• Categories
 • GdC denuncia que govern oculta informació en el cas de les gandules de Sant Pol

  04/09/2017

  L’alcalde de Sant Feliu, Carles Motas, va anunciar en el ple de dijous que es podrien eliminar zones de gandules privades de lloguer a la platja de Sant Pol i passar de les cinc actuals a tres, ja que dues vencen el 15 d’octubre – les de l’empresa Ensesa Comunitat de Béns- i poden no ser renovades.   Poc després, però, el regidor de Platges, Salvador Calabuig,  va dir a la premsa provincial que s’ha renovat la concessió a Ensesa C.B. per tres anys més, fins al 2020,  malgrat que el mateix Calabuig havia assegurat al Ple que  s’està instruint un expedient sancionador contra l’empresa. 

  Totes aquestes afirmacions provenen de la moció presentada per Guíxols des del Carrer (GdC) que instava sancionar la concessionària dels Banys de s’Agaró per la problemàtica de les gandules buides, un tema recorrent des de fa 3 estius i que, per aquesta formació, mereix sancions. Malgrat això, el propi alcalde excusa l’empresa recordant que la normativa actual de Costes de la Generalitat autoritza a ocupar amb gandules buides i para-sols 160 metres quadrats de cada zona. 

  Guíxols des del Carrer, per la seva part, denuncia aquesta “incongruència política” de l’equip de govern, que en l’esmentat Ple Municipal d’agost va votar favorablement la moció presentada pel grup encapçalat per Jordi Lloveras, mentre ocultava al Ple que ja se l’hi havia renovat el contracte de concessió a la mateixa empresa. “Això demostra poca honestedat”, afegeixen. 

  El regidor Lloveras (GdC) acabava de demanar que no se li renovés la concessió a l’empresa ja que “al llarg dels darrers anys ha acumulat un nombre considerable de queixes per part dels usuaris de la platja”. L’alcalde inclús va arribar a dir que “fins i tot ens hem plantejat anar a Costes, perquè això no pot continuar d’aquesta manera, i demanar que se’ls tregui la concessió” tot i saber que feia poc que s’havia renovat a la mateixa empresa concessionària la prestació del servei per tres anys més.

  El portaveu de Guíxols des del Carrer es fa creus del vot favorable del govern a la moció alhora que es pregunta “quina pressa tenia el govern de la ciutat en formalitzar aquesta renovació abans d’hora”. Lloveras anuncia que quan es porti a debat el pla d’usos de les platges per a l’any vinent, el seu grup continuarà demanant la no renovació d’aquesta concessió. “Això si després, quan torni l’estiu i tornin els problemes, ja no hi haurà dubtes sobre de qui serà la responsabilitat”, acaba dient.


  L’Ajuntament ha de tornar a actuar amb les gandules de Sant Pol

  18/08/2017

  Guíxols des del Carrer (GdC) va difondre aquesta setmana unes queixes relacionades amb l’ocupació abusiva de les gandules i els para-sols a la platja de Sant Pol i ha revifat una polèmica que ja ve sent habitual cada estiu.  

  El grup polític recorda que la normativa limita l’espai a ocupar a 40 metres quadrats i a “com a mínim 6 metres de distància des de l’aigua” i ha instat el regidor delegat de platges, Salvador Calabuig, a  comprovar que hi havia gandules buides abans de les nou del matí. 

  Segons El Punt-Avui, els tècnics municipals ultimen un requeriment per escrit adreçat als responsables de la concessió, per bé que en les inspeccions han comprovat que les gandules que infringien la normativa no pertanyen a l’empresa, sinó a alguns particulars que fan ús de les casetes de bany i donen als empleats l’encàrrec que el material estigui col·locat a primera hora per fer ús de l’espai reservat amb posterioritat.

   

  La normativa municipal de platges permet retirar estris sense ús en primera línia del litoral després de dues hores sense que es detecti ningú que els faci servir, i aquest serà el mecanisme d’actuació a partir d’ara si es detecten nous excessos, un fet que l’Ajuntament ja ha fet saber a l’empresa.

  Malgrat això, el regidor defensa que aquest any hi ha hagut menys conflictes i recorda que hi ha hagut canvis en la normativa de Costes que permeten, per exemple, estendre gandules buides dels concessionaris dins de la zona que tenen delimitada per fer-ho.

   


  L’espectacle d’anar a banyar

  18/07/2017

  Com a bon amant de l’estiu, m’agrada passar la tarda de diumenge a la platja. Un d’aquests diumenges, enlloc de passar-lo a la platja, degut a la gran afluència de gent, vam decidir anar pel camí de Ronda de Sant Pol a Sant Feliu, i parar-nos a qualsevol cala.

  De gent, en trobem a per tot, però escollim unes roques on et pots estirar i llançar a l’aigua. Primera sorpresa: les roques estan plenes de llaunes, paquets de tabac, burilles, envasos i escombraries. Després d’un bany, decidim continuar caminant i parar a una altra cala. Ens emportem amb nosaltres totes les escombraries que trobem, i ho llancem a la primera paperera que veiem, que es troba abans de tornar al camí de ronda, a la sortida de les roques.

  Continuem caminant i parem una mica més enllà del flamant nou hotel Alàbriga. Allà no trobem escombraries, però escoltem uns crits, provinents d’uns adolescents que, per fer la broma, estaven pujant un patinet d’aquests que es lloguen a la platja a sobre de les roques. Un cop vist «l’espectacle», ens vam col·locar en unes roques i ens vam posar a l’aigua. De lluny vèiem una família, i els tres nens, amb ulleres i tub, es divertien observant el mar. No va tardar gaire el nen a agafar una estrella de mar i ensenyar-la com si fos un trofeu. El pare el filmava amb el mòbil i l’aplaudia, mentre nosaltres decidíem marxar, força fastiguejats. De camí cap a la moto, vam veure el patinet, que feia una estona estava sobre les roques, abandonat dins del mar, cap per avall, amb les rodes trencades i algunes peces flotant.

  Per desgràcia, aquest relat podria ser el de qualsevol dia que vaig a la platja. Allà on miro hi veig escombraries que han deixat les persones, gent agafant animals i traient-los del seu hàbitat pel simple fet de fer la broma… en general, cap mena de respecte per l’entorn i l’ecosistema.
  Si ja nosaltres mateixos no respectem el nostre propi entorn, no podem demanar que els altres ho facin. Alguna cosa estem fent malament com a societat quan per norma, no es recullen les deixalles que deixem a la platja, i el passatemps preferit és anar a caçar crancs i a treure estrelles de mar i guardar-les com un trofeu.

   


  Jocs Joves Sense Fronteres a la platja de Sant Feliu

  30/06/2017

  Avui divendres 30 de juny, de 16 a 20h, es celebren a Sant Feliu els Jocs Joves Sense Fronteres 2017, amb la participació de cinc ciutats agermanades amb Sant Feliu.

  Sis joves d’entre setze i divuit anys de cada ciutat, acompanyats de dos monitors i una petita representació oficial són ja a casa nostra. Els joves, junt amb els nostres guixolencs que ja han estat seleccionats per part dels instituts, participen als Jocs Joves Sense Fronteres, unes proves d’habilitat que, sense ser competitives, han de fomentar l’amistat, germanor i relació entre les poblacions agermanades d’Europa.   A banda dels jocs, es fa també un seguit de visites a culturals i a la natura arreu de Sant Feliu.

  Les proves, que seran aquàtiques i que combinen habilitat, paddle surf, volei platja i optimist, es faran a platja, a l’alçada de l’Espigó de l’Àncora i hi prendran part 6 participants (equips mixtes de 3 nois i 3 noies) de cada població: Tramin (Tirol); Mindelheim (Alemanya); Schwaz (Àustria); Bourg de Péage (França); East Grinstead (Anglaterra) i Sant Feliu de Guíxols.

  Finalment,  la ciutat agermanada de Verbània (Itàlia) no serà present en la competició.

  Agermanament amb sis ciutats

  Sant Feliu celebra des d’avui i fins diumenge una trobada amb aquestes cinc ciutats agermanades a Europa (Bourg de Péage, Mindelheim, Schwaz, East Grinstead i Tramin) amb qui es manté llaços d’amistat, una cita que coincideix amb el 50è aniversari de l’agermanament amb Bourg de Péage, que va iniciar-se l’any 1967.

  Els agermanaments són un altre dels reptes de l’equip de govern, amb el regidor Salvador Calabuig al capdavant d’aquesta àrea. Actualment se’n cuida l’àrea de Turisme i Calabuig vol que abasti més accions, incidint en el punt de vista d’intercanvi turístic, però també econòmic i educatiu, amb la possibilitat de fer intercanvis d’idiomes.
  També s’han fet accions per tal de refermar més el vincle amb aquestes ciutats, com per exemple una trobada i àpat oficial per commemorar el 50è aniversari amb Bourg de Péage.

  Alhora, el número de juny de la revista cultural L’Arjau, editada per l’arxiu municipal, tracta en exclusiva la història dels cinquanta anys de l’agermanament.


  Completat el traspàs de sorra de Begur a la platja de Sant Feliu

  07/06/2017

  L’operació per traslladar el carregament de 2.000 metres cúbics de sorra de la platja begurenca de sa Riera fins a la de Sant Feliu de Guíxols es va completar abans del cap de setmana, segons informa El Punt-Avui. I, al llarg de dilluns, una empresa ganxona de moviments de terres va acabar de repartir l’àrid per la zona de bany guixolenca, a més de retirar la sorra més degradada als punts més propers als accessos des del passeig.

  El regidor de Platges i Turisme, Salvador Calabuig, destacava que l’operació s’ha pogut completar sense trasbalsos i garantirà que la platja estigui en bon estat durant la temporada d’estiu. Amb vista al futur, creu que hi ha prou sorra per a una bona temporada, tot i que no descarten que amb les obres previstes a l’àmbit de Can Rius –on retiraran la sorra de qualitat per no malmetre-la– potser serà necessari algun reforç per a la temporada del 2018.


  “A peu de sorra”, foodtrucks i paradetes a la platja de Sant Pol

  30/05/2017

  A Peu de Sorra és un projecte que omplirà les platges de Catalunya de gastronomia, moda i tallers, nascut amb la voluntat d’esdevenir un espai de culte pels amants de l’street food, el shopping creatiu, la bona música i l’estiu. Orientat a un públic jove i familiar, l’esdeveniment oferirà una experiència única que combina l’oci i la gastronomia i que viatjarà per tres espais idíl·lics de la Costa Brava, Central i Daurada amb un objectiu comú: trobar-se amb els amics i la família tocant la sorra, davant el mar i gaudint d’un ambient mediterrani.

  El primer esdeveniment de la ruta tindrà lloc del 2 al 5 de juny a la Platja ganxona de Sant Pol.  L’esdeveniment està inspirat en la cultura boho. Els concerts, les actuacions i les sessions de DJ aniran combinades amb 8 foodtrucks amb propostes gastronòmiques d’autor, preparades per a satisfer els més foodies, tallers a peu de sorra, activitats infantils i altres disciplines.

  La moda també hi juga un paper important. Els assistents podran trobar, dins l’espai de moda, fins a 15 firmes de roba i complements diferents, desfilades, tallers de perruqueria… Els expositors i d’altres organitzacions que hi vulguin participar poden consultar la web de l’esdeveniment.


  Comença a arribar a la platja la sorra de Begur

  26/05/2017

  Segons publica El Punt-Avui, l’extracció de sorra de la platja begurenca de sa Riera per cobrir la pèrdua de la de Sant Feliu va començar ahir amb la previsió de retirar uns 2.000 metres cúbics de material. El trasllat es durà a terme a la nit per evitar al màxim les molèsties.

  Aquesta és la tercera vegada que s’aporta sorra de sa Riera a Sant Feliu. El primer cop va ser l’any 2013 i s’hi van traslladar uns 1.800 metres cúbics. I l’any passat, uns 700 metres cúbics més.

  Aquest nou transvasament de sorra serà possible un cop obtinguda la corresponent autorització de la direcció general d’Urbanisme el 5 d’abril passat. L’actuació d’enguany es farà com es van fer les anteriors, mirant de causar com menys molèsties millor. Per això, la feina comença a set de la tarda fins les sis del matí. Una màquina carrega els camions de sorra, els quals la porten fins la platja de Sant Feliu, on dues màquines més la van repartint. L’any 2013, amb una quantitat semblant a la d’ara, es van fer uns 180 viatges. Tot el cost de l’operació –extracció, transport i escampada– és assumit per l’Ajuntament de Sant Feliu i voreja els 26.000 euros.

  Sa Riera és l’única platja de la Costa Brava que no para de créixer. La cala ha anat augmentant de superfície i ha passat de tenir 0,98 hectàrees a tenir-ne 1,73. Aquest creixement es va notar sobretot a partir del 1979. La platja està encarada al nord, amb la qual cosa els corrents marins i els temporals no s’emporten la sorra. En canvi, recull la de Pals, fins a arribar a l’Estartit, a part dels dipòsits que porta el riu Ter.

  Tornaran a portar sorra de Begur a la platja de Sant Feliu

  12/05/2017

  Nova extracció de sorra de Begur per portar-la a la platja ganxona. La operació comporta extreure 3.000 metres cúbics de la platja de Sa Riera per portar-los a la platja de Sant Feliu, tal i com ja es va fer l’any 2013. Una obra que té el vist-i-plau d’Urbanisme i que es preveu fer durant aquest mes de maig.

  A part dels 3000 metres cúbics del 2013, també l’any passat es va fer una operació semblant, amb l’aportació de 700 metres cúbics provinents de la mateixa platja. 

  L’actuació es farà com en les ocasions anteriors: intentant minimitzar les molèsties fent el trasllat de la sorra de nit. Una màquina carregarà els camions a Sa Riera i una altra repartirà la sorra  per la platja de Sant Feliu.


  L’Ajuntament presenta un projecte per dignificar el passeig Rius i Calvet

  03/11/2016

  L’equip de govern ha presentat, aquest matí, el projecte per dignificar i transfromar en positiu el sector Garbí i Rius i Calvet, que permetrà als vianants passejar i atendre espectacles de cara a la platja, en un sector que havia quedat envellit i decrèpit pel pas del temps i l’immobilisme.

  El canvi en la zona serà substancial, amb un passeig ajardinat a la mateixa alçada que la calçada i l’accés a la platja mitjançant graderies, fet que permetrà al vianant atendre espectacles o esdeveniments que tinguin lloc a la platja. Fins i tot hi haurà un accés a peu pla a l’espigó i una ampliació del calaix de la desembocadura de la riera que permetrà que aquesta sigui la principal entrada a la platja des de la ciutat. D’entre les idees que té projectades l’equip de govern hi ha cantades d’havaneres, cinema a la fresca, un espai millor per veure els espectacles pirotècnics de la Festa Major i un millor desenvolupament de les proves esportives que tenen lloc regularment a la platja, com el triatló o la travessia nedant. L’alcalde ha negat que en aquest lloc tinguin projectat posar-hi les terrasses dels locals de l’altre costat de passeig, oblidant així l’antic projecte que havia ofert el govern la darrera legislatura.

  Aquest projecte està al cap dels actuals governants des de juny de 2015, quan l’actual alcalde Carles Motas va accedir al seu lloc actual, i avui ha sortit a la llum, en part, gràcies a la celeritat de l’Agència Catalana de l’Aigua, que ha donat el vist-i-plau a l’obra més ràpidament d’allò esperat, en la que serà la primera actuació a primera línia de mar en moltíssims anys. L’obra està prevista per l’any 2017, després de l’estiu per no interferir en l’activitat estiuenca de la ciutat i s’allargaria fins al maig o juny de 2018.. L’actuació tindrà un cost d’1.170.000 euros i, junt amb la remodelació del carrer Colom que també tenen projectada, donaran un aire nou a les dues bandes de la façana marítima ganxona.


  El banyista trobat mort fa gairebé 2 anys encara és al dipòsit

  25/10/2016

  El misteriós banyista que va aparèixer mort i nu a la platja de Sant Feliu el 2 de gener del 2015 continua al dipòsit de cadàvers de l’Institut de Medicina Legal de Girona, tot i que ja està formalment identificat des del gener del 2016. Però, tot i que s’ha comunicat la mort als familiars de Rainer Pieters, a Alemanya ningú s’ha fet càrrec del cadàver ni d’organitzar-li el funeral. De manera que s’està en espera que el jutjat ordeni que se li faci un enterrament.

  El banyista va aparèixer mort, nu i sense cap document o objecte identificatiu a la sorra de la platja, a uns quinze metres de la línia de l’aigua, en un lloc on, el dia abans, unes dues-centes persones havien participat en el tradicional primer bany de l’any. Però era evident que ell no formava part dels participants en aquesta tradició perquè feia poc que havia mort i, per tant, sortia de l’aigua en aquell moment.

  Aparentava uns 50 anys i les primeres hipòtesis indicaven que podia tenir relació amb un cotxe estranger trobat per la zona, però la pista del cotxe no va servir per posar-li nom. En un primer moment confiaven que quan passessin els dies es denunciaria una desaparició que resoldria el cas, però no va ser així. Els Mossos van agafar les empremtes necrodactilars del cadàver i no van trobar cap coincidència als arxius, però les van introduir a les bases de dades d’ADN que comparteixen les diferents policies europees, on s’introdueixen les dades genètiques de desapareguts i de cadàvers no identificats. Gràcies a aquestes fitxes es va trobar una coincidència amb un home que constava com a desaparegut a Alemanya. De manera que el gener del 2016, un any després, el cos de Sant Feliu va deixar de ser un NN (no name) i va a passar a ser el difunt Rainer Pieters. Tot i la identificació, ha passat deu mesos més al dipòsit.

   

  Font: El Punt-Avui


  La festa per Amatrice recapta 3500 euros

  27/09/2016

  Una jornada benèfica per als afectats del terratrèmol d’Amatrice (Itàlia), que es va fer a la platja de Sant Feliu aquest cap de setmana, va reunir 3.500 euros.

  Aquesta ha estat una iniciativa de Francesco Desiderio, propietari de la pizzeria La Locanda di Nonna Flo, i l’organització va anar a càrrec d’El Plan de Greta. La festa, que va tenir un miler de participants i que es va celebrar al passeig, va reunir més d’una quinzena de locals del món de la restauració, com ara La Locanda di nonna Flo, Els Tinars, Can Noguera, Pastisseria Gironès, La Gàbia dels Mussols, Can Toni, bar Trece, La Bacallaneria, Casa Teva, The Brunobar, Mistral, Global Gràfic, pasta fresca Spada, CBG, Garda i Consigel. Aquests establiments van oferir varietats de plats, tapes, postres i begudes ideats per a l’ocasió, que es venien a preus populars d’entre 1 i 5 euros. La xifra que es va reunir va arribar als 3.500 euros. Els organitzadors van explicar que, a través del cònsol de l’ambaixada d’Itàlia a Barcelona, es volen posar en contacte amb l’alcalde d’Amatrice per saber quin és el material més primordial per als infants. A l’acte van participar la vicecònsol honorària d’Itàlia a Girona i presidenta de la Cambra de Comerç italiana per a tot Catalunya, Balears, Aragó, València, Múrcia i Andorra, Emanuela Carmenati, que va agrair a organitzadors i assistents la solidaritat i l’esforç.

   

  Podeu veure totes les fotos de la jornada  aquí. 


  Recuperem Can Rius es manifesta contra la platja privatitzada

  28/08/2016

  “Los pobres nos quieren robar la playa”. Aquest va ser el comentari d’un dels inquilins del Club de Mar quan un centenar de persones es van manifestar dissabte al migdia per reivindicar l’ús públic d’una zona que l’empresa Turispania utilitza de forma privada des dels anys 70.

  La plataforma Recuperem Can Rius va modificar els cartells que hi prohibeixen l’accés posant una engaxina amb la frase “Obert a tothom” sobre el rètol de “Concessió privada”. Representants de Turispania que han parlat amb membres de la Plataforma han assegurat que el rètol actual amb aquesta redacció els havia estat dictada per l’anterior alcalde Joan Alfons Albó, de Convergència i Unió, que va escriure el text amb la seva pròpia lletra, un document que encara conserven.

  L’acció i la concentració, impulsades també per Guíxols des del Carrer, ERC i CUP, va tenir en l’exregidor d’ICV-EUiA a l’Ajuntament, Jesús Fernández, com a portaveu i es va adreçar al públic per recordar l’origen de la reivindicació i el dret que els acollia per fer-la. Ara fa tres anys es va aconseguir l’enderroc de la paret que impedia el pas a la zona, però encara no s’ha aconseguit que el solàrium sigui d’ús públic, malgrat ocupar l’espai marítim terrestre.

  Després d’un llarg procés,  impulsat en el seu moment pel grup municipal d’ICV-EUiA, el 24 d’octubre de 2012 el Jutjat Contenciós Administratiu 18 de Barcelona va desestimar el recurs presentat per la companyia Turispania i va obligar al compliment de la sentència  que, entre d’altres qüestions, fixava l’enderroc de la porta tapiada a l’entrada nord de la platja de Can Rius, la retirada de tots els cartells que indiquen prohibició o limitació d’accés públic i l’eliminació de la porta metàl·lica tancada  que impedeix el pas per la zona sud. Avui, quatre anys després, la companyia Turispania ha complert només una part de la sentència.

  Els representants de Turispania, que van parlar amb els manifestants,  asseguren que ells no s’oposen a la utilització del solàrium per a tothom, afirmació que contradiu els testimonis de diversos banyistes i inquilins del Club de Mar que han dit tot el contrari, que empleats de Turispania i alguns dels llogaters dels apartaments fan fora de la zona a les persones que no hi tenen habitage llogat o en propietat.

  A part de les sentències judicials les peticions dels manifestants estan avalades per una votació unànime del Parlament de Catalunya i de l’Ajuntament de la ciutat.


  Polèmica per les gandules de la platja de Sant Pol

  23/08/2016

  La proliferació de gandules i para-sols de les concessions privades a la platja de Sant Pol dóna lloc a picabaralles estivals recurrents amb els banyistes i el govern municipal, sobretot en els períodes de més pressió i els caps de setmana. Els empleats de les empreses les situen a tocar del mar a primera hora del matí, i no són infreqüents les corredisses dels banyistes per conquerir el seu espai amb tovalloles abans que el mosso no l’ocupi amb gandules buides per al lloguer.

  Els grups polítics de Guíxols des del Carrer i la CUP, a més de diversos veïns, se n’han fet ressò un cop més a les xarxes socials, recordant que en els plecs de condicions figuren requisits com ara l’obligació de deixar sis metres lliures de platja fins al límit de l’aigua o que només el 10% de les gandules esteses estiguin vacants.

  El govern hi pren part

  L’executiu guixolenc ja havia denunciat la situació setmanes enrere al servei de Costes de la Generalitat, que va comprovar els excessos i va emetre la setmana passada un requeriment. Tot i això, dissabte el fenomen es va repetir i diumenge al matí agents de la Policia Local van fer complir els límits de la normativa.

  Des dels històrics banys de s’Agaró, uns dels concessionaris, defensaven ahir que respecten les distàncies, però expliquen que posen a punt les gandules que els reserven amb antelació i que alguns abonats les acosten massa cap al mar.

  Font: El Punt-Avui


  Accions estiuenques de l’ANC

  08/08/2016
  Emmarcat en la campanya d’estiu que l’ANC va encetar el passat mes de juliol, Guíxols per la Independència hava portar a terme ahirquest diumenge una jornada iniciada a primera hora del matí amb el repartiment de 2.000 flyers al Passeig i el muntatge de dues carpes informatives, sota el lema “Activa’t per la República Catalana”, per denunciar els greuges com la pobresa energètica, la crisi dels refugiats, el dèficit de sobirania o l’espoli fiscal que pateix Catalunya, entre d’ altres temes, amb l’objectiu d’augmentar la majoria social favorable a la independència, alhora que es pretén internacionalitzar el procés arribant als turistes.
  En una de les carpes es va escenificar la construcció de la República Catalana, amb elements de construcció i una llicència d’obres que informa de la data d’inici de l’obra, el 9 de novembre de 2015, el poble de Catalunya com a promotor de l’obra, el Parlament com a Constructor i els 72 diputats que en són els arquitectes.
  La següent acció d’aquesta campanya serà el proper dia 15 d’agost, a la tarda, en què s‘omplirà la plaça del Mercat de creus grogues per denunciar que, davant un Estat que es mostra insensible amb el patiment dels seus ciutadans i que destrossa el seu sistema sanitari, només queda poder construir entre tots un futur millor per a tothom.
  D’altra banda i com vam avançar fa uns dies,  ja estan la venda al local de l’ANC de les Galeries Sant Joan els bitllets
  d’autobús per anar a Salt per la Diada, així com la possibilitat d’encarregar les samarretes. Fins properament en què ampliaranels dies i hores, el local  està obert els dimarts de 10:30 h a 12 h.

  La platja de Sant Feliu ja ha rebut la sorra de Sa Riera

  19/06/2016

  El transport d’uns 700 m³ de sorra de la platja begurenca de sa Riera cap a la de Sant Feliu s’ha completat aquesta setmana, al límit de l’inici de la temporada de bany. L’operació s’ha hagut de completar en tres nits –entre dimarts i divendres–, ja que s’ha treballat només de matinada –entre les vuit del vespre i les vuit del matí– per minimitzar les molèsties als banyistes que aquest mes ja fan servir les platges en les dues poblacions.

  El transvasament d’àrid, però, només ha permès estendre una capa de sorra nova en alguns sectors de la platja, a diferència del de l’any 2013, quan van agafar el triple de quantitat. Sobretot, han refet la zona del racó de Ponent i el perímetre més allunyat de les onades.

  Queixes de CiU

  El grup municipal de CiU ha criticat que s’hagi esperat fins a darrera hora per portar una quantitat inferior de sorra que fa tres anys, i amb el sobrecost d’haver de fer les feines de matinada. Els regidors de l’antiga federació van plantejar al març repetir la portada de sorra del 2013, però el tripartit local (TSF-ERC-PSC) va tombar la moció perquè preferia la solució d’un dragatge per aprofitar la sorra arrossegada cap al fons de la badia.

  Finalment, però, la promesa de Costes que el dragatge s’assumiria des del Ministeri es va esvair al maig, i l’alternativa de fer-lo amb recursos municipals va topar amb l’escàs marge de temps per contractar els treballs i aconseguir els permisos. El municipi, però, intentarà recuperar la idea amb vista a la primavera de l’any vinent.

  Font: El Punt-Avui


  Primers viatges de sorra de Begur a la platja de Sant Feliu

  15/06/2016

  Ahir dimarts es va iniciar una nova extracció de sorra de la platja de sa Riera de Begur, que és l’única de la Costa Brava que no para de créixer, per cobrir la mancança existent actualment a la platja de Sant Feliu. Es preveu treure uns 700 metres cúbics de sorra, que seran transportats mitjançant tres camions, que faran un total d’uns 50 viatges durant tres nits. Aquesta és la segona vegada que s’aporta sorra de sa Riera a Sant Feliu. El primer cop va ser l’any 2013 i s’hi van traslladar uns 2.000 metres cúbics.
  Sant Feliu ja feia temps que havia previst anar a buscar sorra de sa Riera per a la platja de davant. Malgrat això, el govern ganxó (TSF-ERC-PSC) va decidir apostar per un dragatge que permetés recuperar la sorra arrossegada per l’onatge mar endins. Però diversos problemes administratius, més quan no es podria enllestir abans de l’inici de la temporada estival, han fet que el govern hagi decidit retornar a la sorra de sa Riera, assumint el cost de tota l’operació. L’aportació prevista servirà tot just per estendre una capa de sorra nova damunt de les zones on l’àrid està més degradat. Passat l’estiu, el govern guixolenc vol reactivar els tràmits del dragatge ajornat amb l’objectiu que el faci l’empresa pública estatal Tragsa abans de l’estiu del 2017. P


  Mala gestió per millorar la sorra de la platja

  04/06/2016

  Al Ple del mes de març el Grup Municipal de CiU vam proposar fer un transvasament de sorra de Sa Riera de 2000 m3 com es va fer el 2013, però el govern local va votar en contra argumentant que havien arribat a un acord amb el Departament de Costes de Madrid segons el qual es faria un dragat de la badia sense cost per l’Ajuntament, solució que creien més convenient donat que estaven segurs que no els donarien permís per portar la sorra de Begur.
  Ja s’ha vist però, que no tenien res signat, doncs unes setmanes després es feia públic que Costes no pagaria res, encara que el govern continuava afirmant que es faria un dragat, això si, a càrrec de l’Ajuntament.
  Al Ple del mes de maig, però, el regidor Salvador Calabuig ens explicava (cosa que s’ha d’agraïr donat que l’equip de govern actual no informa de res als regidors de l’oposició si no és a través de la premsa), que finalment opten per la nostra proposta de fer un transvasament de la sorra de Sa Riera, però només es farà una aportació de 700 m3.
  Aquesta es la gestió política que han fet?
  L’Equip de govern no va confirmar amb costes el dragat, ni han negociat amb ells un permís per portar tota la sorra que necessitem havent-hi excedent a Begur, ni han estat diligents per solucionar-ho abans de la temporada, doncs han passat 2 mesos des de la nostra proposta, i ara hauran de tancar la platja al juny o bé fer els treballs al vespre i pagar el doble per la mateixa feina.


  El dragatge de la platja l’haurà de pagar l’Ajuntament

  11/05/2016

  L’episodi de pluges i temporal de llevant de diumenge i dilluns, que tot i la treva d’ahir al matí pot tenir continuïtat avui i demà, ha tingut diversos efectes a les platges de la Costa Brava i a Sant Feliu s’haurà de dragar la sorra amb urgència, tal i com ja estava previst. Costes, però, ja ha exhaurit el pressupost i aquesta obra l’haurà de pagar Sant Feliu.

  El delegat del ministeri a Girona, Jordi Planella, va comunicar la mala notícia al regidor guixolenc de Medi Ambient, Salvador Calabuig, però li va prometre que els facilitarien la tramitació, si el consistori volia assumir el cost dels treballs, per extreure uns quants centenars de metres cúbics de sorra dispersa pel fons marí de la badia. Calabuig explica que intentaran tirar endavant l’obra a final de mes o principis de juny, amb un pressupost de 7.000 euros municipals.

  Font: El Punt-Avui


  El preu del cofoïsme

  15/05/2016
  En el ple del 31 de març d’enguany, l’oposició va presentar una proposta sobre la conveniència de portar sorra de Begur a la platja de Sant Feliu. Fa dos anys es va fer aquesta operació i l’Ajuntament de Sant Feliu només va haver de pagar el transport de la sorra, ja que aquesta la va cedir l’Ajuntament de Begur.
  Doncs bé, la prepotència del govern va fer que es tornés a rebutjar una proposta en positiu de l’oposició. Els motius foren de tot tipus. Alguns de caire mediambientals (no és recomanable traspassar terra d’una conca a una altra), d’altres de legals (permisos de Costes)…,  però el que més va agradar al govern va ser etzibar que ells havien trobat la manera de renovar la sorra de la platja a cost zero.
  La solució que s’havia trobat era la que ja es va fer servir l’any 2008 i que consisteix a drenar la sorra de la badia cap a la platja i la de la platja enviar-la cap a la badia. Això es faria amb quatre màquines i tindria un cost zero per la ciutat, ja que ho pagaria l’empresa pública Tragsa del Ministeri de Medi Ambient. Segons es va explicar, estava tot lligat. La sol·licitud s’havia presentat el 22 de març i els treballs es començarien a mitjans d’abril. Així va quedar la cosa i, com ja comença a ser costum d’aquest govern, han anat passant els dies i les setmanes sense que es mogués res. Finalment ens hem hagut d’assabentar pels diaris que al Ministeri se li ha acabat el pressupost i que la millora de la platja de Sant Feliu de Guíxols queda per a una millor ocasió. Bé, si es vol fer el dragatge, la ciutat haurà de pagar-lo (com a mínim 7000€). Això sí, es veu que si ens ho paguem ens faran “el favor” de no entretenir-se amb els permisos. A tot això, ens assabentem també pel mateix mitjà que aquest és el segon any que passa això i que ja l’any passat hi havia el “mateix acord”. Aquest serà, doncs, el segon exercici pressupostari que es repeteix el sainet.
  Sembla evident que altre cop l’equip de govern ha optat per la pitjor de les solucions: la que farà perdre més temps i/o diners a la ciutat. I també, altre cop, es posa de manifest que els “replantejaments” que es van proposant només són en realitat fugides endavant que ens porten a vies mortes.

  Compromís de Costes per dragar sorra a la platja de Sant Feliu

  01/04/2016

  El govern de TSF, ERC i el PSC va tombar ahir la moció de CiU que demanava portar sorra excedentària de la platja begurenca de Sa Riera, en camions, per regenerar la zona de bany de la badia guixolenca. El regidor de Platges, Salvador Calabuig, va aprofitar l’argumentació per anunciar que tenen el compromís de Costes de l’Estat d’executar un dragatge de sorra dipositada al fons de la badia abans no comenci l’estiu.

  La portaveu de CiU, Dolors Ligero, defensava que l’operació de transport, a més de pal·liar l’acumulació de l’àrid a Begur, permet disposar de sorra de bona qualitat. Però Calabuig va contraposar que Costes no dóna el vistiplau ambiental perquè es tracta de treure sorra de la desembocadura del Ter fora de la conca. Pel regidor de Platges, a més, la darrera aportació de 2.000 metres cúbics de sorra de sa Riera a la platja de Sant Feliu, la primavera del 2013, no va donar bon resultat, ja que “la capa superficial ha acabat arrossegada al fons de la badia” i va suposar una despesa superior als 20.000 euros, ja que per minimitzar molèsties s’opta per contractar transport nocturn.

  En canvi, el dragatge a càrrec de Tragsa –l’empresa pública del Ministeri de Medi Ambient– no implicarà cap cost per al consistori. I d’entrada ja té el vistiplau ambiental. Ara, doncs, la principal preocupació és que els treballs comencin aviat, ja que l’any passat també hi havia un acord i el dragatge finalment no es va poder fer.

  Calabuig espera ara la resposta a la petició que han fet perquè el dragatge es miri de fer al llarg d’aquest mateix mes d’abril. L’operació seria similar a la que ja va tenir lloc l’any 2008 i té poc impacte sobre el fons marí, ja que s’hi empraria maquinària relativament lleugera.

  Extreure sorra neta per netejar la capa bruta

  El dragatge seria similar als que es fan periòdicament per reposar sorra a les platges del Maresme, tot i que en aquest cas, a més d’extreure l’àrid del fons de la badia –no gaires metres mar endins–, la sorra neta s’aniria dipositant a la part alta de la platja després d’haver retirat la capa superficial de sorra bruta i en més mal estat. Calabuig explica que aquest àrid es deixaria uns dies arran de mar perquè les onades el netegessin. Els treballs s’iniciarien un dilluns i s’enllestirien entre dimecres i dijous.

  Font: El Punt-Avui


  Aquest lloc web utilitza cookies per tal que tinguis la millor experiència d'usuari. Si segueixes navegant estàs donant el teu consentiment per a l' acceptació de les esmentades cookies i l' acceptació de la nostra política de cookies, clica l'enllaç par a més informació.plugin cookies

  ACEPTAR
  Aviso de cookies