• Categories
 • Jornada de Nutrició, Gastronomia i Salut entre Sant Feliu i Palamós

  23/11/2017

  El Museu d’Història de la nostra ciutat i l’Espai Peix de Palamós acullen la jornada de Nutrició, Gastronomia i Salut durant aquest cap de setmana, organitzada per la Càtedra Martí Casals de Medicina i Salut en l’Àmbit Rural.

  Durant el cap de setmana es compartiran els resultats de les últimes investigacions sobre l’alimentació i la salut. També s’espera debatre sobre la siutació de l’alimentació actual, les pràctiques en l’alimentació saludable i el potencial educatiu del turisme gastronòmic, segons Ràdio Capital.

  La jornada començarà divendres 24 al matí al Museu d’Història de Sant Feliu i dissabte es traslladaran a l’Espai del Peix de Palamós.

   

  PROGRAMA

  Divendres 24 de novembre (Sant Feliu de Guíxols)

  • 9:45h Entrega d’acreditacions i inauguració institucional
  • 10.00h L’alimentació i les seves circumstàncies: plaer, conveniència i salut. Conferència inaugural a càrrec de Jesús Contreras Hernández, Catedràtic d’Antropologia Social de la UB. Observatori de l’Alimentació del Parc Científic de Barcelona (ODELA).
  • 11.00h Torn de paraula i debat
  • 11.30h Pausa-cafè
  • 12.00h Sessions sobre: Som el que mengem? Diagnosi de l’alimentació actual
   Carles Casabona. Pediatre de l’Àrea Bàsica de Sant Feliu de Guíxols.
   Gemma Garcia. Diplomada en Infermeria de l’Àrea Bàsica de Sant Feliu de Guíxols.
   Carme Carretero. Catedràtica de Tecnologia dels Aliments de la UdG
  • 13.00h Torn de paraula i debat
  • 14.00h Dinar
  • 16.00h Sessions sobre: Pràctiques a l’entorn de l’alimentació saludable amb Dolors Juvinyà Canal. Directora de la Càtedra de Promoció de la Salut de la UdG. Lourdes Català. Responsable de Dietètica del Departament de Qualitat i Seguretat Alimentària de SERHS Alimentació.
  • Torn de paraula i debat
  • 18.00h. Tastet de peix blau

  Dissabte 25 de novembre (Palamós)

  • 10.00h Interès nutricional del peix. Passat, present i futur. Conferència a càrrec de José Juan Rodríguez, Professor de Nutrició i Bromatologia a la UAB
  • 11.00h Pausa – cafè
  • 11.30h Sessions sobre: El potencial educatiu del turisme gastronòmic
   Joan Luís Alegret. Professor titular d’Antropologia de la UdG i Director de la Càtedra d’Estudis Marítims. Dolors Vidal Casellas. Professora titular d’Història de l’Art de la UdG i Directora de la Càtedra de Gastronomia, Cultura i Turisme-Calonge Sant Antoni. Jordi Tresserras Juan. Professor associat de gestió del patrimoni i turisme cultural de la UB.
  • 12.30 h Torn de paraula i debat
  • 13.00h Visita al Museu de la Pesca
  • 14.00h Dinar
   

  Les claus per l’hipotiroïdisme en la dona

  01/03/2017

  Estàs farta d’anar cansada tota el dia, d’aixecar-te al matí amb manca d’energia, d’estar dos o més dies sense anar al lavabo, d’abrigar-te amb tres capes de roba per reduir la sensació de fred? Estàs farta de què et caigui el cabell mentre et pentines o et dutxes, o fins al monyo de què et diguin que estàs depressiva sense cap motiu aparent? Doncs has donat en el clau, tot el que et passa pot ser per una baixa funció de la tiroide, l’anomenat hipotiroïdisme. En aquest article trobaràs l’explicació a tots els símptomes que poden ser causats per l’hipotiroïdisme.

  Primer de tot, has de saber que pots no estar diagnosticada d’hipotiroïdisme i tenir tots els símptomes relacionats amb una baixa funció de la tiroide. Són moltes les dones que pateixen aquesta situació. El metge no recepta l’Eutirox (medicament que serveix per elevar l’hormona tiroïdal) si en les analítiques no s’observen uns nivells prou elevats de la tiroxina (T4) tot i que la TSH sigui elevada. A aquest problema en el circuit hormonal tiroïdal que no és suficient per medicar-se, se li diu hipotiroïdisme subclínic.

  Més conegut és l’hipotiroïdisme primari, que generalment succeeix quan hi ha una baixa ingesta de iode. A mesura que llegiu aquest post, entendreu que hi ha més processos que cal tenir en compte per aconseguir una salut tiroïdal òptima.

  També trobem una baixa funció tiroïdal per un procés autoimmunitari en la glàndula, que es diu “malaltia de Hashimoto”. Les estadístiques diuen que aquesta malaltia és la que pateixen més dones dins dels tipus de hipotiroïdismes existents.

  Per això, recomano, si voleu saber exactament com està funcionant la tiroide, que li demaneu a l’endocrí que miri els següents valors en analítiques: TSH, T4 LLIURE, T3 LLIURE, T3 reversa, tiroglobulina, anticossos antiperoxidasa i  anticossos antitiroglobulina.
  Cal tenir en compte que igual d’important que les analítiques són els símptomes. A continuació deixo una llista dels símptomes que poden patir les persones que pateixen hipotiroïdisme: suor, fred general de mans i peus, pulsacions cardíaques lentes, molta son, dificultat per aixecar-se al matí, cansament generalitzat, males digestions, restrenyiment, contractures musculars, caiguda de cabell, problemes amb la regla, avortaments, problemes d’erecció, falta de concentració i memòria, depressió, estat d’ànim baix, raspera, sensació de tenir un nus a la gola, afonia, pell seca o infeccions cròniques.
  Hi ha una dita que diu que “al pot petit hi ha la bona confitura”, i aquesta frase reflecteix a la perfecció la importància de la tiroide en el funcionament del nostre cos. Aquesta glàndula de mida petita, la qual es troba al coll, té una importància vital en la nostra salut.

  El perquè una baixa funció de la tiroide pot provocar tants símptomes és a causa de que les hormones tiroïdals tenen receptors per a la majoria de les cèl·lules que formen el cos. Atureu-vos un moment i torneu a llegir la frase anterior. Ho heu entès bé. Les hormones de la tiroide tenen receptors en gairebé totes les cèl·lules del cos.

  Això vol dir que qualsevol símptoma pot estar relacionat amb un mal funcionament de la tiroide. Per exemple, les hormones tiroïdals actuen en la funció renal, també poden estar relacionades amb els teus problemes digestius o se sap que promouen la producció de limfòcits en la medul·la òssia. Suposo que ha quedat clar que tenir una bona salut tiroïdal és vital per gaudir d’una bona salut.

  Potser que us  estigueu preguntant: però Joaquim, jo ​​ja estic prenent el medicament que corregeix el meu hipotiroïdisme. Deuxeu-me dir que la funció del medicament no és corregir el funcionament de la glàndula, sinó produir suficient hormona tiroïdal (T4) per equilibrar el circuit hormonal.

  La tiroide produeix dues hormones: la Tiroxina (T4) principalment, i la Triyodotironina (T3) en menor mesura. D’aquestes dues, la T3 és la que actua amb més intensitat en el nostre cos, és a dir que si la T4 està alta però la T3 baixa en les analítiques, sentireu en el cos alguns dels símptomes descrits anteriorment, els quals estaran indicant que el problema potser no es troba en la producció de T4, sinó en la poca producció de T3. Alhora, en la conversió de T4 a T3, també la seva produeix la RT3 o T3 reversa. Aquesta hormona té una funció de regulació de la T3 en l’hipotàlem. És a dir, si tenim una RT3 elevada dóna un senyal al cervell de més producció de la TSH perquè interpreta que hi ha poca T3 i per tant que la tiroide no està funcionant correctament. (1) (4)

  És curiós que a la gent diagnosticada d’hipotiroïdisme se’ls recepti un medicament que augmenti l’hormona T4, sense que moltes vegades es sàpiga com es troba la T3 i la RT3.

  Sento aquest petit embolic que puc haver causat, però és necessari per fer veure que el circuit de la tiroide no és tan senzill com sembla.

  Tot comença en una glàndula del cervell que es diu hipotàlem. Aquesta produeix una substància que es diu TRH, la qual activa la funció d’una altra glàndula del cervell anomenada hipòfisi, produint TSH. Aquesta té la interessant tasca d’activar la glàndula tiroide, perquè produeixi l’hormona tiroxina, (T4). Ara entendreu perquè la TSH surt alta a les analítiques. El cervell rep el senyal que la glàndula tiroide està funcionant lentament i ràpidament la hipòfisi es posa a produir més TSH perquè la glàndula augmenti la seva activitat i produeixi més hormona T4.

  Però cal que ens formulem una pregunta important per entendre la seva fisiologia. Què passa quan la TSH activa la producció de Tiroxina a la tiroide? Passa que la tiroide necessita suficient iode, tirosina, zinc, seleni, ferro i vitamines B per produir tiroxina (T4). Si no en tenim prou d’aquestes vitamines, minerals i aminoàcids, no produirem suficient tiroxina. Llavors, no trobeu una mica incoherent donar un medicament que proporcioni T4 sense revisar si tenim suficient iode, zinc o tirosina? Si volem solucionar la malaltia, haurem d’anar a l’arrel del problema.

  Però, ull! Abans he escrit que l’hormona que realitza una major funció en el nostre cos és la triiodotironina (T3). Llavors, com i on es realitza la conversió de T4 a T3? Doncs aquesta és realitzada en el fetge i a l’intestí, a través d’unes substàncies que s’anomenen deyonidasses (4), les quals necessiten seleni, una bona flora intestinal i una bona funció hepàtica.

  Us n’adoneu de per on van els trets? Si hi ha una mala flora intestinal o manca de seleni, i el problema està en la conversió de T4 a T3, prendre Eutirox no és l’únic tractament que s’ha de dur a terme. Perquè el problema principal no es troba a la tiroide. S’ha de millorar la funció intestinal o augmentar les quantitats de seleni.

   


  Presentació d’un curs d’alimentació amb vegetals

  01/12/2016
  El proper dissabte 3 de desembre, a les 11h del matí, tindrà lloc a la Biblioteca Pública Octavi Viader la presentació d’un curs d’alimentació basada en els vegetals que s’impartirà a partir del mes de gener de 2017 a la nostra ciutat.
  El curs anirà a càrrec de Miquel Gironès,  un estudiant ganxó de Nutrició Humana i Dietètica a la Universitat de Barcelona que té un blog propi a internet on penja informació dietètica i nutricional, i que, degut als correus que rep de lectors interessats en aquest tema, ha decidit impartir un curs a la nostra ciutat. En aquesta sessió de presentació es parlarà dels punts clau del curs i s’explicarà el funcionament d’aquest.
  L’objectiu del curs és donar eines per tal de ser capaços, un cop finalitzat, de tenir una millor idea de com planificar una alimentació amb un consum reduït o nul de carn, peix, aus, llet o ous de forma saludable i evitant deficiències.
  Gironès, que també és cuiner, ha avançat que la idea és fer 5 sessions, una per setmana, de 2 hores aproximadament cadascuna, cada dia amb un tòpic diferent: Glúcids i Fibra, Lípids,  Proteïnes,  Vitamines i Minerals.

  Llibres per a una bona alimentació

  18/02/2016

  El dissabte vinent, dia 20 de febrer, a les 12:00,  la Biblioteca Octavi Viader de Sant Feliu serà l’escenari de la presentació de dos llibres sobre la bona alimentació.

  La biòloga i especialista en nutrició infantil Gemma Ros i el pediatre Carlos Casabona presentaran cadascú el seu llibre. Ros és l’autora del llibre Ensenya’m a menjar bé, que repassa els punts claus per aconseguir que els fills adquireixin uns hàbits saludables, implicant-los en tot el procés alimentari, des d’assolir coneixements bàsics de nutrició fins a saber elaborar el menú setmanal, fer la llista de la compra, anar al mercat, cuinar i, finalment, gaudir d’un bon àpat en família. Fins i tot el periodista expert en nutrició Àdam Martín i la cuinera Carme Ruscalleda parlen meravelles d’aquest llibre.

  Carlos Casabona, per la seva banda, ha escrit “Tú eliges lo que comes”, un llibre ideal per a tota la família i sobretot per aquells que volen perdre pes, ja que explica com funciona l’organisme humà i detalla el contingut dels aliments

   

   

   


  Xerrada sobre nutrició i salut a la Biblioteca

  17/06/2015

  Demà dijous 18 de juny, a les 19h., tindrà lloc a la Biblioteca Pública Octavi Viader i Margarit una xerrada sobre nutrició i salut que porta per títol Com influeix l’alimentació en les nostres vides? Aprendre enfocar la nutrició per obtenir un bona punt de referència.

  En la xerrada es tractarà el tema de com gestionar la molta informació que es rep de molts aliments i les moltes teories de com alimentar-se per tal de tenir salut, entendre com funcionen tots els aliments i com funciona el nostre cos per tal de tenir un punt de referència per començar a construir i obtenir l’objectiu proposat.
  Saber nodrir-nos, desintoxicar-nos (tenir els filtres nets del cos, fetge, ronyons, pulmons i pell) i oxigenant-lo obtindrem una qualitat de sang que farà que el cos pugui treballar de manera adequada.
  Amb aquesta xerrada s’obtindran les pautes per aconseguir una energia estable i el benestar buscat.
  La xerrada la impartirà Albert Sanchez Hostench, químic especialitzat en dietètica i nutrició humana i director del projecte Vitamsana, en què l’objectiu és reeducar la gent amb els hàbits correctes de menjar per arribar a un equilibri complet tant físic com emocional.


  Aquest lloc web utilitza cookies per tal que tinguis la millor experiència d'usuari. Si segueixes navegant estàs donant el teu consentiment per a l' acceptació de les esmentades cookies i l' acceptació de la nostra política de cookies, clica l'enllaç par a més informació.plugin cookies

  ACEPTAR
  Aviso de cookies