• Categories
 • L’Ajuntament porta al jutjat una expropiació que afecta les obres de Rius i Calvet

  01/11/2018

  L’Ajuntament va portar el dimarts 30 d’octubre a la jurisdicció contenciosa-administrativa una resolució del Jurat d’Expropiació amb la qual  no està d’acord.
  Es tracta de l’expropiació d’un terreny inclòs en les obres del passeig Rius i Calvet. L’Ajuntament oferia el preu valorat pels serveis tècnics municipals,  57.794 euros, mentre que la propietat en demanava 292.641 euros. Davant el desacord, van portar el cas al Jurat d’Expropiació de Catalunya, que va determinar un valor de 126.148 euros.

  L’Ajuntament considera aquest preu excessiu, motiu pel qual ha portat la decisió del Jurat a la via contenciosa administrativa argumentant la reducció del preu en el fet que al preu del terreny s’hi ha d’aplicar un 40% de descompte perquè el terreny no és edificable.

  La superfície expropiada es troba al número 2 del carrer de la Torre. Es tracta d’una porció de terreny de la finca, corresponent al pati, que està tapiada i només dóna al passeig en un dels seus angles. Aquest espai, un cop acabada l’obra, és on l’Ajuntament té previst col·locar l’escultura coneguda com la «Pepita», obra de Joan Rebull de nom oficial “La Costa Brava” i que es va retirar polèmicament el març d’aquest any de la Plaça Ferran Agulló


  Divendres s’atura l’obra de Rius i Calvet fins la tardor

  27/06/2018

  Aquest divendres es donarà per conclosa la primera part de les obres del passeig de Rius i Calvet, però a l’altra banda de  la façana marítima, la reurbanització del moll del Fortim  s’allargarà un parell de setmanes més, segons El Punt-Avui.

  La planificació de les obres contemplava que per Sant Joan estiguessin ja acabades. A Rius i Calvet, la controvertida tala dels oms  ha permès avançar amb més rapidesa els treballs. El nou col·lector de la riera ha quedat pràcticament enllestit –només falta la connexió amb la canalització de l’avinguda Juli Garreta a la tardor–, i aquesta setmana les places de Sant Pere i Ferran Agulló quedaran enrajolades definitivament amb panots, en espera del naixement d’una tercera plaça sota el carrer de la Torre.

  Ahir els treballadors s’apressaven a formigonar la llosa que cobrirà el calaix de la riera i que servirà de base per al nou passeig, un espai que permetrà reobrir al trànsit de vehicles provisionalment fins al setembre. A la tardor, es tornarà a tallar el pas al trànsit rodat fins que es completi la reurbanització.

  Pel que fa a les obres de reforma del port antic, l’endarreriment s’atribueix a l’excés de pluges primaverals, i malgrat que l’empresa ha intentat recuperar temps treballant-hi els caps de setmana, això només ha servit per provocar queixes pel soroll, la pols i les molèsties als usuaris de les barques, empreses nàutiques i al restaurant situat a l’antic Club Nàutic. Aquesta setmana s’abordarà la fase d’acabats, un cop reasfaltat el vial del dic de recer del Port. 

   

   


  La polèmica a Rius i Calvet no s’atura

  16/05/2018

  Segons informa en un comunicat Guíxols des del Carrer, els integrants d’aquesta formació política han pogut tenir accés als informes facultatius i de la coordinadora de seguretat de l’obra de Rius i Calvet on es justifica la tala dels 15 oms que es va fer el mes passat.

  Ha calgut la intervenció de l’Oficina del Síndic de Greuges que, a partir de la queixa que va tramitar aquest grup, va instar l’Ajuntament a la remissió de tota la documentació. Segons es desprèn d’aquests informes, i tal i com deia l’equip de govern, es desaconsella el transplantament en les condicions previstes inicialment pel risc d’accidents laborals. Però l’informe també dóna a entendre que hi havien altres processos possibles atesa l’estabilitat del mur, i afirma que el trasplantament dels arbres s’hauria d’haver dut a terme a partir de novembre, tot i que d’aquesta manera hagués calgut variar la planificació contractual entre constructora i Ajuntament.

  Per Guíxols des del Carrer “està clar que al govern no li interessava variar els terminis d’execució de l’obra per fer el transplantament dels arbres”. Finalment, GdC assegura que de l’informe de seguretat i prevenció de riscos es desprèn que l’Ajuntament mai no va plantejar noves mesures preventives abans de procedir a la tala dels arbres. El grup d’esquerres es ratifica en què aquests oms “han estat víctimes de la modernitat mal entesa d’un projecte urbanístic, de les presses en la seva execució i de la vanitat del govern municipal”.

  I ara, la font de la plaça de Sant Pere

  Ara fa uns dies, també dins les obres de reforma del Passeig Rius i Calvet, es va pavimentar tota la plaça de Sant Pere, incloent la base de la font catalogada com a bé patrimonial a protegir, datada de 1859. El govern municipal va fer allisar tota la plaça amb una capa homogènia de formigó, obviant les llosses originals de la base de la font que daten del segle XIX.   Només les queixes dels veïns i de l’associació d’Amics del Museu van impedir que el mal fos irremeiable.

  Aquestes obres de remodelació del Passeig Rius i Calvet estan al punt de mira de la ciutadania: problemes de trànsit, tala indiscriminada de quinze oms i la incerta recol·locació de l’escultura de Joan Rebull “Costa Brava” amb el seu corresponent estany al seu lloc original fan que, per exemple,  Guíxols des del Carrer ja hagi anunciat que denunciarà qualsevol irregularitat que es produeixi durant les obres. 

   


  A punt els nous calaixos a la desembocadura de la riera del Monestir

  29/04/2018

  Els treballs de reforma del front marítim del passeig Rius i Calvet han agafat embranzida en els darrers dies i han fet un tomb a la fesomia de l’àmbit, amb l’inici de la instal·lació dels grans calaixos de formigó prefabricat per endegar el tram de la desembocadura de la riera del Monestir.

  Segons El Punt-Avui, la setmana passada es va col·locar la primera peça i divendres van arribar vuit seccions més que aniran encaixant a continuació, un cop demolida la canalització vella. Cada peça és transportada per un camió, fet que requereix canvis en la circulació de vehicles pel passeig.

  Des de l’Ajuntament preveuen que l’endegament quedarà enllestit abans de l’estiu, cap al juny. La nova conducció doblarà la capacitat hidràulica de la que hi havia fins ara, i dificultarà que s’inundi la part baixa del nucli antic en cas de pluges intenses. A l’estiu, la canalització quedarà colgada provisionalment amb talussos de terra compactada. A la tardor es reprendran les obres amb el revestiment de grades. La reurbanització culminarà el primer semestre del 2019.

  Les obres als dos extrems de la badia –a ponent continua la reforma del moll del Fortim– s’estan afrontant amb certa normalitat. Al port, l’impacte és menor perquè és una zona habitualment restringida al trànsit, però en el cas del passeig, fins ara, veïns, hostes d’hotels i estudiants i professors de l’institut Sant Elm s’han hagut d’adaptar a les molèsties pel tall viari.

  La previsió és que en les pròximes setmanes es formigoni provisionalment i torni a ser accessible a vehicles, a més de recuperar les terrasses dels establiments de la zona, que des del març només poden servir taules a l’interior.

  Salven un om

  Pel que fa a l’arbrat, finalment s’ha aconseguit trasplantar un dels quinze oms que el govern local va haver de descatalogar a l’àmbit, un exemplar jove que no presentava complicacions amb les arrels i que s’ha recol·locat a Sant Pol, amb l’expectativa que sobrevisqui.

  Pel que fa als altres catorze arbres, es manté el compromís de plantar-ne de nous al mateix sector la propera tardor, un període més indicat per trasplantar arbres i garantir-ne la supervivència. Respecte a l’escultura La Costa Brava, del reusenc Joan Rebull,i coneguda popularment pels ganxons com “la senyora Pepita”, la rèplica està ara en procés de restauració en espera de trobar un emplaçament idoni a l’àmbit.


  La oposició critica l’elevat cost pressupostari del projecte de Rius i Calvet

  29/11/2017

  El pressupost municipal per al 2018 va ser aprovat, dilluns a la nit, al ple tan sols amb els vots del tripartit de govern (TSF, ERC i el PSC). Els quatre grups de l’oposició no hi van donar suport, per una  banda PDeCAT i Mes hi van votar en contra i, per l’altra, Guíxols des del Carrer (GdC) es va abstenir junt amb  la CUP.

  Tots els partits de l’oposició van confluir, però, a l’hora de criticar el cost del projecte de reforma del passeig marítim de Rius i Calvet, “faraònic” pel PDeCAT, Mes i la CUP, i poc participatiu segons GdC i la CUP.

  Durant el debat, Elena Delgado (CUP) va parlar en castellà per denunciar els “atacs” del candidat del PP García Albiol a l’escola catalana, mentre aprofitava, junt amb Jordi Lloveras (GdC) per reclamar una partida pressupostària per a la construcció del nou institut que reemplaci l’envellit IES Sant Elm.

  Des de Mes, Pere Albó va qüestionar el projectes de Rius i Calvet, el Thyssen, l’aparcament de la Corxera i la reforma de l’entorn de l’asil Surís, també criticat per la portaveu del PDeCAT Dolors Ligero, que va retreure al govern que en dos anys i mig tan sols hagin començat i acabat les obres del Guíxols Arena, un projecte del govern de Joan Alfons Albó i amb el sobrecost de les grades que també pretenen introduir a altres projectes.
   
  Des del govern, Josep M. Muñoz va defensar la reforma del passeig recordant que cap ajuntament democràtic l’havia gosat tocar.

  Desestimació de la majoria d’al·legacions presentades al projecte Rius i Calvet

  19/10/2017

  La Junta de Govern Local del passat dia 11 va desestimar la immensa majoria de les 15 al·legacions que entitats i ciutadans van presentar al projecte de reforma del passeig Rius i Calvet i la platja del Racó de Garbí.

  Del total de les 15 al·legacions presentades que qüestionaven, entre altres coses, l’acabat de les grades de formigó i el seu impacte visual, la supressió de l’estany on hi descansa l’escultura de Joan Rebull coneguda popularment com “La Pepita”, la incorporació de l’espigó del Moll de Pedra al projecte per adequar-lo com a zona de passeig i esbarjo, el model i la idoneïtat de part del mobiliari urbà proposat, la reordenació de la plaça Sant Pere i la rehabilitació de la seva font, la pèrdua de superfície de platja a conseqüència dels esglaons de ciment i els dubtes mediambientals de modificar la riba de mar, la ubicació dels contenidors d’escombraries o la conveniència de replantar els mateixos arbres una vegada finalitzada l’obra; només dues s’han estimat íntegrament: la substitució concreta del model d’aparcabicicletes proposat, en línia amb l’al·legació que ha presentat Guíxols des del Carrer i la rehabilitació i arranjament de la font de la plaça de Sant Pere, encara que  tampoc es concreta com es materialitzarà aquesta proposta.

  Sobre “La Pepita”, malgrat ser un denominador comú en pràcticament totes les al·legacions, només s’estima parcialment la rehabilitació de l’escultura; però en cap cas es concreta on quedarà ubicada finalment, ni tampoc, si es mantindrà l’estany actual amb peixos i nenúfars.

  GdC valora la quantitat d’al·legacions presentades i, sobretot, que aquestes es fessin en ple mes d’agost i amb només quinze dies de marge després que el govern decidís fer l’aprovació del projecte per la via del procediment urgent. Per això entén que amb un projecte com aquest, que ha aixecat tanta sensibilitat, que canviarà per sempre la fisonomia de la badia i que tindrà un cost de 3M€, no es pot tirar pel dret com està fent el govern de la ciutat.

  “Estem perdent una oportunitat històrica per plantejar com cal una procés de participació ciutadana com mai s’havia fet en aquesta ciutat, amb temps normals de debat i no acotats, amb audiència pública prèvia, amb una consulta popular, en definitiva una oportunitat per convertir l’actual projecte de govern en un veritable projecte de ciutat.”, diuen des de GdC.


  L’ACA avala la nova façana marítima de Rius i Calvet

  21/09/2017

  L’Agència Catalana de l’Aigua ha emès un informe favorable al projecte de la nova façana marítima del Passeig Rius i Calvet. D’aquesta manera, es podrà portar a terme la primera fase que començarà el mes de desembre i està previst que acabi el maig del 2018.

  L’informe, segons declaracions del regidor d’Urbanisme Josep Saballs a Ràdio Capital, dóna també algunes indicacions en referència a la canalització de la riera i concreta que s’hauran d’incorporar dispositius per a la retenció de contaminants.

  El regidor també ha dit que el pressupost probablement serà menor que l’inicial de 3 milions d’euros degut a què la licitació pública serà a la baixa. Quan s’hagin d’iniciar les obres una vegada feta la licitació, s’haurà de demanar l’autorització de l’inici de les obres a l’ACA.

  La segona fase del projecte s’iniciarà el setembre del 2018 i acabaria el desembre del 2019.

   


  Artistes guixolencs també al·leguen contra el nou projecte Rius i Calvet

  15/09/2017

  L’Associació Cultural Aleph, que està col·laborant de manera positiva amb l’Ajuntament en diverses iniciatives del seu àmbit, es mostra molt crítica en les al·legacions al projecte executiu de la reforma del Passeig Rius i Calvet presentades amb desenes de signatures de suport.
  Aleph considera que el projecte “modifica i condiciona tot l’entorn de la badia d’una manera agressiva i sense suficient temps d’informació pública ni possibilitats d’aportar-hi criteris i punts qüestionables”.
  Les tres al·legacions, que es van presentar al límit del termini previst, vénen avalades per 13 fulls de signatures entre les quals les del poeta i pintor Narcís Comadira, el músic Rafael Subirachs o els artistes plàstics Alberto Udaeta i Manel Marzo Mart, president d’Aleph.
  En primer lloc, es demana la reconsideració del projecte i un enfocament que contempli una actuació menys agressiva. Aquesta petició es basa en el fet que “el projecte treu personalitat a l’entorn de la badia, que no s’ha de convertir en un decorat per a actes públics”. Efectivament, es reconeix la necessitat de reforma per la progressiva degradació del Racó de Garbí, “en bona part per responsabilitat de l’Ajuntament”, per acumulació d’elements com els contenidors d’escombraries o l’ocupació sense miraments de la Plaça de Sant Pere per part d’ un restaurant, denuncien els artistes, que també recorden la gran cura de l’arquitecte Joan Bordàs en la reforma del passeig després de la Guerra Civil, “una obra i un exemple que s’hauria de tenir en compte”, així com també troben a faltar un estudi profund dels criteris mediambientals.
  Per Aleph, en el projecte s’obliden les recomanacions de la Generalitat en el seu estudi de l’any passat referent al canvi climàtic  i els efectes sobre els sistemes costaners. Segons l’associació cultural, existeix un gran risc que es disminueixi l’amplada de la platja, amb tot el que això suposa en la defensa de les infraestructures, tant de l’interior com les que es volen construir.

  Finalment Aleph reclama el que ja és un eco ciutadà, la conservació de l’estàtua i l’estany de la Plaça Ferran Agulló, important com a peça artística de Rebull i símbol de la Costa Brava i del centenari del seu bateig en la persona del periodista que li va donar nom. “Cal dignificar la plaça, però no a costa de fer desaparèixer el seu element més coherent i valuós”, diuen.


  GdC presenta al·legacions a la reforma de Rius i Calvet

  14/09/2017

   

  “Aquest és un projecte que afectarà a un paisatge singular que, ens agradi més o menys, està ple de records, anècdotes i sentiments per a nombrosos ciutadans i ciutadanes. Per tot plegat entenem que s’hauria d’haver establert un procés obert de participació ciutadana previ al projecte definitiu”, diu el preàmbul de les al·legacions presentades per Guíxols des del Carrer al projecte. El fet que l’aprovació es fes en convocatòria extraordinària i urgent el mes d’agost, quan la majoria de les persones a la nostra ciutat estan molt ocupats o de vacances, també ha estat un inconvenient a l’hora de presentar esmenes. 

  En total, GdC-Entesa presenta set al·legacions: la primera proposa la realització d’una audiència pública en el Teatre Municipal abans de l’inici de les obres, el qual s’articularia com un espai de participació i debat entre l’Ajuntament i la ciutadania sobre qüestions del projecte.

  La segona proposa que el govern de la ciutat redacti formalment una petició a Costes pel traspàs de la gestió directa de les dues concessions de l’espai marítim-terrestre afectades, que s’haurien de resoldre al mateix temps: l’antic edifici del Palm Beach (ex-Cliper, ex-Banys de Can Rius) catalogat com a bé cultural d’interès local i la concessió a Turispania  -afecta la Platja de Can Rius,  l’esplanada de ciment que hi ha a continuació,  l’embarcador i el camí de terra que puja fins el Mirador de les Remendadores-. Aquest dictamen s’hauria d’aprovar en el Ple Municipal abans de la finalització de l’any en curs.

  Conservació de l’estàtua i rehabilitar la font

  La qüestió més sentida per la població i que ha motivat més queixes, la retirada de l’escultura de la plaça Ferran Agulló i la desaparició de l’estany, que segons GdC no tenen cap justificació tècnica, també es denuncia a la sisena al·legació. “L’escultura que hi ha a la Plaça Ferran Agulló representa una figura femenina símbol de la Costa Brava, ja que va ser conseqüència de l’homenatge que la ciutat va retre aquell any a Ferran Agulló amb motiu del centenari del seu naixement, pel qual es va col·locar l’escultura. A Ferran Agulló, poeta i periodista ganxó, se li atribueix la utilització per primera vegada del terme “Costa Brava” per definir la costa gironina que va des de de Blanes fins a Port Bou.”

  Per aquest motiu es proposa que un cop finalitzades les obres, l’escultura romangui instal·lada, com fins avui, a la Plaça Ferran Agulló i que mantingui la seva forma original amb l’estany. De la mateixa manera, GdC-E defensa la font de la plaça de Sant Pere com “l’element més representatiu de la plaça malgrat el seu estat de deixadesa”. Construïda l’any 1859, conté un pedestal de pedra del qual s’enfila una columna que despenja dues lluminàries. La placa amb la lectura del fet històric que identifica l’element està totalment esborrada. Al marge de la conservació de la font, prevista al projecte,  es demana que es rehabiliti de tal manera que torni a rajar, que funcionin correctament les dues lluminàries que hi pengen i, finalment que es pugui llegir la llegenda.

  Papereres, bicis i Moll de Pedra

  Igualment es proposa el canvi de l’aparca-bicis del projecte per un suport tipus U invertida, en què la bicicleta es recolza en el quadre i no pateix tant. A més, segons GdC es guanya en seguretat  ja que permet cadenar la bicicleta amb dos punts d’ancoratge.

  Altres al·legacions entren en el detall de la distribució i nombre de papereres o en la construcció d’un paviment que permeti allargar la zona de passeig damunt el Moll de Pedra, l’escullera que protegeix la platja, amb un material ecològic especial mescla de fustes i polímers procedents de reciclatge.

   

   

   


  La inversió més important de la legislatura, sense participació ciutadana

  04/09/2017

  Els programes electorals de tothom, ara fa dos anys i escaig, posaven de relleu el desig i la necessitat de donar participació a la ciutadania en la presa de decisions. Tots per Sant Feliu (TxSF), el partit majoritari del govern, el de l’alcalde Carles Motas, en feia bandera. A l’hora de la veritat, s’ha demostrat que només eren paraules buides. S’acaba d’aprovar la inversió més important de la legislatura, la reforma del passeig Rius i Calvet, que costarà 3 milions d’euros amb un procediment que és tot el contrari del que es pregonava en els papers electoralistes. El projecte s’ha tramitat per via d’urgència, en un ple extraordinari totalment innecessari, que deixa només 15 dies de coll per conèixer-lo quan es tracta d’un patracol de més de 1500 pàgines que ni tant sols es pot enviar per correu electrònic normal degut al seu pes.

  Un projecte d’aquesta envergadura hauria d’haver estat conegut, debatut i triat amb un ampli procés de participació ciutadana entre tots els que es varen presentar i posteriorment, un cop escollit, tornar-lo a debatre amb temps suficient per plantejar pegues, millores i esmenes per part de la ciutadania. D’aquesta manera sí que podríem parlar d’un projecte participat per ciutadans i ciutadanes que sabrien com i perquè es gasten el seus diners. Així ho va demanar Guíxols des del Carrer-Entesa sense èxit.

  No és tant difícil de fer. A dues passes de Sant Feliu, a Santa Cristina d’Aro, s’ha seguit un procés similar per escollir el millor projecte per a la nova biblioteca on han votat i hi ha dit la seva tots els cristinencs que  han volgut.

  En canvi, per fer al·legacions a la reforma del Rius i Calvet s’ha de ser més ràpid que per fer un joc de mans. La data de la publicació de l’acord és el 18 d’agost. La data final per presentar al·legacions, el 8 de setembre. Divendres al matí, per més confusió dels que volien fer-ho, se’ls deia a l’oficina d’Urbanisme de l’Ajuntament que tenien temps fins el dia 20. Pobres dels qui se’n refiïn. Tot aquest enrenou no mereix més comentaris. El que no s’entén és quins són els  motius de tantes presses. Molts ciutadans estan preocupats perquè en el projecte desapareix el petit estany de la plaça Ferran Agulló amb la figura nua símbol de la Costa Brava. Una mesura molt criticada, sense motius tècnics que la justifiquin,  que esperem que no es dugui a terme i així ho demana el nostre grup i moltes altres al·legacions. Però el conjunt del projecte canvia tota la fesomia de la façana marina de Sant Feliu de Guíxols i això no es pot fer sense discussió prèvia, en ple mes d’agost, amb la majoria dels guixolencs massa enfeinats o de vacances. Participació ciutadana, zero.


  Aprovada en un ple polèmic la reforma de l’entorn del passeig Rius i Calvet per tres milions

  17/08/2017

  El govern de la ciutat va aprovar ahir, en un Ple exprés extraordinari convocat de forma urgent per a primera hora del matí, la reforma de l’entorn del Passeig de Rius i Calvet.   Les obres, de dues fases, començarien a finals de novembre o principi de desembre, segons el projecte executiu, amb un pressupost de gairebé 3 milions d’euros.

  La primera fase, segons El Punt-Avui, comprèn la reurbanització de l’espai interior del vial, amb les placetes de Sant Pere i Ferran Agulló, la renovació integral de les xarxes de serveis i la configuració del nou vial, que hauria de permetre encabir-hi un carril per a cada sentit –fins ara la circulació és alterna amb prioritat per als que pugen cap a Sant Elm–, en el que els mandataris preveuen que sigui una obra llarga i complexa, que quedariaaturada el juny de 2018 per garantir el pas de vehicles i vianants i no afectar la zona de bany durant la propera temporada d’estiu.

  A partir del setembre de 2018, començaria la segona fase del projecte, amb gairebé 7.000 metres quadrats d’actuació, que preveu la instal·lació d’un nou col·lector amb el doble de capacitat per a la riera del Monestir  i les graderies d’accés a la platja. Les característiques arcades de ferro del passeig es mantindrien, integrades dins d’una nova zona enjardinada amb nou arbrat. El final de l’obra està previst per al febrer del 2019.

  L’oposició esclata

  El projecte no agrada a CiU i MES, que hi van votar en contra. Els primers van justificar el vot contrari pel poc temps que el govern de Motas va deixar per consultar la documentació de centenars de planes. Els regidors només ho van poder consultar durant una hora i mitja el matí de dilluns. El regidor Tomàs Pla, arquitecte de professió,  va alertar dels impactes sobre la mobilitat, en va qüestionar el calendari –amb final previst a prop de les pròximes eleccions– i, un cop més, la manca de participació ciutadana. Pere Albó (MES)  va dir que es tracta “d’un Guíxols Arena de 3 milions i a la platja”.

  Els altres dos partits opositors, GdC i la CUP, no van poder assistir a la sessió per l’escàs marge de temps amb què es va convocar. Jordi Lloveras (GdC) va qüestionar per les xarxes socials la “urgència” de la convocatòria i l’horari intempestiu, així com la insinuació de què no hi havia interès a escoltar l’oposició.

  Pel que fa l’afectació al trànsit, Motas va dir que reuniran els veïns i l’AMPA de l’institut per debatre les afectacions viàries, ja que els vehicles que es dirigeixin a Sant Elm hauran de passar per la carretera de Tossa mentre durin les obres. 


  Urbanisme dóna el vist-i-plau a la nova façana marítima de Rius i Calvet

  10/08/2017

  La Comissió d’Urbanisme de Girona ha donat el vistiplau al pla de millora del sector del passeig Rius i Calvet, ubicat a l’extrem dret de la badia guixolenca. Segons Ràdio Capital, la comissió territorial ha emès un informe favorable i, per tant, el municipi pot continuar amb la seva tramitació. Aquest pla vol homogeneïtzar les façanes amb un topall d’alçada i impulsar la rehabilitació dels habitatges.

   

  El projecte estableix pautes d’intervenció, tant de les places Ferran Agulló i de Sant Pere, com dels vials del seu entorn (passeig Rius i Calvet, passeig del Mar i avinguda Juli Garreta). Tot plegat s’engloba en la reforma de l’envellit sector del racó de Garbí i del passeig de Rius i Calvet, un programa que vol dignificar l’espai amb una graderia sobre la platja.

  Entre d’altres coses, la reforma preveu una graderia semicircular, en forma d’amfiteatre sobre la platja, que servirà d’accés al mar i alhora per celebrar espectacles i esdeveniments sobre la sorra amb vista al mar. També contempla un jardí lineal i un passeig entre el vial i la graderia, així com l’arranjament de l’asfalt i l’ampliació del calaix de la desembocadura de la riera.

  El projecte de millora del passeig marítim és una de les iniciatives estrella del govern local i té un pressupost de gairebé 1,2 milions d’euros, una inversió que es divideix en dos anys, amb càrrec als pressupostos de 2017 i 2018. 

  S’espera que en els pròxims dies el govern ganxó presenti el projecte executiu, un pla que ells mateixos defineixen com a “complex” perquè implica diferents organismes, però que permetrà aixecar la suspensió de llicències que pesava sobre les característiques finques de la zona i que havia provocat el seu deteriorament.


  El govern preveu gastar 3 milions d’euros en un altre Guíxols Arena a la platja

  17/08/2017
   

  Avui dimecres dia 16 d’agost a les 9 del matí, el govern ganxó ens ha convocat d’urgència a un Ple extraordinari per tal debatre l’aprovació inicial del projecte que el govern pretén impulsar al Racó de Garbí de la façana marítima. Segons el govern, no es podia esperar al ple ordinari d’agost (previst pel dia 24), ja que aquests 8 dies que falten són determinants en el calendari.
  La proposta que ens han portat a aprovació és la de la implantació d’unes grades al racó de l’Amura. Una proposta que formigonarà la platja i de retruc tot el passeig en una zona -el Racó de Garbí- que mereixeria un urbanisme de detall i gens faraònic.
  Ja fa temps que des de Moviment d’Esquerres (MES) ens hem posicionat en contra d’aquesta mastodòntica estructura. I és que de la mateixa manera que el Guíxols Arena s’ha demostrat un fracàs a la zona de Vilartagues – el que la ciutat anomena amb “conya empordanesa” Guíxols Sorra – va pel camí de convertir-se en un altre infern, aquest cop a la zona de la platja. No cal dir que la mateixa màquina de propaganda que en el seu dia es va fer servir per al Guíxols Arena, recordem que es va parlar de la inversió més important que s’havia vist mai a la història de Vilartagues, és la que s’ha posat en marxa avui pel Guíxols Sorra.
  Tampoc entenem que el govern hagi renunciat a consensuar un projecte amb les altres administracions. Si fem un petit repàs a la nostra geografia costanera gironina trobarem que totes les ciutats han treballat amb Costes per tal d’afrontar la renovació dels seus passejos marítims. A diferència de tots els nostres municipis veïns el govern ha decidit que finançarà al 100% una obra que costarà quasi 3 milions d’euros (2.964.942,46 € per ser exactes) . Tan sols es preveu una ajuda de l’ACA per la part de canalització de la riera i que, segons ens ha informat el govern, pot arribar a ser de 200.000 euros. Ara entenem la satisfacció del delegat del govern a la darrera visita que va efectuar a Sant Feliu. La mateixa que té el Conseller i Ministre de cultura amb el nou enfocament del Thyssen a la nostra ciutat. Per cert, que en el primer punt del ple el govern ha decidit treure tots els diners que tenia pressupostats per fer el Thyssen i posar-los per aquest projecte. El que es diu desvestir un sant per vestir-ne un altre.


  Recta final per al sector urbà Rius i Calvet

  09/06/2017

  Segons informa El Punt-Avui, l’Ajuntament ha tornat a treure a informació pública el pla del sector de millora urbana (SMU) Rius i Calvet, el tram del passeig marítim que enfila la pujada cap a Sant Elm i que roman encallat després de més d’una dècada de vigència del pla general urbanístic (POUM) guixolenc. Abasta, de fet, tota la vorera interior des del tram inicial de l’avinguda Juli Garreta fins a l’altura de l’antiga discoteca Palm Beach, i pretén treure de l’abandonament un tram central de la façana litoral del nucli antic.

  El període d’al·legacions, que es va obrir el 25 de maig passat després d’esmenar alguns detalls i incorporar un parell més de finques a l’àmbit, continuarà obert fins al 30 de juny. La idea de l’àrea d’Urbanisme és arribar a l’aprovació final en el ple de l’agost per tal que la Comissió d’Urbanisme de Girona hi doni el vistiplau al setembre i poder donar marge per a la reforma i l’activació d’alguns locals comercials ara tancats, com l’antic restaurant Amura, amb vista a la temporada d’estiu.

  L’àmbit abasta un grapat de finques en la franja de passeig que penetra fins a 20 metres cap a l’interior, un domini subjecte a la normativa de Costes que imposava restriccions. Malgrat això, han aprofitat una disposició transitòria que autoritza creixements d’altures en un màxim del 25% del conjunt de la línia de façana, un fet que permet que una part de les finques afectades s’homogeneïtzin a planta baixa i dues altures i, la resta, a baixos més tres. Per adobar-ho, hi ha elements patrimonials que s’han de respectar. A mitjà termini, els canvis portaran altres beneficis, com ara el fet que l’illa de cases que limita a un sol carril una secció de passeig –amb pas altern per als dos sentits– recularà uns metres i es normalitzarà la secció del vial, ara precària. És un fet que dependrà de la iniciativa dels privats, però al consistori compten que, a causa de l’emplaçament estratègic de les finques, les sol·licituds de llicències per enderrocar les velles edificacions i aixecar-ne de noves no s’endarreriran. De retruc, podrien aparèixer més locals comercials a les plantes baixes, en una tendència que el govern local vol dinamitzar amb la reforma –paral·lela– del passeig, la nova canalització de la riera del Monestir i les grades d’accés al racó de Garbí de la platja, que s’emprendran a la tardor amb un pressupost municipal d’1,7 milions.


  L’Estat demana a l’Ajuntament informació sobre el projecte del nou passeig

  03/01/2017

  El Ministeri de Medi Ambient ha demanat a l’Ajuntament que delimiti amb més claredat les zones de servitud pel que fa referència al trànsit i accés al mar del projecte de millora urbana del tram del passeig marítim, al sector Rius i Calvet, entre altres consideracions. Aquest és un dels projectes estel·lars del govern de TSF, PSC i ERC pel 2017. Un projecte que neix amb la vocació d’aportar un canvi radical al tram del passeig Rius i Calvet, al racó de Garbí i a la mateixa platja.

  Fonts del govern van destacar ahir que l’Estat demana ampliar informació i “modificar algun aspecte puntual del projecte”. De fet, l’alcalde, Carles Motas, ja va explicar que el projecte s’havia anat consensuant amb Costes.

  Requeriments

  L’Estat considera també que en el projecte s’ha definit una llargada de 300,35 metres de la zona, però “en la documentació no es justifica la delimitació del passeig, d’acord amb les característiques físiques, volumètriques i morfològiques”. A més, i segons l’escrit, s’observa que en la delimitació del tram de façana marítima s’han inclòs façanes posteriors d’edificis que no donen a mar. Aquests requeriments són essencials per procedir a l’aprovació definitiva del projecte, segons el ministeri.

  El govern de TSF, ERC i el PSC ha fet una important aposta per aquest projecte, perquè, segons Motas, ha de representar una millora importantíssima per a la façana marítima. Amb el projecte, entre altres aspectes, es preveu aprofitar l’ampliació del calaix de formigó que condueix la riera del Monestir fins al mar per guanyar un espai considerable per als vianants. La connectivitat entre el passeig i la platja millorarà, perquè el desnivell actual, de més de tres metres d’alçada en alguns punts, es resoldrà amb grades de formigó similars a les que ja s’han introduït al nou tram del passeig del Mar de Palamós o a la Riba de l’Escala. Tot plegat, amb una inversió d’1,17 milions que afrontaran entre dues anualitats pressupostàries: 2017 i 2018.

  Treballs previs

  El projecte, però, no s’atura. Una empresa contractada per l’Ajuntament ha analitzat el subsòl de l’àmbit on desemboca la riera del Monestir, entre el racó de Garbí de la platja i l’inici del passeig marítim de Rius i Calvet. L’empresa va fer, el desembre passat, tres perforacions per determinar les característiques dels materials subterranis i elaborar, després, un estudi geotècnic per a la nova canalització del tram final de la riera i tota la reurbanització de la zona. Les obres del racó de Garbí no s’emprendran fins passat l’estiu del 2017 i es preveu que durin vuit mesos.


  Presentat el pressupost local 2017, amb l’asil Surís i el nou front marítim com a estrelles

  16/11/2016

  L’equip de govern de la ciutat, Tots per Sant Feliu, PSC i ERC,  preveu un pressupost per al 2017 que ha de comportar una aposta per potenciar la ciutat. Amb pressupost de 27.743.081 euros, un 2,3% superior al 2016, es destinaran 2 milions d’euros per millorar l’entorn de l’Asil Surís i el front marítim de Rius i Calvet, com a projectes estrella. Aquests projectes estrella inclosos en un pla d’inversions que volta el 6,7 milions.

  Josep Muñoz, tinent d’alcalde i responsable de l’àrea d’Economia i Organització, va remarcar com a fita que els pressupostos es presentin abans de finalitzar l’any vigent: “La voluntat del govern és poder disposar d’aquest instrument com més aviat millor, sense dilacions innecessàries, per poder fer front a les necessitats locals a primers del 2017”.

  Segons Muñoz, el pressupost vol ser una eina per dimensionar, per un costat, la despesa corrent i, de l’altra, dotar la ciutat de projectes estratègics que serveixen de motor i dinamització de l’economia local. En tot cas, i pel que fa als ingressos, en cap cas es preveu incrementar la pressió fiscal.

  Tres grans projectes

  Es destaquen tres grans projectes: la reforma de la plaça Alabric i de part dels jardins de l’asil Surís i el de la façana marítima del passeig Rius i Calvet. Tots dos arriben als gairebé 2 milions d’euros.

  Aquests àmbits de transformació urbana suposen, segons Josep Muñoz, reforçar el valor de l’entorn i alhora treure del seu abandonament espais urbans de gran vàlua.

  El cas de la zona de la plaça Alabric “permet acabar de recosir el teixit urbà guixolenc; se superarà la barrera física que encara avui existeix”. Amb el projecte de Rius i Calvet s’inicia la transformació urbana i paisatgística de la façana marítima, una de les peces clau del patrimoni de futur. “Volem recuperar la possibilitat de gaudir del passeig i del paisatge amb el màxim de comoditat i qualitat possibles”, destaca Muñoz. El tercer projecte estratègic que es veu reflectit en el pressupost 2017 i més àmpliament en el plurianual és la construcció del “Museu Carmen Thyssen”.

   El quart projecte

  El quart gran projecte és la construcció d’un aparcament subterrani a la Corxera i que durant el 2017 anirà avançant per poder tenir la possibilitat d’iniciar les obres el més aviat possible. Segons Muñoz, aquesta inversió no entra dins de la planificació d’inversions municipals però si dins de les inversions que es realitzaran a la ciutat en els propers anys. “Hem iniciat el procés de resoldre, una vegada més, un projecte llargament reivindicat a la ciutat”, destaca Muñoz. De la resta d’inversions, no es pot oblidar un esforç per millorar substancialment la seguretat vial i ciutadana, amb la instal·lació de càmeres de vigilància i control que permetran un treball molt més rigorós en aquesta matèria, tot i facilitant les tasques de la policia local. El pressupost total és de 27.734.084 euros, del qual 27.424.131 són per a l’Ajuntament; i 489.015 per a l’escola de música i l’emissora municipal 137.949.

  Font: El Punt-Avui


  L’Ajuntament presenta un projecte per dignificar el passeig Rius i Calvet

  03/11/2016

  L’equip de govern ha presentat, aquest matí, el projecte per dignificar i transfromar en positiu el sector Garbí i Rius i Calvet, que permetrà als vianants passejar i atendre espectacles de cara a la platja, en un sector que havia quedat envellit i decrèpit pel pas del temps i l’immobilisme.

  El canvi en la zona serà substancial, amb un passeig ajardinat a la mateixa alçada que la calçada i l’accés a la platja mitjançant graderies, fet que permetrà al vianant atendre espectacles o esdeveniments que tinguin lloc a la platja. Fins i tot hi haurà un accés a peu pla a l’espigó i una ampliació del calaix de la desembocadura de la riera que permetrà que aquesta sigui la principal entrada a la platja des de la ciutat. D’entre les idees que té projectades l’equip de govern hi ha cantades d’havaneres, cinema a la fresca, un espai millor per veure els espectacles pirotècnics de la Festa Major i un millor desenvolupament de les proves esportives que tenen lloc regularment a la platja, com el triatló o la travessia nedant. L’alcalde ha negat que en aquest lloc tinguin projectat posar-hi les terrasses dels locals de l’altre costat de passeig, oblidant així l’antic projecte que havia ofert el govern la darrera legislatura.

  Aquest projecte està al cap dels actuals governants des de juny de 2015, quan l’actual alcalde Carles Motas va accedir al seu lloc actual, i avui ha sortit a la llum, en part, gràcies a la celeritat de l’Agència Catalana de l’Aigua, que ha donat el vist-i-plau a l’obra més ràpidament d’allò esperat, en la que serà la primera actuació a primera línia de mar en moltíssims anys. L’obra està prevista per l’any 2017, després de l’estiu per no interferir en l’activitat estiuenca de la ciutat i s’allargaria fins al maig o juny de 2018.. L’actuació tindrà un cost d’1.170.000 euros i, junt amb la remodelació del carrer Colom que també tenen projectada, donaran un aire nou a les dues bandes de la façana marítima ganxona.


  Urbanisme posa fil a l’agulla per millorar la façana marítima propera a la riera

  22/09/2016

  La Junta de Govern Local va aprovar el passat 23 d’agost el Pla de Millora Urbana de Sector SMU-37 Rius i Calvet, que ha de regularitzar i concretar la normativa de construcció per a les futures edificacions que s’hi vulguin alçar. Després de passar per un període d’exposició pública perquè es puguin presentar al·legacions o suggeriments, el pla haurà de ser aprovat per ple i si prospera, també per Urbanisme de Girona.
  El regidor Josep Saballs va recordar que en aquest sector algunes edificacions -les ubicades darrere l’antiga discoteca Palm Beach- es troben dins la zona de protecció de 20 metres que la Llei de Costes estableix que ha d’existir entre un edifici i la costa. Per aquest motiu, el 2007 es va decretar la suspensió de noves llicències d’obres fins que tramités i regularitzés un nou pla de millora urbana.

  Segons declaracions de Saballs al Diari de Girona “el pla que estem treballant ha de permetre desencallar aquesta zona -que va de l’Avinguda President Josep Irla fins a la pujada de Sant Elm- aportant una normativa del que s’hi podrà o no fer de cara al futur” i va remarcar que aquest sector no estava regulat i “ara estem arreglant el desastre”.
  Saballs va lamentar l’aspecte actual que presenta la zona. “Durant anys, els diferents propietaris no hi han pogut actuar ni tan sols per fer millores, i s’ha anat abandonant i això és el primer que veu la gent quan entra al centre del poble”. Cal recordar que en aquest espai s’hi troben locals icònics de la localitat com el Restaurant L’Amura, El Canari o l’antiga discoteca Palm Beach. “La concessió d’aquest local que té el privat amb Costes acaba el 2018” va dir l’edil de Sant Feliu qui va afegir que, per tant, “és un cas a part”.
  Respecte a les cases de darrere d’aquest edifici, afectades per la Llei de Costes, Saballs va voler puntualitzar que no s’obligarà ningú a tirar-les a terra i va avançar que està previst que el 2017 es desenvolupi una “gran obra” a la zona del Garbí (a la sortida de la riera), que serà una iniciativa pública i que canviarà l’aspecte d’aquella la zona marítima.


  Aquest lloc web utilitza cookies per tal que tinguis la millor experiència d'usuari. Si segueixes navegant estàs donant el teu consentiment per a l' acceptació de les esmentades cookies i l' acceptació de la nostra política de cookies, clica l'enllaç par a més informació.plugin cookies

  ACEPTAR
  Aviso de cookies