• Categories
 • Els Amics del Museu demanen formalment que no es toqui l’escultura de la plaça Ferran Agulló

  04/09/2017

  La setmana passada, l’Associació d’Amics del Museu va presentar a l’Ajuntament, mitjançant una instància dirigida a l’alcalde, una al·legació al projecte de remodelació de la Plaça Ferran Agulló, dins el període que el govern ha donat per consultar públicament el projecte de remodelació del sector Rius i Calvet

  L’associació cultural exposa que en la memòria del projecte tan sols es menciona que, entre d’altres elements, “hi ha una escultura envoltada de certa vegetació aquàtica”, però que semblen ignorar que es tracta de l’escultura “Costa Brava” (1963) de l’important artista Joan Rebull (1899-1981) i que, on fa referència de les actuacions a realitzar, s’especifica que “es proposa eliminar el petit estanc (sic)”.

  També exposen que, “tot i que s’ha dit que es mantindria aquesta escultura, no hi ha cap referència ni annex a la documentació que ho confirmi” i que en les esmenes introduïdes per l’arquitecte i l’aparellador “tampoc s’hi introdueix cap referència a aquesta escultura”.

  La instància demana a l’Ajuntament que,  per  a l’aprovació definitiva del projecte de les obres a realitzar a l’espai públic entorn de la Platja del Recó de Garbí i el Passeig de Rius i Calvet, s’hi introdueixi la condició de” conservació d’aquest conjunt format per l’escultura, l’estany i l’arbre (desmai o salze ploraner)  tal i com va ser concebut per l’escultor per aquest espai” i que el projecte prevegi “dignificar el seu entorn eliminant l’aparcament de motos, la senyalització vertical que ho regula i altres elements inadequats que actualment constitueixen una barrera visual d’aquest rellevant conjunt”.

   


  Urbanisme dóna el vist-i-plau a la nova façana marítima de Rius i Calvet

  10/08/2017

  La Comissió d’Urbanisme de Girona ha donat el vistiplau al pla de millora del sector del passeig Rius i Calvet, ubicat a l’extrem dret de la badia guixolenca. Segons Ràdio Capital, la comissió territorial ha emès un informe favorable i, per tant, el municipi pot continuar amb la seva tramitació. Aquest pla vol homogeneïtzar les façanes amb un topall d’alçada i impulsar la rehabilitació dels habitatges.

   

  El projecte estableix pautes d’intervenció, tant de les places Ferran Agulló i de Sant Pere, com dels vials del seu entorn (passeig Rius i Calvet, passeig del Mar i avinguda Juli Garreta). Tot plegat s’engloba en la reforma de l’envellit sector del racó de Garbí i del passeig de Rius i Calvet, un programa que vol dignificar l’espai amb una graderia sobre la platja.

  Entre d’altres coses, la reforma preveu una graderia semicircular, en forma d’amfiteatre sobre la platja, que servirà d’accés al mar i alhora per celebrar espectacles i esdeveniments sobre la sorra amb vista al mar. També contempla un jardí lineal i un passeig entre el vial i la graderia, així com l’arranjament de l’asfalt i l’ampliació del calaix de la desembocadura de la riera.

  El projecte de millora del passeig marítim és una de les iniciatives estrella del govern local i té un pressupost de gairebé 1,2 milions d’euros, una inversió que es divideix en dos anys, amb càrrec als pressupostos de 2017 i 2018. 

  S’espera que en els pròxims dies el govern ganxó presenti el projecte executiu, un pla que ells mateixos defineixen com a “complex” perquè implica diferents organismes, però que permetrà aixecar la suspensió de llicències que pesava sobre les característiques finques de la zona i que havia provocat el seu deteriorament.


  El Consell Comarcal va presentar el projecte de formació Crisàlide III

  30/01/2017
  El projecte Crisàlide III, impulsat per l’Àrea de Promoció Econòmica del Consell Comarcal del Baix Empordà i finançat a través del Programa “Salut i Crisi” de la Diputació de Girona,
  començarà al mes de març complementant i donant continuïtat a les dues primeres edicions del projecte, que compten amb una inserció laboral de més del 95% dels seus participants.
  Crisàlide III subvencionarà a les empreses que contractin els alumnes amb les despeses salarials equivalents al Salari Mínim Interprofessional per jornada completa, durant 3 mesos.
  Així vol donar resposta al teixit empresarial de la comarca, facilitant la contractació de professionals especialitzats en el sector alimentari i industrial amb presència al Baix Empordà.
  Amb accions com aquesta, s’espera seguir contribuint en la inserció social i laboral d’aturats, preferentment de llarga durada, majors de trenta anys i amb fills a càrrec, un dels col·lectius més malparats per la crisi. Empreses i alumnes disposaran del suport d’una tècnica d’ocupació del Consell Comarcal que els orientarà i assessorarà durant la formació i la
  posterior inserció laboral, que s’espera que sigui en sectors com carnisseries, supermercats, empreses alimentàries, sector industrial i restauració.
  Segons el Consell Comarcal, aquestes mesures han estat molt beneficioses per les empreses i alumnes que han participat en edicions anteriors del programa, amb un alt índex
  d’incorporació laboral dels participants.
  Les empreses que vulguin formar part del programa, i beneficiar-se d’aquestes ajudes, poden dirigir-se a promocioeconomica@baixemporda.cat o trucar a les oficines del Consell Comarcal,

  El govern no vol debat i presenta un projecte per encabir 600 cotxes a La Corxera

  26/10/2016

  La construcció d’un gran aparcament subterrani per a vehicles ha fet un pas de gegant amb la projecció d’un aparcament subterrani amb una capacitat de 598 places a la zona de la Corxera. Aquest nou pàrquing s’afegirà al que actualment hi ha a la plaça del Mercat.

  Aquesta decisió de l’equip de govern de Sant Feliu –de TSF, el PSC i ERC– ha de servir per enterrar l’històric, i polèmic, debat sobre la construcció d’aquest equipament. L’alcalde, Carles Motas, confia que les obres hagin començat d’aquí a dos anys. El pacte de govern entre els tres grups no preveia fer l’aparcament al passeig. A més, segons Motas, a banda del de la Corxera, s’estudia també fer-ne un al sector del port.

  La intenció de fer aquest gran aparcament, de dues plantes subterrànies i una a nivell de terra, es va presentar ahir públicament després que el pla de viabilitat que s’ha fet hagi conclòs que és rendible la seva explotació. Ara, segons va explicar l’alcalde, Carles Motas, es podrà finalment preparar la licitació de l’obra i buscar els operadors interessats en la gestió.

  Precisament, Motas ha destacat que l’estudi de viabilitat és el que ha permès desencallar el projecte. “El que volem transmetre és que construirem aquest aparcament, tenim la voluntat ferma de fer-ho, i deixarem d’una vegada per totes que Sant Feliu de Guíxols parli de fer-lo en un lloc o altre sense que s’hagi anat més enllà”, va dir l’alcalde.

  L’aparcament es vol fer a la zona de la Corxera, a l’espai situat entre el pavelló i el teatre, i on actualment hi ha 140 places. L’àmbit d’influència se situaria entre el carrer Callao i la rambla del Portalet. Dues de les plantes seran subterrànies i tindran 178 places; i tant la que quedi a nivell de terra com la del primer pis en tindran 121.

  Una de les particularitats del projecte, segons Motas, és que preveu la possibilitat de poder construir fins a dues plantes més, tot i que ara mateix l’estudi de viabilitat ho desaconsella. “El fet que l’estructura estigui preparada farà que futurs governs tinguin marge de maniobra per poder fer-ho en funció de les necessitats de la ciutat”, destaca l’alcalde, que hi afegeix que el fet de reflectir aquesta opció en el projecte ara mateix no l’encareix, però permetrà que una futura inversió sigui assumible. Si l’empresa optés per ampliar la instal·lació amb dues plantes més de 121 places cadascuna, es podria arribar fins a les 850.

  Inversió milionària

  L’aparcament es traurà a concessió per 40 anys i el farà una empresa privada, que assumirà tot el cost de l’obra, que es preveu que sigui d’entre 9 i 10 milions d’euros. Carles Motas va explicar que el pla de viabilitat preveu que el concessionari gestioni tota la zona blava del municipi més la primera planta de l’aparcament de la plaça del Mercat, que és de rotació. Segons recull l’estudi de viabilitat, es calcula que amb una ocupació mitjana d’entre el 9% i el 13% de totes aquestes places el projecte és rendible. A més, cal destacar la proximitat amb el futur museu Carmen Cervera.

   

  Font: El Punt-Avui, ja que Tribuna Ganxona continua sense ser convidat per l’Ajuntament a presentacions ni rodes de premsa. 


  Els crítics del Thyssen esbomben per internet un estudi previ

  04/06/2016

  Una gran sala diàfana d’uns 500 metres quadrats d’espai expositiu aixecada al pati del darrere del monestir és la solució que l’arquitecte Francesc Pla proposa per aspirar a fer l’avantprojecte del Museu Carmen Thyssen al municipi, un document en mans del govern guixolenc que ha filtrat la plataforma crítica Aturem el Thyssen a internet per generar debat ciutadà.

  Pla, arquitecte de la màxima confiança de la baronessa, ja va dissenyar el condicionament del palau de l’Abat Panyelles per fer les exposicions estivals al monestir i anteriorment l’ambiciós projecte del museu a la fàbrica Serra Vicens, aparcat pel seu elevat pressupost. Al monestir, la nova proposta explora el recurs de l’esplanada del darrere, que estava cridada a esdevenir el claustre del monestir benedictí, però mai aprofitada pel fet que només es van construir dos edificis laterals dels quatre previstos al segle XVIII.

  L’esplanada, de fet, és a mig urbanitzar i funciona com a improvisat aparcament. Dalt del nou edifici, que connectaria el vestíbul amb les dependències del refectori i l’hort del rector, es podria habilitar una nova plaça pública.

  Des del govern municipal ahir no van voler valorar el document, ja que és només una proposta de treball i encara no s’ha adjudicat la redacció de l’avantprojecte. Admeten, però, consultes amb Patrimoni de la Generalitat sobre l’encaix de les solucions plantejades.

  Entre els grups de l’oposició, en canvi, el regidor de MES, Pere Albó, creu que és un “enorme error” abandonar el projecte de la fàbrica Serra Vicens, per la manca d’espai al monestir i les “friccions” que pot generar a l’hora d’encabir-hi les exposicions actuals i altres mostres estables o itinerants. La CUP, que s’hi oposa pels costos d’inversió i manteniment, preferiria enfortir el museu local. I Guíxols des del Carrer voldria una gestió més participativa.

  ‘Thyssen-leaks’, un ‘anonymous’ a la ganxona

  Els crítics amb el museu han creat un bloc anomenat Thyssen-leaks en què han penjat l’estudi de Pla i arguments contra la proposta, sobretot pel fet d’“afegir un cos estrany enmig de la plaça i foradar els murs del monestir”. Qüestionen les reformes a l’edifici existent. També critiquen que l’encàrrec es tramiti com a adjudicació menor. Per ara, però, ningú no dóna la cara, a l’estil del col·lectiu cibernètic internacional Anonymous, però en versió ganxona.

  Font: El Punt-Avui


  Presentat el projecte Guíxols Arena, que costarà 750.000 euros

  12/04/2016

  Guíxols Arena és com es coneix la zona situada darrere de l’institut de Sant Feliu, al barri de Vilartagues, que es convertirà en un gran espai polivalent a l’aire lliure amb una capacitat per a més de 8.000 persones. Aquesta és l’obra que ja ha sortit a contractació pública amb un cost de 750.000 euros i que comprèn una superfície de 9.723 m². A més, en aquest espai, on es podran fer concerts i altres activitats, es crearan dues pistes esportives, a més d’un aparcament per a 160 vehicles i una zona d’autocars.

  El regidor d’Urbanisme, Josep Saballs, explica que aquest nou espai no només representarà recuperar una zona, sinó que augmentarà les potencialitats de la ciutat, ja que per exemple podrà ser un dels punts per fer-hi espectacles del Festival Porta Ferrada o d’altres produccions.

  Saballs explica que l’actuació afectarà una zona amb un desnivell molt important, cosa que comportarà un remarcable moviment de terres, que se solucionarà amb una grada per a 1.500 persones i incorporant-hi un drenatge d’aigua.

  En tot cas, i ja més pel que fa al dia a dia de la ciutat, la rehabilitació d’aquest espai dotarà el barri, i per extensió la ciutat, de dues pistes polivalents obertes, així com aparcaments, i serà un espai –segons Saballs– que esdevindrà un equipament públic “obert i molt ambiciós”.

  Gran inversió

  De fet, segons l’alcalde Carles Motas, “estem davant la inversió més important que fa la ciutat a Vilartagues”, però remarca que vol anar més enllà del barri i també donar servei a poblacions del voltant pel fet de ser una zona específicament preparada per a esdeveniments esportius, d’aparcaments, concerts o altres activitats. També, segons Motas, cal tenir present la proximitat al pavelló poliesportiu Carles Nadal, l’institut de secundària o el camp de futbol.

  Precisament, pel que fa als concerts, l’alcalde no descarta oferir aquest espai a promotors musicals per poder bastir una oferta musical. Per això ja s’hi deixarà instal·lat un sistema de canalitzacions per a cables per evitar que les empreses de concerts hagin de passar els cables per la superfície, així com diferents punts de llum i sortides d’emergència, d’acord amb les necessitats de cada espectacle.

  Una de les idees que va plantejar l’alcalde després de la presentació del projecte, que es va fer ahir al matí a l’ajuntament de Sant Feliu, és la possibilitat de poder utilitzar aquest gran espai polivalent per fer-hi cinema a l’aire fresc, a l’estiu. Però Carles Motas va voler fer un pas més en aquesta direcció i va assenyalar que s’estava valorant la possibilitat de poder-hi organitzar fins i tot projeccions, com si es tractés d’un autocinema, molt popular als Estats Units i que va entrar en decadència als anys noranta del segle passat, fins que a principis del 2001 va ressorgir. El so de la pel·lícula es capta per la ràdio o el mòbil.


  El govern català farà un carril bici entre Sant Feliu i Palamós

  20/03/2016

  El Departament de Territori i Sostenibilitat que comanda Josep Rull ha decidit invertir més de 4 milions d’euros en el període 2016-2018 per ampliar la xarxa de carrils bici i vies verdes arreu de Catalunya. El pla es tradueix a les comarques gironines en l’impuls a uns 77 km nous de vies verdes, que se sumaran als 125 ja existents. Entre les noves rutes que s’implantaran destaca la implantació del carril bici Costa Brava Centre, entre Sant Feliu i Palamós, també dividit en tres trams més una passera al seu pas per Calonge (amb un total de 12,5 km).

  Aquest projecte del carril bici Costa Brava Centre està encara en període de redacció i la intenció del govern és tenir completada la redacció del projecte en dos anys.

   

  Font: El Punt-Avui


  La CUP proposa la creació d’un parc natural mancomunat

  16/05/2015

  Una de les bases del programa electoral de la CUP és el projecte de creació d’un parc natural mancomunat Gavarres-Ardenya-Cadiretes. Aquest projecte, beneficiós més enllà de l’àmbit estrictament local, implicaria associar-se amb altres entitats de la zona (municipis, Patronat de les Gavarres, Generalitat, Consell Comarcal, propietaris, grups del sector turístic) per tal d’estudiar la fórmula per apropar el turisme d’oci i d’investigació a l’entorn natural amb la creació d’aquest parc mancomunat en què el món del suro, la fauna local (sobretot el senglar, rapinyaires diürns i nocturns, i l’orquídia Xàrria) puguin ser conegudes i potenciades. D’aquesta manera, els visitants que vénen a Sant Feliu durant tot l’any podrien gaudir de la naturalesa real de l’entorn tal i com es fa en les visites turístiques a d’altres entorns naturals com els Pirineus, el Delta de l’Ebre o els Aiguamolls de l’Empordà. Aquest parc, però, no significa, segons la CUP, “la banalització comercial de la natura ni la seva reclusió en illes discriminades en quant al seu tracte, sinó que ha de potenciar un model per a la interconnexió del medi i l’exemplificació dels hàbits humans i els usos de la natura”.

  Amb la creació del parc es pretén la visualització del nostre entorn natural com un espai compartit on investigació, educació mediambiental i promoció turística vagin de la mà amb l’objectiu d’aconseguir models de progrés econòmic sostenibles.


  Aquest lloc web utilitza cookies per tal que tinguis la millor experiència d'usuari. Si segueixes navegant estàs donant el teu consentiment per a l' acceptació de les esmentades cookies i l' acceptació de la nostra política de cookies, clica l'enllaç par a més informació.plugin cookies

  ACEPTAR
  Aviso de cookies