• Categories
 • Retiren unes cinc tones de brossa del bosc

  27/11/2018

  Una seixantena de voluntaris van participar, diumenge al matí, en una jornada de neteja a les zones boscoses de Pedralta i Bujonis, d’on van retirar gairebé cinc tones de residus que s’hi havien acumulat de mans humanes.

  D’entre els embalums extrets, la majoria eren plàstics (2’3 tones) i runa (una tona), però també es van retirar 800 quilos de rebuig, 400 kilos de mobles, 300 de vidre i 100 de fusta. Sobten també els 100 quilos de restes d’uralita, un material amb fibrociment que pot produir càncer i que cal processar en plantes de tractament.

  La iniciativa va ser possible gràcies a la col·laboració de diverses entitats, com ara el Grup Natura Sterna, la Manduca Cooperativa, el Centre Excursionista Montclar, l’ADF (Agrupació de Defensa Forestal) Gavarres-Marítima), Protecció Civil i l’empresa eco-friendly Sloppy Tunas, amb suport de l’Ajuntament.

  Els voluntaris, dividits per grups i amb suport de diversos vehicles, van transportar les deixalles fins la zona industrial de Sant Feliu, on van classificar la brossa segons el tipus. Per recuperar forces, l’hipermercat Esclat va donar un piscolabis i aigua per no defallir durant la jornada.

  Segons El Punt-Avui, l’objectiu dels impulsors és organitzar fins a quatre jornades l’any en boscos o lleres de rieres i rius, un model que ja funciona amb èxit en els fons marins.


  GdC estudia accions legals pel nou contracte d’escombraries

  28/09/2018

  GdC hi veu una certa mala praxis en aquest nou contracte i ja ha anunciat que portarà el cas a consulta legal, sense descartar prendre les accions que s’en derivin.

  En el Ple municipal celebrat ahir al vespre, el govern de la ciutat (TSF-ERC-PSC) va defensar l’ampliació del contracte actual de les escombraries, tot i haver-se esgotat els dos anys màxims de pròrroga; la resta de grups s’hi va oposar.

  Per GdC, es tracta d’una “molt mala decisió” pel fet que “la ciutat continuarà com fins ara” en matèria de reciclatge. La formació es basa en els índexs de l’Agència Catalana de Residus que demostren que la ciutat genera més residus que la mitjana,  recicla per sota del nivell desitjat i presenta “un estat de brutícia com feia anys que no es veia”.

  GdC recorda que aquesta ampliació contractual “no aborda cap dels molts problemes greus que avui té la ciutat”, citant com a exemples “l’excès de la fracció de rebuig,  la gestió dels voluminosos o la mala funcionalitat de la deixalleria”, un fet que, segons el regidor de la formació Jordi Lloveras “és la prova evident de la falta de projecte, capacitat i coratge del govern municipal per abordar el repte més important que tenia per endavant en tota la legislatura”. “Aquest, i no altres, hauria d’haver estat un projecte estratègic de ciutat, però no ho ha estat”, reclamà, alhora que manifestava  no entendre “que en dos anys encara no s’hagi iniciat el procediment d’adjudicació del nou contracte” i afirmant que, en tot plegat, hi veu una certa mala praxis, i per això, ha anunciat que el grup portarà el cas a consulta legal sense descartar emprendre les accions que se’n derivin.

  Altres punts d’interès del Ple

  Un dels punts d’interès del Ple foren les decisions al voltant dels tres dictamens de la Comissió del Nomenclàtor: donar nom al Parc de la Llibertat, La Rambla i Plaça 1 d’octubre de 2017, que van tirar endavant. El primer és una plaça situada davant del Sot dels Canyers i que mai havia tingut nom; el segon cas desvincula el nom d’Antoni Vidal del de La Rambla. El tercer fa honor és la reivindicació popular de la jornada de l’U d’Octubre de 2017, que s’ha donat a la Plaça del Mercat, en detriment de la Rambla, donat que a la Comissió de Nomenclàtor va votar favorablement tan sols 2 membres, per 5 que ho van fer a la Plaça del Mercat. Els CDR havien agafat un miler de signatures a favor de donar el nom U d’Octubre a la Rambla, però això no fou suficient. 

  Finalment, la moció de GDC sobre el treball digne i la situació de les treballadores de la llar va quedar pendent fins al proper Ple ja que el govern fa finalitzar els plens a les dotze de la nit i no es va poder arribar a tots els punts de l’ordre del dia.


  Més residus i menys reciclatge a la ciutat que l’any passat

  28/08/2018

  Ja han sortit publicades les dades de l’Agència de Residus de Catalunya en relació a l’any 2017, que assenyalen que la nostra ciutat ha generat més residus (675 kg /hab/any) que durant l’any anterior (661 kg/hab/any)  i  també ha reciclat menys (del 46,52% en recollida selectiva bruta al 46,31% -molt lluny del mínim recomanable del 55%-).

  Unes dades que no deixen de ser preocupants, ja que Sant Feliu porta ja bastants anys estancat en aquests percentatges de recollida selectiva, propers al 45%, i de generació de residus, propers al voltant del 1,80 kg/hab/dia, tots dos molt lluny dels estàndars desitjables marcats per l’Agència Catalana de Residus (55% i 1,20 kg/hab/dia).

  L’efecte d’aquestes dades es nota a diari als carrers de la ciutat, més bruts i deixats que mai, un fet criticat per multitud de ciutadans i també pels grups municipals a l’oposició, ja sigui a peu de carrer o amb opinions a les xarxes i mitjans de comunicació.

  El partit polític guixolenc amb més militància ecologista, Guíxols des del Carrer, assegura que això és degut a “una deixalleria infrautilitzada i un servei de neteja viària deficient”, que el grup d’esquerra verda assegura que és fruit “d’un contracte del servei d’escombraries obsolet i caducat” mentre defensa el sistema de recollida porta a porta com a única via per a “reconduir i millorar la situació” mitjançant un nou contracte que mostri un canvi en l’organització del servei i amb una progressiva implementació d’aquest sistema.

  Segons dades de l’Agència de Residus de Catalunya, no hi ha avui a Catalunya cap municipi que sense implementar el sistema de recollida porta a porta hagi arribat al 50% de recollida selectiva neta (55% bruta);  per contra, els municipis que compten amb aquest sistema es situen tots entre un 65 i un 80%.  


  PDCAT i Guíxols des del Carrer volen un nou contracte de neteja

  23/06/2018

  El ple de Sant Feliu, en una sessió extraordinària celebrada dijous, va aprovar destinar una partida de 39.616 euros per a reforç del servei de recollida d’escombraries, neteja viària i de platges, residus i deixalleria amb la concessionària Cespa.

  El punt es va aprovar amb els vots del govern (TSF, ERC i el PSC) i el PDeCAT, malgrat les queixes d’aquest grup i de Guíxols des del Carrer (GdC) per la manca de notícies sobre la nova concessió per a la recollida de residus i que hauria de substituir l’actual, que entre contracte i pròrrogues ja fa deu anys que és vigent malgrat les queixes ciutadanes i que es preveu que es seguirà allargant per la manca de notícies al respecte. 

  Lloveras va criticar el nou “pegat” a un contracte “obsolet i caduc”,  mentre Ligero va recordar els tres anys que fa pràcticament de la pròrroga i el fet que encara no s’ha convocat l’oposició a cap reunió sobre el nou model de contracte.

  Guíxols des del Carrer també creu que la neteja viària és “deficitària en moltes zones de la ciutat”, sobretot pel que fa a buidat de les papereres i que no té prou en compte “entorns especials i significatius de la ciutat”.

  La formació dels Comuns també creu que la situació dels voluminosos i trastos vells  “és especialment preocupant” i que la deixalleria municipal “no està gens ben aprofitada”. Així, el regidor Lloveras, en la seva intervenció, ha lamentat que l’informe tècnic del govern es tregui de sobre qualsevol responsabilitat “i que tot sigui culpa de l’incivisme de la gent”, puntualitzant que altres ciutats pateixen el mateix incivisme “i no donen la sensació de deixadesa i brutícia que ofereix la nostra” i relacionant-ho amb què “alguna cosa hi té a veure l’organització del servei que s’ofereix”.

  Pel que fa a la recollida comercial, GdC creu que la manera com es fa actualment “provoca desajustaments que tampoc es corregeixen a l’estiu” i que impedeixen que es pugui finalitzar el servei en condicions, i proposa una injecció econòmica en aquest aspecte. 

  Pel que fa a la generació de residus i la recollida selectiva, la nostra ciutat genera més brossa de l’aconsellable i està lluny de les ràtios recomanables i GdC critica que, malgrat això, el govern no ha desenvolupat ni una de les accions locals de prevenció de residus i de reducció de la fracció resta que proposa l’Estratègia Catalana Residu Zero

  El portaveu de l’executiu, Jordi Vilà, molest amb els retrets, va negar que el suplement sigui cap pedaç i el va atribuir a la gestió per dotar de més recursos el contracte, que Ligero li va recordar que Vilà criticava quan era a l’oposició. Vilà li va replicar que CiU no va deixar preparada la concessió, i el govern va anunciar que “d’aquí a setmanes” hi hauria notícies sobre el nou contracte.

  El primer tinent d’alcalde, Josep M. Muñoz, va argumentar que és un concurs complex, ja que la llei de contractes ha canviat i el volen situar en un escenari idoni per a un municipi turístic com Sant Feliu, que a l’estiu dobla amb escreix la població. I, com a exemple de les possibilitats, va esmentar la darrera innovació d’identificar cada bossa particular amb un xip per saber qui recicla i el volum de resta de genera cada llar.

   


  GdC reclama la recollida porta a porta davant les estadístiques de l’Agència Catalana de Residus

  13/11/2017
  Sant Feliu de Guíxols està per sota de dels estàndards que caldrien en recollida selectiva de les escombraries, segons les estadístiques presentades la setmana passada per l’Agència Catalana de Residus. 
  En referència a aquestes estadístiques, Guíxols des del Carrer defensa que només amb el sistema porta a porta pot millorar aquesta situació.
  Segons l’Agencia de Residus de Catalunya, durant el 2016 hi ha hagut una certa millora en el total de la recollida selectiva respecte a l’any anterior, perquè d’un 44% s’ha passat a un 46%.Però cal dir que aquest dos per cent és un avenç massa petit per arribar a complir amb la Directiva Europea de Residus que estableix un 50% de recollida selectiva neta per a l’any 2020. S’ha de tenir en compte que aquest 46% és el percentatge de recollida total i que un cop descomptats els impropis – aquells residus que no estan en el contenidor que pertoca – el nivell de recollida neta situa Sant Feliu de Guíxols al voltant del 41%.
  Per altra banda, l’indicador de generació de residus – els quilos que es generen diàriament per persona – ha experimentat també una petita millora en relació a l’any anterior, passant de 1,82 kg a 1,81 kg,  però molt lluny dels 1,20 kg que marquen els estàndards per a l’any 2020.
   
  En aquest sentit, Guíxols des del Carrer-Entesa (GdC-E) recorda que el municipi porta anys “estancat” en aquests percentatges de recollida selectiva (al voltant del 40%) i de generació de residus (al voltant del 1,80 kg/hab/dia), punt amunt o punt avall, i que “sembla demostrat que la situació no millorarà encara que es posin més contenidors o es canviïn de lloc”, i posa en evidència que, a dia d’avui, portar els residus de rebuig a l’abocador resulta encara més barat que portar-los a reciclar; però que “la tendència s’està invertint”. De fet, segons GdC, el cànon per les escombraries que van a l’abocador (la fracció resta) tindrà un augment significatiu durant els propers anys, passant progressivament dels actuals 24,50 € per tona als 47,10 € l’any 2020; és a dir, que amb percentatges semblants als actuals, el rebut de les escombraries dels veïns pujarà considerablement.
  GdC-E apunta que cal fer servir “un sistema diferent” per superar aquesta barrera. Donat que, segons dades de la pròpia Agència de Residus de Catalunya, no hi ha avui cap municipi que sense el mecanisme del porta a porta hagi arribat al 50% de recollida selectiva neta i que, per contra, els municipis que recullen porta a porta es situen tots entre el 65 i el 80%, la formació declara que “es demostra que els motius d’aquest sistema, a banda de les millores mediambientals, són també clarament econòmics” alhora que es pregunta “quan coneixerem el nou plec de condicions del contracte d’escombraries que, en el seu moment, el govern de la ciutat va anunciar pel passat mes de setembre”.

  El Baix Empordà, la comarca que genera més residus en la demarcació

  10/11/2017
  El director de l’Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, ha presentat avui les dades del 2016 de residus municipals a l’àmbit de les comarques gironines. Segons aquest balanç, l’any passat es van generar 461.631 tones de residus municipals en aquesta àrea, un 1,03% més que l’any anterior. Per càpita, la generació de residus s’ha situat en 1,71 kg/hab./dia, per sobre de la mitjana de Catalunya, que és d’1,36 kg/hab./dia.
   
  La comarca que genera més residus per càpita a Girona és el Baix Empordà, amb 798,64 kg/hab./any, i la que menys, el Gironès, amb 426,27 kg/hab./any. Totes les comarques superen la generació mitjana de Catalunya excepte el Pla de l’Estany i el Gironès.
   
  Els residus a Sant Feliu de Guíxols
   
   


  Guíxols des del Carrer va centrar el ple en la neteja

  03/07/2017

  El ple del mes de juny del passat dijous va servir per a adherir-se a l’estratègia Residu Zero, tal i com vàrem avançar,  Durant la sessió, a part de l’aprovació d’aquesta moció presentada per Guíxols des del Carrer, el regidor d’aquest grup, Jordi Lloveras,  va qüestionar altres aspectes de la gestió de la neteja municipal, com per exemple la proposta de destinar una partida extra de 43.297 euros per reforçar la neteja viària i la recollida de residus durant els mesos d’estiu.

  La crítica es centra en el fet que el grup creu que hi ha mancances en la recollida selectiva i en què s’hauria d’exigir més als comerços, que en molts casos fan servir contenidors públics. Lloveras també va incidir en el fet que a la platja gran, la naturalesa dels corrents marins fa que es necessitin altres pautes i freqüències de neteja que les que s’adopten actualment per eliminar els residus flotants i va lamentar que les platges guixolenques segueixin sense tenir papereres per a totes les fraccions i va proposar que els agents cívics es dediquin a informar sobre la recollida selectiva i l’ús correcte dels contenidors.

   


  Moció de Guíxols des del Carrer per reduir els residus

  23/06/2017

  Guíxols des del Carrer va presentar ahir, durant  les Comissions Informatives prèvies al ple municipal del proper dijous, una moció per proposar l’adhesió de la nostra ciutat a l’Estratègia Catalana Residu Zero.

  Aquesta estratègia implica avançar cap a la reducció dels residus que genera la ciutat i planteja accions concretes per tal de reduir el consum de productes que es converteixin en residus no reciclables ni reutilitzables o que no siguin fàcilment assimilats pel medi ambient, amb l’objectiu final d’aconseguir que l’any 2020 la producció de residus sigui inferior a 1,20 kg/habitant/dia (objectiu europeu).

  Actualment, Sant Feliu de Guíxols, segons dades oficials de l’Agència de Residus de Catalunya (2015), té un índex de generació de residus per càpita de 1,82 kg/habitant/dia, superior a la mitjana catalana (1’44) i a la mitjana de les comarques gironines (1,68) i molt lluny de l’objectiu europeu (acceptat també pel govern català) de 1,20 l’any 2020.

  Segons GdC, “és evident que actualment la nostra ciutat té un problema important amb la generació de residus”, i que això comporta un augment important de costos “econòmics, però també ambientals” i que una bona manera de contrarestar-ho és seguint les indicacions que planteja l’Estratègia Catalana Residu Zero.

  A banda d’aquesta moció, el Ple també debatrà sobre la contractació de serveis extres de recollida i neteja pels mesos d’estiu, sobre les normes urbanístiques relatives a la densitat d’habitatges referida a l’edificació, i sobre una moció presentada per CiU relativa a obres de millora de la xarxa d’aigua de la zona de Tueda.


  Cada habitant de Sant Feliu genera 665,18 kg de residus l’any

  13/12/2016
  El director de l’Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, ha presentat avui les dades del 2015 de residus municipals a les comarques gironines, que indiquen un lleuger increment en la producció de residus en aquest àmbit, amb una generació per càpita superior a la mitjana de Catalunya. Per a Tost, “hem de cercar sistemes més eficients de recollida i escenaris de pagaments per generació. Només així avançarem significament”. Per assolir-ho, ha dit, “és clau un consens entre administració, ciutadania i indústria”.
  L’any 2015 s’han generat a les comarques gironines (Alt Empordà, Baix Empordà, Garrotxa, Gironès, Pla de l’Estany, Ripollès i Selva) un total de 455.043 tones de residus municipals, un 0,65% més que el 2014. La generació per càpita s’ha situat en 1,69 kg/hab./dia, per sobre de la mitjana de Catalunya, que és d’1,35 kg/hab./dia.
  L’Alt Empordà és la comarca que ha generat més residus per càpita, amb 794,97 kg/hab./any, i el Gironès, la que menys, amb 411,88 kg/hab./any.
  Recollida selectiva similar a la resta de Catalunya
  Pel que fa a la recollida selectiva neta, que fa referència als residus recollits selectivament sense tenir en compte els impropis presents, a les Comarques gironines se situa el 2015 en el 30,96 %, similar a la mitjana de tot Catalunya, que és del 30,48%.
  El Gironès és la comarca que millor separa els residus, amb un índex de recollida selectiva neta que arriba al 36,51%, i la Selva és la que registra l’índex més baix, amb un 27,75%. El Gironès, la Garrotxa, el Pla de l’Estany i el Ripollès superen la mitjana de Catalunya en aquest àmbit.
  El municipi que millor resultat treu en quan a recollida selectiva neta és Vilablareix, amb un 79,18 %, seguida de Boadella i les Escaules, amb un 71,73 %, Biure, amb un 71,33 %, Terrades, amb un 71,28 % i Celrà, amb un 65,25 %.
  Pel que fa a la nostra comarca, el Baix Empordà, presenta els millors resultats de recollida selectiva neta ordinària amb un total de 153,88 kg/hab./any i supera la mitjana de recollida selectiva neta ordinària de Catalunya.  El Baix Empordà també és la comarca amb l´índex més alt de recollida selectiva neta (RSN) de la fracció orgànica i Autocompostatge i és una de les 5 comarques gironines en què la recollida de paper i cartró neta ha augmentat lleugerament respecte a l’any 2014, sent la que presenta un índex més alt de recollida selectiva neta (RSN) de vidre amb 40,42 kg/hab./any.
  Els municipis del Baix Empordà amb els millors resultats en recollida selectiva neta són Palau-Sator, Gualta, Colomers, La Pera i la Tallada d’Empordà.
  Els números de Sant Feliu 
  A Sant Feliu, amb 21.586 habitants, pel que fa a la recollida selectiva de residus bruts,  l’estadística diu que es van abocar unes 2500 tones de bioresidus; 551,64 tones de paper i cartró, 764,98 tones de vidre,   484,51 Tn d’envasos lleugers, 94,12 Tn de residus electrònics, 758.86 Tn de voluminosos i fusta, 34,36 Tn de ferralla, 2,10 Tn d’oli vegetal, 26,42 Tn de tèxtil, 1203, 98 Tn de runa, 10,33 Tn de residus especials i 6,90 Tn d’altres residus bruts; per un total de 6.370,58 Tn de residus bruts generats (un 44,37% del total) per 7.987,98 Tn de la resta de fraccions (un 55,63% del total).
   En total, doncs, a Sant Feliu es va abocar un total de 14.358,56 Tn de residus, que representen 1,82 kg per habitant i dia i 665,18 kg  per habitant l’any.
  Pel que fa al desglassament de les altres recollides selectives, es van recollir 0,10 Tn de bateries, 0.39 Tn de fibro-ciment, 1.62 Tn de medicaments, 0.62 Tn d’olis minerals, 1.73 Tn de piles, 1.46 Tn de pneumàtics i 0,94 Tn de cables.
  Podeu consultar les dades completes a nivell de les comarques gironines en aquest dossier adjunt.

  Aquest lloc web utilitza cookies per tal que tinguis la millor experiència d'usuari. Si segueixes navegant estàs donant el teu consentiment per a l' acceptació de les esmentades cookies i l' acceptació de la nostra política de cookies, clica l'enllaç par a més informació.plugin cookies

  ACEPTAR
  Aviso de cookies