• Categories
 • Jornada de Nutrició, Gastronomia i Salut entre Sant Feliu i Palamós

  23/11/2017

  El Museu d’Història de la nostra ciutat i l’Espai Peix de Palamós acullen la jornada de Nutrició, Gastronomia i Salut durant aquest cap de setmana, organitzada per la Càtedra Martí Casals de Medicina i Salut en l’Àmbit Rural.

  Durant el cap de setmana es compartiran els resultats de les últimes investigacions sobre l’alimentació i la salut. També s’espera debatre sobre la siutació de l’alimentació actual, les pràctiques en l’alimentació saludable i el potencial educatiu del turisme gastronòmic, segons Ràdio Capital.

  La jornada començarà divendres 24 al matí al Museu d’Història de Sant Feliu i dissabte es traslladaran a l’Espai del Peix de Palamós.

   

  PROGRAMA

  Divendres 24 de novembre (Sant Feliu de Guíxols)

  • 9:45h Entrega d’acreditacions i inauguració institucional
  • 10.00h L’alimentació i les seves circumstàncies: plaer, conveniència i salut. Conferència inaugural a càrrec de Jesús Contreras Hernández, Catedràtic d’Antropologia Social de la UB. Observatori de l’Alimentació del Parc Científic de Barcelona (ODELA).
  • 11.00h Torn de paraula i debat
  • 11.30h Pausa-cafè
  • 12.00h Sessions sobre: Som el que mengem? Diagnosi de l’alimentació actual
   Carles Casabona. Pediatre de l’Àrea Bàsica de Sant Feliu de Guíxols.
   Gemma Garcia. Diplomada en Infermeria de l’Àrea Bàsica de Sant Feliu de Guíxols.
   Carme Carretero. Catedràtica de Tecnologia dels Aliments de la UdG
  • 13.00h Torn de paraula i debat
  • 14.00h Dinar
  • 16.00h Sessions sobre: Pràctiques a l’entorn de l’alimentació saludable amb Dolors Juvinyà Canal. Directora de la Càtedra de Promoció de la Salut de la UdG. Lourdes Català. Responsable de Dietètica del Departament de Qualitat i Seguretat Alimentària de SERHS Alimentació.
  • Torn de paraula i debat
  • 18.00h. Tastet de peix blau

  Dissabte 25 de novembre (Palamós)

  • 10.00h Interès nutricional del peix. Passat, present i futur. Conferència a càrrec de José Juan Rodríguez, Professor de Nutrició i Bromatologia a la UAB
  • 11.00h Pausa – cafè
  • 11.30h Sessions sobre: El potencial educatiu del turisme gastronòmic
   Joan Luís Alegret. Professor titular d’Antropologia de la UdG i Director de la Càtedra d’Estudis Marítims. Dolors Vidal Casellas. Professora titular d’Història de l’Art de la UdG i Directora de la Càtedra de Gastronomia, Cultura i Turisme-Calonge Sant Antoni. Jordi Tresserras Juan. Professor associat de gestió del patrimoni i turisme cultural de la UB.
  • 12.30 h Torn de paraula i debat
  • 13.00h Visita al Museu de la Pesca
  • 14.00h Dinar
   

  Les claus per l’hipotiroïdisme en la dona

  01/03/2017

  Estàs farta d’anar cansada tota el dia, d’aixecar-te al matí amb manca d’energia, d’estar dos o més dies sense anar al lavabo, d’abrigar-te amb tres capes de roba per reduir la sensació de fred? Estàs farta de què et caigui el cabell mentre et pentines o et dutxes, o fins al monyo de què et diguin que estàs depressiva sense cap motiu aparent? Doncs has donat en el clau, tot el que et passa pot ser per una baixa funció de la tiroide, l’anomenat hipotiroïdisme. En aquest article trobaràs l’explicació a tots els símptomes que poden ser causats per l’hipotiroïdisme.

  Primer de tot, has de saber que pots no estar diagnosticada d’hipotiroïdisme i tenir tots els símptomes relacionats amb una baixa funció de la tiroide. Són moltes les dones que pateixen aquesta situació. El metge no recepta l’Eutirox (medicament que serveix per elevar l’hormona tiroïdal) si en les analítiques no s’observen uns nivells prou elevats de la tiroxina (T4) tot i que la TSH sigui elevada. A aquest problema en el circuit hormonal tiroïdal que no és suficient per medicar-se, se li diu hipotiroïdisme subclínic.

  Més conegut és l’hipotiroïdisme primari, que generalment succeeix quan hi ha una baixa ingesta de iode. A mesura que llegiu aquest post, entendreu que hi ha més processos que cal tenir en compte per aconseguir una salut tiroïdal òptima.

  També trobem una baixa funció tiroïdal per un procés autoimmunitari en la glàndula, que es diu “malaltia de Hashimoto”. Les estadístiques diuen que aquesta malaltia és la que pateixen més dones dins dels tipus de hipotiroïdismes existents.

  Per això, recomano, si voleu saber exactament com està funcionant la tiroide, que li demaneu a l’endocrí que miri els següents valors en analítiques: TSH, T4 LLIURE, T3 LLIURE, T3 reversa, tiroglobulina, anticossos antiperoxidasa i  anticossos antitiroglobulina.
  Cal tenir en compte que igual d’important que les analítiques són els símptomes. A continuació deixo una llista dels símptomes que poden patir les persones que pateixen hipotiroïdisme: suor, fred general de mans i peus, pulsacions cardíaques lentes, molta son, dificultat per aixecar-se al matí, cansament generalitzat, males digestions, restrenyiment, contractures musculars, caiguda de cabell, problemes amb la regla, avortaments, problemes d’erecció, falta de concentració i memòria, depressió, estat d’ànim baix, raspera, sensació de tenir un nus a la gola, afonia, pell seca o infeccions cròniques.
  Hi ha una dita que diu que “al pot petit hi ha la bona confitura”, i aquesta frase reflecteix a la perfecció la importància de la tiroide en el funcionament del nostre cos. Aquesta glàndula de mida petita, la qual es troba al coll, té una importància vital en la nostra salut.

  El perquè una baixa funció de la tiroide pot provocar tants símptomes és a causa de que les hormones tiroïdals tenen receptors per a la majoria de les cèl·lules que formen el cos. Atureu-vos un moment i torneu a llegir la frase anterior. Ho heu entès bé. Les hormones de la tiroide tenen receptors en gairebé totes les cèl·lules del cos.

  Això vol dir que qualsevol símptoma pot estar relacionat amb un mal funcionament de la tiroide. Per exemple, les hormones tiroïdals actuen en la funció renal, també poden estar relacionades amb els teus problemes digestius o se sap que promouen la producció de limfòcits en la medul·la òssia. Suposo que ha quedat clar que tenir una bona salut tiroïdal és vital per gaudir d’una bona salut.

  Potser que us  estigueu preguntant: però Joaquim, jo ​​ja estic prenent el medicament que corregeix el meu hipotiroïdisme. Deuxeu-me dir que la funció del medicament no és corregir el funcionament de la glàndula, sinó produir suficient hormona tiroïdal (T4) per equilibrar el circuit hormonal.

  La tiroide produeix dues hormones: la Tiroxina (T4) principalment, i la Triyodotironina (T3) en menor mesura. D’aquestes dues, la T3 és la que actua amb més intensitat en el nostre cos, és a dir que si la T4 està alta però la T3 baixa en les analítiques, sentireu en el cos alguns dels símptomes descrits anteriorment, els quals estaran indicant que el problema potser no es troba en la producció de T4, sinó en la poca producció de T3. Alhora, en la conversió de T4 a T3, també la seva produeix la RT3 o T3 reversa. Aquesta hormona té una funció de regulació de la T3 en l’hipotàlem. És a dir, si tenim una RT3 elevada dóna un senyal al cervell de més producció de la TSH perquè interpreta que hi ha poca T3 i per tant que la tiroide no està funcionant correctament. (1) (4)

  És curiós que a la gent diagnosticada d’hipotiroïdisme se’ls recepti un medicament que augmenti l’hormona T4, sense que moltes vegades es sàpiga com es troba la T3 i la RT3.

  Sento aquest petit embolic que puc haver causat, però és necessari per fer veure que el circuit de la tiroide no és tan senzill com sembla.

  Tot comença en una glàndula del cervell que es diu hipotàlem. Aquesta produeix una substància que es diu TRH, la qual activa la funció d’una altra glàndula del cervell anomenada hipòfisi, produint TSH. Aquesta té la interessant tasca d’activar la glàndula tiroide, perquè produeixi l’hormona tiroxina, (T4). Ara entendreu perquè la TSH surt alta a les analítiques. El cervell rep el senyal que la glàndula tiroide està funcionant lentament i ràpidament la hipòfisi es posa a produir més TSH perquè la glàndula augmenti la seva activitat i produeixi més hormona T4.

  Però cal que ens formulem una pregunta important per entendre la seva fisiologia. Què passa quan la TSH activa la producció de Tiroxina a la tiroide? Passa que la tiroide necessita suficient iode, tirosina, zinc, seleni, ferro i vitamines B per produir tiroxina (T4). Si no en tenim prou d’aquestes vitamines, minerals i aminoàcids, no produirem suficient tiroxina. Llavors, no trobeu una mica incoherent donar un medicament que proporcioni T4 sense revisar si tenim suficient iode, zinc o tirosina? Si volem solucionar la malaltia, haurem d’anar a l’arrel del problema.

  Però, ull! Abans he escrit que l’hormona que realitza una major funció en el nostre cos és la triiodotironina (T3). Llavors, com i on es realitza la conversió de T4 a T3? Doncs aquesta és realitzada en el fetge i a l’intestí, a través d’unes substàncies que s’anomenen deyonidasses (4), les quals necessiten seleni, una bona flora intestinal i una bona funció hepàtica.

  Us n’adoneu de per on van els trets? Si hi ha una mala flora intestinal o manca de seleni, i el problema està en la conversió de T4 a T3, prendre Eutirox no és l’únic tractament que s’ha de dur a terme. Perquè el problema principal no es troba a la tiroide. S’ha de millorar la funció intestinal o augmentar les quantitats de seleni.

   


  No tocar ni quarts ni hores

  21/04/2016

  Coneixeu l’expressió “No tocar ni quarts ni hores”? El proper divendres 22 d’abril a les 19:30h tindrà lloc la tercera sessió sobre llenguatge i vocabulari mèdic popular, un treball de recuperació que està duent a terme el Doctor Antoni Beltran (Metge de família de l’ABS Sant Feliu de Guíxols).

  Es recordaran mots i expressions utilitzades popularment per referir-se a mals, estats de salut, remeis i malalties, amb l’objectiu de no deixar perdre un vocabulari col·loquial propi i genuí, emprat fins no fa gaires anys, i que actualment es troba en recessió o en clar perill de desaparició a favor de tecnicismes o castellanismes.
  La xerrada, oberta i gratuïta, se celebrarà a l’Espai de Congressos i Reunions del Monestir i està organitzada pel Museu d’Història-Espai del Metge i de la Salut Rural de Sant Feliu de Guíxols, la Càtedra Martí Casals de Medicina i Salut en l’Àmbit Rural de la UdG i el Col·legi Oficial de Metges de Girona, emmarcada dins el programa “Tallers i Jornades de Memòria Oral”, de la Xarxa territorial de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial de Catalunya.

   


  Xerrada sobre el sòl pèlvic femení a la Biblioteca

  13/04/2016
  Sovint les dones desconeixen completament l’existència de la musculatura del sòl pèlvic i la seva funció. Això les porta a descuidar els aspectes relacionats amb el manteniment d’una bona salut, que a la llarga pot derivar amb problemes freqüents en la dona com: incontinències urinàries, prolapses uterins, de bufeta i de recte.
  La xerrada, que porta per nom “PREVENCIÓ, REHABILITACIÓ i CURA del SÒL PÈLVIC”, té la finalitat donar a conèixer les possibilitats de recuperació, rehabilitació, prevenció i cura del sòl pèlvic, per tal d’ajudar la dona a allunyar-se de la cirurgia i a una millor qualitat de vida.
  L’acte tindrà lloc a la Biblioteca Pública a les 19h i anirà a càrrec de Manuela Romero, professora del mètode Feldenkrias i Fisioterapeuta del centre Kinesi de la nostra ciutat.

  Conferència sobre salut, felicitat i ment

  10/03/2016
  El proper divendres 11 de març, a les 19:30 h, a l’Espai de Congressos i Reunions del Monestir  (Sala Abat Panyelles) tindrà lloc una conferència organitzada per la Càtedra Martí Casals de Medicina i Salut en l’Àmbit Rural i el Museu d’Història-Espai del Metge i de la Salut Rural. El ponent serà Manel Sans, Cap de Cirurgia General i Digestiva de l’Hospital Universitari de Bellvitge i Professor de Cirurgia de la Universitat Central de Barcelona.

  En la ponència, anomenada “Salut, felicitat i ment”, es parlarà sobre els conceptes de salut i felicitat, des d’un punt de vista històric i actual. Després d’una revisió estructural i funcional de la ment, posarà en valor la importància que té la dinàmica mental sobre la salut i la felicitat i es podrà comprovar com influeix d’una manera decisiva sobre la salut física i mental i sobre la felicitat.

  Activitat gratuïta i oberta a tothom


  Llibres per a una bona alimentació

  18/02/2016

  El dissabte vinent, dia 20 de febrer, a les 12:00,  la Biblioteca Octavi Viader de Sant Feliu serà l’escenari de la presentació de dos llibres sobre la bona alimentació.

  La biòloga i especialista en nutrició infantil Gemma Ros i el pediatre Carlos Casabona presentaran cadascú el seu llibre. Ros és l’autora del llibre Ensenya’m a menjar bé, que repassa els punts claus per aconseguir que els fills adquireixin uns hàbits saludables, implicant-los en tot el procés alimentari, des d’assolir coneixements bàsics de nutrició fins a saber elaborar el menú setmanal, fer la llista de la compra, anar al mercat, cuinar i, finalment, gaudir d’un bon àpat en família. Fins i tot el periodista expert en nutrició Àdam Martín i la cuinera Carme Ruscalleda parlen meravelles d’aquest llibre.

  Carlos Casabona, per la seva banda, ha escrit “Tú eliges lo que comes”, un llibre ideal per a tota la família i sobretot per aquells que volen perdre pes, ja que explica com funciona l’organisme humà i detalla el contingut dels aliments

   

   

   


  L’ACISE reclama infermers per als centres d’educació especial

  14/02/2016

  L’Associació Catalana d’Infermeria i Salut Escolar (ACISE), que ahir va celebrar una jornada a la nostra ciutat, reclama que tots els centres d’educació especial disposin d’un professional de la infermeria. A Catalunya, només entre un 1% i un 2% de les 178 escoles d’educació especial disposen d’una infermera. Ara, l’entitat s’ha posat en marxa per recollir 50.000 signatures i elaborar una iniciativa legislativa popular (ILP) perquè el Parlament creï una llei que obligui a tots els centres d’educació especial i les escoles ordinàries amb infants amb aquestes dificultats a disposar d’un infermer en la seva plantilla. “Als Estats Units, el Canadà, Noruega, Finlàndia o Austràlia fa temps que hi ha infermeres escolars i funciona”, va explicar ahir la presidenta d’ACISE, Engràcia Soler. No obstant això, actualment ni a l’Estat espanyol ni a Catalunya existeix una llei que obligui els centres d’educació especial a disposar d’un professional de la salut. “Avui en dia només hi ha infermeres que treballen en programes especials com el de Salut i Escola o que estan contractades com a autònomes per AMPA o escoles privades”, va afegir Soler. Tal com assenyalen des de l’associació, la presència d’un professional de la infermeria és del tot recomanable per a les escoles que tinguin uns 750 alumnes. I, en aquest sentit, indiquen que si la seva reclamació avança, això suposaria 250 llocs de treball a Catalunya. No obstant això, el seu projecte no queda aquí. La seva voluntat, a llarg termini, és que totes les escoles catalanes disposin d’aquesta figura. “Les infermeres haurien d’estar dins de l’escola com un professional més, com un mestre, un psicòleg o un pedagog”, va destacar Soler. A més, en aquest sentit, des de l’associació asseguren que les competències del col·lectiu d’infermeria va més enllà de l’estrictament assistencial.

   Una entitat amb arrels gironines

  L’ACISE és una entitat sense ànim de lucre que va néixer a les comarques gironines el 2003. Ara fa un any va celebrar un congrés al monestir de Sant Feliu, el mateix indret on ahir es va presentar el ‘Manifest d’infermeria i salut escolar de Catalunya’, en una jornada que va aplegar una vintena de persones, part d’elles membres de les 14 entitats socials i 600 persones que ja donen suport a aquest document.

  Font: El Punt-Avui


  Activitats de la setmana a la Biblioteca Octavi Viader i Margarit

  11/11/2015
  Aquesta setmana tindran lloc dos actes a la Biblioteca de Sant Feliu.

  Dijous 12 de novembre

  XERRADA: TENS PROBLEMES AMB LA HISTAMINA?

  Descobreix com solucionar el teus problemes de migranya, al·lèrgies, intestinals i dolor crònic entre d’altres.

  A càrrec de Joaquim Lamora Recuero, especialista en el dolor crònic,
  fisioterapeuta, psiconeuroinmunòleg clínic i medicina integrativa.

  A les 19 h. a la Biblioteca Pública Octavi Viader i Margarit.

  Aquest dijous 12 de novembre, a les 19 h., a la Biblioteca Pública Octavi Viader i Margarit, tindrà lloc la xerrada “Tens problemes amb la histamina? Descobreix com solucionar el teus problemes de migranya, al·lèrgies, intestinals i dolor crònic entre d’altres”, a càrrec de Joaquim Lamora, especialista en dolor crònic, fisioterapeuta, psiconeuroinmunòleg clínic i medicina integrativa.
  Vols descobrir si tens problemes amb la histamina i com solucionar-los? Diferents factors com l’alimentació, l’estrès, hàbits de vida poden augmentar els nivells d’histamina en el cos.
  Aquest augment d’histamina et pot provocar: Símptomes al·lèrgics,  Problemes a la pell,  Contractures musculars, Dolors menstruals, Males digestions, Problemes de colon irritable, Migranya o Fibromiàlgia
  En aquesta xerrada es podrà descobrir perquè la histamina està relacionada amb aquests problemes de salut, i què es pot fer per millorar tots aquests símptomes a través de l’alimentació.

  Divendres 13 de novembre

  CLUB DE LECTURA: “És breu, la vida?”, de Sèneca.

  A càrrec de l’escriptor i coordinador del club, Toni Sala.

  A les 20.30 h. a la Biblioteca Pública Octavi Viader i Margarit.


  Altres activitats per aquest dissabte

  21/08/2015

  Aquest dissabte 22 d’agost Laila Karrouch (escriptora) i Anna Ruiz-Pardos (catalana resident a l’estranger) ofereixen una xerrada a la Biblioteca Octavi Viader sobre l’emigració i immigració davant el procés català. La xerrada comença a les 11:30h i en finalitzar tothom serà convidat a un te i pastes marroquines.
  I el dissabte, 22 d’agost, també donació de sang, a l’edifici de l’hospital, Sant Feliu Gent Gran, matí de 10 a 14 hores, i a la tarda, de 16:30 a 20:30 hores.

  La Milla Popular, que es va haver de suspendre per la forta pluja que feia impracticable el terreny, també es farà demà dissabte dia 22 d’agost.


  Recomanacions de la Creu Roja davant l’onada de calor

  06/07/2015

  Davant de la pujada de temperatures que tenim aquesta darrera setmana, la Creu Roja recomana a la ciutadania que extremi precaucions per evitar els
  efectes de la calor sobre la salut.
  Quan fa calor i en condicions normals, el nostre organisme produeix suor, que s’evapora i així refresca el cos. Però els dies de calor intensa obliguen al cos a un esforç d’adaptació per mantenir la temperatura normal. Aquestes altes temperatures poden tenir una sèrie d’efectes negatius sobre la
  nostra salut com debilitat, fatiga, mal de cap, falta de gana, insomni o enrampades, i són especialment preocupants per a persones vulnerables com infants o persones grans. No en va, un tant per cent important de l’accidentalitat de la gent gran la constitueixen els marejos i les lipotímies.
  Per tal de prevenir aquestes conseqüències de les altes temperatures sobre la salut, la Creu Roja recomana un seguit de pautes per combatre les altes temperatures i des del Centre de Coordinació de la Creu Roja s’estan donant consells telefònics per prevenir els efectes de les altes temperatures entre les persones usuàries del servei de teleassistència.
  D’altra banda, a les platges, els socorristes aconsellen als banyistes com prevenir els efectes de la calor, a més d’altres recomanacions per gaudir de les platges amb seguretat.
  A més, durant la major part de caps de setmana de juliol i agost, la Creu Roja estarà a les àrees de servei de l’Empordà, la Selva i el Penedès per transmetre diverses recomanacions a les persones que viatgen en cotxe sobre la seguretat a la carretera, el manteniment d’una temperatura adequada dins del vehicle o sobre com gaudir de les platges amb precaució, entre d’altres qüestions.

  Consells per prevenir els efectes de la calor
  Què fer per protegir la salut?
  – Beure líquids encara que no es tingui set, sobre tot aigua.
  – Prendre una alimentació variada i consumir fruita diàriament.
  A l’exterior:
  – Evitar exposar-se al sol massa directament.
  – Portar una gorra o un barret per protegir-se del sol.
  – Utilitzar roba lleugera (com la de cotó), de colors clars i que no sigui ajustada.
  – Caminar per l’ombra, estar sota un para-sol a la platja i descansar en llocs frescos o en espais
  tancats climatitzats.
  Portar aigua i beure sovint:
  – Mullar-se una mica la cara, el cap i, fins i tot, la roba.
  – Limitar l’activitat física a les hores de més calor.
  – Evitar sortir a les hores del migdia, que és quan fa més calor.
  – Reduir les activitats intenses quan faci molta calor.
  A casa:
  – Durant les hores de sol, tancar les persianes de les finestres.
  – Obrir les finestres de casa durant la nit per refrescar-la.
  – Utilitzar algun tipus de climatització per refrescar-se i refrescar l’ambient (ventiladors, aire
  condicionat, ventalls, etc.).
  – Refrescar-se sovint amb dutxes, tovalloles amarades d’aigua, etc.
  Al cotxe:
  – No deixar mai infants ni gent gran a l’interior d’un vehicle tancat.
  – Fer servir l’aire condicionat o obrir les finestres.
  – Prestar especial atenció als canvis bruscos de temperatura, que es produeixen en entrar i sortir del cotxe.
  – Si es fa un viatge llarg, no oblidar descansar i refrescar-se.
  – Portar líquids per hidratar-se.
  A nivell personal:
  – Refrescar-se de forma contínua amb un bany o una dutxa.
  – Usar roba lleugera, no ajustada i de colors clars.
  – Posar-se barret d’ala ampla, gorres o similars que protegeixin el cap, la cara, les orelles, el front i la part posterior del coll.
  – Fer servir un calçat fresc, còmode i que transpiri.
  Els àpats:
  – Consumir menjars lleugers que ajudin a reposar les sals perdudes per la suor (amanides, fruites,
  verdures, gaspatxos o sucs).
  – Evitar els menjars molt calents i els que aportin moltes calories.
  – Beure líquids en abundància (aigua, sucs…), fins i tot sense tenir set, sempre que no existeixi
  contraindicació mèdica.
  – Evitar les begudes alcohòliques o que continguin cafeïna.
  En cas de problemes de salut:
  – Consultar amb el metge/essa les mesures suplementàries contra la calor si es pateix alguna malaltia de risc.
  – No automedicar-se mai, ja que existeixen medicaments que potencien l’activitat negativa de la calor sobre el cos.
  – En cas de trobar-se malament, parar l’activitat que s’estigui fent, intentar situar-se en un lloc fresc i demanar ajuda


  Xerrada sobre nutrició i salut a la Biblioteca

  17/06/2015

  Demà dijous 18 de juny, a les 19h., tindrà lloc a la Biblioteca Pública Octavi Viader i Margarit una xerrada sobre nutrició i salut que porta per títol Com influeix l’alimentació en les nostres vides? Aprendre enfocar la nutrició per obtenir un bona punt de referència.

  En la xerrada es tractarà el tema de com gestionar la molta informació que es rep de molts aliments i les moltes teories de com alimentar-se per tal de tenir salut, entendre com funcionen tots els aliments i com funciona el nostre cos per tal de tenir un punt de referència per començar a construir i obtenir l’objectiu proposat.
  Saber nodrir-nos, desintoxicar-nos (tenir els filtres nets del cos, fetge, ronyons, pulmons i pell) i oxigenant-lo obtindrem una qualitat de sang que farà que el cos pugui treballar de manera adequada.
  Amb aquesta xerrada s’obtindran les pautes per aconseguir una energia estable i el benestar buscat.
  La xerrada la impartirà Albert Sanchez Hostench, químic especialitzat en dietètica i nutrició humana i director del projecte Vitamsana, en què l’objectiu és reeducar la gent amb els hàbits correctes de menjar per arribar a un equilibri complet tant físic com emocional.


  Emotiu homenatge a la doctora Montserrat Colom

  El passat divendres 12 de juny es va celebrar, al Museu d’Història, un emotiu homenatge a la Doctora Montserrat Colom, primera metgessa titular de la història a Sant Feliu de Guíxols i la Vall d’Aro. La doctora Colom va arribar a la nostra ciutat l’any 1979 i des d’aleshores ha tingut una intensa trajectòria com a metgessa, amb gran vàlua professional, generosa i solidària en el coneixement i considerada amb les persones, així com en la manera particular i exquisida que tractava als pacients, malalts i familiars.

  A l’acte hi van participar el Dr. Josep Vilaplana, President del Col•legi Oficial de Metges de Girona, que va reivindicar l’humanisme del metge i la figura de la dona en aquesta professió; el Dr. Joaquim M. Puigvert, Director de la Càtedra Martí Casals de la Universitat de Girona, qui va fer una síntesi històrica de l’arribada de les dones a les professions sanitàries i va parlar de cinc exemples de dones catalanes pioneres en l’exercici de la medicina; i finalment el Dr. Antoni Beltran, metge de l’ABS Sant Feliu de Guíxols, qui va fer un resum de la trajectòria professional i humana de la Montserrat Colom en el context històric de la sanitat a Sant Feliu de Guíxols i va projectar una presentació d’imatges.

  Per acabar l’acte, el regidor Francisco Cárdenas va fer lliurament de l’escultura de commemoració de l’homenatge a la Dra. Colom i va reivindicar la necessitat d’un acte d’aquest tipus, “no només perquè la Montserrat Colom hagi estat la primera metgessa titular de la història de Sant Feliu de Guíxols i la Vall d’Aro i per tant, tingui sentit en el marc de l’Espai del Metge i de la Salut Rural i les línies de recuperació del patrimoni i la memòria històrica relacionada amb les ciències de la salut, sinó també i principalment per la tasca humana i professional que La Doctora, que era com se la coneixia, ha desenvolupat durant els més de 30 anys d’exercici a la ciutat”.

  Per cloure l’acte la doctora Colom va expressar el seu agraïment i es va fer una petita actuació musical amb copa de cava per als més de 80 assistents.


  Aquest lloc web utilitza cookies per tal que tinguis la millor experiència d'usuari. Si segueixes navegant estàs donant el teu consentiment per a l' acceptació de les esmentades cookies i l' acceptació de la nostra política de cookies, clica l'enllaç par a més informació.plugin cookies

  ACEPTAR
  Aviso de cookies