• Categories
 • Ara toca salvar el Monestir!

  30/10/2018

  Després de les últimes notícies negatives a la nostra ciutat referents a la conservació del seu patrimoni històric, veiem molt favorablement, per altra banda, que hagi sorgit una reacció ciutadana en forma de noves plataformes i col·lectius que en reclamen la seva defensa. 

  Dit d’això, però, volem dir que hi ha un tema cabdal del qual no se’n parla: l’element patrimonial més important de Sant Feliu, el monestir benedictí, es troba en perill afectat per un projecte museístic, el del Museu Thyssen, que en preveu foradar els murs exteriors i fer un edifici annex de nova planta a la plaça de l’Abadia.

  Davant d’aquest fet, demanem a persones, entitats, partits polítics i institucions, que defensin de manera urgent aquest bé patrimonial i en reclamin la modificació del projecte que l’afecta, ara mateix pendent de la decisió final que Patrimoni de la Generalitat haurà de prendre per aprovar o no aquesta intervenció. 

  Volem recordar que el manifest ‘Salvem el monestir de Sant Feliu de Guíxols’ ha rebut 479 signatures de suport i demana a l’equip de govern local replantejar la ubicació actual del projecte del Museu Thyssen. 

  Encara som a temps: ara toca salvar el Monestir!

  Col·lectiu “Salvem el Monestir”


  Visites guiades i musicades “Medievàlia” al Monestir

  03/05/2018

  Des del Museu d’Història proposen un format diferent per gaudir d’una visita especial a l’històric Monestir Benedictí de la nostra ciutat.  En aquesta ocasió, del guiatge sobre la realitat històrica i quotidiana del món medieval i monàstic en tindrà cura l’historiador Jordi Vivó; mentre que el tercet format per Pedro Burruezo, Maia Kanaan i Jordi Ortega posaran les notes musicals al recorregut amb cançons perfumades de sons medievals, moriscos, sefardites… tot inspirant els diferents àmbits de l’edifici per finalitzar a l’Hort del Rector, on l’espai gastronòmic El Ginjoler oferirà una copa de cava de cloenda al bell entorn dels jardins. 

  Dates Previstes

  ·         Dissabte 5 de maig

  ·         Dissabte 8 de juny

  ·         Dissabte 15 de setembre

  Preu: 5,00 €, Menors de 8 anys, gratuït

  Places limitades
  Venda de tiquets a l’oficina de Turisme (Pl. Monestir s/n)
  Horari: de dilluns a dissabte de 10 a 18 h.
  Diumenges i festius d’11 a 14 h


  Activitats a la ciutat amb motiu del certamen “Som Cultura”

  24/11/2017

  Durant el mes de novembre tindrà lloc el certamen Som Cultura 2017. Organitzat  pel Patronat de Turisme Costa Brava Girona, des del club de màrqueting de Cultura i Identitat, consisteix en un mes dedicat a les activitats entorn a la cultura i el patrimoni, durant les quals es realitzaran en diferents poblacions gironines tallers, visites guiades, rutes, …

  A Sant Feliu de Guíxols, aquest dissabte 25 de novembre es durà a terme l’activitat GUÍXOLS EXPERIENCE a les 11 del matí al Monestir. Es tracta d’una visita d’unes 2 hores als entorns del Monestir, el Palau de l’Abat i els jardins monàstics, amb la col·laboració dels Amics del Museu, amb qui es podrà interactuar per tal de conèixer de primera mà la història, el patrimoni i les llegendes, ampliant els coneixements del nostre entorn. El punt de trobada serà l’Oficina de Turisme de l’edifici del Monestir. Cal reservar a turisme@guixols.cat , al telèfon 972 82 00 51 o presencialment a la mateixa Oficina. El preu és de 2€ i es limita la partipació a 25 persones. 

  El mateix dissabte, a les 5 de la tarda, tindrà lloc a la Sala Abat Panyelles del Monestir la presentació de l’àlbum fotogràfic sobre el tren de Sant Feliu a Girona (1892-1969) “El ferrocarril de Sant Feliu desaparegut” (coeditat per l’Ajutament i l’Editorial Efadós). El treball és un recull d’històries i de moments viscuts al llarg dels 77 anys de vida del Carrilet. El formen fotografies recopilades expressament per a l’ocasió, però també hi ha anècdotes i molts records viscuts pels seus protagonistes, els nostres avantpassats i alguns de nosaltres.
  Els textos són a càrrec de Francesc Xavier Bosch, llicenciat en Història i Màster en Formació del Professorat d’ESO i Batxillerat per la UdG, que des del 2013 codirigeix amb Josep Murlà (col·leccionista i investigador guixolenc) unes conferències destinades a alumnes d’ensenyament primari i secundari on s’exposa l’ascens i la caiguda del Nazisme, la Segona Guerra Mundial i la tragèdia de la Shoah. Actualment prepara un estudi històric sobre el Sant Feliu de Postguerra.

  L’endemà, diumenge 26 a les 11’30 tindrà lloc la visita teatralitzada al Monestir “Un dia a la vida del monestir”, organitzada pel Museu i amb un preu de 3€. Cal reservar a  museuhistoria@guixols.cat. L’aforament es limita a 25 persones. 

   

   


  La plataforma “Salvem el Monestir” no vol el Thyssen en el recinte

  11/08/2017

  Segons informa El Punt-Avui, una plataforma ciutadana anomenada Salvem el Monestir reclama que el futur museu Thyssen no es faci en l’històric edifici i defensa que es recuperi la idea original de fer-lo en una instal·lació nova.

  Salvem el Monestir considera que s’està davant d’una “intervenció molt agressiva sobre el conjunt monumental del monestir benedictí”. Alerten que es foradaran els murs exteriors i que s’edificarà a la plaça de l’Abadia. “No entenem la tria d’aquesta ubicació, tenint en compte que la idea de fer un edifici de nova planta seria compatible a qualsevol altre indret”, diu el manifest.

  L’alcalde, Carles Motas, per la seva banda, diu que s’actuarà amb el màxim de respecte i que es vol potenciar el museu com a gran centre cultural. També destaca que la zona on es farà el museu sempre s’ha anat remodelant i que encara fa poc es va foradar per obrir-hi una porta. Pel que fa al nou edifici annex, va dir que “molts museus del món tenen construccions modernes al costat”.

  La baronessa Carmen Thyssen va signar un acord el juliol amb l’Ajuntament per cedir gratuïtament i per un període de 20 anys les 400 obres que configuren la seva col·lecció de pintura catalana. El museu es farà en unes dependències del monestir i en un edifici de nova construcció en uns terrenys contigus al pati posterior. L’alcalde, Carles Motas, remarca que “no es farà cap pas enrere” i que a finals d’any hi haurà ja el projecte executiu. L’Ajuntament va adquirir per 740.000 euros els jardins que envolten el monestir, a tocar de la futura nova construcció, una parcel·la de 5.200 metres quadrats que servirà per a l’activitat del Museu Thyssen i de la resta de serveis que confluiran en el monestir. 

  Gerard Mas compartirà el Monestir amb l’Espai Thyssen

  14/07/2017

  El ganxó Gerard Mas exposarà al Monestir algunes de les seves obres, en una mostra que tindrà lloc del 16 de juliol al 15 d’octubre, amb el mateix horari que l’exposició de l’Espai Thyssen.  

  En la seva obra, Mas treballa amb temes com la paradoxa i la contradicció, introduint elements de descontextualització i, sobretot, l’ironia. L’objectiu és manifestar una voluntat de diàleg entre l’estètica clàssica i les formes més avantguardistes.

  Mas parteix d’una idea que habitualment ha trobat mentre realitzava peces anteriors, sovint a partir de l’experiència del seu dia a dia, però sempre íntimament lligada a un material concret que serà el de l’acabat final de la peça. Quan l’escultor té la peça dibuixada mentalment, en fa la maqueta o uns models en fang. Un cop acabat, el copia al material definitiu d’acabat,  a través de motllos o amb tècniques de talla. Després arriba el treball de policromia, en què de vegades incrusta ulls de vidre o afegeix algun objecte real a la peça.

  Gerard Mas ha estat titllat algunes vegades de “provocador” malgrat que, d’entrada, l’autor només pretén provocar-se a si mateix, sense ànim de provocar els altres.  “Es tracta de sortir una mica dels esquemes mentals que habitualment tenim quan contemplem una determinada imatge”, diu.

  Pel que fa als materials, bàsicament treballa en pedra, fusta i resina policromada, amb ús ocasional de bronze, elements de joieria, vidre o d’altres.  El material juga un paper importantíssim a l’hora de donar sentit a l’obra de Gerard Mas.

  La mostra “Iconoplàstia” és una selecció important d’obres dels darrers anys en la qual prima sobretot la utilització de la talla de pedra i fusta i que, malgrat no ser una retrospectiva, dóna una idea bastant clara del que és el seu treball. La seva obra de talla és lenta de fer i habitualment costa reunir una bona col·lecció d’aquest tipus de peces. Però a Sant Feliu les tindrem. 


  Valoració positiva de les jornades StartUpNow

  08/06/2017

  Un total de 90 emprenedors han passat per les primeres jornades StartUpNow que es van clausurar aquest dimecres al Monestir de la nostra ciutat. Des de l’organització, la valoració ha estat molt positiva i Martí Juanola, per part de l’organització, ha declarat a Ràdio Capital que “al voltant del 30% dels participants han estat joves de 19 a 22 anys”. Per Juanola, la situació ideal és que un emprenedor s’acabi convertint en empresari o pugui autoocupar-se.

  Les jornades han comptat amb taules rodones sobre temes que incideixen directament sobre l’emprenedoria, com el finançament o la importància del màrqueting online i també conferències, networkings i presentacions de projectes.

   

   

   

   

   


  Burruezo i la Medievalia Camerata al Monestir de Solius

  12/06/2017

  La Medievalia Camerata actuarà el dijous 15 de juny, coincidint amb la festa del Corpus Christi (19h, gratuït), en format de trio –Burruezo, Maia Kanaan i Jordi Ortega– al monestir de Santa Maria de Solius, que aquest any celebra el 50è aniversari, i interpretarà peces del seu darrer disc, “Dervishes & Troubadours” (Satélite K), peces de les tres tradicions del Llibre (la cristiandat, l’islam i el judaisme) a la recerca de la bellesa. Els tres músics actuaran després de la primera part de la vetllada, en què els monjos faran el Cant dels Vespres.

  Burruezo també actuarà amb diferents formats el 16 de juny a La Industrial de Palafrugell; el 29 de juliol al monestir de Sant Feliu de Guíxols; el 17 d’agost a l’Alfolí de la Sal de l’Escala, dins del Festival de Guitarra Girona-Costa Brava, i els primers divendres de juny a setembre en una ruta musicada pel call de Girona, Troba d’Or.

   

   


  Activitats pel Dia Internacional dels Museus

  17/05/2017

  El dijous 18 de maig, és el Dia Internacional dels Museus. Aquest dia, el nostre Museu d’Història obre les portes a tothom que el vulgui visitar. De tota manera, les activitats més importants es traslladen al dissabte dia 20.

  Aquest dia, els Amics del Museu organitzen, com cada any, un concurs de pintura ràpida que començarà a les 8 del matí i es tancarà a les 2 de migdia. Les obres acabades es podran visitar a partir de les 4 de la tarda en una de les sales del Monestir on, a les 5, es donarà a conèixer el veredicte del jurat i es lliuraran els premis.

  Seguidament, a les 6, a la sala d’actes del quart pis, el Museu d’Història presentarà el llibre “Dòlmens, coves i menhirs” de Pau Roig i Xavier Niell. La presentació anirà a càrrec de Néstor Sanchiz.

  Finalment, a partir de les 9 de la nit, es podran visitar les torres del Monestir en una visita comentada i gratuïta. Aquesta serà una visió diferent de l’habitual, amb les parets il·luminades amb llum artificial, i una panoràmica nocturna des de dalt la torre del Fum.  Unes 400 persones gaudeixen el Ball Vuitcentista als Jardins del Monestir

  13/05/2017
  Unes 400 persones s’han acostat als recentment adquirits Jardins del Monestir per gaudir del Ball Vuitcentista amb la Principal de la Bisbal, una activitat organitzada pel Museu d’Història i l’Agrupació Amics de la Sardana que ha tingut un ampli repertori de balls de l’època dels nostres besavis, com masurques, valsos, xotis, sardanes o polques. Com en la setmana anterior, l’èxit de públic s’ha fet palpable, i molts dels assistents han aprofitat per visitar aquests nous jardins a tocar del monestir benedictí.
  Ha estat un matí amb sorpreses, com el fet que la cobla ha fet alguna peça fora de programa com el ball de rams, o un dels moments més emotius, amb l’estrena de la sardana “Anna-Laura”.
  La vetllada, per celebrar que a Sant Feliu s’està a cavall entre dues exposicions temporals ambientades d’alguna forma en aquella època, com són la cloenda del l’exposició sobre l’arquitecte Rafael Masó i la inauguració de la que celebrarà el 125è Aniversari de la línia del Ferrocarril de Sant Feliu a Girona (prevista per a principis de juny), ha estat una festa ambientada en els balls que se celebraven al tombant del segle XIX al XX, rememorant una mostra de la música que sonava en aquell moment als balls i gresques populars a la nostra ciutat, gairebé sempre organitzats per algun dels nombrosos Casinos de Sant Feliu.

  “Guíxols Flors” reobre els Jardins del Monestir al públic per primera vegada

  02/05/2017
  Pel proper cap de setmana ( 6 i 7 de maig) està programada l’exposició de flors “Guíxols Flors”, que servirà per obrir els Jardins del Monestir al públic després de segles tancats.
  Els jardins, en mans privades des de feia dos segles i antigament propietat del Monestir i que l’Ajuntament ha adquirit per a ús públic, s’obriran aquest cap de setmana  amb motiu del certamen Guíxols Flors.
  Els jardins del Monestir i la casa existent (coneguda com a Casa Blasco) és una peça de terreny de vora 5.000 metres quadrats a tocar del Monestir. Entre els elements que es recuperen en aquests nous jardins hi ha la muralla del segle XVIII, una torre, antics horts, un recorregut de passeig i la pròpia casa de 320 metres quadrats, catalogada com a edifici d’interès local.
  A banda de contemplar les flors al nou espai, durant el cap de setmana es podrà passejar pel jardí escoltant microconcerts, de clàssica, veu o ukelele.
  • DISSABTE 6 DE MAIG
  11 a 20 h ininterrompudament
  Visita lliure als Jardins del Monestir (itineraris indicats) 
  Visites a la casa Blasco (ambientació en diversos espais de la casa)
  12.30 h Microconcerts als Jardins del Monestir Haydn Trio i Ensemble de flautes
  Formació de flauta, violí i violoncel i formació de flautes que interpreten obres cambrístiques de diferents estils.
  17 a 20.30 h Concurs de flors al Pati de l’Ajuntament
  21h Píndoles de Teatre a l’entorn del Monestir. Punt de trobada al Teatre
  22 h Luis González Trio. Preu de l’entrada : 5 euros (entrada lliure mostrant l’entrada de l’espectacle Píndoles de micro teatre) 
  • DIUMENGE 7 DE MAIG
  10 a 14 h i de 17 a 20 h Concurs de flors al Pati de l’Ajuntament
  11 a 20 h ininterrompudament
  Visita lliure als Jardins del Monestir (itineraris indicats)
  Visites a la casa Blasco (ambientació en diversos espais de la casa)
  Micro concerts als Jardins:
  17 h Clica’m. Quintet de corda que interpreten cançons modernes amb arranjaments i versions pròpies.
  19 h Ennuk. Quartet de veus femenines que s’acompanyen amb ukeleles versionant temes pops actuals.
  20 h Lliurament de premis al Pati de l’Ajuntament.
  • ACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES
  Divendres 5 de maig a les 19 h 
  Conferència “Els horts dels monestirs i convents” a càrrec de José Pardo Tomàs, investigador del Departament d’Història de la Ciència de la Institució Milà i Fontanals del CSIC, de Barcelona, a la Sala d’actes del Monestir.
  Dissabte 6 de maig Sortida matinal
  Sortida de coneixement de plantes de l’entorn de Sant Feliu, a càrrec del botànic Xavier Vinyes 
  Sortida a les 9.30 h de l’entrada del Monestir (Plaça Monestir) | RECOMANACIONS: Portar esmorzar i calçat còmode. Portar vehicle si se’n disposa, ja que procurarem
  acostar-nos al punt d’inici de la ruta prevista.
  64è Concurs- Exposició de flors al Pati de l’Ajuntament
  dissabte 6 de 17 h a 20,30 h | diumenge 7 de 10 h a 14 h i de 17 h a 20 h
  MODALITATS DE CONCURS: Flor boscana, Bonsai, Orquídia (d’interior), Ornamentació, Ikebana, Ram de flors i Rosa única

  Ball Vuitcentista als jardins del Monestir, dissabte al migdia

  09/05/2017

  Després de l’èxit de públic amb el primer cap de setmana d’obertura dels Jardins del Monestir, amb 4000 visitants, l’Ajuntament ha decidit programar per dissabte una segona activitat en aquest mateix espai. Així, amb la col·laboració dels Amics de la Sardana i el Museu, tindrà lloc el proper dissabte 13 de maig a les 12 del migdia un Ball Vuitcentista, que anirà a càrrec de la Cobla La Principal de La Bisbal, amb entrada lliure.

  El ball vuitcentista és una jornada de festa ambientada en els balls que se celebraven al tombant del segle XIX al XX en què es rememora una mostra de la música que sonava en aquell moment als balls i gresques populars a la nostra ciutat, gairebé sempre organitzats per algun dels nombrosos Casinos de Sant Feliu. En aquell període, els músics de cobla estaven molt actius i composaven valsos, polques, xotis, masurques… En el cas de dissabte al migdia el programa se centrarà en composicions de finals del segle XIX de Josep Serra i Francesc Perich.

  L’objectiu de la jornada és celebrar que el Monestir està a cavall entre dues exposicions temporals, ambientades d’alguna forma en aquella època, com són la cloenda del l’exposició sobre l’arquitecte Rafael Masó i la inauguració de la que celebrarà el 125è Aniversari de la línia del Ferrocarril de Sant Feliu a Girona (prevista per a principis de juny). El perquè d’aquest ball és el fet que aquestes dues exposicions connecten personatges rellevants del tombant de segle com Rafael Masó, Enric Heriz o Joan Casas i des del Museu han volgut celebrar l’impàs entre ambdues exposicions proposant aquesta festivitat

  En aquella època era tradició tenir uns “carnets de ball” per poder preparar amb els “balladors” les peces que sonaven. Això també serà possible en el ball de dissabte, i les peces que sonaran es poden veure en els “carnets de balls” gratuïts que ja es poden demanar a l’Oficina de Turisme, on ja estan disponibles perquè tothom pugui concedir els balls als admiradors i admiradores i no en quedi ni un de lliure.

  Tot i que no és obligatori anar al ball vestit d’època, a qui li agradi anar “com cal” als actes la festa encara li resultarà més lluïda.

  En la ballada hi haurà polques, valsos, xotis, masurques i alguna sardana. Probablement hi ha qui no sap com es ballava un vals “a plaça” –res a veure amb un vals vienès, molt més senzill- o una polca. Al llarg de la setmana s’aniran publicant al facebook i a la web municipals (www.guixols.cat) links amb vídeos d’esbarts perquè qui hi vulgui assistir sàpiga els  passos bàsics del ball.

   


  El Thyssen no serà a Can Serra

  12/04/2017

  Segons ha avaçat l’Agència Catalana de Notícies, l’Ajuntament i el propietari de la finca han arribat a un acord per fer miques el conveni de permuta signat el 2010 que preveia ubicar el Museu Thyssen a l’antiga fàbrica Serra Vicens. Ara el titular de l’edificació tindrà via lliure per vendre la finca, tot i que l’ajuntament no veuria amb mals ulls adquirir-la per a altres equipaments.

  Com ja fa temps va avançar l’alcalde, la idea de l’actual govern és fer el Museu Thyssen dins el Monestir mateix i per això han renunciat a l’anterior conveni gestat amb un altre equip de govern i més tenint en compte l’adquisició dels terrenys i jardins de Can Blasco, que podrien formar part del museu.

   


  Llum verd d’Urbanisme de la Generalitat a l’ampliació dels Jardins del Monestir

  02/03/2017
  La Comissió territorial d’urbanisme de Girona, presidida pel director general d’Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra, ha informat favorablement avui la modificació del Pla d’ordenació urbanística municipal (POUM) de Sant Feliu de Guíxols, que amplia l’espai públic al voltant del monestir i també el propi conjunt eclesiàstic, que acollirà el Centre d’Art col·lecció catalana del municipi.
  El complex monàstic benedictí, d’origen romànic, disposa actualment d’un perímetre de protecció urbanística que li assigna el POUM, mitjançant la qualificació dels espais que l’envolten com a espais lliures i zones verdes. No obstant, el Pla recull la possible transformació dels espais situats al sud del complex per destinar-los a usos residencials, el que limita l’abast de la seva protecció.
  La modificació que impulsa l’Ajuntament proposa una nova qualificació urbanística dels espais al sud del monestir, per ampliar el seu perímetre de protecció; una nova localització dels usos residencials que preveu el POUM, i l’ampliació del mateix equipament.
  Així, el conjunt del monestir s’amplia en 1.165 m2, afegint-hi l’espai del claustre que havia estat projectat al segle XVIII. D’altra banda, els espais lliures que envolten el recinte s’estenen des de la Plaça del Monestir, al nord, fins la muralla que delimitava antigament l’horta del convent, al sud. D’aquesta manera, es guanyen 1.258 m2 d’espai públic i es connecta el nucli de Sant Feliu amb l’extensa àrea verda i forestal de Monticalvari, de propietat municipal i de gran valor paisatgístic.
  Finalment, els usos residencials que es preveien al sud del monestir es traslladen al costat d’una parcel·la ja prevista, al número 14 del carrer Jecsalis. Les dues parcel·les resultants es qualifiquen com a zona d’apartaments, que també admetran l’ús hoteler.

  L’Ajuntament amplia el domini públic als jardins del Monestir

  01/03/2017

  Segons informa el diari El Punt-Avui, l’Ajuntament ampliarà el domini públic a la finca dels jardins de Can Blasco, després d’haver assolit un acord amb les famílies De la Peña i Riera Prim per afegir 650 metres quadrats que encara eren privats al bell mig de la zona verda. A canvi, el consistori els cedirà una porció de 275 metres quadrats annexos a la casa que continua en mans de les famílies, un fet que, a més de donar-los més privadesa, afavoreix la quadratura urbanística dels límits entre propietats.

  L’alcalde, Carles Motas, destacava que amb l’increment net de superfície municipal, d’uns 338 metres quadrats, el jardí públic superarà les 0,55 hectàrees, que comprenen un tram continu de la muralla medieval en què, a més de la torre de guaita, incorporen un vell colomar i el pou que durant segles ha servit per regar els bancals que havien servit d’hortes a la comunitat monàstica i en els últims dos segles s’han reconvertit en jardí.

  Pel que fa a la casa modernista de Can Blasco, força ben conservada, Motas sosté que servirà de complement al projecte de Museu Thyssen al monestir. “La podríem incloure en el projecte global de l’equipament”, avançava l’alcalde, per bé que encara no tenen clars els usos.

  El dret de pas, encarrilat

  Pel que fa a la negociació pendent entre els mateixos propietaris de la finca privada i el consistori pel dret de pas que figura inscrit al registre de la propietat a través del jardí públic, Motas explicava que hi ha bona voluntat entre les dues parts per arribar a un acord, i posava com a exemple l’entesa fructífera per la permuta dels terrenys. El govern local reconeix que el dret figura als documents, però creuen que caurà pel seu propi pes quan els jardins s’obrin al públic.

  Desbrossada a fons dels jardins

  El paisatge a l’interior de la zona verda ha canviat força des que el consistori va tancar l’adquisició dels terrenys, a final d’any. Una brigada de jardineria i treballadors forestals s’han centrat en les últimes setmanes a desbrossar l’espessa vegetació que creixia al sotabosc i eliminar els arbres en més mal estat, com ara alguns pins i les restes d’una gran palmera afectada per l’escarabat morrut.

  A curt termini, els jardins continuaran tancats de manera habitual, ja que caldrà temps i inversions per adequar-hi les zones de pas, esglaons per salvar els desnivells i un redisseny de la plantada de noves espècies. Però es manté la idea d’organitzar-hi activitats periòdiques, amb l’objectiu prioritari que al maig es puguin presentar en societat durant la mostra Guíxols Flors i s’hi puguin celebrar, per exemple, petits recitals amb alumnes de l’escola municipal de música.

  Pel que fa a la feina prèvia a l’emplaçament del museu entre el monestir i els jardins, aquest any el consistori té previst encarregar prospeccions arqueològiques al subsòl de la plaça Abadia, que seran a càrrec d’equips de la Universitat de Girona.


  Conferència del doctor Estivill a la sala d’actes del Monestir

  25/01/2017
  El Casal de Tueda – APITE ha organitzat una activitat per al divendres 27 de gener a dos quarts de vuit del vespre, que tindrà lloc a la sala d’actes del Monestir. Es tracta d’una conferència emmarcada dins el cicle de xerrades “Salut i Societat” que anirà  a càrrec del reputat Doctor Eduard Estivill, de la Clínica Estivill del Son de l’Institut Quiron-Dexeus de Barcelona i coordinador de la Unitat del Son de l’Hospital General de Catalunya,   amb el títol de “Dormir bé per viure més i millor”. L’acte serà presentat pel doctor Antoni Beltran, metge de família de l’ ABS Sant Feliu de Guíxols.
  El son és un element important per a la qualitat de vida de les persones grans, i l’alteració del son és una de les queixes més comunes d’aquest segment pel que fa a la vida diària. Tradicionalment, molts dels canvis soferts en el son s’han considerat normals i propis de l’envelliment, però les recerques mèdiques han demostrat que tenen un rerefons patològic, responen a una causa concreta i tenen tractament si es fa una diagnosi correcta.
  El doctor Estivill, un dels grans especialistes mundials del son, donarà a conèixer, en aquesta conferència, els principals fets que esdeveneixen el son de la gent gran i les principals patologies del son associades a aquest col·lectiu.

  L’Ajuntament compra Can Blasco pendent de cancel·lar un dret de pas

  19/01/2017

  El govern ganxó va tancar a finals d’any l’adquisició de la finca de gairebé 2800 m2 corresponent als jardins de la Casa Blasco, situats entre el carrer de l’Abadia i el pati del Monestir.

  Ho va fer, però no del tot, ja que els antics amos reivindiquen que encara tenen la servitud de dret de pas d’una de les porcions de la finca adquirida pel consistori, segons ha avançat avui el diari El Punt-Avui.

  L’Ajuntament havia tancat una opció de compra el passat mes de juliol per valor d’uns 700.000 euros, però en va reservar uns 16.000 cautelarment per compensar l’afectació de la servitud del dret de pas i les despeses notarials, judicials i registrals derivades de la compra.

  L’acord de la Junta de Govern declarava aleshores que “no es considera vigent el dret dels veïns de l’altra part de casa per tal que hi accedeixin”, ja que el contracte on ho estipula és de 1922.  Això obria la possibilitat de portar el cas als tribunals.

  Tot i això, el regidor Josep Saballs ha declarat a El Punt-Avui que “la via del litigi la volem descartar” i reitera que la servitud de pas “és obsoleta ja que l’altra propietat té un accés independent pel carrer Jacint de Pau”. Amb tot, al Registre de la Propietat no varen eliminar aquesta servitud de dret de pas mentre no hi hagi un acord entre les dues parts o una resolució judicial.

  Segons Saballs, mantenen les converses obertes i han donat les claus dels jardins als propietaris veïns tot i que la intenció del govern és acabar obrint la propietat al públic.


  Convoquen un ple extra per repetir un punt no aprovat i MES ho considera “poc democràtic”

  05/12/2016
  Aquest matí el govern de la ciutat ha convocat un ple per aprovar provisionalment la modificació urbanística que fa referència als entorns del Monestir. Era la segona vegada que
  ho feia, ja que en el darrer ple ordinari de novembre (ara fa deu dies) el govern també ho va intentar, però no va aconseguir la majoria qualificada que necessitava en faltar dos membres de l’equip de govern a la sessió (l’alcalde Motas i Josep Ramon Llobet). El punt es va aprovar amb només 10 vots a favor, i com que en afers com aquest es necessita una majoria qualificada (11 vots a Sant Feliu), el punt no es podia considerar aprovat.
  Avui el govern ha “inhabilitat” aquell acord – així ho ha definit l’alcalde accidental Josep Melcior Muñoz- i l’ha tornat a aprovar, aquest cop sí, amb els 11 vots que es necessiten, i MES considera que “el que avui ha fet el govern ha estat rehabilitar un acord del ple”.
  Un ple que s’ha endarrerit uns minuts tot esperant l’arribada del regidor número 11 que li faltava al govern per votar a favor el punt. “Certament còmic”, segons MES.
  A continuació, l’alcalde accidental ha assumit l’error i s’ha atribuït tota la responsabilitat, tot i que poc després ha considerat una votació en el ple com un “requisit burocràtic”, insinuant que tot el que havia passat era, en part, “culpa de l’oposició, que no havia estat prou atenta fiscalitzant el govern”.
  En el ple, el regidor de MES Pere Albó ha dit que “justament, aquesta manera d’entendre-ho és el que fa que vostès comentin errors com el d’avui, que els porta a repetir un punt del ple municipal”. El regidor ha posat altres exemples d’aquesta deriva i ha senyalat que “d’això en són els únics responsables, no es poden amagar darrere d’errors tècnics o burocràtics”. Així, Pere Albó ha fet notar que “fa molts mesos que el públic no pot intervenir després del ple”. També ha denunciat el que ell ha anomenat “efecte ventafocs” (així anomena el fet d’acabar els plens estrictament a les 12 de la nit, eludint d’aquesta manera tant les preguntes del públic present com també els precs i preguntes dels
  regidors de l’oposició). En el mateix sentit ha denunciat un estil hiperformalista a l’hora d’interpretar el ROM, en recordar que no es deixa parlar en segona intervenció o s’abusa
  de la darrera intervenció per evitar un debat d’idees i convertir-lo en un discurs de consignes populistes.
  Pere Albó ha recordat els “tics poc democràtics que té el govern de Sant Feliu de Guíxols en dirigir els plens”. “Tant el Sr. Alcalde titular com ara l’accidental no es caracteritzen precisament per tenir una manera de presidir els plens que es pugui qualificar de generosa”, ha declarat Albó.
  Finalment l’alcalde accidental ha acabat explicant que “aquestes coses passen” i que “no som el primer lloc on es dóna una circumstància com aquesta”, posant com a exemple l’Ajuntament de Girona, que va haver de repetir el ple que nomenava l’alcalde. El que no ha explicat Muñoz, diu MES al nostre diari, és  “que aquell alcalde va haver d’assumir finalment responsabilitats polítiques dimitint”. Albó es queixa que de l’excés de populisme del govern tampoc li ha permès dir aquesta frase, ja que Muñoz ha fet aquestes declaracions en l’últim torn “per evitar ser retopat”.

  S’aprova l’adquisició dels terrenys annexos al Monestir

  27/11/2016

  En el ple també es va aprovar de manera definitiva el conveni perquè el municipi adquireixi la finca de Can Blasco i els jardins annexos al monestir, amb l’únic vot en contra de Pere Albó (MES) –que troba la inversió massa elevada i va insistir que part de la casa continuarà sent privada– i les abstencions de CiU i la CUP. GdC va mantenir el vot favorable a la incorporació de la zona verda al patrimoni municipal, però Jordi Lloveras va insistir que no és cap aval a l’emplaçament del museu Thyssen. Posteriorment, també es va votar l’aprovació provisional de la modificació del planejament per requalificar, entre altres canvis, l’espai de la plaça de l’Abadia com a sòl per a la construcció d’un equipament municipal, la gran sala expositiva del complex d’art. Només els tres grups del govern ho van fer a favor. CiU i GdC es van abstenir i MES i la CUP hi van votar en contra.

  En aquest punt, el regidor d’Urbanisme, Josep Saballs, va explicar que el projecte encara haurà de rebre els avals de la comissió territorial d’Urbanisme, de l’òrgan superior d’abast català i fins i tot del Departament de Cultura, però va defensar que la comissió de patrimoni hi ha donat el seu aval amb prescripcions com ara la impossibilitat d’autoritzar noves edificacions privades en un perímetre de 18 metres al voltant del conjunt del monestir. L’argument, però, va servir a la resta de grups per qüestionar que precisament el projecte prevegi aixecar un nou cos públic adossat a les parets del monestir. Albó va apostar pel projecte a la fàbrica Serra Vicens i Dolors Ligero (CiU) va recordar que el conveni per adquirir l’antic edifici industrial és vigent.Respecte a la possibilitat d’ubicar el museu al monestir, Ligero va dir que el podrien arribar a compartir, però amb la condició que es rehabiliti l’interior del complex monàstic i no s’aixequi el nou cos afegit, i va reivindicar que podria aprofitar-se com el vell edifici del museu del Louvre parisenc. El socialista Josep Melcior Muñoz li va replicar irònicament que al costat del Louvre, en l’ampliació, s’hi va aixecar “una piràmide de vidre que deu anar també en contra de tots els cànons de l’estètica”. Per la seva part, GdC i la CUP van mantenir les seves reserves respecte a la construcció del museu amb fons municipals.
  Font: El Punt-Avui


  Concert extraordinari de tardor al Monestir

  27/10/2016

  Aquest dissabte 29 d’octubre, a les 18h, tindrà lloc al Monestir un Concert extraordinari de Tardor. La peculiaritat del concert és que a banda de la Capella Musical del Monestir i la Coral Cypsella del Centre Excursionista Montclar, hi participa també la East Grinstead Choral Society, d’Anglaterra.
  Aquesta població del sud-est d’Anglaterra té vincle d’agermanament amb la nostra ciutat des de fa dècades, i porta mantenint un programa de trobades, intercanvis i iniciatives culturals conjuntes.
  La coral Cypsella ja va promoure un intercanvi similar amb aquesta mateixa formació coral als anys 2002 i 2003, i 13 anys més tard es repeteix la trobada.
  A nivell protocol·lari, el passat dimarts 25 d’octubre l’alcalde, Carles Motas i el regidor d’Agermanaments, Salvador Calabuig, van oferir una recepció als integrants del cor anglès, els quals s’estan aquests dies entre nosaltres.
  L’entrada del concert és gratuïta.


  Sense consens pel Thyssen en un ple amb molta tensió

  28/08/2016

  L’operació perquè part de la gran finca de Can Blasco –uns 5.000 metres quadrats a llevant del monestir– acabi en mans de l’Ajuntament va quedar deslluïda en el ple municipal per les diferències entre el govern (TSF, ERC i PSC) i els grups de l’oposició respecte al nou projecte del Museu Thyssen al monestir. La CUP i Guíxols des del Carrer (GdC) van donar suport al primer dels dos punts relacionats amb la qüestió, la modificació del POUM per ampliar en 2.000 metres quadrats els espais lliures a l’entorn del monestir, però els portaveus dels dos grups, Elena Delgado i Jordi Lloveras, respectivament, van insistir que estaven d’acord amb un jardí d’ús públic per als guixolencs i no pas amb el fet que l’espai acabi inclòs dins del museu.

  Els grups del govern van defensar la transcendència de recuperar els espais privatitzats arran de la desamortització eclesiàstica del segle XIX, però MES i CiU –tot i que en els dos casos estan a favor del Thyssen– van votar-hi en contra amb algunes objeccions: sobre l’abast dels terrenys que s’adquireixen i, sobretot, perquè el projecte de l’equipament museístic s’ha refet sense comptar amb els altres grups. Dolors Ligero (CiU) va demanar deixar fora dels canvis de qualificació l’espai de la plaça de l’Abadia –on aniria la futura sala d’exposició– per debatre els canvis en el si d’una comissió especial amb tots els grups municipals. Pere Albó (MES) va alertar que el projecte al monestir avança sense que s’hagi modificat el pla director de l’edifici, bé cultural d’interès nacional, i va opinar que el projecte anterior a la fàbrica Serra Vicens hauria costat menys diners al municipi.

  L’alcalde, Carles Motas, va destacar que amb l’operació es guanyen “un 20% de zones verdes i un 26%” en la dotació d’equipaments, i va fer una crida als grups, especialment al de CiU, perquè se sumin a un nou consens per materialitzar el projecte. En la votació del conveni urbanístic complementari, però, CiU, GdC i la CUP només es van abstenir, mentre que Albó va votar en contra per MES.

  Retrets entre CiU i TSF

  En la recta final de la sessió, mentre es debatia aprovar un recurs d’alçada davant de la Generalitat sobre la pròrroga del calendari del pla de barris –de només dos anys i confirmada amb set mesos de retard quan el govern local sol·licitava tot un trienni–, la tensió va tornar a pujar entre CiU i TSF.

  La portaveu convergent, Dolors Ligero, va criticar que el pla hagi estat un any aturat, fet que el regidor d’Urbanisme, Josep Saballs, va explicar per la incertesa dels plans de la Generalitat. L’edil, però, va passar al contraatac per recordar els problemes amb la urbanització de carrers a l’àmbit quan Ligero n’era la regidora delegada, i la va acusar d’haver arreglat la plaça del Puig per vendre’s, més tard, un pis a la zona. Els regidors de CiU van marxar de la sala i Saballs, l’endemà, va acabar demanant disculpes públiques a Ligero.

  Font: El Punt-Avui


  Aquest lloc web utilitza cookies per tal que tinguis la millor experiència d'usuari. Si segueixes navegant estàs donant el teu consentiment per a l' acceptació de les esmentades cookies i l' acceptació de la nostra política de cookies, clica l'enllaç par a més informació.plugin cookies

  ACEPTAR
  Aviso de cookies