• Categories
 • Ningú ha pogut superar les proves d’agent de Policia Local

  06/11/2018

  L’únic candidat que quedava en les proves del procés selectiu per ocupar tres places del cos de policia municipal, que l’Ajuntament havia convocat
  per cobrir dues vacants del 2016 i una plaça oberta el 2017,  ha suspès la prova psicotècnica i ha estat declarat no apte.

  Per tant, l’Ajuntament haurà d’obrir una nova convocatòria per poder cobrir aquests llocs de treball.

  L’examen constava de diverses proves sobre coneixement de la llengua catalana, d’aptitud física, de cultura general, dues de teòriques i un psicotècnic. Les proves determinants foren preguntes d’actualitat política, social i cultural i el temari de la Constitució Espanyola, l’Estatut d’Autonomia i les competències en seguretat i policia local de la Generalitat,  les quals van suspendre 37 i 38 aspirants, respectivament. 

  Segons Ràdio Capital, la regidoria de Recursos Humans creu que és “normal” que algunes convocatòries quedin desertes. I més quan, com va passar en aquesta convocatòria,  es descompta un punt per cada resposta errònia del qüestionari tipus test.

  Alguns dels membres del tribunal qualificador, però, van considerar “molt excessiva” aquesta forma de descomptar punts, destacant que precisament és el factor determinant en el fet que cap dels candidats hagi superat les proves.

  L’opositor que va aconseguir arribar a la prova psicotècnica de l’examen ho va fer després d’haver presentat recurs d’alçada; l’única opció que ara tornaria a tenir per seguir amb la convocatòria. Tanmateix, si el recurs no prospera, l’Ajuntament podrà reiniciar una nova convocatòria pel pròxim concurs. Mentrestant, les tres places d’agent les ocuparan interins del cos policial existent.


  La Policia Local s’automulta per no passar la ITV

  29/09/2018

  La Policia Local de Sant Feliu ha rebut dues multes de 200 euros cadascuna, imposades pel propi cos policial ganxó, pel motiu que dos vehicles del cos no han passat la ITV i un d’ells circulava pel municipi.

  Segons el rotatiu Diari de Girona, un agent hauria vist el cotxe, que no porta els logotips del cos, circulant dijous pel Passeig Rius i Calvet.

  El cap de la policia Josep Miñarro assegura al diari que “la plantilla ja sap que aquests vehicles no es poden fer servir”, però aquest dijous s’hauria utilitzat un dels dos vehicles “com a fet excepcional”.

  Els dos vehicles, un cotxe i una furgoneta, haurien d’haver passat la ITV la passada primavera, però no ho han fet “per manca de diners”, segons el cap de la Policia. 

  Les sancions, si es paguen amb celeritat, podrien reduir-se en un 50% del seu valor. 


  El sindicat CSIF denuncia contínues irregularitats laborals a la policia local

  09/07/2018

  La Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF), sindicat més representatiu en les administracions públiques, denuncia que a l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols es viuen contínues irregularitats.

  En concret, el sindicat va interposar diverses denúncies davant Inspecció de Treball per riscos psicosocials en l’Ajuntament, que a l’octubre de 2017 foren admesos per Inspecció, requerint l’Ajuntament, de forma immediata, a “prendre les mesures oportunes establertes en l’avaluació de riscos, l’elaboració d’un protocol de resolució de conflictes, la integració en els protocols de treballadors especialment sensibles i la vigilància de la salut després d’una baixa prolongada de l’estat psicològic dels treballadors”. Unes mesures que, a dia d’avui, i segons el Sindicat, no s’han aplicat, fent que la situació hagi empitjorat. 

  El CSIF també denuncia, en una nota de premsa, que des de setembre de 2015, l’Ajuntament té habilitats, amb caràcter transitori de les funcions assimilables, un sergent de la Policia Local com subinspector i un caporal com a sergent. Uns nomenaments que s’haurien d’haver revocat, ja que havien de ser efectius fins el reingrés d’un dels dos inspectors que hi havia i  que finalment va ser baixa per comissió de serveis. 

  Aquestes habilitacions es van fer atenent el conveni col·lectiu de l’Ajuntament ganxó, que estableix que “es podrà encomanar a un treballador l’exercici de funcions corresponents a una categoria superior, de manera temporal i rebent la diferència retributiva”, i també de la Llei de Coordinació de les Policies Locals de Catalunya que diu que “l’alcalde ha de designar, entre els membres de major graduació, la persona que ha de substituir al cap del cos en els casos d’absència d’aquest”; però el CSIF denuncia que aquest no és el cas de Sant Feliu, en què ja hi ha un inspector legalment nomenat, Josep Miñarro, que és el legítim cap de la Policia Local de Sant Feliu; i que per tant, no ho seria el sergent el qual l’Ajuntament vol posar com a cap quan ja hi ha un superior jeràrquic. A més, també asseguren que la plaça de subinspector no consta a la Relació de Llocs de Treball de l’Ajuntament.

  El sindicat alerta que la cap de recursos humans de l’Ajuntament reconeix que no existeix cap decret d’habilitació del suposat sotsinspector i reconeix que el suposat nou sergent queda deshabilitat i que, per tant, hauria de retornar a la seva plaça de caporal,  però aquesta persona “a dia d’avui continua actuant i cobrant com sergent, tot i estar deshabilitat”.

  Segons el CSIF, tant la regidora de personal com el regidor de la Policia Local “no només han permès que aquesta situació heretada es mantingués, sinó que premien al presumpte sotsinspector amb la Prefectura de la Policia Local retirant a segona activitat l’únic inspector en funcions, el Sr. Miñarro, quan la segona activitat no està regulada ni es compleixen els requisits necessaris”. A més permet al sergent “premiat” portar els galons de sotsinspector, “quan no ha passat cap procés selectiu ni legalment pot portar aquests galons”. “Tot això provoca que el Cos de Policia Local de Sant Feliu estigui mal dirigit, amb ordres contradictòries i amb greus casos de riscos psicosocials”, alerta el sindicat policial.

  CSIF també denuncia l’alt interinatge dins l’Ajuntament i reclama una ampliació de la plantilla, ja que moltes vegades no arriben a cobrir els serveis mínims. “El nombre d’interins és desorbitat i desproporcionat respecte dels funcionaris de carrera, cosa que provoca que hi hagi patrulles formades només per interins als quals se’ls proporciona el material operatiu més obsolet”, segons declara Rafa Sánchez, president de CSIF Girona.

  CSIF exigeix a l’Ajuntament de Sant Feliu que prengui immediatament les mesures oportunes per solucionar aquests problemes i que es depurin les responsabilitats que procedeixin en dret.


  La policia local lliura distincions i ret comptes al ciutadà

  09/04/2017

  La policia local guixolenca va presentar ahir, en un acte públic, la memòria d’actuacions del 2016  i va lliurar les tradicionals distincions als mèrits dels agents del cos policial i altres cossos de seguretat que han col·laborat amb ells. En total, el 2016, la policia local va realitzar 18.142 serveis durant 26.000 hores laborals

  L’acte va tenir un vessant lúdic, amb l’exhibició dels tres nous vehicles tot terreny acabats d’adquirir, les motocicletes i les armilles antibales entre els més menuts, que es van poder fer fotografies emulant la feina policial. L’alcalde, Carles Motas, va destacar la “modernització” material del cos, i el regidor de Seguretat, Jordi Vilà, va subratllar que el cos s’està preparant per a un relleu generacional en previsió de futures prejubilacions.

  Els guardons van reconèixer els agents que han arribat als 25, 30 i 35 anys de dedicació així com les col·laboracions d’efectius dels altres cossos, especialment de sis mossos d’esquadra que van auxiliar un policia local ferit en acte de servei. Les creus de bronze van premiar la col·laboració amb la Guàrdia Civil en la recent operació Jabal contra el narcotràfic, i també un agent local que va socórrer, fora de servei, una menor inconscient fins que va arribar l’assistència sanitària.

  Finalment, les dues creus de plata al mèrit policial van ser per a una agent de la Policía Nacional i el sotsinspector local Ernest Nàtera, en reconeixement a la col·laboració prestada en diversps  dispositius de seguretat conjunts contra bandes del crim organitzat presents al municipi.

   Menció a l’excap del CNP Ángel Camafreita
  Entre els homenatjats, també van lliurar una placa de dedicació al comissari Ángel Camafreita, del Cuerpo Nacional de Policía, que durant tres dècades va prestar servei a la comissaria de Sant Feliu i a finals d’estiu de l’any passat va marxar a Cantàbria, com a cap superior regional en funcions. Camafreita, emocionat, va confessar que troba a faltar la ciutat, on manté la família i espera tornar quan assoleixi la jubilació, d’aquí a un parell d’anys, segons informa el diari El Punt-Avui.

  La diada de la Policia Local, oberta a la ciutadania

  07/04/2017

  Demà dissabte 8 d’abril, a les 12 del migdia, tindrà lloc a la confluència entre la Rambla Vidal i el Passeig del Mar un acte obert per celebrar la diada de la Policia Local. Per primera vegada l’Ajuntament obre a la ciutadania aquesta festa en forma d’activitat a l’aire lliure, participada per tothom. Vol ser una festivitat de reconeixement a la tasca de vigilància i servei a la ciutadania que fa aquest cos de seguretat de proximitat.

  Amb aquest acte es pretén aconseguir una celebració on s’exposin públicament les principals actuacions de la nostra policia local, un repàs a la memòria del que han realitzat en un any, les propostes de futur i un apartat de condecoracions. La celebració comptarà també amb una part més lúdica.

  Per aquest efecte, a banda dels actes protocol·laris, s’ha preparat un photocall per a grans i petits on tothom es podrà fer fotos relacionades a la tasca de la Policia Local, i es podran també veure de prop els vehicles policials, així com alguns dels seus elements de treball. Per als més menuts hi haurà un regal sorpresa.

  Per conèixer les actuacions que fa la policia s’ha utilitzat el butlletí municipal #Guíxols del mes d’abril, en el qual l’ajuntament explica tota l’acció i dades de la memòria policial del darrer any.


  El govern arriba a un acord amb la policia pels complements del sou

  26/01/2017

  L’Equip de Govern ha arribat a un acord amb la plantilla de la Policia Local que desencalla la problemàtica del càlcul dels complements salarials de la plantilla, una qüestió que portava de corcoll els governants des que van començar l’actual mandat, ja que els tècnics encarregats de l’afer varen trobar elements que eren considerats com a qüestionables en el càlcul del complement que percebien els policies mensualment, uns 400 euros per allargar la jornada de 35 a 40 hores setmanals, que resultava massa elevat donat que els funcionaris públics treballen 37,5 hores a la setmana per decret estatal. El govern va plantejar que els agents fessin 42,5 hores setmanals per cobrar el plus.

  Aleshores, el govern local va decidir treure aquest complement atenent els informes tècnics, fet que va provocar que els representants sindicals dels agents portessin el cas als tribunals i que, en primera instància, el jutge donés la raó al Govern local.

  Amb la finalitat de superar aquesta situació, ara s’ha arribat a un acord satisfactori per ambdues parts i que permet avançar en la millora de la situació laboral del cos de la Policia local. L’acord actual (que es ratificarà al ple d’aquesta nit), ha estat subscrit la majoria de la plantilla i s’articula en dues aportacions fonamentals: una adequació singular dels llocs de treball que afecta el complement específic per cada agent i un complement específic funcional de 143,6 euros mensuals per prolongar la jornada de 2.5 hores addicionals a les 37.5 hores setmanals de treball efectiu. Aquest complement té caràcter voluntari, no consolidable, condicional i previsible.

  Millores per a la seguretat dels ciutadans

  La idea de l’Equip de Govern és modernitzar i millorar els serveis de policia local per satisfer les demandes i necessitats ciutadanes en matèria de seguretat. Així, s’han anat fent petits passos com l’increment de plantilla i noves armilles que ja s’han comprat i estan pendents de ser servides, nous vehicles, armes reglamentàries i la ja anunciada instal.lació de càmeres de seguretat a la ciutat. La inversió ja està aprovada al pressupost municipal.


  El govern rectifica i arriba a un acord amb la Policia Local derogant els seus propis decrets

  Les hores ordinàries establertes als treballadors de l’Ajuntament que fan tasques purament administratives no s’adiuen amb les necessitats de tots els serveis per igual. Per això, amb certs col·lectius de treballadors, l’Ajuntament ha de concretar les previsions amb models de jornada que s’adeqüin a les veritables necessitats del servei.

  Les policies locals són el paradigma d’això que estem dient. Sempre han estat necessàries les regulacions especials de la jornada que garanteixin un servei continuat de 24 h al dia. Durant molts anys s’havia fet a través de les hores extres, però ja darrerament (amb la crisi) es va aconseguir a través de complements que implicaven menys despesa per a l’Ajuntament.

  Que tot això que expliquem es fa negociant no sembla pas una cosa massa difícil d’entendre. Malgrat això, al govern de Sant Feliu de Guíxols li haurà costat prop d’un any i mig arribar-hi. Abans ha defensat coses tan delirants com que la jornada de la Policia Local havia de ser de fins a 42,5 hores efectives cada setmana. També que (declaracions de l’alcalde) “els policies de Sant Feliu cobraven per unes hores que no realitzaven” o que “hi ha un seguit d’hores de servei que els agents han de realitzar, per tal que corresponguin exactament amb el que reflecteix la seva nòmina” (Diari de Girona). Es va parlar de “dèficit d’hores detectat entre la plantilla de la Policia Local” i fins i tot de “regularitzar-lo” (diari El Punt).

  Ja en el seu moment vam expressar la inexactitud d’aquestes afirmacions així com la necessitat de què el govern rectifiqués unes declaracions que podien induir a algú a dubtar de l’honradesa del cos de la policia local de Sant Feliu de Guíxols. Aquesta rectificació mai no es va produir i tot plegat va obligar a la plantilla de la Policia Local a fer diverses accions que de la sala de plens van passar als jutjats i d’allà, finalment, a la mesa de negociació (d’on el govern no hauria d’haver sortit mai).

  Un any més tard, el govern portarà a ple un acord amb la policia local. En lloc d’aquest acord es parla ja “d’anteriors dèficits d’hores” ni de “regularitzacions pendents”. Tampoc de les 42,5 hores que els hi correspondria efectuar a la policia local. Al contrari, es dóna per entès que aquests dèficits d’hores mai no han existit i per  tant no hi ha cap mesura a prendre per corregir-los o compensar-los. A la vegada, s’aclareix expressament que la jornada ordinària de la policia és de 37 h i mitja.

  En l’acord s’estableixen els següents complements pels treballadors:

  1. Reconeixement d’un complement específic vinculat al lloc de treball:

  Sergent: 1580,40 €
  Caporal: 1203.53 €
  Agent: 1045.49 €

  2. Reconeixement d’un complement específic funcional de 143,6 € per prolongació de jornada de 2 h i mitja addicionals a les 37 h  i mitja de treball efectiu a les establertes actualment com a jornada ordinària.

  Arribats fins aquí ,no estaria gens malament que aquest acord anés acompanyat d’alguna declaració del govern admetent que la nostra policia local mai no ha cobrat per unes feines que no ha fet i que mai no hi ha hagut “dèficits d’hores” pendents ni “per recuperar”.


  Enxampat un fals revisor de gas que operava a Sant Feliu i Platja d’Aro

  07/01/2017

  La policia local de Platja d’Aro va arrestar dimarts un fals revisor de gas que operava al Baix Empordà, un home paraguaià resident a Mataró. El fals revisor va ser detectat en un control rutinari dels municipals. Quan el van aturar i li van demanar la identificació, l’home no va saber presentar cap document. El van traslladar a la comissaria, on li van trobar diferents factures per un import de més de 400 euros expedides a gent de Platja d’Aro i Sant Feliu.

  Un cop feta la identificació del fals revisor del gas es va comprovar que no tenia permís de residència al país i per això se’l va entregar a la Policía Nacional perquè li incoés el corresponent expedient d’expulsió per incompliment de la llei d’estrangeria.

  La policia de Platja d’Aro va poder localitzar els ciutadans estafats pel fals revisor i els va posar al corrent de la situació. La policia fa una crida als ciutadans perquè no es deixin entabanar per personal no acreditat que passa per les cases instant-los a fer revisions de gas o d’altres serveis, ja que poden ser víctimes d’estafes. Les persones grans, les més vulnerables, acostumen a ser el blanc dels falsos operaris o també de lladres que busquen entrar a les cases fent-se passar per personal de salut, ensenyament…

   

  Font: El Punt-Avui


  D’agredida sexualment a acusada per danys

  24/10/2016

  De víctima d’una presumpta agressió sexual a acusada i denunciada per l’agressor. Aquesta situació inusual la va viure una dona als jutjats de la nostra ciutat la setmana passada, quan es va haver d’asseure al banc dels acusats per un delicte de danys. Segons l’home, la víctima, un cop va ser presumptament agredida, va descarregar la ràbia clavant una puntada de peu al cotxe de l’agressor.

  Els fets van tenir lloc el 15 de març. La dona passejava per l’avinguda Castell d’Aro de Platja d’Aro, quan va aparcar al seu costat un cotxe amb un individu al volant, en ple dia i a ulls de persones que transitaven pel carrer. L’home va baixar del vehicle de manera molt amigable. Segons la versió de la dona, l’home la va saludar, li va fer dos petons i la va abraçar, tot amb l’excusa que la coneixia perquè és client d’un bar d’on ella treballa. Però la situació va anar a més, ja que l’home va apujar de to la seva actitud libidinosa fins al punt de magrejar-la, fent tocaments i agafant-la pel cul. Llavors, per defensar-se, la dona va reaccionar violentament amb un cop de genoll a l’entrecuix de l’agressor. L’home va marxar corrents i va tornar a pujar al cotxe. La víctima va fer una foto del cotxe amb el mòbil per tenir així la matrícula i denunciar-lo.

  L’escena va ser captada per una de les càmeres de vigilància que hi ha instal·lades a Platja d’Aro. De lluny, mig borroses, però s’intueix l’escena. Unes imatges que no han servit de prova, ja que l’equip d’investigació dels Mossos d’Esquadra les ha descartat, fins al punt d’esborrar-les. Tan sols se’n va conservar unes fotografies.

  Per la seva banda, la víctima dels fets va presentar la corresponent denúncia adjuntant-hi un informe mèdic de lesions. Però paral·lelament, el suposat agressor també va presentar una denúncia. Ell sosté que la dona va començar a donar puntades de peu al seu vehicle i que el va fer malbé.

  El jutjat no ha instruït el cas conjuntament, sinó de manera separada. I el judici de danys al cotxe s’ha celebrat abans que el d’agressió sexual, que continua en fase d’instrucció i investigació.

  Dijous la dona va ser jutjada per un delicte de danys. L’home li reclama 400 euros. Assistida pel seu advocat, Ernest Plaja, ella assegura que, si bé es va defensar de l’agressió, en cap cas va fer destrosses al cotxe. Fins i tot les fotos que va fer amb el mòbil corroborarien que no va abonyegar el cotxe.

  El cas ha quedat vist per a sentència, i el jutjat emetrà el seu veredicte en les pròximes setmanes.

   

  Font: El Punt-Avui


  El jutge desestima el recurs perquè la policia recuperi els 400€ reclamats

  26/07/2016

  El jutjat contenciós administratiu número 1 de Girona va desestimar la setmana passada el recurs que un agent de la Policia Local va interposar contra la retirada dels 401,50 euros mensuals que fins aquest mes de febrer cobrava la plantilla en concepte de prolongació de jornada, segons anuncia el Diari de Girona. L’equip de govern va justifica la retirada d’aquests diners perquè els agents en realitat no feien aquestes hores. Ara, el jutjat contenciós administratiu ha desestimat la demanda que va interposar aquest agent perquè «el complement que ens ocupa no pot ser considerat consolidable, depenent la seva percepció de la realització efectiva de la prolongació de jornada». EL sindicat CSIF ja ha anunciat que recorrerà contra la sentència.

  Aquest no és l’únic procediment judicial obert per aquest motiu. De fet, sncara queda pendent la vista pel recurs presentat per 25 companys més, un judici que no es podrà fer fins que aquest primer sigui considerat com a ferm.  La demanda desestimada es fonamentava en el fet que l’annex de la Policia Local al conveni col·lectiu estableix que el concepte de prolongació de jornada es convertirà en complement específic funcional del seu sou; a canvi, els agents rebutjaven participar en l’actualització de la valoració dels seus llocs de treball.

   Cal recordar que fins al novembre de 2014, els agents que feien les 42,5 hores setmanals percebien aquests 401,50 euros de prolongació de jornada. Aquell mes, però, la jornada es va reduir a 37,5 hores setmanals, per tal d’equiparar l’horari al de la resta de funcionaris de l’Ajuntament i, per llei, s’establia que els 401,50 euros s’incorporaven al complement específic.

  La sentència exposa que els agents sostenen que tenen «dret a cobrar el complement a pesar que només es realitzi la jornada ordinària de treball». La magistrada, però, argumenta la desestimació amb l’article 26.3 de l’Estatut dels Treballadors, que «estableix com a principi el caràcter no consolidable dels complements salarials vinculats a un lloc de treball, si no hi ha un acord contrari». En aquest sentit, la sentència posa de manifest que en el cas de Sant Feliu «no consta que existeixi un acord (…) en el sentit de seguir abonant el complement de prolongació de jornada, encara que no es realitzés aquesta prolongació».


  Retornen el vehicle sense pagar a una treballadora municipal a qui la grua se li havia emportat

  02/06/2016

  La polèmica que envolta constantment la Policia Local, l’Ajuntament i delegats sindicals s’ha vist incrementada aquests darrers dies per un fet que ha començat a córrer per la xarxa. Es tracta d’un agent i delegat sindical, Toni Sánchez, que ha publicat que  la policia va retornar el cotxe, sense pagar la multa corresponent,  a una treballadora municipal, mentre que altres conductors no s’escapen de pagar. Sánchez va més enllà, ja que aquesta treballadora, segons ell, “és de les que està d’acord que als policies locals els treguin els 400 € famosos” i que qui va donar l’ordre de retornar el vehicle sense pagar comet “presumpta prevaricació i tràfic d’influències”.   Mentrestant,  el cap de la Policia Local, Josep Miñarro, va exposar al regidor Jordi Vilà (ERC) que “és una pràctica habitual arxivar les denúncies quan la prohibició d’estacionar és provisional”.

  Miñarro va explicar al Diari de Girona que dilluns al matí es van retirar set vehicles aparcats al passeig del Mar per fer espai als camions de TV3 que aquesta setmana han estat gravant el programa Divendres, senyalitzant la prohibició provisional d’aparcament. Sis dels propietaris van retirar el cotxe pagant la grua però la setena, una treballadora de l’Ajuntament i també delegada sindical, afirmava que el tenia ben estacionat. Aleshores, Miñarro va ordenar l’entrega del vehicle a la dona sense pagar la grua.

  El cap afegeix que aquesta és una pràctica habitual ja que a vegades aquesta senyalització canvia de lloc o els conductors no la veuen.  Miñarro, però, apunta que si els altres conductors que van retirar el cotxe i van abonar la grua presenten un recurs, la denúncia quedarà arxivada i se’ls retornarà l’import de la grua. Una pràctica que el cap diu que està avalada judicialment.

   

   


  El jutjat arxiva una altra causa contra l’anterior equip de govern

  26/05/2016

  Segons publica Diari de Girona, l’Audiència de Girona ha arxivat les diligències que el jutjat d’instrucció número 1 de Sant Feliu va obrir arran d’una denúncia penal que un agent de la Policia Local va presentar contra l’anterior regidor del cos, Francisco Cárdenas; el cap de la policia Josep Miñarro; el que va ser el segon comandament Albert Brunet; un altre agent amb qui el denunciant es va disputar una plaça de caporal; l’anterior alcalde Joan Alfons Albó i el secretari municipal.

  Amb les diligències prèvies, Cárdenas va ser citat a declarar davant el jutjat d’instrucció de Sant Feliu en qualitat d’imputat per un presumpte cas d’assetjament laboral contra el denunciant, Enric Rodríguez. També va imputar l’inspector Albert Brunet i un agent policial pel mateix afer. Aleshores el jutjat va imputar el cap policial de Sant Feliu per un presumpte incompliment de l’obligació de perseguir delictes. Ara, el cas ha quedat tancat amb l’arxiu declarat pel jutjat d’instrucció i confirmat per l’Audiència que, en una interlocutòria del passat 29 d’abril, exposa que la denúncia del 25 de juliol de 2014 «pateix, al nostre parer, certa manca de concreció ja que només s’hi expliquen quatre fets objectius: que el denunciant va demanar a l’Ajuntament l’activació del protocol d’assetjament i no li van fer cas; que l’Ajuntament s’ha negat a complir una sentència (…) que el reposava com a caporal habilitat de la Policia Local; que el juliol de 2011 els senyors Cárdenas i Bonet li van imputar uns fets que mai havien succeït i pels que mai va ser sancionat; i que se li ha negat el torn de nit, tot i tenir malalta la seva dona».

  D’aquests quatre punts, les diligències practicades en instrucció mostren, segons els magistrats, que l’Ajuntament no va activar el protocol d’assetjament perquè «va considerar que el seu era un problema de caire laboral, i es va intentar resoldre per la via de la mediació»; l’Ajuntament va reposar el denunciant com a caporal habilitat després de la sentència, fins que va ser cessat al ser ocupada la vacant interna; el foc del 3 de juliol de 2011 a la porta de l’Ajuntament va tenir lloc, motiu pel qual es va obrir una informació interna de la Policia Local als agents que hi van intervenir, entre ells el denunciant, i que es va acabar arxivant; i l’assignació dels torns de nit «és potestativa del cap de la policia, que escull en cada moment els agents que considera més adients per la tasca».

  Els magistrats entenen que «no hi ha indicis de la comissió de cap delicte» i que els fets denunciants no són prou greus com per ser considerats assetjament, alhora que «cadascuna de les actuacions objecte de denúncia sembla tenir una justificació lògica, diferent de la intenció vexatòria que el denunciant li atribueix». Amb aquest raonament, l’Audiència descarta la presumpta comissió dels altres dos delictes que s’imputaven: desobediència i omissió del deure de perseguir delictes.

  A més, els magistrats destaquen que, si l’agent patia assetjament, «resulta contrari a tota lògica» que els seus superiors «no aprofitessin una ocasió tan perfecte per als seus plans com va ser que el senyor Rodríguez perdés la seva arma» per sancionar-lo. De fet, afegeix la interlocutòria, ni se’l va sancionar ni reassignar a una altra àrea sense armes; «ans al contrari, davant la negativa de l’alcalde a assignar-li una arma de forma temporal, els seus caps hi van insistir» perquè li n’atorguessin una. Els denunciats no descarten reclamar per vulneració del dret a l’honor.


  El conflicte laboral entre la policia local i l’Ajuntament acabarà als jutjats

  27/03/2016

  Un agent de la Policia Local de Sant Feliu ha presentat un contenciós administratiu perquè l’Ajuntament torni a abonar-li els 401,50 euros que li ha retirat des del sou d’aquest mes. Segons l’equip de govern, aquests diners són per una prolongació de jornada que els policies no realitzen. El consistori va comunicar el febrer als membres de la Policia que retiraria aquesta paga mensual. Es tracta d’uns diners assignats fins desembre de 2014 com a perllongament de la jornada i, a partir de llavors, van passar a ser percebuts com a complement específic funcional. L’Ajuntament els va proposar aquest febrer que aquests diners es mantindrien per aquells agents que accedissin a prolongar la seva jornada de les 37,5 hores setmanals a les 42,5, una proposta que no acceptada pels agents.

  Alguns sindicats ja van anunciar el febrer la voluntat de portar el cas al contenciós administratiu i el CSIF ha comunicat que un dels agents de la Policia Local  ja l’ha presentat. Fonts d’aquest sindicat han concretat que els agents han de presentar el recurs individualment perquè la legislació no els permet fer-ho de manera col·lectiva perquè són funcionaris. Aquest contenciós administratiu el seguiran d’altres, han afegit des del sindicat.

  La demanda d’aquest agent, i les que seguiran, se sustenten en el fet que l’annex de la Policia Local al conveni col·lectiu estableix que el concepte de prolongació de jornada es convertirà en complement específic del seu sou; a canvi, els agents rebutjaven participar en l’actualització de la valoració dels seus llocs de treball. Fins novemebre de 2014, els agents de la Policia Local que feien les 42,5 hores setmanals -quasi tota la plantilla- percebien aquests 401,50 euros de prolongació de jornada. Aquell mes, però, la jornada es va reduir a 37,5 hores setmanals, ja que el citat annex del conveni va establir que la Policia Local faria la mateixa jornada que la resta de funcionaris de l’Ajuntament i, en l’article 10, s’establia que els 401,50 euros s’incorporaven al complement específic.

   

  Font: Diari de Girona


  Els municipals de Platja d’Aro van descobrir la família detinguda pel crim de Madrid

  10/03/2016

  La família (un matrimoni, el seu fill i la nora) arrestada a Sant Feliu per l’assassinat perpetrat el 29 de setembre a Arroyomolinos (Madrid) va poder ser descoberta al seu amagatall guixolenc perquè no es van poder estar de delinquir i gràcies a la destresa de la policia local de Platja d’Aro, que va atrapar la dona més jove quan intentava estafar botiguers fent-los el canvi de bitllets grans. Era al mes de gener quan els municipals es van mobilitzar per les queixes de botiguers de Platja d’Aro per la presència molesta d’una dona que intentava estafar-los amb el truc d’embolicar-los amb el canvi de bitllets grans. La policia va interceptar i identificar la dona, que en aquell moment anava sola en un cotxe i va donar la seva veritable identitat: Yolanda Fernández. Els municipals van posar les dades de la sospitosa en l’aplicació informàtica policial i van descobrir que a la dona li constava un requeriment de la Guàrdia Civil en relació amb un cas d’homicidi. La policia de Platja d’Aro va trucar al número de la comandància que havia penjat el requeriment i els van posar al corrent de la situació.

  D’aquesta manera, gràcies a la feina de proximitat de la policia local, la Guàrdia Civil va obtenir la providencial informació que els va situar al Baix Empordà els fugitius de Madrid, que ells sospitaven que havien marxat del país. Un cop situats els sospitosos, la Guàrdia Civil va enviar agents d’incògnita al Baix Empordà que durant setmanes van fer un seguiment dels sospitosos que, després de l’ensopegada de la dona més jove amb la policia de Platja d’Aro, van prendre mesures per evitar ser descoberts. Els fugitius, d’un clan de raça merchera, es van proveir de documentació falsa i van adoptar la identitat d’una família belga i, d’aquesta manera, fins i tot van escolaritzar els dos nens en una escola de Sant Feliu. Quan la Guàrdia Civil els va tenir situats, va demanar autorització judicial per entrar al pis on vivien, al barri del Sot dels Canyers. Considerant l’alta perillositat dels sospitosos, la Guàrdia Civil va enviar a Sant Feliu agents de la unitat especial d’intervenció i un grup de reserva i seguretat. El 23 de febrer a la matinada van irrompre al pis i van arrestar l’home de 29 anys, suposat autor material dels trets que van posar fi a la vida del seu sogre; el seu pare, suposadament l’home que conduïa el cotxe el dia del crim, i les seves respectives dones, coneixedores del crim. Una de les arrestades és filla de Juan Fernández, la víctima, assassinat davant del seu negoci de lloguer de furgonetes. En l’escorcoll a la casa, els agents van comissar dues pistoles i munició. El crim es va perpetrar amb un arma de 9 mil·límetres Parabellum i ara als laboratoris de la Guàrdia Civil s’analitzen les armes per comprovar si tenen l’arma del crim entre les comissades.

  Es feien passar per belgues

  La família que s’amagava a Sant Feliu són d’ètnia merchera, un poble que té algunes similituds amb els gitanos, com el seu origen nòmada, però que no comparteixen orígens racials. La gent merchera és de pell més clara, i això va permetre als fugitius fer-se passar per una família belga, esgrimint la seva documentació falsificada, i no van tenir problemes per escolaritzar els nens amb noms falsos. Arran de la detenció dels adults, els dos nens van ser posats a disposició del servei tutelar, almenys inicialment, fins que algun familiar se’n pugui fer càrrec. Les dues dones van quedar en llibertat després de declar al jutjat de Navalcarnero, que va decretar presó per als dos homes detinguts. L’assassinat de Juan Fernández s’intueix com el tercer episodi violent per un conflicte de caire familiar per qüestions d’honor, arran d’un enllaç no ben emparaulat. La víctima havia tirotejat la casa on vivia la seva filla i el gendre, suposat autor material, evadit de la presó on era per un altre afer violent.

  Font: El Punt-Avui


  Festa policial amb reivindicació dels agents i promesa de càmeres de seguretat

  09/03/2016

  L’Ajuntament aposta per rejovenir la policia local amb la convocatòria de noves places i pretén modernitzar-la tecnològicament a través d’un pla en què es preveu, en una primera fase, invertir uns 150.000 euros per instal·lar càmeres de seguretat al municipi, que serveixin tant per al trànsit com per captar les matrícules de vehicles sostrets o sospitosos. L’alcalde de Sant Feliu, Carles Motas, va exposar ahir en el seu discurs dels actes de la festa patronal de la policia que han d’afrontar els nous reptes sense quedar enrere en matèria de modernització, tenint en compte que els pobles del seu entorn, Santa Cristina d’Aro i Platja d’Aro, ja van un pas endavant. Aquestes dues poblacions disposen de càmeres de seguretat al carrer, que, segons les estadístiques, els donen resultats positius a l’hora de dissuadir els potencials delinqüents, que s’estimen més actuar en pobles sense videovigilància. Per això Sant Feliu té clar que ells no poden ser un oasi per als malfactors i aposten per les noves eines tecnològiques. Sense oblidar, tal com va remarcar el regidor de Seguretat, Jordi Vilà, resoldre el conflicte laboral que tenen obert amb la plantilla policial i que ahir un grup de paisà va escenificar davant del monestir (on es feien els actes oficials), en què van exigir que no se’ls retiri de la nòmina un complement específic de 369 euros. Una quantitat que l’Ajuntament creu que no els pertoca cobrar perquè era el complement per a una prolongació de jornada que actualment no fan. “Els agents tenen el dret i fins i tot l’obligació de defensar el sou. Hem de respectar la reivindicació i resoldre-la de forma civilitzada i sense malmetre el treball del dia a dia”, va manifestar el regidor de Seguretat. El cap del cos, Josep Miñarro, va definir la policia local com “el calaix de sastre” on van a parar totes les reivindicacions dels ciutadans i la va comparar amb el metge de capçalera en matèria de seguretat, el primer especialista que recull les dades per fer el diagnòstic de les misèries i virtuts de la societat. En l’acte es van distingir els agents que han complert 30 anys de servei i es van donar medalles pels serveis destacats. N’hi va haver també per als agents d’altres cossos per operacions de gran abast que es van centrar a Sant Feliu, com ara l’operació Bahia contra el tràfic de droga que fa fer la Policía Nacional, o l’operació Coure, contra els lladres de metall, que van fer conjuntament la Guàrdia Civil i els gendarmes. Tots amb el suport dels municipals.

   Trenta-una detencions i un accident mortal

  La policia local, que ha complert 127 anys, va fer un repàs de la feina feta durant l’any passat, en què es van comptabilitzar un total de 21.988 serveis, dels quals 2.583 van ser col·laboracions amb altres organismes. Per alarmes disparades es van haver de mobilitzar 288 cops i van intervenir en 881 serveis en qüestions de medi ambient, la majoria per animals, sorolls, abocaments i residus.

  Van aixecar 742 actes, la majoria per infraccions de les ordenances municipals, però també per consum de drogues i per inspeccions a comerços i indústries. Han fet 710 notificacions i citacions judicials. Com a policia de seguretat van actuar en 5.332 serveis, la majoria vigilàncies.

  Durant el 2015 es van fer 31 detencions, tretze de les quals eren exclusives de la policia local i divuit es van fer en col·laboració amb altres cossos. En matèria de trànsit es van fer 1.260 denúncies i la grua va retirar 798 vehicles. La policia va intervenir en 313 accidents al municipi, un dels quals va ser mortal: l’atropellament d’un nen de nou anys per un vehicle tot terreny a l’avinguda Balears.

  Font: El Punt-Avui


  La Policia Local farà controls de velocitat a partir de demà

  29/02/2016

  El dimarts dia 1 de març de 2016 la Policia local de començarà a  fer controls de velocitat.  Per aquesta primera vegada, l’ajuntament fa públic el lloc on instal·laran el control, que serà a la Ronda de Ponent. El lloc dels propers controls, que s’aniran fent a diversos punts de la ciutat en dates a determinar, no es farà públic.

  Aquests controls tenen com a objectiu reduir l’accidentalitat causada per excés de velocitat per part d’alguns conductors i que en alguns casos han donat lloc a atropellaments molt greus.

  Cal saber que les denúncies per superar el límit establert de velocitat poden comportar, a banda de la sanció econòmica variable en funció de la velocitat excedida,  la retirada de punts del permís de conduir i en alguns casos responsabilitat penal per la comissió d’un delicte contra la seguretat del trànsit.


  Entren a robar a la seu de Destil·leries Bonet i fereixen un policia local

  23/01/2016

  Un agent de la policia local va resultar ahir ferit durant un acte de servei mentre intentava detenir uns lladres. Els fets van tenir lloc pels volts de les cinc de la matinada. Una trucada alertava que se sentien uns sorolls dins la nau de Destilerías Bonet, al carrer del Mall. Fins allà es van desplaçar patrulles de la policia local i dels Mossos d’Esquadra. Quan van arribar, els lladres continuaven a dins, és per això que els agents es van col·locar estratègicament. En un moment de l’operatiu, els lladres van intentar fugir per una de les entrades, moment en què el policia en va poder atrapar un. Però automàticament al darrere seu van aparèixer dos lladres més. Entre tots tres van tirar a terra l’agent, que va ser agredit i es va fer mal a la cama, fet que li va impedir poder evitar que s’escapessin els lladres. Fins al lloc es va desplaçar una ambulància del SEM, que va traslladar el policia fins a l’hospital de Palamós, on li van diagnosticar un trencament de la tíbia a l’altura del genoll.

  Pel que fa als lladres, un total de 4, van fugir i van abandonar el vehicle. Dins hi havia una llança tèrmica –utilitzada habitualment per obrir caixes fortes– i documentació. De moment, els agents ja han identificat un dels lladres, que seria veí de Barcelona i de nacionalitat marroquina.

  Segons hem pogut saber, els lladres era el segon dia que entraven a les oficines de l’antiga destil·leria -ara magatzem de distribució de begudes-. El primer dia haurien dissenyat l’operació per rebentar la caixa forta i el següent dia, amb tots els estris, l’haurien rebentat. Per sort, l’alerta va impedir que els lladres haguessin tingut temps suficient per poder perpetrar el delicte totalment. L’agent de policia local -l’únic que hi havia de servei a Sant Feliu aquella nit- va ser qui en va sortir més malparat.

   


  Francesc Igualador: “Aquí a la ciutat la gent està molt ben integrada”

  08/01/2016

  L’any 2006-07 va canviar la guerra convencional, tal com la coneixem. Actualment, hi entren les tecnologies, les xarxes socials, petits grups armats que capten natius de la zona per a què puguin treballar per a ells. Tot ai`xo ve en conseqüència dels fets que van passar al 2006 a la guerra d’Israel. D’aquests nous conflictes se’n diuen Conflictes Híbrids, i per això, Tribuna Ganxona s’ha trobat amb Francesc Igualador, analista en seguretat i conflictes híbrids, que ens ha respost algunes de les preguntesmés comuns en el tema del terrorisme.

  S’ha de tenir por?
  No, jo crec que no s’ha de tenir por. Sant Feliu és una ciutat bastant assenyada, i el que ha passat a París és un tema puntual.

  Sempre s’ha dit que, dins l’estat espanyol, Catalunya és un dels “punts calents”.
  Sí, Catalunya i les zones de Ceuta i Melilla són punts on hi ha una base de persones amb força ideològica, que estan aposentades i tenen les seves ramificacions a nivell europeu i internacional Això ho hem pogut veure a través de les últimes detencions i investigacions que les forces i cossos de seguretat de l’estat estan duent a terme.

  Per què?

  Catalunya és un punt geoestratègic dins de la península ibèrica, ja que tenim França i, per tant, Europa a davant. Hi ha molt bones comunicacions i és la porta del Mediterrani.

  Quin nivell d’alarma hi ha ara mateix?
  Des d’ara fa un any, després dels atemptats de Charlie Hebdo, estem a nivell 4.

  I el nivell 4 què implica?
  Doncs implica reforçar les mesures de seguretat a llocs estratègics de punts de comunicacions (aeroports, estacions…), on hi ha molt de volum de persones. En definitiva, llocs on hi ha un risc d’atemptat. Es reforça bastant als aeroports i als punts fronterers, per intentar que persones d’altres països, com el cas de França, puguin venir a parar aquí a conseqüència dels atemptats que hi ha hagut.

  Quin seria el perfil d’un jihadista?

  El perfil de la persona que trobaríem aquí, a la part occidental i europea, se’l coneix com “El lobo Solitario”. És una persona que tan pot utilitzar un kalashnikov, com amb un ganivet o un vehicle. Busca un ressò molt mediàtic de les seves accions. Moltes vegades no estan connectades directament amb el grup terrorista, són petites cèl·lules. Alguns tenen el recolzament d’altres persones, però normalment actuen sols.

  Què busquen amb les accions?
  Sobretot, un atac frontal a les democràcies, al món occidental tal com el coneixem nosaltres. I especialment, que tinguin molt de ressò cap al mal que fa el que representa el món occidental. Això es pot donar en grans capitals i ciutats.

  Com es busquen els nous adeptes?

  Els capten a través del seu entorn social, del seus amics o ja detecten persones que tenen una certa debilitat, un cert problema social. Poc a poc, es van guanyant a aquestes persones.

  En la lluita contra el terrorisme, sabem que hi treballa la Policia Nacional, els Mossos d’Esquadra,etc, és a dir, policies a gran escala. Però, com hi pot ajudar la policia local?
  La Policia Local fa una gran tasca, sobretot en passar informació als diferents cossos policials que hi treballen. Un exemple de la seva feina el trobem en quan es fa l’entorn escolar, veus una persona que professa aquesta religió, i cada vegada va canviant el seu aspecte. Aquesta persona es sol aïllar, canvia la seva indumentària, alguns es deixen barba, altres no. Però ja detectes que aquesta persona es va aïllant del seu propi entorn de la religió musulmana. Llavors ja detectes aspectes físics , que et fan sospitar que aquesta persona pot professar la part més radical de la religió. D’altre banda, aquestes persones són cada vegada més acurades i canvien sovint el seu aspecte per no aixecar sospites.

  És a dir, dins d’una comunitat musulmana com la de Sant Feliu, no és fàcil que hi hagi casos.
  Jo crec que no. Aquí a la ciutat la gent està molt ben integrada, es veu al dia a dia. De fet, penso que si els mateixos musulmans veiessin alguna persona té algun rebuig cap al món occidental, o pot ser una persona clau a les xarxes socials on s’està fomentant el jihadisme, ells mateixos ho posarien en coneixement de les forces policials.

  Aquest és un dels temes que més preocupen a la gent. Hi ha la sensació que, entre musulmans, no es delatarien, per més que ells estiguessin en contra del terrorisme.
  Jo crec que no és així, que el que fan és col·laborar. Ells no deixen de ser víctimes, perquè si hi hagués una petita acció causada per una persona de la seva comunitat, ells també quedarien dolguts, es sentirien traïts per aquella persona. Jo crec que tan ells, com la resta de ciutadans, col·laborarien si tinguessin una petita idea de que algú pot estar proper al jihadisme.
  Per a això, el Ministeri de l’Interior ha posat un telèfon (900 822 066) on les persones anònimament, poden trucar informant d’alguna sospita o indici. També hi ha un web on es pot enviar informació de manera anònima (Stop-radicalismos)

  Està preparada la policia local per a detectar casos?
  Sí. Les policies locals son la primera peça, estan al carrer treballant. Després es passa la informació als cossos especialitzats. La Policia Local és la policia comunitària que viu el dia a dia amb el ciutadà, és la primera pedra angular dels cossos i forces de seguretat.

  Entrevista realitzada per Laia Bodro i Vanessa Luque


  La policia local reivindica el seu conveni durant el pica-pica nadalenc del Consistori

  18/12/2015

  Com cada any, el darrer divendres abans de Nadal els treballadors municipals i dels Ens Autònoms s’han  reunit a la casa de la vila per celebrar l’arribada de les festes nadalenques amb un piscolabis i un brindis pel nou any.

  A part dels parlaments de l’alcalde i dels regidors, però, la notícia ha estat que els Policies Locals s’han concentrat -tal i com ja van fer el dia de la inauguració dels llums de Nadal- per reclamar que se’ls respecti el conveni signat amb l’anterior equip de govern.

  En la darrera reunió mantinguda pels representants sindicals de la Policia i l’ajuntament no es va treure l’entrellat a l’afer i les diferents instàncies entrades a l’Ajuntament per part de la junta de personal de la Policia, l’Ajuntament no les ha respost.

  Els policies han anat a la festa dels treballadors perquè hi estaven convidats, però han mantingut que no brindarien ni tocarien el menjar. Els agents portaven una samarreta amb la llegenda “Donde está mi especifico?” i uns divertits dibuixos.


  La policia local es concentra davant l’Ajuntament

  05/12/2015

  Uns 30 agents de la Policia Local van concentrar-se ahir a les sis de la tarda davant l’ajuntament per mostrar el seu rebuig al que consideren un atac de l’equip de govern (TSF, ERC i PSC) pel cas de les hores treballades i l’increment del sou per la prolongació de la jornada. La trobada, que va tenir lloc simultàniament a l’encesa dels llums de nadal que es feia al mateix lloc, va ser feta en dos torns ja que els Mossos d’Esquadra van comunicar-los que, en no tenir permís per fer una concentració, havien de ser menys de 20 agents a l’hora.

  Quant a la concentració, posa de manifest que la relació entre l’equip de govern i la Policia Local és tensa. Certs agents pensaven que el canvi de govern el passat juny permetria millorar les relacions, però no ha estat ni de bon tros així i, malgrat el poc temps transcorregut des que el nou govern va prendre possessió, la setmana passada els sindicats de CCOO, UGT, CSIF i SPPM-CAT ja van demanar la dimissió del regidor del cos, Jordi Vilà (ERC), al qual retreuen no haver desencallat temes, com ara el de personal o de les armilles antibales, que fa anys que s’arrosseguen. De la prolongació de jornada, els sindicats sostenen que l’increment de sou que comportava es va incloure al seu complement específic per conveni.

  Les tres seccions sindicals representades al cos –CCOO, UGT i CSIF-SPPM– sostenen que a finals de l’any passat, dins del nou conveni municipal, es va acordar que el complement anterior de 400 euros –per prolongar la jornada funcionarial fins a les 40 hores setmanals i poder cobrir els tres torns diaris de 8 hores, per comptes de les 7 antigues o les 7 i mitja actuals– s’ha de consolidar com a complement específic, una concessió que van obtenir renunciant a participar dels 200.000 euros addicionals que es van repartir entre la resta de la plantilla amb la revaloració dels llocs de treball municipals del conveni, aprovat per CiU i PSC.

  Assemblea dimecres

  La plantilla es reunirà dimecres en assemblea per reclamar un acord amb el govern local que aturi un possible contenciós. L’alcalde, Carles Motas, defensa que ha encarregat un informe extern i que la voluntat és “l’acord, però dins de la legalitat i pagant a cadascú el que efectivament hagi treballat”. Ara, a partir de l’1 de gener, els agents han de triar si cobren el complement per fer 42,5 hores o hi renuncien per fer-ne 37,5, i Motas carregava contra l’anterior govern: “Entenc que es puguin sentir enganyats, però nosaltres no vam ser els autors de l’engany.”

  Resposta de MES

  L´exvicealcalde Pere Albó (MES) afirma que no hi ha cap mena d´irregularitat en què els agents segueixin cobrant l´import corresponent a la prolongació de jornada malgrat hagin tornat a treballar 37,5 hores setmanals perquè en el conveni col·lectiu es va acordar que aquest import (401,50 euros al mes) s´incorporés al complement específic.

  Albó creu que l´actual situació es produeix «justament quan existeix un contenciós públic i obert amb tots els sindicats de la Policia Local reclamant la dimissió del regidor» Jordi Vilà. Per Albó, les declaracions de Motas sobre aquest assumpte «no són casuals ni innocents» i considera que «el punt de mira se centra ja no en certs individus sinó en tot un col·lectiu, el de la Policia Local».

  Albó va manifestar que «reprovem l´abús de poder que representen represàlies d´aquest caire» i que «és fals, totalment reprovable i difamatori fer entendre que el col·lectiu de la Policia Local de Sant Feliu de Guíxols ha rebut certes quantitats de diners de manera irregular».

  Finalment, Albó va recordar que el manteniment de la prolongació de la jornada aplicada al complement específic «és fruit de la negociació col·lectivia», per la qual cosa exigeix a Motas que «es disculpi amb la Policia Local i es retracti de qualsevol insinuació de percepcions irregulars d´aquest cos». El regidor va afegir que Tots per Sant Feliu va voler transmetre el mateix missatge amb el tema del seu sou de vicealcalde.

  Fonts: Diari de Girona i El Punt-Avui


  Aquest lloc web utilitza cookies per tal que tinguis la millor experiència d'usuari. Si segueixes navegant estàs donant el teu consentiment per a l' acceptació de les esmentades cookies i l' acceptació de la nostra política de cookies, clica l'enllaç par a més informació.plugin cookies

  ACEPTAR
  Aviso de cookies