• Categories
 • El ple aprova demanar al govern espanyol l’anul·lació del judici a Companys

  31/03/2017

  En el ple d’aquest dijous es va aprovar per unanimitat la moció presentada pel grup municipal de MES per demanar l’anul·lació del judici a Lluís Companys. Cal recordar que aquesta moció també es va presentar l’any 2010 al Congrés dels Diputats i no es va aprovar pels vots en contra del PP i del PSOE. Això va provocar que molts Ajuntaments catalans presentessin mocions en aquest sentit.

  Aquestes reivindicacions no són noves, després de la transició i de successius governs democràtics, apareix a partir de l’any 2000 un moviment ciutadà, tant espanyol com català, que reclama la condemna al franquisme i també l’anul·lació de tots els judicis polítics que es van donar en aquest període així com l’exhumació dels familiars desapareguts que es trobaven molts d’ells en fosses comunes repartides per tota la geografia peninsular.

  A tal efecte, la Generalitat creà al 2007 el Memorial Democràtic, que en l’article 2 de la llei de la seva creació explica els seus objectius que són “desplegar les polítiques públiques del Govern adreçades a l’acció cívica de recuperació, commemoració i foment de la memòria democràtica i, en concret, del període de la Segona República, de la Generalitat de Catalunya republicana, de la Guerra Civil, de les víctimes del conflicte per motius ideològics, de consciència, religiosos o socials, de la repressió de la dictadura franquista, de l’exili i la deportació, de l’intent d’eliminar la llengua i la cultura catalanes, dels valors i de les accions de l’antifranquisme i de totes les tradicions de la cultura democràtica, amb la finalitat de donar a conèixer d’una manera científica i objectiva el passat recent i estimular la comprensió dels temps presents”. L’acció més rellevant del Memorial Democràtic fou la reclamació de l’anul·lació del judici de Lluís Companys i la rehabilitació de la seva figura. Al 2008 es presenta la resolució aprovada pel Parlament al Congrés dels Diputats, i al 2009 aquest darrer pren una decisió que serveix per rehabilitar la figura de Companys, però no l’anul·lació del judici, el Govern espanyol “esgotava més enllà de les decisions que puguin adoptar les famílies o les institucions que mirin d’anul·lar el judici sumaríssim (…) però en aquest intent no hi serà el Govern”. Així doncs s’iniciava la via jurídica per intentar l’anul·lació del judici, que encara no s’ha aconseguit.

  Segons declaracions de MES “és de justícia l’anul·lació d’aquest judici i tants d’altres, així com desplegar la llei de la Memòria Històrica que en altres comunitats sí que s’ha fet, però sembla que a Catalunya no acaba d’arrencar. Donem les gràcies a tots els grups municipals per haver-se adherit a la nostra moció i esperem que aviat no siguin necessàries”.


  El pàrquing acapara el ple

  29/10/2016

  L’estudi de viabilitat del futur aparcament subterrani que el govern ganxó planteja situar a la Corxera va prosperar en el ple: a més dels vots de l’executiu (TSF-ERC-PSC) va rebre suport de Guíxols des del Carrer (GdC). Però el document no convenç ni MES ni la CUP –en contra–, ni CiU, que es va abstenir.

  Tot i que CiU va enterrar la bel·licositat en el sentit de vot, la portaveu, Dolors Ligero, va argumentar que l’estudi –tot i la viabilitat– permet “obrir el debat” que també volen els comerciants. Per Ligero, a banda de la conveniència de crear aparcament a banda i banda del passeig, “la gent vol aparcar al centre”. Pere Albó (MES) sosté que l’aparcament al passeig ja va estar a punt de ser una realitat fa dues dècades i que la mateixa empresa va dir que la ubicació al passeig també era viable. Elena Delgado (CUP) va criticar els 40 anys de concessió i el fet que calgui tallar arbres a la Corxera.

  Jordi Lloveras (GdC) va defensar els riscos d’inundabilitat al passeig, que per Albó també existeixen a la Corxera. Des d’ERC, Jordi Vilà va defensar que el projecte “estratègic” a la Corxera té el suport de la majoria dels electors i preserva el passeig.

   

  Font: El Punt-Avui


  L’ordre del dia del ple ordinari de setembre

  28/09/2016

  El ple està convocat pel  29/09/2016 a les 21 hores i, en segona convocatòria, el 03/10/2016 a les 21 hores, amb el següent ordre del dia:

  I. PART RESOLUTIVA:
  1.- APROVAR L’ESBORRANY DE L’ACTA ANTERIOR DE DATA 25 D’AGOST DE 2016.
  2.- NOMENAMENT COM A REGIDOR DEL SENYOR JOAQUIM CLARÀ I ESTAÑOL
  3.- APROVACIÓ DEL COMPTE GENERAL DEL 2015
  4.- MODIFICACIÓ DE LES ORDENANCES FISCALS I DE L’ORDENANÇA DE TARIFES DE L’ESTACIONAMENT LIMITAT DE VEHICLES EN LA VIA PÚBLICA I ALTRES ZONES PER A 2017
  5.- PAGAMENT DEL DÈFICIT DE LA PISCINA MUNICIPAL DELS ANYS 2012 I 2013
  6.- DETERMINACIÓ DE LA PERIODICITAT DE LES SESSIONS ORDINÀRIES DEL PLE MUNICIPAL
  7.- NOMENAMENT DELS MEMBRES DE LA MESA DE CONTRACTACIÓ DEL CONTRACTE PER AL SERVEI DE MANTENIMENT I CONSERVACIÓ DEL CEMENTIRI MUNICIPAL
  8.- PROPOSICIÓ PER DONAR SUPORT A LES PERSONES QUE ENCARA NO VULGUIN CANVIAR EL SEU COMPTADOR ANALÒGIC DE LLUM
  9.- MOCIÓ SOBRE LA INSTAL·LACIÓ DELS NOUS COMPTADORS TELEGESTIONATS, ANOMENATS “INTEL·LIGENTS”
  10.- MOCIÓ SOBRE L’ELIMINACIÓ DE LA SIMBOLOGIA FRANQUISTA A SANT FELIU DE GUÍXOLS
  11.- MOCIÓ EN SUPORT ALS SOM27 I MÉS ENCAUSATS PEL SEU TANCAMENT A LA UAB
  12.- MOCIÓ DE SUPORT AL CORRELLENGUA 2016
  13.- MOCIÓ PER CONSCIENCIAR DE LA NECESSITAT DE REDUIR L’ÚS DE LES TOVALLOLETES HUMIDES I NO LLENÇAR-LES AL WC

  14.- PROPOSICIONS URGENTS
  II.- PART DE CONTROL:
  15.- DONAR COMPTE PLE DEL DECRET PERIODE MITJA PAGAMENT GLOBAL (PMP-G) SEGUIMENT COMPLIMENT LLEI MOROSITAT 2 TRIMESTRE 2016
  16.- DONAR COMPTE AL PLE DEL DECRET PERIODE MITJA PAGAMENT PROVEIDORS (PMP) SEGUIMENT COMPLIMENT DE LA LLEI DE MOROSITAT 2 TRIMESTRE 2016- AJUNTAMENT I ORGANISMES AUTONOMS
  17.- DONAR COMPTE AL PLE DE LA TRANSFERENCIA DE CREDIT 1 TC 136/2016, TRANSFERENCIA CREDIT MOBILIARI VIES PUBLIQUES (ADQUISICIÓ DE TAULES I CADIRES PER DIVERSES FESTES I ACTIVITATS DE CIUTAT)
  18.- DONAR COMPTE AL PLE TC 137/2016 TRANSFERENCIA CREDIT COL·LECTOR CARRETERA GIRONA
  19.- DONAR COMPTE AL PLE DELS FITXERS D’ESTATS EXECUCIO PRESSUPOST 2016 (SEGON TRIMESTRE 2016) OBLIGACIONS DE SUBMINISTRAMENT D’INFORMACIÓ
  20.- DONAR COMPTE AL PLE DE L’APROVACIO DE LES LINIES FONAMENTALS DEL PRESSUPOST PER L’EXERCICI 2017 I TRAMESA MINHAP EN COMPLIMENT ARTICLE 27.2 LLEI ORGANICA 2/2012 27 D’ABRIL D’ESTABILITAT PRESSUPOSTÀRIA I SOSTENIBILITAT FINANCERA
  21.- DONAR COMTE AL PLE DE L’EXPEDIENT DE TRANSFERENCIA DE CREDIT EXP. 1 TC 153/2016, DESPESES DE SUPORT PER ACTIVITATS
  22.- DONAR COMPTE DELS DECRETS D’ALCALDIA, ACORDS DE JUNTA DE GOVERN I ALTRES QÜESTIONS D’INTERÈS
  23.- PRECS I PREGUNTES


  GdC portarà al Ple el mal ús de les tovalloletes humides

  27/09/2016

  L’ús de tovalloletes humides per a la higiene personal és cada vegada més habitual. A diferència del paper de vàter, que es desfà d’una manera ràpida, aquestes tovalloletes, encara que molts envasos informen que són biodegradables, triguen anys a desfer-se i per això causen greus problemes, entre d’altres, canonades embussades, averies en les depuradores i un sobrecost en el manteniment, tractament i depuració de les aigües residuals que es paguen a la factura.

  Guíxols des del Carrer denuncia que aquest estiu,  a la zona de la platja de Sant Pol, les canonades ja van patir l’efecte de les tovalloletes i es va haver de fer una neteja addicional en ple mes d’agost per desembussar les canonades i també que la depuradora registra problemes d’embussos pel mateix motiu.

  Guíxols des del Carrer alerta d’un altre dels riscos importants, des d’una perspectiva mediambiental i de protecció de l’entorn, de les tovalloletes i és que es tracta d’un producte insostenible, ja que té una vida útil molt breu davant l’impacte tant gran que suposa tot el seu cicle (fabricació, distribució i gestió de residus). Cal tenir present que aquest és un problema generacional i que es corre el risc que el comportament de la gent arribi a considerar aquesta tovalloleta com un element de primera necessitat i el vàter com la manera còmoda de desfer-se’n. Segons la formació ciutadana, moltes ciutats ja reaccionen contra aquest problema i cita com a exemple l’ajuntament de Xàbia, que  està estudiant una ordenança per prohibir que es llencin al vàter aquests productes i que, quan estigui aprovada, les comunitats de veïns hauran de fer front al que costi desembussar les arquetes.

  Per tot plegat, com a primer pas, el grup municipal de Guíxols des del Carrer portarà al Ple una proposta per a la realització d’una campanya divulgativa en la qual s’ informi a la ciutadania en general, i en especial als més joves, que s’ha de reduir l’ús de les tovalloletes humides i que aquestes no s’han de llençar mai al vàter.


  Sense consens pel Thyssen en un ple amb molta tensió

  28/08/2016

  L’operació perquè part de la gran finca de Can Blasco –uns 5.000 metres quadrats a llevant del monestir– acabi en mans de l’Ajuntament va quedar deslluïda en el ple municipal per les diferències entre el govern (TSF, ERC i PSC) i els grups de l’oposició respecte al nou projecte del Museu Thyssen al monestir. La CUP i Guíxols des del Carrer (GdC) van donar suport al primer dels dos punts relacionats amb la qüestió, la modificació del POUM per ampliar en 2.000 metres quadrats els espais lliures a l’entorn del monestir, però els portaveus dels dos grups, Elena Delgado i Jordi Lloveras, respectivament, van insistir que estaven d’acord amb un jardí d’ús públic per als guixolencs i no pas amb el fet que l’espai acabi inclòs dins del museu.

  Els grups del govern van defensar la transcendència de recuperar els espais privatitzats arran de la desamortització eclesiàstica del segle XIX, però MES i CiU –tot i que en els dos casos estan a favor del Thyssen– van votar-hi en contra amb algunes objeccions: sobre l’abast dels terrenys que s’adquireixen i, sobretot, perquè el projecte de l’equipament museístic s’ha refet sense comptar amb els altres grups. Dolors Ligero (CiU) va demanar deixar fora dels canvis de qualificació l’espai de la plaça de l’Abadia –on aniria la futura sala d’exposició– per debatre els canvis en el si d’una comissió especial amb tots els grups municipals. Pere Albó (MES) va alertar que el projecte al monestir avança sense que s’hagi modificat el pla director de l’edifici, bé cultural d’interès nacional, i va opinar que el projecte anterior a la fàbrica Serra Vicens hauria costat menys diners al municipi.

  L’alcalde, Carles Motas, va destacar que amb l’operació es guanyen “un 20% de zones verdes i un 26%” en la dotació d’equipaments, i va fer una crida als grups, especialment al de CiU, perquè se sumin a un nou consens per materialitzar el projecte. En la votació del conveni urbanístic complementari, però, CiU, GdC i la CUP només es van abstenir, mentre que Albó va votar en contra per MES.

  Retrets entre CiU i TSF

  En la recta final de la sessió, mentre es debatia aprovar un recurs d’alçada davant de la Generalitat sobre la pròrroga del calendari del pla de barris –de només dos anys i confirmada amb set mesos de retard quan el govern local sol·licitava tot un trienni–, la tensió va tornar a pujar entre CiU i TSF.

  La portaveu convergent, Dolors Ligero, va criticar que el pla hagi estat un any aturat, fet que el regidor d’Urbanisme, Josep Saballs, va explicar per la incertesa dels plans de la Generalitat. L’edil, però, va passar al contraatac per recordar els problemes amb la urbanització de carrers a l’àmbit quan Ligero n’era la regidora delegada, i la va acusar d’haver arreglat la plaça del Puig per vendre’s, més tard, un pis a la zona. Els regidors de CiU van marxar de la sala i Saballs, l’endemà, va acabar demanant disculpes públiques a Ligero.

  Font: El Punt-Avui


  Emili Vilert (CiU) ho deixa; Quimet Clarà torna

  01/08/2016

  Emili Vilert, regidor de CiU a l’Ajuntament, va renunciar, en l’últim ple municipal de dimecres passat,  a l’acta de regidor. Vilert era el número cinc de la llista de CiU i primer representant d’Unió en les darreres eleccions municipals, essent escollit com a regidor a l’oposició. Vilert ho deixa per motius personals.
  Durant el ple tots els grups municipals van lamentar que Vilert ho deixés, i fins i tot es van permetre fer broma amb el seu passat a l’Ateneu Deportiu Guíxols i amb la seva feina a la funerària.
  El seu substitut serà Joaquim Clarà, número 8 de la llista de CiU a les passades eleccions i tot un veterà de la política ganxona i que ja ha estat regidor en nombroses ocasions, tant en l’oposició com com a membre de govern. Vilert és el segon regidor de CiU que ho deixa, després que fa uns mesos l’exalcalde Joan Alfons Albó va deixar el seu lloc a la número 7 de la llista Carme Quero.
  A Clarà se l’espera hipermotivat després que l’any passat Tots per Sant Feliu difamés que formava part de la trama corrupta del Cas Manga, un fet totalment fals.


  El govern dóna suport a Guíxols des del Carrer en tres mocions presentades

  04/07/2016

  En el darrer Ple de l’ajuntament, el govern va donar suport a dues mocions del grup Guíxols des del Carrer-Entesa. La primera, respecte als incompliments de Turispania, l’empresa que gestiona els apartaments del Club de Mar, perquè retiri els rètols que adverteixen que el solàrium al peu de Sang i Fetge és d’ús privat quan, de fet, es troba en zona pública marítimo-terrestre. També se’ls insta a complir la resta de decisions de la sentència judicial de fa un parell d’anys que els obliga a obrir la porta sud del camí de ronda per accedir al mirador de les Remendadores, a respectar l’ús públic de l’embarcador i a obrir l’accés a la platja des del passeig del president Irla. Això significa que l’ajuntament farà arribar la moció a la Generalitat per fer-la complir.

  La segona moció aprovada tindrà efectes a la llarga. Es refereix al compromís de l’ajuntament de treballar amb la banca ètica a mesura que sigui possible i de començar a fer-ho amb les partides del pressupost destinades a les subvencions a associacions locals i a la cooperació pel desenvolupament. De retruc es donaran a conèixer aquestes entitats a la ciutadania i se’ls emplaçarà a fer-ne ús.

  La tercera moció repeteix les idees de la que va presentar Guíxols des del Carrer-Entesa (GdC-E) mesos enrere, en defensa de l’acollida pel món local de les persones refugiades. Jordi Lloveras, el regidor, va demanar que es treballi en la sensibilització de la població respecte a aquesta qüestió per tal de facilitar i coordinar les accions dels serveis municipals en aquesta tasca. La convocatòria, demanada ja fa mesos, del Consell de Serveis Socials de la ciutat, és indispensable per a fer-ho possible. Lloveras també va elogiar i encoratjar l’Associació Ganxona Refugiada i la plataforma local de suport a Girona-Acull que han sorgit per treballar en aquesta qüestió.


  Els “hits” de l’alcalde: després del “Xarop de bastó”, ara, “Em quedo tan ample”

  30/05/2016
  El darrer ple era un d’aquells que hauria d’haver estat tranquil. Pocs punts a l’ordre del dia proposats pel govern i moltes mocions presentades pels partits de l’oposició. Però no, l’alcalde i el seu fuet, el senyor Saballs, s’entesten ple rere ple a utilitzar el pitjor dels tons durant les sessions.
  Després de la desafortunada frase que l’alcalde va dedicar a una regidora de CiU en el ple del mes d’abril en què li advertia que li donaria “xarop de bastó”, el d’aquest mes de maig no ha anat enrere en la deriva autoritària de Tots per Sant Feliu.
  Tot plegat va succeir a l’apartat de precs i preguntes, on van assistir alguns membres de la policia local per traslladar els seus desacords. En un moment donat i davant les mostres de desaprovació del públic assistent, l’alcalde es va despatxar amb un altre atac d’autosuficiència i després de l’amenaça de desallotjar la sala de plens ho va reblar tot dient “…i em quedaré tan ample”. Un comentari absolutament desafortunat, que no aportava res més que tensió i que es podia haver estalviat.
  Tan sols recordar que els agents no demanen altra cosa a TSF que compleixin la seva paraula. Convé recordar els articles d’opinió del senyor Saballs defensant justament el contrari del que després ha fet. Bé podríem dir que el senyor Saballs està en deute amb més de la meitat de la
  plantilla de la Policia Local. Sens dubte s’ha de tenir poca vergonya per actuar d’aquesta manera quan justament s’ha promès una “nova política” pocs mesos abans.
  El to que utilitzen habitualment l’alcalde i la seva mà dreta, el senyor Saballs, són impropis d’un ple municipal com el nostre i definitivament demostren un gran menyspreu cap a la màxima institució de representació democràtica de la nostra ciutat. Fins al punt que en un altre episodi
  lamentable del darrer ple, el regidor Saballs va menysprear-lo obertament quan va etzibar que no volia perdre més el temps donant explicacions en aquell moment i que preferia fer-ho directament a les reunions de treball que, segons ell, són més pràctiques.
  En resum: el conegut to de “xarop de bastó” de l’alcalde Motas que ha degenerat en aquest darrer mes en una actitud de “desallotjaré el ple i em quedaré tan ample” perquè es veu que això d’anar fent plens, com diu el seu home de confiança, és “poc profitós”.
  Per la nostra banda no deixarem de recordar–li a TSF perquè estem aquí, per a qui hi estem i sobretot gràcies a qui hi estem.

  El ple aprova el concurs per a la gestió del cementiri

  02/05/2016

  El ple de dijous passat va aprovar el plec de bases per adjudicar el contracte de gestió del cementiri per 108.600 euros anuals durant els pròxims quatre anys, prorrogables fins als sis. La regidora de Serveis, Laura Aiguaviva, va argumentar que s’ha passat de l’antiga fórmula de concessió –a la qual ha renunciat Funerària Juanals per incompatibilitat de l’activitat amb la dedicació municipal del regidor de CiU Emili Vilert– a la de contracte de servei amb més hores d’obertura els 365 dies de l’any. Els grups de CiU i la CUP es van abstenir, i l’alcalde, Carles Motas, va anunciar que tenen la intenció de destinar diners cada any a restaurar les sepultures d’interès patrimonial.

  En aquest ple, el tripartit local (TSF, ERC i PSC) va tombar la moció de CiU per millorar la zona portuària, en ser competència de la Generalitat, i de Guíxols des del Carrer, MES i la CUP per incloure clàusules socials en tots els contractes municipals.

  L’obra de l’Elke, endavant

  Al final del ple, al qual també van assistir un grup de policies locals per reclamar més plantilla, millores en el cos i discrepar del nou criteri del govern sobre la prolongació de jornada, el regidor d’Urbanisme, Josep Saballs, va anunciar que dimecres es reprendran les obres al solar on anirà l’hotel Elke.

  Font: El Punt-Avui


  Joan Alfons Albó ho deixa

  25/02/2016

  Joan Alfons ha dit aquest vespre al Ple Municipal que deixa la seva acta de regidor. L’exalcalde ha declarat que no pot dedicar el temps que es mereix a exercir de representant de la ciutat i per tant està sent “deslleial” a la ciutat.
  Albó desitja encert i sort a tots els regidors, especialment als qui més coincideixen amb els seus objectius i fites a assolir. Destaca que n’hi ha hagut que han deixat empremta en ell i subratlla  la professionalitat, vàlua i la voluntat sincera i bolcada al bé per a les persones i l’esforç personal.
  L’exalcaldable per CiU a les darreres eleccions comenta que ha procurat treballar a “sense pretendre cercar el meu profit, i ser sensible als anhels, somnis i necessitats dels meus conciutadans” i demana disculpes per les vegades que no ho ha aconseguit. També ha apuntat la satisfacció per la feina feta i el regust de “no haver pogut respondre a vegades als neguits d’alguns dels nostres veïns”.
  Subratlla que en ocasions ha patit “accions desmesurades per part d’alguns,  i per a mi no és de rebut afirmar que “tot s’hi val”, però aquí també és pot aplicar allò de “qui no vulgui pols que no vagi a l’era”.
  Sense dir noms, ha apuntat que el seu recanvi com a regidor serà “una persona trempada, ben preparada, sensible a les necessitats de la ciutat i a les reivindicacions de les persones, amb criteri propi i de fortes conviccions”i aquesta persona hauria de ser la número 7 de la llista de CiU a les passades eleccions, la formadora Carme Quero, de 44 anys.
  Joan Alfons Albó ha fet aquestes declaracions al Ple Municipal d’aquest vespre, en un to emocionat. Sobre aquesta dimissió, Pere Albó (MES) li ha desitjat la millor sort en la nova etapa  i ha bromejat sobre el fet que, en tenir ambdós el mateix cognom, alguna vegada els havien confós o fins i tot emparentat. Magdalena Lupiáñez (CiU) i Josep Melcior Muñoz (PSC) també li han desitjat sort i fins i tot l’alcalde Carles Motas, el seu més gran rival, li ha ofert poder mantenir una reunió cara a cara, alhora que ha lloat la capacitat de treball de l’exalcalde malgrat les discrepàncies i el fet que per ell, Albó havia estat “el repte de la seva vida”.

   


  La CUP alerta sobre l’ús d’un desinfectant cancerígen a parcs i jardins

  02/01/2016

  La CUP de Sant Feliu de Guíxols informa a la ciutadania, mitjançant un comunicat de premsa, sobre un tema que concerneix a la possible afectació de la salut de persones i animals. En concret, la CUP fa saber que el mes de novembre passat, conjuntament amb l’organització d’Ecologistes en Acció, va presentar una moció per demanar al consistori la prohibició de l’ús d’un producte de síntesi utilitzat en parcs i jardins, que la OMS (Organització Mundial de la Salut) va declarar com a principi actiu moderadament cancerigen i que nombrosos estudis demostren que pot comportar altres problemes de salut, especialment a persones de col·lectius sensibles, com nens, gent gran o persones amb problemes respiratoris o amb sensibilitat química que pot comportar aquest producte: el glifosat.

  El producte en qüestió es comercialitza amb el nom de Roundup Ultra Plus, i  l’Ajuntament va al·legar que la EFSA (Autoritat Europea de Seguretat Alimentària) va comunicar que glifosat “és poc probable” que sigui cancerigen. Per altra banda, la regidora Laura Aiguaviva va afirmar al ple del consistori que aquest producte “no s’utilitza a Sant Feliu”,  la qual cosa va poder incidir negativament en l’acceptació de la moció i així va afavorir que la majoria de regidors votessin en contra, segons la CUP.

  El grup d’esquerres anuncia, però, que l’Ajuntament ha emès un avís sobre l’aplicació d’aquest producte que negaven utilitzar.

  Per totes aquestes raons,la CUP denuncia públicament que l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols fa cas omís a les contínues advertències i alertes dels últims mesos en relació de la perillositat d’aquest herbicida, el glifosat, i que utilitza l’ambigüitat d’un informe no concloent de l’EFSA. La CUP remarca que existeixen centenars d’estudis alternatius que fa molts anys denuncien la perillositat d’aquest producte, i que en d’altres municipis la utilització del glifosat  està prohibida. D’altra banda, el grup d’esquerra alternativa exigeix explicacions a la regidora Laura Aiguaviva per “omissió deliberada de la veritat quan va dir al ple del consistori que aquest producte no s’utilitza al nostre poble”.

  Properament, la CUP demanarà el pla de gestió de parcs i jardins i estudiarà els productes que s’utilitzen per esbrinar més productes de síntesi que puguin comportar algun perill per la salut dels ganxons. La CUP remarca que la directiva 2009/128/CE diu: “Reduir en la mesura del possible la dependència del ús de productes de síntesi fitosanitaris i buscar altres alternatives no químiques”.

   


  Els pressupostos 2016 no convencen Guíxols des del Carrer

  23/12/2015

  Ahir a la nit es va celebrar el debat extraordinari dels pressupostos municipals i Guíxols des del Carrer ha estat el primer partit a reaccionar per mitjà de la premsa. La formació d’esquerres va presentar 21 esmenes, dividides en tres blocs. El primer, referent a les bases d’execució del pressupost i mesures de transparència, el segon referent a l’increment en les retribucions dels càrrecs electes i el tercer en al·lusió a les prioritats polítiques que hauria d’incorporar, segons GdC, l’estat de les depeses. Abans de començar el debat, el regidor de la formació, Jordi Lloveras, va criticar l’actitud del govern, que només ha donat quatre dies de marge a l’oposició entre la recepció de tota la documentació i la celebració del ple extraordinari.

  Pel que fa a les 21 esmenes presentades, les més significatives fan referència a endegar un procés de pressupostos participatius per prendre decisions consensuades entre ciutadans i ajuntament; la dotació d’un fons de contingència per a atendre necessitats socials, rebaixant la retribució bruta del tinent alcalde Muñoz i la limitació de les assignacions per assistència Consells de Govern; la dedicació exclusiva de l’alcalde amb el mateix sou; la supressió de les retribucions per assistència a les meses de contractació; la dotació d’un fons per a dinamitzar la xarxa local solidària; la reclamació a la Generalitat de la cessió dels immobles no venuts de l’herència Anlló per gestionar-los directament; l’ampliació de les partides referents a la creació de zones marines per al bioconeixement a l’entorn de Port Salvi; l’impuls econòmic a la dinamització del Punt d’Informació Juvenil i del Museu de la Ciutat i l’adequació de la Via Ferrada a persones amb discapacitats físiques.

  Al final, cap de les esmenes va ser acceptada, la gran majoria ni tan sols va ser contestada.  Els pressupostos es van aprovar amb el vots favorables de l’equip de govern (TSF, ERC i PSC) i els vots en contra de tota l’oposició (CiU, GdC, MES i CUP). I pel que fa a les intervencions, GdC troba “fora de lloc i de to” la intervenció final de l’Alcalde.

  El pressupost de Sant Feliu de Guíxols per l’any 2016 ascendeix a un total de 26.774.890 euros. Dels ingressos la partida més important és la dels impostos directes, 13.948.853 € i després les transferències estatals, 5.981.961 €. En el capítol de despeses, les partides més grans són les de personal, amb 8.843.566 € (dels quals el 4,39% correspon a retribucions de càrrecs polítics), la de béns corrents i serveis amb 7.487.389 €, la recollida d’escombraries de 4.192.508 € i les inversions en urbanisme que són de 2.316.942 €.


  Dues sessions plenàries abans d’acabar l’any

  21/12/2015

  El proper dimarts 22 de desembre a les 7 de la tarda en primera convocatòria i l’endemà a la mateixa hora en segona, està convocada la sessió ordinària del Ple de desembre de 2015.

  D’acord amb el previst a l’article 98 del Decret Legislatiu 2/2003, de 28 d’abril, pel qual s’aprova el text refós de la Llei Municipal i de Règim Local de Catalunya, la sessió de Ple sessió ordinària, que tindrà lloc a la Sala de Plens, tindrà el següent ordre del dia:
  I. PART RESOLUTIVA:
  1.- APROVAR ELS ESBORRANYS DE LES ACTES DE LES SESSIONS ANTERIORS DE DATES 24 I 26 DE NOVEMBRE DE 2015
  2.- ENCÀRREC DE GESTIÓ AMB EL CONSELL COMARCAL DEL BAIX EMPORDÀ PER A L’ACTUALITZACIÓ ALFANUMÈRICA I GRÀFICA DE LES ALTERACIONS FÍSIQUES DELS BÉNS IMMOBLES
  3.- APROVACIÓ PROVISIONAL DE LA MODIFICACIÓ PUNTUAL DE POUM – 25:SECTOR BUJONIS INDUSTRIAL NORD SMU-03 I ACCESSOS
  4.- RENÚNCIA A LA CESSIÓ TEMPORAL DE L’ÚS I LA POSSESSIÓ DE PART DE LA FINCA SITUADA A RONDA NARCÍS MASSANAS, 53 (HORT DE CAL NEGRE)
  5.- PROPOSICIONS URGENTS

  II. PART DE CONTROL:
  1.- DONAR COMPTE DELS DECRETS D’ALCALDIA I ALTRES QÜESTIONS D’INTERÈS
  2.- PRECS I PREGUNTES


  Poc després, a les 9 del vespre del dia 22 en primera convocatòria i a l’endemà a la mateixa hora en segona, tindrà lloc el ple extraordinari que clourà l’any polític, que tindrà d’acord amb el previst a l’article 98 del Decret Legislatiu 2/2003, de 28 d’abril, pel qual s’aprova el text refós de la Llei Municipal i de Règim Local de Catalunya, tractarà els assumptes següents:

  1.-RESOLUCIÓ DE LES AL.LEGACIONS A LES ORDENANCES FISCALS 2016 I APROVACIÓ DEFINITIVA
  2.- APROVACIÓ DEL CONVENI AMB “PARKING MARQUINA GIC, SA” SOBRE LA CONCESSIÓ DE L’APARCAMENT SUBTERRANI DE LA PLAÇA DEL MERCAT
  3.- MODIFICACIÓ DEL RÈGIM D’ASSISTÈNCIES DELS MEMBRES DE LA CORPORACIÓ I DEL RÈGIM DE DEDICACIONS PARCIALS I EXCLUSIVES
  4.-APROVACIÓ DEL PRESSUPOST GENERAL 2016


  GdC i la CUP presentaran mocions sobre temes socials al proper Ple

  27/10/2015

  Guíxols des del Carrer (GdC) i la CUP presentaran mocions sobre temes socials al Ple del mes d’octubre, programat per aquest dijous. En concret, les mocions versaran sobre les mesures per afrontar l’emergència social en l’àmbit de l’habitatge i la nutrició infantil i pretenen que el govern de la ciutat sigui més proactiu en temes socials.

  Els dos partits d’esquerres es basen en la llei impulsada per Iniciativa Legislativa Popular que demana mesures urgents per afrontar les emergències en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica, que estableix que els ajuntaments puguin adoptar una sèrie de mesures per garantir-ne la seva aplicació.

  En aquest sentit, Guíxols des del Carrer i la CUP han presentat una moció per recordar a l’equip de govern que la recent legislació introdueix canvis importants en la gestió del sobreendeutament hipotecari i que situa conceptes clau com són la dació en pagament, la mediació extrajudicial o l’exigència d’alternativa residencial en lloguer social.

  Tant la CUP com Guíxols des del Carrer recorden també que els  ajuntaments són una part activa i molt important en la implantació de mesures regulades en aquesta nova Llei com són, per exemple, el lloguer social  obligatori per alguns tenidors d’habitatges o les garanties per al reallotjament de les persones afectades per desnonaments que es puguin quedar al carrer.

  Igualment al Ple de dijous les dues formacions plantejaran una moció per  exigir a la Generalitat que habiliti les partides necessàries per atendre al cent  per cent les sol·licituds de beques-menjador avaluades pels serveis socials. Guíxols des del Carrer i la CUP recorden que aquestes partides estan congelades des de fa 4 anys i que el sistema de beques és cada cop més complicat.

  Per això, i en el marc del debat pressupostari, les dues formacions  presentaran també una esmena perquè el consistori destini una partida amb recursos propis per cobrir les necessitats de nutrició infantil que es detectin i no sigui possible cobrir amb els actuals fons econòmics que cedeix la Generalitat i que es gestionen a través del Consell Comarcal.


  GdC traslladarà al Ple les queixes ciutadanes rebudes a la bústia oberta

  24/09/2015

  “Guíxols des del Carrer” (GdC) traslladarà al Ple d’aquest vespre la preocupació ciutadana que ha rebut a la seva bústia oberta respecte als furts i robatoris que es produeixen a la ciutat els diumenges al matí a l’entorn de les parades del mercat setmanal.

  Igualment, GdC  posa de manifest que a conseqüència del principi de curs escolar i de l’esforç econòmic que això suposa per a moltes famílies, alguns ciutadans i ciutadanes  volen saber si aquest any hi haurà, com hi ha hagut en anys anteriors, convocatòria municipal per a l’ajuda en la compra de llibres de text i, també, si hi hauran ajuts econòmics per a les famílies de nens i nenes escolaritzats a les escoles bressol municipals. En aquest sentit, la formació recorda que en el programa electoral d’un dels partits de govern hi consta la voluntat de garantir l’accés a les escoles bressol de tots els nens i nenes de 2 anys.  Guíxols des del Carrer preguntarà també quants nens i nenes escolaritzats rebran durant aquest curs la beca menjador.

  Finalment es demana millorar la participació pel que fa als mateixos plens. La mala sonorització de la sala impedeix sentir bé les intervencions i fins i tot l’emissora local no té un punt de connexió directa amb el so i ha d’apropar un micròfon als altaveus per retransmetre-les. També es demana millorar la difusió del plenari a través d’un sistema d’streaming que el faci arribar a la ciutadania que hi  vulgui connectar en directe per Internet. Aquesta és una eina que cada dia més ajuntaments incorporen a la seva pràctica habitual com una nova manera de fer que les sessions dels plens municipals siguin cada cop més oberts i arribin a més persones.


  Ordre del dia del Ple Municipal de setembre

  La Sessió de ple ordinària de Sant Feliu de Guíxols se celebrarà en 1a convocatòria el proper 24/09/2015 a les 21.00h (segona convocatòria, 28/09/2015 a les 21h)
  Ordre del dia
  Part resolutiva
  1. Aprovació de les actes de les sessions anteriors de dates 27 d’agost i 1 de setembre i 10 de setembre de 2015.
  2. Nomenament de la senyora Quimeta Serra Fornós com a filla predilecta de la ciutat.
  3. Donar compte de l’aprovació de les línies fonamentals del pressupost per a l’exercici 2016 i tramesa a Minhap en compliment de l’article 27.2 de la Llei Orgànica 2/2015 d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera
  4. Donar compte del Decret d’Alcaldia de data 17 de setembre de 2015 sobre l’aprovació dels fitxers de registre a la base de dades Concael, dels convenis subscrits amb la Generalitat de Catalunya.
  5. Aprovar les bonificacions de l’Impost de construccions, instal.lacions i obres, i deduccions de la quota.
  6. Delegació de la potestat sancionadora a l’organisme autònom Xaloc
  7. Moció de suport a l’associació de víctimes de la Talidomida d’Espanya
  8. Moció presentada pel grup municipal de Convergència i Unió per a la rebaixa de l’Impost de Béns Immobles (IBI)
  9. Aprovació inicial de la modificació del Poum – 25: sector Bujonis Industrial Nord SMU-03 i accessos
  10. Proposicions urgents
  Part de control
  1. Donar compte dels decrets d’Alcaldia i altres qüestions d’interès
  2. Precs i preguntes.

   


  Els socialistes neguen haver vetat l’estelada

  30/08/2015

  El portaveu del PSC a l’Ajuntament de Sant Feliu i primer tinent d’alcalde del govern, Josep Melcior Muñoz, ha negat que el seu grup hagi vetat la presència de la nova estelada a la façana del consistori, com s’ha rumorejat el darrer mes i havia insinuat aquesta setmana l’exalcalde Joan Alfons Albó. Explicava que el seu grup no veu “ni malament ni bé” la penjada de l’emblema, i que encara que no siguin independentistes, respecten l’acord majoritari. Per Muñoz, la solució del pal exempt de la façana l’han consensuat els altres grups. I el tercer tinent d’alcalde, Josep Saballs (TSF), criticava divendres la posició de Joan Alfons Albó, que argumentava com a “fruit de la impotència” de no governar.

  Polèmica cadastral

  Pel que fa al ple de dijous, el regidor de MES, Pere Albó, va criticar que l’alcalde, Carles Motas, “ha signat mig miler de decrets amb els rebuts complementaris de l’impost de l’IBI reclamant quotes del 2012” com a conseqüència de les revisions cadastrals, amb un total de liquidacions complementàries de l’exercici que sumen 111.760 euros. Motas va argumentar que el procediment depèn del Ministeri d’Hisenda, i el govern local va prometre a Albó que estan estudiant la manera de complementar fins a 70.000 euros la partida anual d’ajuts per al pagament de l’IBI.
  Font: El Punt-Avui

  Lloveras (GdC-E) reivindica al Ple qüestions socials i mediambientals

  28/08/2015

  Unes 1500 persones de 525 nuclis familiars es troben en risc d’exclusió social a la ciutat, segons va informar la regidora Laura Serrano al darrer Ple, responent a una pregunta formulada per Jordi Lloveras, regidor de Guíxols des del carrer- Entesa (GdC-E).
  Aquest grup polític propugna l’establiment de mesures per afrontar la situació, com ara la reforma de les ordenances fiscals amb l’aplicació de tarifació social. El mètode suggerit és el de la progressivitat fiscal, en el qual es té en compte el nombre de fills,  els ingressos de la unitat familiar i també les unitats monoparentals.
  Com que aquesta qüestió no es podrà debatre fins l’arribada dels pressupostos de l’any vinent, GdC-E va votar un “sí crític” al tema tractat al Ple sobre les bases que regulen els ajuts a persones amb escassa capacitat econòmica per fer front a l’IBI (Impost Bens Immobles), ja que els considera insuficients.
  Jordi Lloveras va defensar al ple altres temes socials  com ara l’activació del Consell Municipal de Serveis Socials per al debat i planificació dels pressupostos  en matèria social i un calendari públic amb els terminis dels contractes dels serveis municipals per fer-los transparents ja que, segons Lloveras, “malgrat les promeses de transparència inicials, el govern no les compleix”, citant com a exemple l’adjudicació, sense cap debat previ, de la gestió de l’Escola l’Ardenya per un import anual de 200.000 euros.

  Pel que fa a un altre dels temes calents del Ple de dijous, el dels possibles vessaments tòxics a Port Salvi, el Ple el va tramitar com una pregunta que es respondrà més endavant.
  Guíxols des del Carrer denuncia que les irregularitats “no només es deuen als vessaments d’aigües potencialment contaminants sinó a la ocupació sense permís de terreny públic per part de l’Hotel Eden Roc, que des de fa anys instal•la una platja artificial al bell mig del camí de ronda,una zona marítimo-terrestre d’ús públic”. Degut a la mecànica aprovada de desenvolupament del Ple, l’alcalde es va negar a que la pregunta es pogués debatre i tot queda  en espera d’un expedient obert per Costes de la Generalitat.

  vessament3

  El presumpte vessament tòxic del qual es queixa GdC-E.

   


  Guíxols des del Carrer preguntarà al Ple per irregularitats a Port Salvi

  25/08/2015

  En el Ple de juliol, per una pregunta del regidor Jordi Lloveras (GdC-E), l’equip de govern va informar de l’obertura d’un expedient informatiu a un establiment hoteler de la zona de Port Salvi pel vessament d’aigües brutes al mar, possiblement amb elements contaminants. En els últims dies, sembla que aquests vessaments s’han repetit, segons Guíxols des del Carrer, que també denuncien que aquest hotel està fent un mal ús de l’espai públic del camí de ronda. Per tot això, i a través de la Junta de Portaveus, Jordi Lloveras ha demanat que s’inclogui un punt informatiu sobre aquests problemes a la propera sessió ordinària del ple municipal del dijous dia 27.
  Igualment, en aquest Ple, Lloveras plantejarà preguntes sobre els problemes que pot ocasionar el mosquit tigre en el nostre municipi i què es fa per combatre’l. La presència d’aquest insecte a la comarca és una realitat i demanarà si l’Ajuntament ha fet alguna cosa sobre aquest tema.
  L’altra pregunta posarà l’accent en el nombre de famílies ganxones que es troben en situació de risc d’exclusió social.


  Guíxols des del Carrer obre una bústia per a preguntes a l’alcalde

  28/07/2015

  El proper dijous és dia de Ple Municipal i Jordi Lloveras, regidor representant de Guíxols des del Carrer-Entesa, té preparades algunes preguntes per a l’Equip de Govern. Per exemple, Lloveras vol saber quantes persones majors de 75 anys viuen soles a la ciutat i quines mesures s’han pres en aquests dies de calor per tal de tenir-ne cura, i així ho ha fet arribar a l’equip de govern per tal que li contestin en el Ple Municipal de dijous. Lloveras també s’ha preocupat pel vessament d’aigües brutes, possiblement contaminants, a la cala de Port Salvi, presumptament per negligència d’un establiment hoteler. També ha deixat constància del mal estat en que es troba el camí de ronda en el seu tram entre la plaça Pau Casals i l’ermita de Sant Elm. Igualment Lloveras ha demanat que l’equip de govern aclareixi quins són els regidors delegats d’alguns projectes o serveis no contemplats en el nou cartipàs municipal, com ara política i gestió mediambiental, igualtat de gènere, mobilitat sostenible i pau, cooperació i solidaritat.
  Guíxols des del Carrer-Entesa recorda que, al marge dels grups municipals, qualsevol ciutadà pot adreçar preguntes o suggeriments a l’alcalde. En aquest sentit, el grup municipal es compromet a fer de transmissor de qualsevol qüestió relacionada amb l’activitat municipal utilitzant la bústia del seu web per portar-la al Ple.


  Aquest lloc web utilitza cookies per tal que tinguis la millor experiència d'usuari. Si segueixes navegant estàs donant el teu consentiment per a l' acceptació de les esmentades cookies i l' acceptació de la nostra política de cookies, clica l'enllaç par a més informació.plugin cookies

  ACEPTAR
  Aviso de cookies