• Categories
 • GdC demana la modificació del Pla Director del sistema urbanístic costaner

  27/08/2018

  Guíxols des del Carrer -Entesa portarà al Ple municipal una moció on s’insta al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat a redactar, tramitar i aprovar una modificació de l’actual Pla Director del Sistema Urbanístic Costaner.

  Aquest canvi proposa la desclassificació de sòls urbanitzables no desenvolupats i sòls urbans no consolidats i no executats en tot el litoral gironí, que en molts casos són uns planejaments heretats dels anys 70 i primers dels 80, obsolets en relació a la situació urbanística actual i la protecció del medi natural.

  Guíxols des del Carrer vol evitar així casos d’especulació urbanística en el territori, citant com a exemple el nou Hotel Alàbriga, una obra finalitzada “gràcies a una modificació del POUM feta a mida per permetre incrementar l’alçada màxima permesa”. Cal recordar que, malgrat que l’obra es va aturar diverses vegades, es va permetre la construcció d’una piscina en una zona de servitud de pas, i que segons el partit d’esquerra “es mostra com un edifici de volumetria excessiva a primera línia de mar i com un exemple del boom constructiu que s’apodera de la Costa Brava”.

  D’aquesta manera, la formació dels comuns comparteix la preocupació mostrada per la plataforma SOS Costa Brava pel risc que suposa l’execució de tots els projectes urbanístics que avui estan aprovats o en tràmits de ser-ho.

  Tot això mentre la Diputació de Girona i 70 municipis del litoral gironí, entre ells Sant Feliu de Guíxols, promouen la declaració de la Costa Brava com a espai de Reserva de la Biosfera.

  “Qui sap si aquesta serà l’última oportunitat per impulsar mesures efectives de preservació en tot el litoral gironí”, acaben dient des de GdC. 


  Un Ple extraordinari aprova modificacions urbanístiques

  21/08/2018

  El ple, en sessió extraordinària, va aprovar ahir a la tarda una modificació de la normativa urbanística per tal que es pugui reconvertir antics establiments hotelers en habitatges  socials o per a ens sense ànim de lucre.

  En l’anterior mandat es va aprovar una autorització per tal que establiments d’antic ús hoteler poguessin disposar de més edificabilitat cap a l’interior de l’illa i també la possibilitat de construir un pis addicional reculat respecte la façana, una mesura pensada per incentivar la sortida al mercat d’immobles del llegat Anlló com ara el Rex I, Les Noies o el Panorama Park–. La mesura aprovada ahir estendrà aquest ús a les finques hoteleres que es vulguin reconvertir en habitatges socials o cooperatius.

  Segons el govern, aquesta mesura pot beneficiar projectes privats d’habitatge cooperatiu, com el que porta a terme en altres llocs de Catalunya la cooperativa Sostre Cívic, donant usos geriàtrics o juvenils, o donant sortida al projecte de reconvertir l’antic Hotel Mediterrani, també antigament dels germans Anlló, en deu habitatges públics per a emergència habitacional donant més superfície a la finca.

  En la sessió del ple també es va aprovar un retoc del POUM per tal de mantenir l’alineació de la façana i corregir la fondària màxima de l’interior de l’illa de la finca de l’antic restaurant Can Salvi, al passeig del Mar, per tal que presenti homogeneïtat en cas d’enderroc i futura construcció.

  També va prosperar de manera provisional el sector de millora urbana Huguet Nord-Traschler-carretera de Girona.  

   

   


  MES “es felicita” per l’aturada d’Urbanisme a una modificació del POUM

  28/06/2017
  El passat 18 de novembre de 2016 es va publicar al BOP una modificació del POUM guixolenc que s’havia aprovat durant el Ple del mes d’octubre.  En aquell plenari, l’equip de govern local defensava la “necessitat d’introduir una nova normativa que regulés de manera més flexible les densitats urbanístiques previstes al POUM”.
  Des de l’oposició, Moviment d’Esquerres (MES) advertia aleshores “els perills” d’aquella proposta, que el seu regidor Pere Albó creia que “anava molt més enllà del que la versió oficial reconeixia”.
  Finalment, el passat 20 d’abril, la Comissió Provincial d’Urbanisme de Girona va decidir aturar la proposta inicial del govern ganxó mitjançant una resolució   que evita “premiar
  indiscriminadament les pitjors pràctiques urbanístiques a la nostra ciutat”, segons declaracions de MES .
  Segons la Comissió d’Urbanisme de Girona “el canvi normatiu suposaria una aplicació genèrica en totes les qualificacions residencials del municipi i això podria alterar el model
  previst actualment pel planejament vigent”, malgrat que l’equip de govern, en el ple d’octubre, va defensar la “innocència” de la proposta, que segons MES “es volia introduir d’amagatotis mitjançant una disposició transitòria”.
  El redactat literal d’aquesta disposició deia que “als edificis existents a les diferents zones edificables, on hi hagi un nombre d’habitatges que superin les condicions de densitat que
  estableix el POUM, s’admetrà la divisió en propietat horitzontal que reconegui els habitatges existents com a finques independents sempre  que es constati documentalment (mitjançant la corresponent llicència d’obres, o mitjançant certificats d’empadronament o altres) que els esmentat habitatges eren preexistents abans de l’aprovació inicial del
  vigent POUM.”  MES creu que, amb aquests requisits “s’obvia si en el seu moment es va infringir o no la normativa urbanística”. “N’hi havia prou amb aportar un certificat d’empadronament o fins i tot un inquietant d’altres per acollir-s’hi, una porta per premiar indiscriminadament als infractors urbanístics amb una veritable amnistia”, reblen.
  Amb aquests antecedents, la Comissió d’Urbanisme exigeix al govern municipal que “acoti” les seves inicials intencions en tres sentits. En primer lloc,  limita l’aplicació als habitatges preexistents legalment implantats abans de l’aprovació inicial del POUM vigent; també limita l’acció als àmbits de sòl urbà on és una característica fonamental la conservació de l’estructura urbana existent, i no a tot el municipi com volia el govern; i per últim, la Comissió estableix que en les edificacions amb volum o ús disconforme només és acceptable l’aplicació “en relació amb el paràmetre de densitat” ja que la proposta inicial del govern permetia una altra interpretació.
  Des de Moviment d’Esquerres es feliciten de la decisió  presa per la Comissió Provincial d’Urbanisme i demanen al govern de la ciutat, i especialment al regidor d’Urbanisme, que “s’esforci en aplicar tan sols l’interès general a l’hora d’aprovar normatives urbanístiques” i es pregunten si el regidor “ha estat més sensible a allò particular que a allò comú”.

  Enderrocaran una casa per obrir el pas de vehicles al carrer Nou de Sant Antoni

  27/12/2016

  Segons el Diari de Girona, l’equip de govern (TSF, ERC i PSC) va aprovar en la junta d’aquest divendres la compra d’una casa del carrer de Santa Llúcia per tal d’enderrocar-la i així poder obrir el pas a aquest tram del carrer Nou de Sant Antoni, ja que en el punt on es troba actualment aquest edifici el pas és tan estret que amb prou feines hi passa una persona. Pel regidor d’Urbanisme, Josep Saballs (TSF), la resolució d’aquesta situació és un tema històric ja que fa molts anys que el carrer Nou de Sant Antoni és un cul-de-sac per als vehicles i part de la casa, un cop enderrocada, es convertirà en carrer i l’altra part serà una zona verda que ha de servir per «esponjar aquell espai urbà», que es troba en l’àmbit del Pla de Barris.

  La casa a enderrocar es troba abandonada i l’Ajuntament ha arribat a un acord amb la propietària, que percebrà 40.694,94 euros, segons valoració dels serveis tècnics municipals. Segons el POUM, allà on es troba la casa s’hi ha d’acabar completant el carrer Nou de Sant Antoni, que tindrà la continuïtat fins al final, que ara es veu bloquejada per l’edifici.

  Segons Josep Saballs,  feia anys que l’Ajuntament treballava per l’adquisició d’aquesta casa, que després d’anys de converses amb la propietària, aquesta va demanar que li expropiessin l’habitatge el desembre de 2014. Ara, les dues parts han arribat a un acord econòmic, que servirà per normalitzar la situació del carrer Nou de Sant Antoni.


  De fàbrica de taps a zona verda i d’equipaments

  30/04/2015

  L’Ajuntament de San t Feliu de Guíxols signa un conveni per transformar una de les illes de l’antiga fàbrica Agglotap en zona verda i d’equipaments

  L’Ajuntament ha signat un conveni amb els propietaris del sòl de l’antiga indústria tapera Agglotap, el qual fa possible que una de les dues illes que ocupava fins fa pocs mesos la fàbrica passi a ser zona verda, aparcament i equipaments. Aquest conveni comporta també una modificació urbanística que passa pel Ple municipal del mes d’abril.

  La fàbimage001agglrica estava en funcionament en aquest indret des dels anys seixanta, però en els darrers dos anys va anar tancant instal·lacions fins al tancament definitiu a finals de 2014. El POUM vigent preveia que en aquests terrenys només s’hi podia desenvolupar activitat industrial o de serveis, usos que, enmig d’un de residencial, han semblat poc adequats de mantenir.

  Per això, el conveni i la modificació de POUM fa possible l’ús residencial a canvi de la cessió d’unes de les illes per ser destinada a zona verda, aparcaments i equipaments, molt necessaris en una zona densament poblada i amb problemes importants de congestió i d’organització del trànsit.

  Concretament, l’illa a cedir és la delimitada pels carrers Rufo, Dos de Maig, Durban i Camís. Cal remarcar que aquest sector urbanístic es troba situat al bell mig de la trama urbana, a la confluència entre els barris de l’Eixample, Tueda i Vilartagues i a tocar de la plaça d’Alabric i de l’Asil Surís.

  El conveni i la modificació suposen passar dels 1.769 m2 de sòl públic previstos al POUM a 4.192m2 en la nova proposta. El sostre edificable es manté exactament el mateix, ordenats en una illa tancada amb planta baixa comercial i tres o quatre (a la façana de l’Avinguda Canàries) plantes residencials.

  Eimage02aggll conveni preveu que amb un termini màxim de 30 d’octubre de 2015 es materialitzi la cessió del sòl públic. Des de l’equip de govern municipal es considera que es tracta d’una actuació d’”alt valor estratègic”, ja que permet obrir les portes a actuacions importants al centre del casc urbà on fins ara les opcions eren ben poques. Entre altres oportunitats, aquest acord urbanístic ha de permetre la recuperació de la plaça d’Alabric, que en aquests moments està ocupada plenament per cotxes, per a la seva funció d’espai lliure associat a noves possibilitats també per a l’Asil Surís i el seu entorn verd.

  Finalment, en aquest mateix ple també s’aprova un altre conveni amb els propietaris del sòl d’Agglotap per tal de permetre durant cinc anys un ús públic –com a aparcament, magatzems,…- de l’illa que es manté com a propietat privada.


  Aquest lloc web utilitza cookies per tal que tinguis la millor experiència d'usuari. Si segueixes navegant estàs donant el teu consentiment per a l' acceptació de les esmentades cookies i l' acceptació de la nostra política de cookies, clica l'enllaç par a més informació.plugin cookies

  ACEPTAR
  Aviso de cookies