• Categories
 • Una ruta pels racons ganxons pintats per Josep Amat, dissabte al Som Cultura

  08/11/2018

  Aquest novembre es celebra arreu de les comarques gironines la 3ª edició del Som Cultura, el certamen de les experiències culturals a la demarcació. Dins la selecció d’activitats que s’oferiran, s’emmarca la següent proposta que es durà a terme durant el matí del 10 de novembre (11-13h. aproximadament) a la Sala Abat Panyelles del Monestir, sota el títol GUÍXOLS EXPERIENCE – RUTA JOSEP AMAT. TREPITJANT ELS ESCENARIS DE LA SEVA OBRA.

  Preu recorregut: 4€.     Gratuït per als socis d’Amics del Museu.

  Reserves:  turisme@guixols.cat. Tel: 972 82 00 51

  Places recorregut: 25 pax

  Es tracta d’una xerrada sobre l’obra del pintor Josep Amat més vinculada a la ciutat, per part de la crítica d’art Pilar Giró i posterior recorregut pels indrets i localitzacions de les seves obres, amb el president d’Amics del Museu, Josep Maria Vicens.


  Mostra artística dels germans Ruscalleda a la Nau Blau

  30/07/2018

  Els tres germans artistes de la família Ruscalleda inauguren exposició el proper 3 d’agost a les 19h a La Nau Blau del carrer Sant Isidre de la nostra ciutat, amb obres pròpies dels tres germans. 

  En Xavier, que ens va deixar ara fa 10 anys, era el millor exponent dels pintors  de la seva generació a la ciutat. La Queralt, guiada al principi per la mà d’en Xavier, va saber trobar ben aviat el seu propi estil i manera de fer, havent exposat a la nostra ciutat i a altres de Catalunya, l’estat i l’estranger. Durant molt i molts anys ha estat una cita obligada per mostrar cada estiu a Sant Feliu  la feina feta en hores de natura i cavallet. I per últim, en Jaume, que va seguir a la seva manera les passes pictòriques familiars.

  De tots tres trobareu una glosa al cartell d’un quart Ruscalleda, en Narcís, que si bé no pinta escriu poemes des de fa més de 50 anys amb la seva visió de murri enamorat de la vida.

   

  La mostra s’exposarà fins el 19 d’agost a La Nau Blau, i l’horari serà de 18 a 21h. 


  L’evolució del paisatge, tema central de l’exposició Carmen Thyssen 2018

  09/06/2018

  Sant Feliu de Guíxols acull la setena exposició a l’espai Carmen Thyssen del Monestir, i per aquesta ocasió el fil conductor és el paisatge com a tema pictòric i la seva evolució al llarg de quatre segles. La mostra, titulada “Natura en evolució, de Van Goyen a Pissarro i Sacharoff” obre les seves portes el 10 de juny i les 57 obres que hi mostra es podran contemplar fins al 14 d’octubre.

  En l’exposició s’explica el canvi i evolució del paisatge des de la seva aparició com a gènere independent fins als nostres dies, i s’hi troben artistes europeus, americans i catalans com Jan Josephzs van Goyen (1634) “Paisatge fluvial amb transbordador i cabanes”, Camille Pissarro (1873) “Camp de cols, Pontoise”, Martin Johnson Heade (1902) “Orquídia i colibrí prop d’una cascada” i Laurà Barrau i Buñol (1920) “Excursió marítima”. La part final de l’exposició fa un homenatge a l’artista russa Olga Sacharoff, amb obra cedida pel Museu Nacional d’Art de Catalunya i el Cercle del Liceu.

  La mostra planteja un recorregut a través de l’experiència estètica vinculada a la creació d’un nou llenguatge sensorial i sensitiu que emergeix —amb l’aparició d’un nou gènere pictòric, el paisatgisme— en la pintura holandesa entre finals del segle XVI i principis del segle XVII, i com des d’allà es va expandint per la resta d’Europa i Amèrica.

  En els quatre segles en què s’emmarca la cronologia de les obres seleccionades per a la mostra, es posa de manifest la influència del paisatgisme holandès en el romanticisme, el naturalisme i l’impressionisme. 
  El paisatge com a gènere independent fa les seves primeres aparicions al segle XVI i, de mica en mica, anirà tenint una presència més remarcable en la pintura, aconseguint la seva autonomia iconogràfica quan les escenes religioses o mitològiques seran l’excusa per a pintar el paisatge panoràmic o geogràfic.  En el transcurs del segle XVII serà quan s’establirà definitivament com a estil pictòric i, a partir del segle XVIII,  la pintura de paisatge serà un gènere cultivat a tot el continent europeu. 

  La selecció d’obres de la Col·lecció Carmen Thyssen per a Natura en evolució. De Van Goyen a Pissarro i Sacharoff s’ha dut a terme tenint en compte l’evolució del gènere del paisatge partint del paisatgisme clàssic holandès com origen i posterior font d’inspiració del paisatgisme vuitcentista, arribant a tenir una influència decisiva en els orígens de la pintura moderna; així mateix, es vol posar de manifest la universalitat del llenguatge pictòric des del punt de vista de la cultura occidental i establir diàlegs entre artistes contemporanis de diverses procedències. 

  L’horari de l’exposició serà: del 10 de juny al 13 de juliol, de 10:00 a 13:00 h i de 16:00 a 19:00 h ;  dissabtes, diumenges i festius, de 10:00 a 20:00 h. Del 14 de juliol al 9 de setembre, de dilluns a diumenge, de 11.00 a 21.00 h; i del 10 de setembre al 14 d’octubre: de 10:00 a 13.00 h i de 15.00 a 18.00 h; dissabtes, diumenges i festius: de 10:00 a 20:00 h

   


  Multitud de mostres d’arts plàstiques d’Aleph per aquest estiu

  06/07/2017

  Aquest inici d’estiu ha resultat explosiu a Sant Feliu pel que fa a mostres d’art. Els membres de l’Associació Aleph n’estan portant a terme a diferents llocs de la nostra ciutat i poblacions veïnes.

  A la galeria Espai Cendrós, a la rambla Vidal, hi exposen compartint galeria, Alberto Udaeta i Narcís Comadira, una mostra oberta fins el 10 de setembre.

   

  Carles Piqueras inaugurarà aquest dissabte dia 8 de juliol una mostra de les seves creacions, que titula “Andròmines”. Estarà oberta els caps de setmana a la sala La Nau Blau, fins el 29 d’aquest mes de juliol. La Nau Blau es troba al primer pis dels antics tallers Castelló, del carrer Sant Isidre 21, entrant per una porta (blava) al costat mateix d’on hi havia les drassanes de Ramon Gay.

   

  I Josep Miralles va inaugurar el passat una mostra retrospectiva de la seva pintura en el castell de Benedormiens, a Castell d’Aro. Estarà oberta tot el mes, fins el 30 de juliol.

   

  Menció especial mereix l’artista japonès Aki Kuroda, al qual Aleph ha dut a exposar a la nostra ciutat una mostra dels seus quadres. A l’Espai K (Antic Hospital) fins el 20 d’agost. 

   


  Udaeta i Comadira a l’Espai Cendrós

  30/06/2017

  Demà 1 de juliol, a 2/4 de 8 del vespre, i seguint la gran activitat cultural del cap de setmana, s’inaugura a l’Espai Cendrós (Rambla Vidal amb Passeig del Mar) una exposició amb obres d’Alberto Udaeta i Narcís Comadira. L’exposició porta per títol “Coincidències i dissensions: una conversa” i es podrà visitar fins el 10 de setembre en horari de tarda-vespre: de 19 a 21 h.

  Alberto de Udaeta és un escultor que ja fa gairebé quaranta anys que viu a Sant Feliu i que té un taller al carrer del Sol. Les seves escultures es basen sobretot en el ferro i el metall.

  Per la seva banda, el gironí Narcís Comadira, malgrat ser més conegut en la seva faceta poètica, també fa les seves incursions en la pintura, en la qual practica un realisme natural o basat en l’arquitectura.

   

   

   


  Activitats pel Dia Internacional dels Museus

  17/05/2017

  El dijous 18 de maig, és el Dia Internacional dels Museus. Aquest dia, el nostre Museu d’Història obre les portes a tothom que el vulgui visitar. De tota manera, les activitats més importants es traslladen al dissabte dia 20.

  Aquest dia, els Amics del Museu organitzen, com cada any, un concurs de pintura ràpida que començarà a les 8 del matí i es tancarà a les 2 de migdia. Les obres acabades es podran visitar a partir de les 4 de la tarda en una de les sales del Monestir on, a les 5, es donarà a conèixer el veredicte del jurat i es lliuraran els premis.

  Seguidament, a les 6, a la sala d’actes del quart pis, el Museu d’Història presentarà el llibre “Dòlmens, coves i menhirs” de Pau Roig i Xavier Niell. La presentació anirà a càrrec de Néstor Sanchiz.

  Finalment, a partir de les 9 de la nit, es podran visitar les torres del Monestir en una visita comentada i gratuïta. Aquesta serà una visió diferent de l’habitual, amb les parets il·luminades amb llum artificial, i una panoràmica nocturna des de dalt la torre del Fum.  “Master Class” d’aquarel·la creativa amb Joan Coch

  05/05/2017

  Pel proper cap de setmana (13 i 14 de maig), l’Associació Ardenya, Patrimoni i Natura amb col·laboració de l’Ajuntament, han programat unes classes de pintura sota el guiatge del prestigiós pintor i dissenyador Joan Coch Rey.

  Es tracta de classes intensives d’aquarel·la creativa a l’aire lliure, la primera de les quals tindrà lloc dissabte 13 de maig al matí (de 10 a 14h) a l’Ermita de Sant Amanç, amb dinar posterior a la Masia de Cal Tanoc, a Pedralta, on després tindrà lloc un taller al magnífic i singular entorn de Cal Tanoc amb el mateix Joan Coch (de 17 a 20h. aproximadament).

  L’endemà, diumenge 14 de maig, les classes continuaran al Port de la ciutat en horari matinal (de 10 a 14h), en què Joan Coch farà una demostració a l’aire lliure i, tot, seguit, un taller in-situ. Acte seguit tindrà lloc un dinar i l’acte d’entrega dels diplomes.

  Tots els participants s’hauran de portar el material. La “master class” de Sant Amanç té un preu de 40 euros i  les classes i tallers restants tenen un preu de 150€ en total. Àpats i allotjaments no inclosos. Per inscripcions cal enviar un mail a joancoch@gmail.com o trucar al 606200813.


  Exposició de Susanna Sentís a la Casa Irla

  01/03/2017
  El proper dissabte 4 de març, a les 19:00 h,  s’inaugura a la Casa Irla l’ exposició de pintura de Susana Sentis “Essència”, que s’allargarà fins el 30 d’abril.
  Formada en l’especialitat d’Arts Aplicades al Mur a la Llotja de Barcelona, l’artista Susana Sentís és pintora, gravadora i muralista i sovint, en la seva tasca creativa, converteix espais i façanes d’edificis antics en obres de gran format. Tot i que en aquesta ocasió no utilitza l’arquitectura com a suport, sí que s´ha inspirat en ella en crear unes peces esgrafiades amb calç arrebossada i morter acrílic, composicions geomètriques que destaquen per les seves línies acolorides i per la seva vitalitat conceptual.

  Dues exposicions de Josep Amat a la nostra ciutat

  13/07/2016

  Dues exposicions recordaran aquest estiu a Sant Feliu l’artista Josep Amat i Pagès (Barcelona, 1901-1991), molt vinculat a la nostra ciutat. Aquestes dues mostres a l’Espai Cendrós formen part dels actes commemoratius del 25è aniversari de la mort del pintor, que la Fundació Amat va posar en marxa el gener passat.

  La primera exposició, Josep Amat: les llums del Passeig, de gener a desembre, al llarg de més de 50 anys, s’inaugurarà dissabte vinent (19.30 h) amb la presència de l’alcalde de Sant Feliu, Carles Motas; la directora de l’Espai Cendrós, Laura Cendrós, i el president de la Fundació Amat i fill del pintor, Josep Amat i Girbau, reconegut catedràtic de tecnologia de computadors i professor emèrit de la UPC.

  Aquesta exposició, que estarà oberta fins al 5 d’agost, reunirà dotze obres que mostren el passeig del Mar en cadascun dels mesos de l’any. De fet, l’Espai Cendrós (rambla Vidal, 1) està situat als baixos de l’edifici on Amat va tenir un pis llogat durant anys, des d’on va pintar molts quadres, alguns dels quals formen part d’aquesta exposició. La dona d’Amat, Isabel Girbau, era filla de Sant Feliu, on l’artista va fer llargues estades des del 1939 fins pocs anys abans de morir, i on va ser enterrat.

  La segona exposició, Amat íntim, s’inaugurarà el 6 d’agost i inclourà quadres –la majoria inèdits– que va pintar com a testimoni de temps difícils i de records del seu entorn més proper. Es podrà visitar fins al 10 de setembre.

  La Fundació Valvi de Girona també s’ha afegit a la commemoració de l’aniversari d’Amat amb dos actes que tindran lloc la setmana vinent: el dilluns 18 de juliol a les 19 h, el prestigiós historiador de l’art Francesc Fontbona hi oferirà una conferència sobre Josep Amat i la seva obra, i el dimecres 20 a les 19 h es projectarà a la sala d’actes de la fundació el documental Josep Amat, que el cineasta guixolenc Alfons Hereu va realitzar l’any 1975, amb motiu del Congrés de Cultura Catalana, i que s’ha digitalitzat recentment. El documental serà comentat pel poeta i activista Josep Tarrés. La Fundació Valvi també exposarà fins al 30 de juliol una desena de quadres d’Amat, cedits per la seva fundació, amb el títol genèricAires d’estiu.

  En la conferència de dilluns, Fontbona farà un repàs de la llarga i prolífica trajectòria d’Amat, que va pintar més de dues mil obres. Fontbona recordarà els seus primers contactes artístics a París; els difícils anys de la Guerra Civil i la postguerra; l’acord amb el marxant Joan Anton Maragall i Noble (1902-1993), propietari de la Sala Parés, que li va garantir la subsistència de la família; els estius a Sant Feliu i, a partir del 1970, un reconeixement tardà que es va traduir en diversos guardons i distincions: el 1981 Amat va ingressar a la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, i el 1988 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.

   

  Font: El Punt-Avui


  Exposició de Pau Morales a la Casa Irla

  13/05/2016
  Del 14 de maig al 10 de juliol es podrà visitar a la Casa Irla l’exposició de pintura de Pau Morales “Colors i músics”.
  Pau Morales (Girona,1977) ha fet exposicions a nivell nacional i internacional (Barcelona, Terrassa, León, Irlanda, Roma, Montreal…), sent el jazz el tema que més ha treballat, tot i que també n’ ha tocat d’altres (paisatge, graffiti, retrat, floral…).
  A part de la pintura, treballa en altres camps com la il·lustració, el còmic, l’escultura o la videoanimació.
  Cantant i guitarrista, ha realitzat performances en què combina el cant i la pintura en directe. En aquesta exposició, però, presenta una mostra amb pintura fresca de colors vius que transmeten
  l’energia de la música.
  El vernissatge tindrà lloc aquest dissabte 14 de maig a les 19 h

  Michelina Samaey exposa a la Casa Irla

  10/11/2015

  El passat dissabte dia 7 de novembre la Casa Irla va inaugurar una nova exposició que porta per títol “Human Nature”, a càrrec de l’artista Micheline Samaey. Una exposició vistosa i en moviment que juga amb la naturalesa i expressa vida. Una trentena de persones van acompanyar la Micheline al vernissatge de la seva obra exposada.
  Arrelada a la nostra comarca des de fa 22 anys, porta tot el bagatge genètic de l’escola flamenca de El Bosco. En definitiva, una exposició en clau expressionista que proporciona a l’espectador noves i agradables sensacions.

   


  “L’aparença” de l’Ana Gutiérrez a la Casa Irla

  06/07/2015

  El passat dissabte 4 de juliol a la Casa Irla de Sant Feliu de Guíxols va tenir lloc la presentació de la nova exposició “D’aparences i apareguts” de l’artista colombiana Ana Gutiérrez. Més de 150 persones van assistir a la inauguració, entre elles, la Cònsol de Colòmbia a Barcelona, Diana Celis així com l’alcalde de la nostra ciutat Carles Motas.

  Més d’una vintena de quadres composen aquesta mostra de l’Ana Gutiérrez, una explosió de colors i de matèria viva que envaeixen les sales de la Casa Irla. Aquesta exposició es podrà visitar fins el 30 d’agost.

  “L’art és passió, és humor, és reflexió és denuncia, és encantament, és sensibilitat, és tornar a mirar a través dels ulls de l’artista…només necessites una mica de temps, parar davant de l’obra d’art, obrir la ment i deixar que cada peça et parli.”

  Ana Gutiérrez.


  Compte enrere per la nova col·lecció de l’Espai Thyssen

  El muntatge de l’exposició del 2015 de l’Espai Carmen Thyssen acaba de començar. Al monestir de Sant Feliu de Guíxols ja han arribat les obres procedents del museu Thyssen de Madrid i del museu Carmen Thyssen de Màlaga. Són 53 peces, en total. Cinquanta-dos quadres i una escultura. Ara, després del trasllat per carretera, els conservadors (també coneguts com a ‘correus d’art’) examinen les obres i ‘aixequen acta’ del seu estat abans de penjar-les als murs del Palau de l’Abat.
  Aquest any, quarta temporada de l’Espai Carmen Thyssen, hi tornarà a haver una atractiva oferta pels visitants més joves. Una zona lúdica i educativa que aproparà la visió dels artistes amb activitats lúdiques. El centre també compta amb una oferta important de visites guiades convencionals i visites guiades familiars que, l’anterior edició, van tenir una acollida notable.
  L’exposició, titulada “BARCELONA-PARIS-NEW YORK. D’URGELL A O’KEEFE” obre del 12 de juliol al 18 d’octubre.

  Les banderoles col·locades a la Rambla Vidal

  El material va arribar ahir diumenge en dos camions


  Exposició inaugural de l'”Any Torrent Buch”

  04/06/2015
  Sant Feliu de Guíxols inaugura aquest diumenge 7 de juny, a les 12 del migdia, una exposició d’una cinquantena de peces, entre olis i aquarel.les, del pintor Josep Torrent Buch, moltes d’elles inèdites. La mostra, titulada “Torrent Buch, entorn creatiu”, estarà oberta al Monestir de la ciutat fins al 13 de setembre. S’emmarca, igualment, en el centenari del naixement d’aquest gran artista guixolenc, que configurarà el 2015 com a Any Torrent Buch.
   · Exposició “Torrent Buch, entorn creatiu”
  Tindrà lloc a l’ Espai Monestir des del 7 de juny  fins al 13 setembre
  Aquesta exposició és un viatge a l’entorn creatiu de l’artista Josep Torrent Buch, en què el visitant entra  en un món de creativitat, d’il·lusió i sobretot, de sinceritat per part d’una persona que vivia per la pintura i l’art. Tal com deia Torrent Buch: “La pintura, ha estat l’ànima de tot per a mi”. A l’exposició s’hi poden trobar  els instants més íntims, més interessants i més eufòrics d’un artista que va saber dibuixar, pintar i estimar el seu Entorn Creatiu. Aquesta exposició celebra, aquest 2015, el centenari del naixement de Josep Torrent Buch ‘El pintor de la Costa Brava’. En aquesta exposició es descobreixen els moments més íntims de l’artista.  Les seves aficions, l’entorn familiar, fotografies de les exposicions, …

   
  • Apunt Biogràfic
  La figura d’un gran artista com Torrent Buch, bé mereix ser recordada amb la seva emblemàtica obra, que va donar peu als especialistes en art de l’època a anomenar-lo el pintor de la Costa Brava. I que millor que fer-ho en ocasió tan important com és la commemoració del centenari de la Costa Brava, i poder recordar i admirar a qui fou el seu màxim exponent artístic.
  La seva trajectòria artística posa de manifest el talent que Torrent Buch va plasmar a la seva obra, i que comença als anys 30, coincidint amb els seus estudis a l’Escola Superior de Disseny i Art La Llotja, de Barcelona.
  L’esclat de la Guerra Civil espanyola condiciona la seva incipient carrera. Durant la qual participa, a Barcelona, a una exposició de cartells de temes bèl·lics amb Martí Bas i Clavé.
  En el transcurs del servei militar forçós a l’Africa va exposar a Villa San Jurjo (Marroc) un seguit de retrats i paisatges marroquins, amb els que obté un important ressò i reconeixement a la premsa escrita de ciutats com Tetuan i Villa San Jurjo.
  Un cop acabada la guerra comença a crear la seva obra més emblemàtica, els paratges de la Costa Brava, on predominen notablement les marines, amb les seves transparències, llums i moviments que van definir un estil propi pel que va ser reconegut. Moltes d’aquestes obres ens mostren una Costa Brava inèdita, la dels inicis, desconeguda per a molts de nosaltres, quan era pràcticament verge, i que ben segur l’artista va contribuir a que la visitessin els primers turistes, atrets pels meravellosos paisatges de les seves teles.
  L’Associació Turística de Sant Feliu de Guíxols li va atorgar el guardó de la “Porta Ferrada d’or”,
  guardó que també ha estat atorgat a personalitats com el president de la Generalitat, la baronessa Thyssen, entre d’altres, en reconeixement a una vida dedicada a l’art i com a ambaixador
  del territori on va néixer. Són molts els col·leccionistes, crítics d’art i mitjans de comunicació que es van fer ressò del talent i vocació artística de Torrent Buch al llarg de la seva carrera. Artista per vocació, amb una solida formació acadèmica, va exposar a Barcelona, Girona, Madrid, Sevilla, València i moltes altres ciutats i països, aconseguint un estil del tot personal, experimentant amb diverses tècniques i estils, com bon artista inquiet i creatiu. Prova d’això és que no només van ser les marines les protagonistes de la seva obra, sino que també va pintar paisatge, retrats, bodegons, paisatge urbà, temàtica surrealista i un ampli ventall de dibuixos que posen de manifest la personalitat d’un gran artista que no quedarà mai a l’oblit, gràcies a la seva important obra i al seu carisma personal.
  Donada la prolífica carrera de Torrent Buch i la seva extensa obra, podrem continuar gaudint del seu art en aquesta exposició “Torrent Buch, entorn Creatiu”.
  Es una ocasió única per poder contemplar tota una sèrie d’obres inèdites de Torrent Buch, que ens donaran a conèixer a molts de nosaltres una Costa Brava singular i irrepetible.
  Imma Gil Martí

   
  • Biografia
  Josep Torrent Buch neix a Sant Feliu de Guíxols el 18 de gener de 1915. Comença el seu interès per la pintura a la jove edat de set anys, fent els seus primers dibuixos entre els set i els deu anys.
  Cursa estudis al col•legi  La Salle, “Los Hermanos” de Sant Feliu de Guíxols, on assisteix a classes de dibuix un cop per setmana, preferint això en comptes d’anar a jugar amb els amics. Es llavors quan se’n adona del seu interès pel dibuix i comença les classes a l’Escola de Belles Arts local, regentada per Gertrudis Romaguera.
  L’any 1933, a l’edat de 18 anys, marxa a Barcelona on s’hi està fins l’any 1936, on continua amb els seus estudis de dibuix i pintura a l’Escola de Belles Arts La Llotja, i on guanya tres primers premis de dibuix. Es paga aquests estudis amb un treball de pintor “de parets”; i dedica el seu temps lliure a anar al Zoo i a l’Aquari de la ciutat a fer dibuixos al natural dels animals i peixos.
  Del 12 al 22 de juliol de 1936 es fa a Palafrugell una exposició col•lectiva en la que hi participa. Aquesta és la seva primera exposició, però no es pot finalitzar, doncs el 18 de juliol comença la guerra civil espanyola.
  A finals del 1936 marxa a la guerra, al front d’Aragó. Fent servir els seus estudis de dibuix i perspectiva, entra a formar part del Servei de Cartografia del seu regiment.
  Als 22 anys, en el front, traça escenes de guerra que surten publicades a la premsa. Més tard a Barcelona participa en una mostra de cartells de propaganda a l’estació de metro de la plaça de Catalunya, en col•laboració amb Martí Bas i Clavé.
  A finals de 1938 marxa a França, fugint amb el seu regiment, sobreviu a les adversitats gràcies a fer dibuixos que canvia per poder menjar en cases de pagès ell i els seus companys. i el fan refugiat de guerra al camp de concentració d’Agde Herault, prop de Perpinyà, on es queda uns quatre mesos aproximadament. I aquí comença a guanyar-se la simpatia dels comandaments, fent-los retrats amb els que aconsegueix un cert tracte de favor.
  De tornada a Espanya és retingut  a la presó de Figueres, aconsegueix alliberar-se d’aquesta retenció gràcies a un dibuix en què apareix l’escut d’Espanya i en transparència la cara de Franco; i és allotjat a casa de la germana de Salvador Dalí.
  Arriba a Sant Feliu de Guíxols a finals de l’any 1939, i fa la seva primera exposició de dibuixos i pintures sobre temes bèl•lics, en un local del carrer Major de la ciutat. Aquesta mateixa exposició es torna a realitzar, amb més material, per la festivitat de Reis de l’any 1940 al mateix local. Participa en aquesta mateixa època en la confecció de retaules religiosos sota la direcció de Sebastià Platja.
  A principis del 1941 que marxa al servei militar obligatori, a Villa Sanjurjo, al Marroc; allà fa una sèrie de dibuixos sobre temes àrabs que són exposats allà mateix amb ressò de la premsa i gran acolliment per part del públic que hi assisteix.
  L’any 1942 torna a Sant Feliu de Guíxols, i és llavors quan comença a realitzar la seva obra més emblemàtica, pintant els paisatges marins dels voltants de la ciutat : la Cala del Vigatà, la Cala de l’Ametller, Sant Pol, i diferents indrets de la costa de Sant Feliu a Tossa. És aquí on es veuen les primeres transparències que van caracteritzar la seva obra. A partir d’aquest moment comença la seva carrera pictòrica professional que el converteix l’any 1950, segons la crítica especialitzada, en el pintor de la Costa Brava.
  L’any 1984 fa la seva l’última exposició a Sant Feliu, i el 1994 participa en una exposició col•lectiva a Castellginest, a França.
  Ell qualifica la seva pintura com una espècie d’impressionisme expressat dels moments viscuts. En la seva obra predominen notablement les marines, amb les seves transparències, llums, i moviments, i és un fidel testimoni de l’evolució paisatgística, on és poden veure les diferents èpoques tant físiques com pictòriques causades pel gran “boom” turístic que hi va haver als anys 1950-1970 a la Costa Brava.
  Cal dir per finalitzar que han estat més de seixanta anys pintant i dibuixant sota les més diferents situacions, sempre però, sense perdre el sentit de l’Art. Pot dir-se sense cap mena de dubte que ha estat tota una vida dedicada a la pintura, amb més de 250 exposicions en el seu haver.
  La seva obra forma part de col•leccions privades i institucionals d’arreu del món. Més a l’estranger que a casa nostra, ja que els primers que es varen interessar per la seva obra van ser els primers turistes que vingueren a la Costa Brava.

   


  Vernissatge de Jordi Guillem a la Casa Irla

  01/05/2015

  La Casa Irla continua la seva tasca cultural amb el vernissatge, el proper diumenge 3 de maig a les 12h, de l’exposició “Històries pintades” del ganxó Jordi Guillem Molins.

  L’artista, llicenciat en periodisme i aficionat al dibuix des de sempre, ha fet treballs de ninotaire i il·lustrador en llibres, revistes i diaris de manera paral·lela a les seves diverses etapes professionals. Això es reflecteix en les seves pintures, on el dibuix n’és part essencial. La seva introducció en el món de la pintura és molt recent i la seva formació, autodidacta. Amb tot, intenta seguir el llegat dels mestres figuratius, tant contemporanis com del passat, informant-se sobre les seves tècniques i documentant-se sobre els diferents processos creatius.

  Unes composicions a l’oli on la figura humana és present a la major part dels quadres, però també els animals i la natura i, especialment el nostre entorn de Sant Feliu i la Costa Brava. Cadascuna de les obres d’aquest artista guixolenc intenta captar una història, un moment i, de vegades, una reflexió o broma visual. L’exposició es podrà visitar fins el 30 de juny.


  L’Ajuntament estudia fer dues exposicions anuals a l’Espai Thyssen

  06/04/2015

  Les exposicions d’estiu de pintura i escultura de la col·lecció Carmen Thyssen al monestir de Sant Feliu han aportat unes quantes desenes de milers de visitants al municipi durant les tres darreres temporades turístiques. Però el govern guixolenc ha continuat cercant la manera de rendibilitzar l’Espai Carmen Thyssen –les sales d’exposició del Palau de l’Abat– durant els mesos d’hivern. Un primer projecte d’exposició d’obres de col·leccionistes catalans, a finals del 2012, no va acabar de reeixir. Però l’alcalde, Joan Alfons Albó, ha confirmat aquesta setmana que estan explorant una nova fórmula per portar a Sant Feliu quadres cedits per galeries privades de qualitat per articular la segona mostra anual.

  “D’aquesta manera podríem allargar l’activitat a l’espai fins als sis mesos”, explicava Albó, que ressalta que la mostra de canons i vaixells de vela d’aquesta primavera està atraient més públic del que inicialment preveien. Quant al format, les mostres tindrien un caràcter més especialitzat que no pas les estivals, en què predominen quadres d’artistes coneguts pel gran públic.

  Albó hi afegeix que s’organitzaria igualment sota el paraigua de la fundació per al centre de pintura catalana guixolenc, que presideix la mateixa baronessa Carmen Thyssen. L’elevat pressupost dels trasllats, seguretat i assegurança de les obres que s’exposen a l’estiu condiciona el pressupost si el volum de públic és inferior, però la mostra d’hivern seria més econòmica de produir. Serviria, alhora, per rendibilitzar la inversió feta en les sales d’exposició, amb sofisticats equips de climatització, deshumidificadors, seguretat i llums d’última tecnologia tant per preservar els pigments com per oferir una bona percepció als visitants.

  Una beca per atraure artistes residents

  En paral·lel a les exposicions, el patronat de la fundació també sospesa la convocatòria d’un concurs de creadors anual per atraure joves artistes a Sant Feliu. L’artista que s’imposés rebria com a premi una beca per treballar durant alguns mesos al mateix monestir, i al final de l’estada les obres es podrien exposar durant algunes setmanes al municipi.

   

  Font: El Punt-Avui


  Aquest lloc web utilitza cookies per tal que tinguis la millor experiència d'usuari. Si segueixes navegant estàs donant el teu consentiment per a l' acceptació de les esmentades cookies i l' acceptació de la nostra política de cookies, clica l'enllaç par a més informació.plugin cookies

  ACEPTAR
  Aviso de cookies