• Categories
 • La ciutat podria perdre una línia escolar de P3 el curs 2019/20

  05/07/2018

  La formació Guíxols des del Carrer afirma que el CEIP Baldiri Reixach té molts números per perdre el segon grup de P3 de cara al curs 2019-2020, atenent les dades que es van donar a l’últim Consell Escolar Municipal, que determinen la davallada demogràfica del municipi i, per tant, d’alumnes d’Educació Infantil i Primària.

  L’any passat, les manifestacions ciutadanes van aconseguir aturar l’eliminació d’una de les dues línies de P3 a les escoles guixolenques, però la trajectòria indica que no hi haurà suficients matriculacions per poder mantenir-la el curs que ve.

  Per això, Guíxols des del Carrer ha presentat una moció a favor d’una reducció del nombre d’alumnes per aula (de 25 a 20 nens per classe), per tal de mantenir una educació de qualitat, a la qual espera que la ciutadania i el govern locals s’hi adhereixin. 

   
   

  Ensenyament rectifica i manté la segona línia de P3 al CEIP Baldiri Reixach

  04/07/2017

  Ensenyament ha fet marxa enrere en la decisió presa fa unes setmanes i mantindrà la segona línia de P3 a l’escola Baldiri Reixach. Davant l’oposició del Consell Escolar Municipal, que no volia que l’escola perdés el grup, el Departament va decidir que fossin les mateixes famílies les que ho decidissin.

  Per això, Ensenyament va obrir un període de matriculació extraordinari de dues setmanes. Fins divendres passat, qui vulgués dur els seus fills al Baldiri Reixach (tot i no haver-lo escollit en primera opció) podia modificar la matrícula i inscriure’ls al centre.

  L’Ajuntament i la direcció havien comptabilitzat una desena de famílies que estarien disposades a fer el pas i finalment, els pares de cinc alumnes han decidit inscriure els seus fills a l’escola de manera voluntària, fet que permet mantenir la segona línia de P3.

  Aquest darrer curs, Ensenyament va declarar el Baldiri Reixach “centre de màxima complexitat”, fet que suposa que la ràtio d’alumnes per aula arribi a un màxim de 22  mentre la resta d’escoles de la ciutat poden arribar fins als 25.

  A mitjan juny, quan es va obrir el període de matriculació extraordinari, ja hi havia 20 nens inscrits per fer P3, i amb aquestes cinc de noves la segona línia queda garantida. El Director dels Serveis Territorials d’Ensenyament, Josep Polanco, ja ha avançat, segons El Gerió Digital, que el Departament “garantirà els recursos” que necessiti el centre. A més, Polanco ha explicat que els grups de P3  del Baldiri Reixach quedaran oberts per atendre aquelles noves inscripcions que hi pugui haver durant els mesos d’estiu o bé al llarg del curs escolar i que serà l’escola qui en decidirà la configuració de cadascun en funció de les seves necessitats.


  El Baldiri tindrà segona línia de P3 si hi ha demanda

  17/06/2017

  El Departament d’Ensenyament podria mantenir la segona línia de P3 a l’escola Baldiri Reixach si hi ha un nombre de famílies que demanin inscriure-s’hi voluntàriament. Per això s’ha optat, de manera extraordinària, per ampliar quinze dies el període de matriculació.

  El departament no ha canviat el seu posicionament, però deixa en mans de les famílies la possibilitat de mantenir la segona línia.  L’Ajuntament i la direcció del centre tenen ara mateix comptabilitzades una desena de famílies que estarien disposades a dur els seus fills al Baldiri Reixach malgrat que no el van escollir com a primera opció.

  Aquesta decisió d’Ensenyament satisfà el Consell Escolar Municipal, l’Ajuntament i la comunitat educativa, ja que el Baldiri Reixach es considera, des d’aquest curs, un centre de màxima complexitat.  Ara mateix,  la ràtio d’alumnes per aula seria d’un màxim de 22, i amb els canvis de grup que s’han fet, actualment hi ha 20 alumnes matriculats per cursar P3 aquest proper curs 2017-2018.

  , tot i haver-la escollit en segona –o fins i tot- tercera opció. Per això, Ensenyament s’ha avingut a obrir un període extraordinari de dues setmanes més (perquè les matriculacions acaben avui) durant el qual es consultarà aquests pares per veure si estarien disposats a tirar endavant la inscripció.

  El director territorial d’Ensenyament, Josep Polanco, va afirmar ahir durant la trobada amb l’Ajuntament que, si les famílies hi estan interessades, tindran aquesta opció, i això farà que es consolidi aquest grup de P3 que actualment està a en l’aire, i que es garantiran els recursos que necessiti el centre. Per la seva part, l’alcalde, Carles Motas, va agrair “l’esforç i la voluntat d’esmena del que entenem que va ser un error del Departament d’Ensenyament”.

  En cas que la segona línia de P3 es mantingui, Polanco també ha dit que els grups del Baldiri “quedaran oberts” per atendre noves matriculacions que hi pugui haver al llarg del curs. “Durant aquestes dues properes setmanes, aquelles famílies que vulguin fer el canvi tindran l’oportunitat d’anar al Baldiri Reixach; i si més enllà hi hagués alguna altra situació, també miraríem d’atendre-la”, ha conclòs.

  Per la seva banda, la directora del centre, Carme Gros, creu que l’opció triada per Ensenyament “és positiva”. “Esperem que les famílies que han demanat la nostra escola com a segona o tercera opció hi puguin accedir i es pugui mantenir la segona línia de P3”.

   


  Ensenyament no rectifica i manté una sola línia de P3 al Baldiri

  16/06/2017

  El Director Territorial d’Ensenyament a Girona, Josep Polanco, es va comprometre ahir, davant el Consell Escolar Municipal, a donar una resposta com a màxim dilluns vinent, a la reivindicació de la ciutat de mantenir oberta la segona línia de P3 a l’escola Baldiri Reixach.

  Polanco argumenta el tancament per motius econòmics,  en entendre que l’oferta global de la ciutat per P3 era excessiva per nombre de preinscripcions registrades (183), però també exposa arguments de tipus familiar, ja que segons ha dit, baixant la ràtio la gran majoria de les preinscripcions s’han resolt amb les primeres opcions d’escolarització triades per les famílies. De fet, a tota la ciutat, ara per ara, només hi ha un alumne que farà P-3 al centre escollit en segona opció. El Consell Escolar i l’Ajuntament, però, no comparteixen les excuses de Polanco i la directora del Baldiri Reixach, Carmen Gros, va afirmar que amb aquesta decisió “es tanca la porta a la integració”.

  Davant aquestes explicacions, el Consell Escolar Municipal va contrarestar argumentant la complexitat social del barri i la necessitat que els més petits, els alumnes de P3, aprenguin de forma compartida, independentment del seu origen i de les seves condicions personals, socials o culturals.

  El Consell Escolar Municipal es mostra ferm en la seva reivindicació de mantenir oberta la segona línia de P3 a l’escola Baldiri Reixach. Una possible solució seria fer el repartiment de forma diferent, ja que inicialment, segons les dades de les preinscripcions realitzades, 14 famílies haurien triat com a segona opció el “Baldiri”; d’aquesta manera sortirien dues classes de  P3 amb 17 alumnes cadascuna. Una ràtio que segurament s’incrementaria amb les matrícules d’última hora, però que tot i aquest augment mantindria els cànons estipulats per una escola de complexitat alta com és el Baldiri Reixach.

  Per donar suport a les peticions del Consell, un centenar de persones, mares, pares i alumnes, es van concentrar a les portes de l’escola i van reclamar, a crits o amb megàfons, que Ensenyament no tanqui aquesta segona línia de P-3.  En funció de quina sigui la resposta del Departament d’Ensenyament, el Consell Escolar Municipal no descarta emprendre mobilitzacions més importants.

   


  Ajornada la matriculació a les escoles per la possible pèrdua d’una línia escolar a P3

  14/06/2017

  El Departament d’Ensenyament de la Generalitat ha decidit, en una decisió presa a última hora abans d’acabar el curs i en ple procés de matriculació per al següent, apujar la ràtio (el nombre d’alumnes per classe) de les línies de P3 a la nostra ciutat. D’aquesta manera, Ensenyament incompleix un acord del passat mes d’abril pel qual establia la ràtio en 19 alumnes. Segons aquell acord, que es produeix a partir de la Llei d’Acompanyament dels Pressupostos que permet baixar de 25 fins a 19 el ràtio en determinades situacions, Sant Feliu, amb 160 preinscripcions per a 4 centres públics, entraria en una d’aquestes situacions i tindria 19 alumnes com a màxim per classe a P3.

  No obstant això,  i a partir de la decisió presa a última hora que el desvincula unilateralment de l’acord, Ensenyament manté els 25 alumnes per classe, i la primera conseqüència negativa per a la ciutat és la pèrdua d’una línia educativa, concretament a l’Escola Baldiri Reixach.

  Degut a aquest afer, el Consell Escolar Municipal s’ha plantat i ha decidit ajornar el procés de matriculació a tota la ciutat fins que es concreti una reunió amb el Director Territorial d’Ensenyament a Girona, Josep Polanco.

  Aquest dimecres 14 de juny s’havia convocat d’urgència una reunió del Consell Escolar Municipal a les dues de la tarda a la mateixa escola afectada, el Mn. Baldiri Reixach, i finalment es farà dijous, 15 de juny, a la mateixa hora i lloc.

  En paraules de l’alcalde, Carles Motas, la decisió “perjudica la qualitat educativa dels nostres infants i ens fa perdre una línia de P3 a l’escola Baldiri, cosa que no podem tolerar i ens hi farem forts”.

  El regidor d’Ensenyament, Josep Ramon Llobet (ERC) ha declarat que “cal reflotar el barri per tal que no es converteixi en gueto, i aquesta decisió no hi ajuda” i que “cal trobar una solució”. Llobet afirma que han fet arribar una queixa al Parlament de Catalunya i que ha estat parlant aquest matí amb la consellera de la Generalitat Anna Simó, que ja està al cas del problema, i li ha fet saber la realitat social dels barris de Vilartagues i Tueda de Dalt, on està enclavat CEIP Baldiri Reixach.

  Des de Guíxols des del Carrer, per la seva banda, valoren aquest fet com “una molt mala decisió política” que implica “perdre recursos educatius i es carrega la ràtio òptima per treballar” i que “la decisió castiga una escola amb una complexitat prou alta i una de les zones més vulnerables de la nostra ciutat”, valorant que el projecte educatiu que defensa el seu grup es sustenta en “la inclusió social” i que “aquest no és el camí a seguir”, posant-se a disposició de l’Ajuntament i el Consell Escolar Municipal per fer front comú i intentar revertir la situació.

  La regidora de la CUP, Elena Delgado, ha iniciat contactes amb moviments educatius per realitzar alguna acció mobilització conjunta en els propers dies i qualifica de “jugadeta” del Departament d’Ensenyament el fet de canviar la ràtio amb tant poc marge. “No es pot deixar que tanquin cap línia educativa”, ha dit.

   

   

   

   

   

   

   

   

   


  Aquest lloc web utilitza cookies per tal que tinguis la millor experiència d'usuari. Si segueixes navegant estàs donant el teu consentiment per a l' acceptació de les esmentades cookies i l' acceptació de la nostra política de cookies, clica l'enllaç par a més informació.plugin cookies

  ACEPTAR
  Aviso de cookies