibilitat i els seus projectes tenen una gestió totalment transparent que prioritza el comerç just, l’ajuda social i les inversions favorables al medi ambient.

  Així, segons la formació d’esquerres, “una part molt important de la ciutadania considera que en l’actual context de crisi la banca ha tingut un comportament poc adequat” i “les entitats financeres han estat el gran motor que ha alimentat l’especulació que ens ha portat fins a la crisi, posant el seu propi benefici per sobre del bé comú”, fet que a criteri seu “provoca que els ciutadans siguem còmplices sense saber-ho d’accions que alimenten encara més les desigualtats socials”.

   


  Moció de CiU per a pacificar el trànsit a l’entorn de les escoles

  01/06/2016

  planol 1 planol 2El passat ple del mes de maig, CiU va presentar una proposta de pacificació del trànsit a l’entorn de les escoles. La proposta neix d’un estudi encarregat a finals del 2014 a una empresa especialitzada en aquestes accions, a través de la subvenció del Pla de Barris, que va ser consensuat amb veïns i AMPA i que d’acord amb ells, s’havia de materialitzar l’estiu de 2015.
  Com que l’actual govern no ha posat en marxa els canvis proposats, CIU ho ha presentat ara com a moció, amb vot contrari del govern,  malgrat dir que realitzaria alguns del canvis proposats.

  CiU aclareix els objectius de la proposta de pacificació, basats en  la millora dels accessos i la seguretat vial a l’entorn de les escoles Sant Josep, Cor de Maria, Gaziel i Escola de Música amb la priorització de la circulació invertida al carrer Hospital restringint el pas de vehicles però donant resposta a la necessitat d’accessibilitat amb vehicle als Jutjats, la farmàcia i les escoles i obrint una zona de càrrega i descàrrega per als establiments comercials a l’entorn de la Placeta Sant Joan.
  Segons CiU, les propostes presentades donen resposta a totes aquestes necessitats, oferint solucions imaginatives, fàcilment aplicables sense excessiva despesa i totalment reversibles ja que no es preveu fer cap actuació urbanística. 2A més, preveu l’ ampliació de la zona d’aparcament a la carretera Girona amb la creació de 35 noves places en ple centre ciutat.

  Per tal de millorar aquests accessos, caldria prendre un seguit de mesures, consistents en la redefinició de l’àmbit entre la placeta de Sant Joan i el carrer Mercè amb un canvi de sentit a la carretera Girona entre la placeta i el carrer Jofre que seria només de sentit ascendent, creant noves places d’aparcament. També caldria invertir el sentit dels carrers Capmany i Mall per accedir als nous aparcaments, així com el carrer Hospital entre el carrer Capmany i l’Avinguda Juli Garreta per dissuadir el trànsit de pas per aquest vial. Una altra mesura seria la reducció de la velocitat als carrers Nou del Garrofer, Algavira, Sant Domènec i Creu, trencant repetidament la prioritat de circulació a les diferents interseccions per obligar als vehicles a aturar-se abans de creuar  i una nova tanca per tallar el trànsit al carrer de la Creu en horari d’entrada i sortida d’estudiants.
  Amb aquests canvis, CiU creu que s’estableix una ruta principal d’accés a l’escola Sant Josep a través del carrer Mercè, obrint una nova zona d’aparcament a la carretera de Girona i suprimint la possibilitat d’aparcament a la Placeta Sant Joan, ampliant l’espai de vianants fins la cruïlla amb el carrer Ferran Romaguera.
  El projecte de CiU preveu l’accés a la farmàcia i als comerços de la Placeta Sant Joan per a vehicles comercials es faria entrant pel carrer Mercè, girant a la dreta pel carrer Capmany i a l’esquerra pel carrer Hospital, i l’accés al Jutjat i l’Escola de Música es faria a través del carrer Capmany amb sortida pel carrer Hospital cap a l’Avinguda Juli Garreta, aconseguint que el trànsit rodat pel carrer Hospital i Placeta Sant Joan quedés molt limitat i els vehicles passessin a ser “convidats” i els vianants “anfitrions”.


  GdC presentarà una moció contra els paradisos fiscals

  23/05/2016

  Sant Feliu de Guíxols tindrà l’oportunitat de sumar-se al moviment municipalista per lluitar contra els paradisos fiscals des de les ciutats. Fa pocs dies Barcelona va signar un decret que prohibeix contractar amb cap empresa que utilitzi filials o empreses participades per evadir o blanquejar capitals. Altres ciutats catalanes com ara Mataró, Sant Cugat, Vilanova i la Geltrú, Olot o Tarragona ja s’han declarat “zones lliures de paradisos fiscals”.

  El Parlament de Catalunya, en una moció aprovada aviat farà un any, insta la Generalitat a no contractar obres i/o serveis d’empreses que tenen seus o lligams amb paradisos fiscals.   Entenem que els ajuntaments, des del seu àmbit d’actuació local,
  també poden col·laborar a reduir l’impacte global dels paradisos fiscals i tractar de modular el comportament de les empreses cap a un model de més responsabilitat social i fiscal.

  Per aquests motius Guíxols des del Carrer-Entesa proposa els següents acords:

  -Declarar el municipi de Sant Feliu de Guíxols zona lliure de paradisos fiscals. Amb aquesta declaració el govern es compromet fer els passos necessaris per dificultar la contractació d’empreses privades per a la prestació de serveis i obres públiques que tinguin, bé elles o filials o empreses matrius, relacions amb paradisos fiscals. En aquest sentit, s’apunta la possibilitat d’incloure en els precs de condicions el requeriment d’un informe de responsabilitat fiscal.
  -Col·laborar amb la resta de municipis que s’hagin declarats lliures de paradisos fiscals, així com amb la Plataforma per una Fiscalitat Justa, de cares a establir bones pràctiques.


  GdC demana acció local contra la suspensió de la Llei de Pobresa Energètica

  10/05/2016

  Davant el recurs amb suspensió cautelar presentat pel govern en funcions del PP i acceptat pel Tribunal Constitucional, contra la Llei 24/2015, de mesures urgents per a afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica, la formació Guíxols des del Carrer insta al govern municipal de TSF, ERC i PSC perquè eludeixi qualsevol impugnació a la norma i treballi amb valentia en favor de les persones més necessitades.

  Guíxols des del Carrer recorda que la Llei 24/2015 és fruit de la ILP impulsada per la Plataforma d’Afectats per l’Hipoteca (PAH), l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) i l’Observatori DESC que va ser aprovada per unanimitat al Parlament de Catalunya, també amb els vots del PP, i que s’ha mostrat com un eina útil i eficient per garantir el dret a l’habitatge per a les famílies en risc de perdre’l i evitar talls en els subministraments d’aigua, llum i gas en persones i famílies en situació de vulnerabilitat.

  Per això, portarà al proper Ple municipal una moció per rebutjar enèrgicament l’actitud del govern de l’estat espanyol en allò que fa referència a recórrer davant el Tribunal Constitucional qualsevol iniciativa legislativa que la Generalitat impulsa per pal·liar la pobresa energètica i l’accés a l’habitatge i, al mateix temps, instar el govern català perquè aprovi una partida extraordinàriadestinada a ajuts al pagament del lloguer per evitar desnonaments i exigir que a les entitats financeres i als grans tenidors d’habitatge se’ls segueixi aplicant els mecanismes i els criteris que estableix la Llei 24/2015.

  Finalment, i en l’àmbit local, Guíxols des del Carrer demanarà al govern de la ciutat que activi de manera immediata mesures d’urgència per cobrir el buit dels articles impugnats, mentre la Generalitat no impulsi els instruments adients per a substituir-los. La formació també li recorda a l’equip de govern que aviat es complirà un any de les últimes eleccions municipals i que a data d’avui, i a banda de grans intencions, encara no ha concretat res en matèria d’habitatge social en el nostre municipi.


  MES opina sobre una moció tombada pel govern en relació al transport sanitari

  09/05/2016
  En el ple del 31 de març d’enguany es va tractar una proposta dels grups de l’oposició que defensava el manteniment del servei d’ambulància de suport bàsic amb seu a Palamós. Cal recordar que en el sistema implantat per l’exconseller Boi Ruiz, el metge del SEM sortia de la Bisbal amb un vehicle, mentre que l’ambulància amb els tècnics d’ infermeria sortien de Palamós. Segons el conseller, aquest sistema era més adient pel tipus d’urgències que es donaven a la comarca del Baix Empordà.
  Molts governs de la nostra comarca es van mobilitzar en contra d’aquest sistema, ja que intuïen unes retallades encobertes. El de Sant Feliu, no, ja que segons una nota de MES,  la regidora responsable d’aquests afers, Fina Cosp, en aquell ple “es va limitar a transmetre allò que els tècnics de la Generalitat li havien dit”, donant per bona l’explicació. El regidor de MES, Pere Albó, però, va fer notar que no n’hi havia prou amb acceptar la versió oficial i que si els altres municipis del voltant es queixaven “era per alguna cosa”, que “no podien estar tots el governs municipals de la comarca equivocats” i fou quan, segons MES, en defensa de la seva companya de govern, el regidor portaveu del govern, Jordi Vilà, va etzibar una de les seves frases mítiques: “que els altres facin el que vulguin que nosaltres farem el que ens convingui”.
  L’endemà d’aquest ple, sortia als diaris que el Parlament investigaria què estava passant amb el SEM al Baix Empordà i finalment el passat 6 de maig el Conseller de Salut havia destituït la direcció del SEM i admetia que el sistema “no ha donat els resultats esperats”. A tot això s’hi ha de sumar l’obertura d’una investigació, per part de la Fiscalia, del concurs per a l’adjudicació d’aquest nou model d’ambulàncies. El concurs més gran de la passada legislatura amb un cost de 215 milions d’euros en 10 anys,
  MES fa notar que “els Ajuntaments veïns no estaven tan equivocats” i que les fonts que van informar el nostre govern municipal “no els van acabar d’explicar quina era la realitat d’aquest assumpte”.
  El govern de la ciutat, segons opina MES, “va perdre una oportunitat de posar-se al costat dels ciutadans en allò que més els preocupa, la seva salut” i afegeix que “continua demostrant que li costa molt aixecar el cap i mirar el seu voltant”.
  “Aquests tics prepotents no aporten mai res de bo”, afegeix MES, que acaba dient que “això ens ha portat a fer un ridícul propi d’aquells que acaben passant per ser més papistes que el papa”.

  L’oposició d’esquerres vol clàusules socials als contractes públics

  28/04/2016

  Els grups municipals Guíxols des del Carrer-Entesa, MES i CUP-Poble Actiu, tots tres a l’oposició, han elaborat conjuntament un document que, sota el nom de “Protocol per a la inclusió de clàusules socials a l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols”, vol incentivar la introducció d’aspectes socials, ètics i mediambientals en els contractes que faci l’Ajuntament.

  GdC, MES i CUP entenen, en conseqüència, que mitjançant la contractació pública el consistori pot vetllar també per dur a terme diversos objectius polítics, com ara la inserció de persones en situació d’exclusió social, l’estabilitat laboral, la igualtat efectiva entre dones i homes, el respecte al medi ambient o la seguretat i la salut laboral; qüestions perfectament compatibles, des de la vessant institucional, amb els plecs de les condicions econòmiques que es puguin licitar. El document contempla la reserva de certs contractes a favor de centres especials d’inserció o d’entitats de treball protegit que desenvolupen una funció social proporcionant ocupació a persones en situació de vulnerabilitat.

  La proposta inclou el seguiment, la comprovació i el control del compliment efectiu de les clàusules que es decideixin aplicar en cada contractació i, que en funció de l’evolució i els resultats obtinguts, es puguin articular mecanismes per efectuar les addicions o modificacions que es considerin convenients.

  D’una altra banda, es planteja la constitució d’una Taula de la Contractació Responsable formada per un representant de cadascun dels grups municipals i de les entitats locals del tercer sector. La Taula es reuniria com a mínim un cop l’any per valorar les contractacions realitzades i elaborar un informe anual detallat de l’any anterior sobre el grau d’aplicació de les bones pràctiques recollides en el protocol.


  La PAH troba “cínica” la moció de CiU per la rehabilitació de les cases del Baldiri

  09/04/2016
  L’Assemblea local de la Plataforma d’Afectats per l’Hipoteca (PAH) ha emès una nota sobre la moció presentada per CIU en
  l’últim Ple municipal instant a la rehabilitació de les cases del Baldiri per a lloguer social.
  Per la PAH, que CIU, ara que està a l’oposició, presenti una moció perquè es rehabilitin les cases del Baldiri, acusant l’actual govern de la seva degradació, “és d’un cinisme polític francament aclaparador”.
  La PAH recorda que quan CIU+ l’antic PSC governaven van tenir temps de sobres per rehabilitar-les i no ho van fer i fa esment que a l’octubre del 2014, a la reunió de la Taula pel Dret a l’Habitatge, es va acordar que en el Ple del novembre s’aprovaria la cessió de les cases del Baldiri per a lloguer social i que el pressupost per les reparacions es va estimar en 14.000€ perquè en aquell moment les cases estaven en prou bon estat. En aquell moment, la cessió es va aprovar però les obres no van començar i les cases es van anar degradant fins al punt que, el 2015, el pressupost es va elevar a 70.000€, segons l’associació d’afectats. “Uns diners que en realitat no tenien en efectiu, com ens van voler fer creure, sinó que depenia de la venda de patrimoni”. En conseqüència, la PAH fa memòria que les cases no es van rehabilitar ni es va fer res per protegir-les dels robatoris i actes vandàlics que van patir i remarca que “quan l’actual govern es va constituir, les cases ja estaven en un estat lamentable”.
  La PAH també critica que  el govern anterior, des del juny del 2014, “tenia a la seva disposició els expedients per sancionar els bancs perquè cedissin part dels habitatges buits per a lloguer social i no va fer res”. “Quatre anys de govern i ni un sol habitatge de lloguer social, aquest és el trist balanç del govern de CIU+PSC en política d’habitatge”, reivindica la PAH.
  “La trista història de les cases del Baldiri només és la punta de l’iceberg de la lamentable situació en què es troba la nostra ciutat en matèria d’habitatge”. La PAH alerta que “des de que va esclatar la crisi al 2007, cap partit no s’ha dignat a elaborar una política d’habitatge per a la nostra ciutat basada en un diagnòstic real de l’emergència habitacional que venim patint per tal de donar una resposta adequada a aquelles famílies més durament colpejades per la crisi” i que l’únic que fins ara oferia l’Oficina d’Habitatge de la nostra ciutat és “una borsa d’ajut al lloguer per aquells que tenen nòmina. Amb això ja està tot dit”.
  La PAH també posa èmfasi en el fet que “aquest buit polític ha facilitat l’aparició de petites màfies i d’aprofitats que mercadegen amb l’ocupació de pisos buits, la qual cosa està generant seriosos problemes de convivència en alguns barris de la nostra ciutat, abocant a moltes famílies realment necessitades a viure situacions conflictives i angoixants”. Aquest fet l’està denunciant la PAH des del 2014. “Ara s’ho estan trobant, la majoria de pisos buits propietat de bancs estan ocupats, de manera que encara que l’Ajuntament hagi per fi aconseguit arribar a un acord amb el banc perquè cedeixi algun dels pisos per a lloguer social, es troben amb la impossibilitat de fer-ho”.
  La PAH emfatitza que  és una organització “apartidista que no està ni a favor ni en contra de cap partit”, i que només “està a favor de que s’actuï per tal de garantir un dret tan bàsic com és el de l’habitatge” i informa que ara, amb la llei 24/2015 sobre
  l’emergència habitacional i la pobresa energètica, l’administració disposa d’una nova eina per fer front a aquesta emergència alhora que l’obliga a donar resposta a les famílies en risc de perdre l’habitatge o que ja l’hagin perdut. L’actual govern l’està aplicant, però, “en no haver previst cap estratègia concreta per dotar a Sant Feliu d’un parc d’habitatges de lloguer social, li està constant revertir una situació que durant anys, per més que a la PAH insistíssim, l’administració no l’ha realment
  afrontat”.

  El Ple tomba la proposta de rehabilitació de les cases del Baldiri Reixach feta per CiU

  05/04/2016

  El grup municipal de Convergència i Unió va presentar al Ple una moció per demanar al govern actual que es recuperi el projecte de reconversió de les antigues cases dels mestres en habitatges socials, però el govern de TSF, PSC i ERC hi va votar en contra, desaprofitant l’oportunitat de reutilització  d’aquest espai municipal.

  La història es remunta a finals de 2014, quan el govern d’aleshores va canviar l’ús de les antigues cases dels professors del CEIP Baldiri Reixach, després d’haver aconseguit la cessió per part de la Conselleria d’Ensenyament amb l’objectiu de transformar-les en habitatge social destinat a famílies desnonades i altres situacions d’emergència.

  Durant els primers mesos de 2015, l’Ajuntament va valorar les obres a portar a terme per tal d’adequar les cases per a la seva òptima utilització i habitabilitat.

  El pressupost del 2015, aprovat inicialment el mes d’abril, contemplava una partida de 70.000 € per a la seva rehabilitació. La decisió del govern actual de  tornar iniciar el procés d’aprovació del pressupost va endarrerir l’aprovació definitiva fins l’ octubre, fet que va paralitzar aquesta rehabilitació.

  Cinc mesos després, tot i les protestes de la PAH i dels diferents grups polítics de l’oposició, reivindicant  l’ús social d’aquests habitatges, el govern continua inactiu enfront d’aquest tema.

  Aquesta manca de diligència, sumada als diversos actes vandàlics que s’han produït en aquestes habitatges durant aquests mesos, davant els quals el govern actual s’ha limitat a tapiar les cases sense cap més actuació per aturar el deteriorament,   ha provocat l’estat actual de deixadesa dels habitatges.

  Tot i això, el grup municipal de Convergència i Unió creu que s’hauria de “reconduir la situació i aportar la inversió necessària per rehabilitar aquestes cases” per cobrir part de la mancança que té la ciutat d’habitatge social.


  ERC Guíxols, contra les investigacions a ajuntaments sobiranistes

  04/12/2015

  L’Audiència Nacional ha obert diligències penals per investigar als ajuntaments que van donar suport a la resolució sobre l’inici del procés polític a Catalunya com a conseqüència dels últims resultats electorals al Parlament de Catalunya. Aquestes investigacions estudien la possibilitat que ajuntaments com el nostre hagin comès delictes de rebel·lió i sedició entre d’altres pel fet d’aprovar mocions de suport de caire merament polític.

  La Secció Local d’Esquerra Republicana es reafirma amb la moció de suport presentada pel Grup Municipal d’ERC, aprovada pel Ple Municipal el dia 26 de novembre de 2015 i mostra el seu suport a la regidora de Transició Nacional Georgina Linares i a la resta de regidors que van
  votar a favor de la moció.
  Atès que aquesta moció de suport aprovada pel Ple no crea efectes jurídics i s’empara dins l’exercici de llibertat d’expressió (art. 20CE), llibertat ideològica (art. 16CE) i del dret fonamental a la participació política (art. 23CE), ERC Guíxols i la seva militància estarà al costat de tots
  aquells regidors “que siguin amenaçats per un Estat que no ens representa i que vulnera contínuament els nostres drets i les nostres llibertats”, afirma el partit republicà.
  Finalment, ERC Guíxols fa una crida a la ciutadania per tal de donar suport als regidors que els representen ideològicament i que no renunciïn als anhels de llibertat del nostre país.

  El Govern tomba la moció a favor d’una consulta pel pàrquing, però promet participació

  07/11/2015

  Els tres grups del govern (TSF, ERC i el PSC) van tombar en el ple la moció defensada per CiU, Guíxols des del Carrer (GdC) i MES perquè l’emplaçament i les característiques del futur aparcament públic del centre del municipi es decideixin en un procés participatiu. El nou executiu ha aturat els estudis per fer el pàrquing sota el passeig dels Guíxols i n’ha encarregat de nous a la Corxera. Tot i així, el tinent d’alcalde de Territori, Josep Saballs, no va tancar la porta a la participació: “Hi serà, però quan tinguem estudis sòlids sobre els quals treballar.”

  La CUP es va abstenir i CiU i MES van defensar la consulta i també la conveniència del projecte al passeig. Jordi Lloveras (GdC), tot i manifestar-se contrari a foradar el passeig, també va reivindicar que hi hagi debat públic. En el tema concret de la construcció d’un aparcament en el passeig, la plataforma ciutadana ha declarat per les xarxes socials que “rebutjarem el projecte d’aparcament soterrat del passeig i reivindicarem un procés participatiu on es considerin totes les possibilitats per facilitar aparcaments en els mesos i dies punta. Treurem del calaix el projecte consensuat anys enrere per fer un aparcament amb tres nivells darrere La Corxera…” .


  Aquest lloc web utilitza cookies per tal que tinguis la millor experiència d'usuari. Si segueixes navegant estàs donant el teu consentiment per a l' acceptació de les esmentades cookies i l' acceptació de la nostra política de cookies, clica l'enllaç par a més informació.plugin cookies

  ACEPTAR
  Aviso de cookies