• Categories
 • Sortida dels Amics del Museu al Rat-Penat de Mascanada

  06/08/2018

  El proper dimarts 7 d’agost a les 6 de la tarda, els Amics del Museu han programat una sortida que consisteix en una visita al Museu del Rat-Penat, a Mascanada, on es podrà veure tota la col·lecció de Josep Almar.

  L’entrada és gratuïta, i la concentració per anar-hi tindrà lloc a la Ronda de Ponent, a la cantonada amb el carrer Pecher, des d’on s’iniciarà el recorregut a peu fins al Museu, situat aproximadament a mig quilòmetre.


  28.000 visitants en l’exposició d’enguany de l’Espai Carmen Thyssen

  16/10/2017

  L’exposició d’aquest estiu de l’Espai Carmen Thyssen ha acumulat un total de 28.000 visitants, amb una mitjana de prop de 300 visitants diari, avança Ràdio Capital. La mostra Un món ideal ha portat a l’Empordà diferents obres naturalistes, impressionistes i avantguardistes.

  Segons l’Espai Thyssen, són dades que confirmen la “consolidació” de les exhibicions temporals de l’entitat. Asseguren que tindrà continuïtat en el futur Museu Thyssen. La directora artística de l’Espai Carmen Thyssen, Pilar Giró, explica que pretenen arribar a públics heterogenis.

  També posen en valor el diàleg entre la pintura internacional dels segles XIX i XX amb obres catalanes. En aquesta exposició, han destacat els quadres El molí d’aigua de Gennep de Vicent van Gogh, o Foguera al costat d’una ria de Paul Gauguin. Entre els autors avantguardistes es troben Victor Vasarely, Joaquim Sunyer, Maria Girona i Àngel Planells.

  La xifra de visitants també inclou les persones que hagin vist l’exposició d’escultures de Gerard Mas. L’entrada també permetia accedir al conjunt monumental del monestir.

  Pensant en el futur Museu Thyssen, un dels eixos serà el vessant didàctic. De fet, l’anomenat “Taller de l’artista” ha apropat l’exposició d’enguany al públic més jove. El futur museu comptarà amb un centre d’art a les instal·lacions de l’antic cenobi. L’Espai Thyssen també destaca el bon funcionament de les visites guiades, que han exhaurit les entrades tant en les edicions en família com les nocturnes.

   

  La plataforma “Salvem el Monestir” no vol el Thyssen en el recinte

  11/08/2017

  Segons informa El Punt-Avui, una plataforma ciutadana anomenada Salvem el Monestir reclama que el futur museu Thyssen no es faci en l’històric edifici i defensa que es recuperi la idea original de fer-lo en una instal·lació nova.

  Salvem el Monestir considera que s’està davant d’una “intervenció molt agressiva sobre el conjunt monumental del monestir benedictí”. Alerten que es foradaran els murs exteriors i que s’edificarà a la plaça de l’Abadia. “No entenem la tria d’aquesta ubicació, tenint en compte que la idea de fer un edifici de nova planta seria compatible a qualsevol altre indret”, diu el manifest.

  L’alcalde, Carles Motas, per la seva banda, diu que s’actuarà amb el màxim de respecte i que es vol potenciar el museu com a gran centre cultural. També destaca que la zona on es farà el museu sempre s’ha anat remodelant i que encara fa poc es va foradar per obrir-hi una porta. Pel que fa al nou edifici annex, va dir que “molts museus del món tenen construccions modernes al costat”.

  La baronessa Carmen Thyssen va signar un acord el juliol amb l’Ajuntament per cedir gratuïtament i per un període de 20 anys les 400 obres que configuren la seva col·lecció de pintura catalana. El museu es farà en unes dependències del monestir i en un edifici de nova construcció en uns terrenys contigus al pati posterior. L’alcalde, Carles Motas, remarca que “no es farà cap pas enrere” i que a finals d’any hi haurà ja el projecte executiu. L’Ajuntament va adquirir per 740.000 euros els jardins que envolten el monestir, a tocar de la futura nova construcció, una parcel·la de 5.200 metres quadrats que servirà per a l’activitat del Museu Thyssen i de la resta de serveis que confluiran en el monestir. 

  La Generalitat cofinançarà unes millores FEDER al Museu d’Història

  01/06/2017
  Per tal de conservar i protegir el patrimoni natural i cultural català,  el Govern de la Generalitat cofinançarà unes obres promogudes per la Diputació de Girona i diferents ajuntaments locals. El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya va publicar ahir  la resolució amb els projectes presentats per diferents administracions que rebran una subvenció dels fons europeus (FEDER) gestionats per la Generalitat.
  En concret, Sant Feliu es beneficia d’un dels projectes adscrits a l’eix 6, que promouen la protecció i el desenvolupament del patrimoni natural i cultural. Un dels 7 projectes inclosos en l’eix 6 del Programa Operatiu FEDER 2014-2020 és el que fa referència a la renovació de la xarxa territorial de museus de les comarques de Girona per valor de 815.000 €, entre els quals hi ha el de la nostra ciutat. Aquest projecte permetrà invertir en la xarxa museística de la zona. El projecte garanteix equilibri i atenció a les singularitats de cada territori.
  Arreu de Catalunya, el Departament de Governació cofinançarà amb 42,2 milions d’euros un total de 36 projectes impulsats per 31 administracions locals, entre les quals les 4 diputacions, el Conselh Generau d’Aran, 12 consells comarcals i 14 ajuntaments.
  El fons FEDER és el principal instrument de la Unió Europea per pal·liar els efectes de la disparitat entre les regions. El Programa operatiu del FEDER Catalunya 2014-2020 té com a objectiu la promoció d’un creixement intel·ligent, sostenible i integrador del territori, en la línia de les directrius de l’estratègia Europa 2020 i la seva transposició a Catalunya.

  El Thyssen no serà a Can Serra

  12/04/2017

  Segons ha avaçat l’Agència Catalana de Notícies, l’Ajuntament i el propietari de la finca han arribat a un acord per fer miques el conveni de permuta signat el 2010 que preveia ubicar el Museu Thyssen a l’antiga fàbrica Serra Vicens. Ara el titular de l’edificació tindrà via lliure per vendre la finca, tot i que l’ajuntament no veuria amb mals ulls adquirir-la per a altres equipaments.

  Com ja fa temps va avançar l’alcalde, la idea de l’actual govern és fer el Museu Thyssen dins el Monestir mateix i per això han renunciat a l’anterior conveni gestat amb un altre equip de govern i més tenint en compte l’adquisició dels terrenys i jardins de Can Blasco, que podrien formar part del museu.

   


  Bona resposta al curs sobre ceràmica de Rafael Masó

  14/03/2017
  Aquest passat dissabte 11 de març es va realitzar un curs de realització de peces inspirades en les rajoles creades per Rafael Masó en un indret molt especial de Sant Feliu com és
  la Casa Casas, obra emblemàtica de l’arquitecte noucentista.
  El Museu d’Història, on fins al 30 d’abril es pot visitar l’exposició “Masó Interiors”, va comptar amb la col.laboració de l’Escola Massana, la Direcció General de Cultura Popular, el taller Ceràmiques Marcó de Quart i el taller guixolenc Kypsela. El curs va ser impartit per Matilde Grau, professora de Ceràmica a l’Escola Massana (UAB), del Departament
  d’escultura de la Facultat de Belles Arts (UB) i del Màster Universitari oficial “Máster en Cerámica: Arte y Función” de la Facultat de Belles Arts de la Universitat del País Basc a Bilbao.
  La proposta a treballar era la creació d’una família de rajoles seguint alguna de les pautes conceptuals de l’obra de Rafael Masó: geometria, simetria, repetició, marques dels dits, protuberàncies, entramat,… I a partir d’aquesta primera fase de treball, crear una peça volumètrica a partir de la manipulació d’una les rajoles de Rafael Masó extreta dels motlles
  propietat de Ceràmiques Marcó de Quart.
  Les peces realitzades en aquest taller es couran en atmosfera reductora en un forn de gas en el taller Kypsela de la nostra ciiutat  i es lliuraran a cadascun dels participants.

  El Pla Europeu FEDER invertirà en millores al Museu de la ciutat

  21/02/2017

  La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, va participar ahir en l’acte de presentació de quatre projectes FEDER impulsats per la Diputació de Girona. El president de la Diputació  Pere Vila va presentar l’acte, en què es van explicar els objectius dels projectes i el finançament obtingut.

  La subvenció s’emmarca dins el pla compartit per conservar i promoure el patrimoni natural i cultural, pel qual finançarà  dues obres: la renovació de museografies de la Xarxa Territorial de Museus de les comarques de Girona (en el qual hi ha el de Sant Feliu)  i La Xarxa d’Itineraris Turístics Pedalables i Vies Verdes.

  El FEDER és el principal instrument de la Unió Europea per pal·liar els efectes de la disparitat entre les regions. El programa operatiu del FEDER Catalunya per al 2014-2020 té com a objectiu la promoció d’un creixement intel·ligent, sostenible i integrador del territori, en la línia de les directrius de l’estratègia Europa 2020 i la transposició d’aquesta a Catalunya.

  El Govern cofinançarà amb 765.763 euros el projecte de «Renovació de museografies de la Xarxa Territorial de Museus de les comarques de Girona», que permetrà invertir en la xarxa museística de la zona i, en concret, als municipis d’Arbúcies, Sant Feliu de Guíxols, Palafrugell, Ripoll i Olot. El projecte garanteix equilibri i atenció a les singularitats de cada territori.

   

   


  Conferència sobre el noucentisme a l’Espai de Congressos del Monestir

  17/01/2017

  El proper divendres 20 de gener a les set de la tarda, a l’Espai de Congressos del Monestir es podrà  gaudir d’una conferència del Doctor Jordi Casassas, catedràtic d’Història Contemporània de la Universitat de Barcelona, que ens aproparà a les circumstàncies històriques del noucentisme.

  Aquesta és una activitat relacionada amb l’exposició Masó:interiors,  visitable fins el proper 30 d’abril al Palau de l’Abat del Monestir / Museu d’Història.  L’entrada és gratuïta i l’aforament, limitat.

   

   

   


  Xerrada i tastet d’etnobotànica, dissabte al Museu

  13/01/2017

  Aquest dissabte 14 de gener a les 12 del migdia, el Museu d’Història de la ciutat presenta un interessant projecte sota el programa Cultura Viva. Es tracta d’un projecte engegat al setembre de 2015, que pretén recollir la major informació possible del saber popular acumulat històricament sobre els usos i les tradicions de les plantes a la comarca de l’Alt Camp. Aquests usos, comparables als que es feien també a Sant Feliu de Guíxols i la Vall d’Aro,  fan referència a les utilitzacions medicinals, culinàries, agrícoles, populars, religioses, i a totes aquelles funcions que els humans hem donat a les plantes.

  A part de poder escoltar i veure diferents remeis tot intentant esbrinar de quines plantes estan fets, la ponència, que anirà a càrrec del president del Centre d’Estudis Vallencs, Xavier Salat i Brunel, acabarà amb un tastet molt especial.


  El Museu de les Plaques de Cava tanca definitivament

  30/12/2016

  El Museu de Plaques de Cava i Champagne de Sant Feliu de Guíxols posa fi a la seva activitat aquesta setmana, coincidint amb el final d’any. L’espai, de titularitat privada, va ser iniciativa del col·leccionista local Josep Albó i Juncà, que des del 1998 i durant les dues darreres dècades de la seva vida va aconseguir aplegar una de les millors col·leccions a escala internacional, amb 117.436 referències. Més de 32.000 són de cava, 41.554 de xampany i vins escumosos internacionals, i, a més, va reunir més de 43.000 pirules (plaques produïdes per comerciants amb finalitats publicitàries), tot i que per motius d’espai només se n’hi podien exhibir unes 22.000, amb altres materials i una zona dedicada a la degustació de cava.

  Els responsables de l’espai argumenten el tancament perquè arran de la mort d’Albó, el març del 2012, se’ls ha fet complicat mantenir una activitat que el col·leccionista havia creat a la seva mida, a banda que el volum de visites que rebien, en una disciplina molt especialitzada, era més aviat petit. Com que és una iniciativa privada, a més, l’han sostingut sense suport de les administracions públiques.

   

  Font: El Punt-Avui


  Exposició “Anem a la platja” al Museu

  07/10/2016

  S’ha obert al públic una nova exposició a la tercera planta del Museu Municipal, que porta per títol  “Anem a la platja!”.

   Una platja és una acumulació de materials, generalment sorra o còdols, modelada a la vora de la mar per les onades, els corrents i el vent. Les platges inclouen una part submergida que sovint és més gran que la superfície emergent, i varien de forma i de perfil en funció de la meteorologia.

  Al nostre país hi ha 280 km de platges que, fins a mitjan segle XIX, eren un espai de treball. Les teories higienistes van fomentar els banys de mar com a beneficiosos per a la salut, i aquesta pràctica es va estendre progressivament des de les classes altes fins al conjunt de la societat. Les platges són avui, al mateix temps, espais naturals molt fràgils i recursos de lleure molt preuats socialment.

  Aquesta mostra aplega imatges històriques dels arxius municipals i fons de col·leccions dels museus que formen part de la Xarxa de Museus Marítims de la Costa Catalana.


  Activitats de cap de setmana al Museu d’Història

  22/07/2016

  Aquest cap de setmana teniu l’oportunitat de gaudir de dues activitats extraordinàries al Museu d’Història i Monestir de Sant Feliu de Guíxols. Per començar, el dissabte 23 de juliol a les 18.00h, s’inaugura una nova activitat familiar a l’exposició “Curar-se en salut”: “El mapa de la vida”, una visita dinamitzada per un pilot d’avió una mica excèntric però molt eixerit, disposat a acompanyar el visitant a través de l’exposició per ensenyar que la salut és un tresor que està dins nostre i que cal conèixer i cuidar i explicarà tots els avantatges de dur una vida sana amb alguns trucs i consells per fer-ho fàcil. L’activitat és gratuïta, però cal inscripció prèvia presencial al Museu d’Història i Oficina de Turisme (Pl. Monestir s/n), per telèfon al 972821575 o per correu electrònic a museuhistoria@guixols.cat.

  I per acabar el cap de setmana, el diumenge 24 de juliol a les 18:30h tindrà lloc la visita musicada “Medievalia”, una visita diferent i única al Monestir Benedictí, en què les explicacions no quedaran tancades a la realitat del
  monestir i dels seus monjos, sinó que sortiran al carrer per trobar-se amb la vida quotidiana del món medieval d’aquesta zona empordanesa. El duo format per Pedro Burruezo i Maia Kanaan posaran les notes musicals amb cançons amb perfums de sons medievals, moriscos, sefardites… El preu és de 5€ i les places són limitades. Cal inscripció i pagament previ al vestíbul del Monestir (Pl. Monestir, s/n). Tel. 972821575.

  L’alcalde desmunta part del museu de la Salut, que optava a un premi

  02/06/2016

  La brigada municipal d’obres va retirar dimarts al matí els elements i plafons de l’exposició Curar-se en salut, que estaven situats en un passadís de la quarta planta del complex museístic del monestir. La decisió, presa per l’alcalde Carles Motas, va sorprendre el personal del Museu d’Història local, que feia mesos que havia rebut les instruccions de desmuntar els expositors del corredor. Malgrat això, no les havien executat en espera de trobar una alternativa per no escapçar el fil argumental de la mostra, comissariada pel Museu d’Història de la Medicina de Catalunya i dissenyada pel museògraf Daniel Freixes, autor de projectes com ara els del Museu de la Pesca de Palamós i el Born Centre Cultural.

  El regidor de Cultura, Jordi Vilà, defensava ahir que al març ja van demanar verbalment “traslladar els elements que hi ha en el passadís d’accés a l’auditori cap al corredor contigu”, al costat de la zona de tallers de l’espai del Metge Rural. “I no pas per cap caprici, sinó per deixar el pas lliure i més transitable” per accedir a les sales de congressos. Vilà lamentava les diferències de criteri, però justificava l’ordre de retirada: “El govern ha de governar, encara que puguem entendre les diferències.”

  Alternativa i enrenou

  La directora del museu, Sílvia Alemany, no va voler entrar en la polèmica ahir, però va argumentar que havien demanat uns dies de marge perquè la mostra és candidata als premis que l’Associació de Museòlegs de Catalunya farà públics el dia 14 i, a més de modificar el projecte de Freixes, la instal·lació s’havia beneficiat d’una subvenció europea.

  En espera de resoldre el canvi d’ubicació de les peces, que formen part del tram final i l’epíleg sobre el futur de la recerca mèdica, els elements retirats s’han desat en un magatzem. El regidor va avançar ahir que en els pròxims dies enllestiran els canvis en les instal·lacions per penjar-les a l’altre passadís.

  En paral·lel, però, la polèmica ja corria ahir per les xarxes socials, amb adhesions crítiques d’alguns regidors de l’oposició, com ara Jordi Lloveras (Guíxols des del Carrer) i Elena Delgado (CUP), que afirma al Facebook que aquest alcalde “governa per decretazos” i que ERC “són més del mateix” i que  pretenen “passar per sobre de tothom”.  També treballadors del Museu s’exposen a represàlies pel fet d’haver mostrat el seu enuig   la xarxa. Tot plegat ha causat malestar en el si del govern municipal de TSF, ERC i el PSC.

  Jornades sobre la Guerra Civil els dies 4, 10 i 11

  L’auditori del monestir guixolenc serà l’escenari, dissabte i el cap de setmana posterior, d’unes jornades de recerca sobre la Guerra Civil i la postguerra promogudes pel Museu d’Història de Sant Feliu amb suport del Museu del Memorial de l’Exili. Dissabte (11 h), l’historiador local Àngel Jiménez pronunciarà una conferència sobre el 1936 al municipi, s’inaugurarà una mostra dels arxivers baix-empordanesos i es farà una ofrena floral al cementiri.

  Font: El Punt-Avui/xarxes socials


  L’alcalde aplica el xarop de bastó al Museu i es queda tan ample

  04/06/2016
  “Avui, sense explicació raonada, sense fer cas de les indicacions dels tècnics i sense donar les ordres per escrit com s’havia sol·licitat, per ordre d’alcaldia s’ha desmuntat la part final de l’exposició “Curar-se en salut” del Museu d’Història. Ara suposo que entendreu millor el post sobre la gestió del patrimoni cultural que vaig fer citant a Josep Pla. Us demano que ho feu saber”. Aquesta és la nota que a les xarxes socials va fer públic un tècnic del museu d’Història de
  la ciutat el dimarts i que ha desencadenat una crisi en tota regla a l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols.
  No sol ser habitual que els professionals de l’Ajuntament manifestin el seu malestar públicament d’aquesta manera i ben segur que el que coneixem és tan sols la punta de l’iceberg.
  Des de Moviment d’Esquerres, MES, considerem molt greu l’alcaldada. De ser cert el que es denuncia – que no en dubtem –, l’alcalde ha tornat a confondre la presa de decisions amb l’exercici autoritari del poder.
  És el reflex d’una deriva que ja hem anat constatant. En el ple del mes d’abril denunciàvem la manca de respecte cap a una regidora de CiU amb expressions com “a vostè el que li convé és xarop de bastó” i que “sembla que això és el que a vostè li agrada” o a l’últim ple, on l’alcalde no va dubtar a amenaçar de desallotjar la sala de plens davant les mostres de reprovació dels assistents, afegint un intolerable comentari que “es quedaria tan ample” si ho havia de fer.
  Doncs bé, efectivament sembla que l’alcalde Motas ha aplicat aquesta particular manera d’entendre l’exercici de l’autoritat i ha aplicat el “xarop de bastó”, desallotjant les instal·lacions del museu i, efectivament, “s’ha quedat tan ample”.
  Segons sembla, tot ha estat de viva veu sense ordre per escrit, i això és molt més greu perquè s’han saltat les recomanacions dels tècnics municipals (tant poc hi confien?), però a més s’ha de tenir en compte que l’exposició optava a un premi que s’ha de resoldre el dia 14 d’enguany i també té una subvenció del Feder europeu. Què passarà ara amb ambdues coses? Perquè tanta pressa, no es podien esperar 14 dies més? Són coses que no entenem, per més que ho
  provem. Lamentem haver de denunciar les actituds autoritàries de l’alcalde Motas. També ens preocupa la passivitat dels socis de govern -ERC i PSC-, que han demostrat que són incapaços d’aturar aquests tics o, potser el que és pitjor, que els comparteixen. L’explicació a la premsa del regidor d’ERC dient que “el govern el que ha de fer és governar” és lamentable perquè es confon governar amb ordenar i manar. En aquest sentit ens agraden més les metàfores marineres – certament un punt desgastades en els darrers temps – però plenament aplicables en aquest episodi: per nosaltres governar és portar la nau a bon port. Lamentablement sembla que el que fan és portar-nos a les roques.
  Com apuntàvem, no podem deixar de fer una reflexió de caràcter més general. Entenem que tot aquest episodi té la seva gènesi en la desafortunada decisió, també sense consensuar i guiada més per una qüestió estomacal, d’abandonar el projecte Thyssen a la fàbrica Serra Vicens i, arran d’això, el projecte d’anella cultural al voltant del Monestir.
  Aquesta decisió és un enorme error. Una de les conseqüències és la manca de projecte conjunt i de futur. El complex cultual del Monestir ja no és una prioritat del govern de la ciutat i ja no es treballa perquè esdevingui una realitat. La manca d’ambició amb la qual s’ha redefinit el projecte pel nou govern provoca friccions entre tots els potencials que es donen al voltant del mateix, els empetiteix, no els deixa créixer i no els valora. L’episodi actual és fruit d’aquesta
  decisió política. I moltes més que en vindran.
  Moviment d’Esquerres (MES) Sant Feliu de Guíxols.

  Sant Feliu acollirà una exposició sobre Rafel Masó

  02/05/2016

  El passat divendres es va inaugurar a Girona l’exposició Masó: interiors, que es podrà visitar fins el 25 de setembre al Museu d’Història i a la Casa Masó de la capital gironina. Es tracta d’una mostra única, que reuneix més de 260 obres que permeten descobrir els interiors més representatius de l’arquitectura del noucentisme i la faceta artística menys estudiada de l’obra arquitectònica de Masó, el seu concepte de disseny i decoració de la llar. En total 260 obres que inclouen diferents conjunts de mobiliari, escultures, croquis i dibuixos, vitralls, brodats i fotografies històriques.

  Després de Girona, l’exposició, comissariada per Jordi Falgàs, director de la Fundació Rafael Masó, es presentarà al Museu d’Història de la nostra ciutat, en un període encara inconcret entre finals d’aquest any i principis de 2017.


  Portes obertes per celebrar el 10è aniversari de l’Espai del Metge i la Salut Rural

  25/11/2015
  El cap de setmana del 28 i 29 de novembre se celebra el desè aniversari de l’Espai del Metge i la Salut Rural del Museu de Sant Feliu. Per aquest motiu es programa una jornada de portes obertes per als dos dies. En concret el dissabte de 11 a 14h i de 16 a 19h, i el diumenge de les 11 a les 14h.
  En aquesta jornada amb el museu obert es podran contemplar les diferents mostres obertes al Monestir ara mateix: “Patxot, científic, mecenes, l’home”, Torres i Porta Ferrada, El Suro, Albertí, Guíxols Eines i Creences, El Monestir i la Vila, Curar-se en Salut i es pot anar també a l’espai gastronòmic del Ginjoler.

  Visita comentada a l’exposició de Rafael Patxot

  19/11/2015
  Els Amics del Museu ofereixen als socis i simpatitzants l’oportunitat de visitar l’exposicióRAFAEL PATXOT, mecenes, científic …, l’home”, amb una visita comentada per la tècnica del Museu Judith Albertí, que tindrà lloc el dissabte 21 de novembre, a les 11 del matí.

  La concentració serà a partir de les 10,45 h. al vestíbul del Monestir.


  L’any Patxot acaba a Sant Feliu, ciutat natal del mecenes

  29/10/2015

  El proper dissabte 31 d’octubre, a les 6 de la tarda, tindrà lloc al Museu d’Història de la ciutat l’acte de cloenda de l’Any Univers Patxot, commemoratiu del cinquantè aniversari de la mort del polifacètic personatge.

  L’acte es basarà en una taula rodona en què hi prendran part el Subdirector General de Cultura Popular i Tradicional de la Generalitat de Catalunya, Antoni Herrera; el Diputat Adjunt d’Espais Naturals de la Diputació de Barcelona, Jesús Calderer; el Vicepresident de la Diputació de Girona, Fermí Santamaria; el President de l’Institut d’Estudis Catalans, Joan Domènec Ros i el representant de la família Carreras-Patxot, Jordi Joan Bueno.

  També s’inaugurarà l’exposició amb la presència dels comissaris Jordi Soler i Manuel Castellet, que presentaran els eixos vertebradors de la mateixa i el diàleg dels artistes visuals amb la figura i el pensament de l’il·lustre mecenes ganxó.

  L’exposició es podrà visitar fins el 10 de gener de 2016.

   

   


  Activitats infantils a l’Espai Carmen Thyssen

  28/07/2015

  Les visites guiades a l’Espai Carmen Thyssen estan en marxa des de mitjan juliol. Es tracta d’un recorregut pensat perquè petits i grans visitin la mostra Barcelona-París-New York. D’Urgell a O’Keeffe, l’exposició temporal que s’exposa fins al mes d’octubre.

  La proposta està basada en el quadern de viatge, que serveix per interaccionar amb l’exposició per tal de descobrir com han evolucionat les ciutats des del segle XIX fins a l’actualitat, i convida els nens a pintar la seva pròpia ciutat. La primera edició de les visites guiades es va convertir en un èxit que enguany es vol repetir i obtenir almenys el 90% d’ocupació de l’any passat.

  Les visiten guiades familiars s’organitzen cada dissabte a les sis de la tarda i s’hi pot accedir amb reserva prèvia feta a través de turisme@guixols.cat o bé del telèfon 972 820 051. El preu de la visita familiar és de 7 euros per persona.

  A l’entrada de l’exposició es proposa una activitat pedagògica basada en les obres que s’hi poden veure i centrada en tres obres de finals del segle XIX de tres ciutats diferents: Barcelona, Nova York i París.

  Les obres escollides són Nevada de 1887, de Joaquim Pursals; Bulevard parisino, de Gaspar Miró, i La Quinta Avenida en Washington Square, de Childe Hassam. L’activitat comença amb l’entrega a cada nen d’un petit quadren de viatge plegat, a manera de joc pedagògic, amb un text introductori i amb unes instruccions sobre el que haurà d’anar observant al llarg de l’exposició. Es manté també l’espai anomenat taller de l’artista. Els dibuixos dels nens acabaran exposats.

   

  Font: El Punt-Avui


  La unió entre la vida i la literatura

  03/06/2015

  El passat cap de setmana va tenir lloc la Jornada Lletres i Salut, organitzada per la Càtedra Martí Casals de Medicina i Salut en l’Àmbit Rural de la UdG i la Institució de les Lletres Catalanes, amb la col•laboració del Museu d’Història i la Biblioteca Octavi Viader.

  Les jornades varen consistir en una primera sessió teòrica a la Sala Abat Sunyer del Monestir, on es varen combinar diferents conferències amb una taula rodona. Els ponents convidats varen ser Laura Borràs (Directora de la Institució de les Lletres Catalanes), Josep Roig Garcia (Doctor en Medecina i Llicenciat en Història), Elisenda Trias (Pediatra), Isabel Serrano (Infermera del projecte Nascuts per llegir), Laura Baena, (editora d’Edicions 1984 i traductora),Toni Sala (Escriptor), Xavier Duran i Mita Casacuberta (Professora titular del Departament de Filologia i Filosofia de la UdG), que van parlar de diferents aspectes relacionats amb la literatura i la salut, des de diferents punts de vista, tant diversos com el literari, el científic, l’històric o relacionat amb la pràctica professional.

  La segona sessió va consistir en una sortida d’estudi al Sanatori de Puig d’Olena per conèixer aquest espai de “salut”, així com l’experiència del poeta Màrius Torres que hi va viure durant 7 anys i finalment hi morí de tuberculosis el 1942. Margarida Prats (Professora titular del Departament de Didàctica de la Llengua i la Literatura, UB), va ser l’encarregada de fer la visita als diferents espais del sanatori alhora que anava llegint fragments de poemes i cartes de Màrius Torres, una emotiva visita que es va complementar amb una extensa explicació de la creació i evolució dels Sanatoris a Europa i Catalunya, a càrrec de Josep Roig (Doctor en Medicina i Llicenciat en Història).

  A les Jornades hi van assistir persones provinents d’arreu de Catalunya. Cal agrair a les Germanes Dominiques de l’Anunciata la seva hospitalitat i col•laboració per haver deixat visitar totes les instal•lacions del Sanatori, que actualment és el centre CRAE Mare de Déu del Roser.


  Aquest lloc web utilitza cookies per tal que tinguis la millor experiència d'usuari. Si segueixes navegant estàs donant el teu consentiment per a l' acceptació de les esmentades cookies i l' acceptació de la nostra política de cookies, clica l'enllaç par a més informació.plugin cookies

  ACEPTAR
  Aviso de cookies